Bel ons op 030 80 80 884

en krijg professioneel advies van onze deskundige consultants

Filosoof, schrijver en presentator

Ad verbrugge

Dr. Ad Verbrugge

Filosoof, schrijver en presentator

Tarieven en beschikbaarheid
Dr. Ad Verbrugge

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Ad

Lecture icon

Lezingen

Video icon

Video

Tarieven en beschikbaarheid

Ad Verbrugge verzorgt bijdragen aan specifieke opleidingen, cursussen en workshops, lezingen en voordrachten en wordt hij gevraagd als consultant voor specifieke vraagstukken die zich voordoen in gezondheidszorg, financiële wereld en uiteraard in onderwijs en wetenschap.

Ad Verbrugge studeerde Wijsbegeerte aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 1999. De Verwaarlozing van het Zijnde – een kritisch interpretatie van het denken van Heidegger – verscheen in 2001. Thans is hij universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit Amsterdam waar hij Sociale en Culturele Filosofie en Filosofie van de Economie doceert. Verder is hij coördinator van het onlangs opgerichte onderzoeksinstituut Èthos – een samenwerkingsverband tussen de Vrije Universiteit Amsterdam en de private onderneming Dasym – dat onder andere als eerste in Nederland het Masterprogramma Filosofie van Bestuur en Cultuur aanbiedt.

Redenen om spreker Ad Verbrugge te boeken

  • Elke lezing van Dr. Ad Verbrugge zit vol humor, energie en laat gegarandeerd een indruk achter op het publiek
  • Cultuur, filosofie en onderwijs worden tot in het kleinste detail besproken tijdens lezingen van Dr. Ad Verbrugge
  • Lezingen vol inzichten die je aan het denken zetten

Filosoof, schrijver en presentator

Ad Verbrugge publiceert met enige regelmaat in kranten als NRC en Volkskrant en weekbladen als De Groene Amsterdammer en geeft interviews over tal van maatschappelijke thema’s op de radio, televisie en andere tijdschriften. Verder verzorgt hij samen met Clairy Polak voor Human op televisie en radio het programma Het filosofisch Kwintet en is hij tafelheer bij het radioprogramma van Wim Brands. Daarnaast is Verbrugge ook singer-songwriter; in 2010 kwam zijn eerste album ‘Nightplane’ uit.

Mede door zijn onderwijs- en bestuurlijke ervaring is Ad Verbrugge een begenadigd causeur en weet hij de aandacht van publiek en deelnemers te trekken. Ingewikkelde onderwerpen worden door hem inzichtelijk en begrijpelijk voor het voetlicht gebracht en hij nodigt mensen uit zich daar kritisch over te beraden. Op een natuurlijke wijze verbindt hij mensen spelenderwijs met de dagelijkse actualiteit die hen bezig houdt en verliest daarbij de relativering en humor niet uit het oog. Samenleving, economie, onderwijs, zorg en cultuur en de wijze waarop ze zijn georganiseerd en zich ontwikkelen zijn onderwerpen waarover Ad Verbrugge een boeiende en inspirerende en op maat gesneden bijdrage kan leveren.

Bekijk de lezingen van Dr. Ad Verbrugge
Lezingen van spreker Ad Verbrugge

Cultuur op drift

In zijn eerste en succesvolle essaybundel Tijd van onbehagen (2004) analyseert hij de problemen van de westerse samenleving als een ‘cultuur op drift’. Deze bundel was onder meer aanleiding om in 2006 als gast in het programma Zomergasten een avondvullend programma te mogen samenstellen. Met Gabriel van den Brink en Thijs Jansen staat hij aan de wieg van de maatschappelijk discussie over beroepseer en de geperverteerde managementcultuur.

Lezingen van spreker Ad Verbrugge

Onderwijs

Waarom Nederland niet goed werkt blijkt in ons land een keerpunt te worden in het denken over de relatie management/professional. Het daarin verschenen artikel ‘Geschonden Beroepseer’ van Verbrugge staat aan de basis van de oprichting van de vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) in 2006. BON heeft veel aandacht gekregen in de media en kent inmiddels vele duizenden leden en een veelvoud aan sympathisanten. De vereniging heeft er gezorgd dat de kwaliteit en positie van docenten en de algehele verbetering van het onderwijs hoog op de politieke agenda is komen te staan.

Lezingen van spreker Ad Verbrugge

Waarden, Idealen en een onzekere toekomst

In 2013 verscheen het eerste deel van het tweedelige werk Staat van Verwarring. Staat van Verwarring is een hernieuwde bezinning op onze tijd, waarin sprake is van strijdige waarden, verbleekte idealen en een onzekere toekomst. In het eerste deel met de titel Het offer van Liefde laat hij zien dat de postmoderne mens in een staat van verwarring verkeert met betrekking tot de meest elementaire vorm van gemeenschap – die van de liefdesrelatie. Deel 2 van Staat van Verwarring verschijnt naar verwachting in 2016.

Woorkshop van spreker Ad Verbrugge

Het goede leven en de vrije markt

We leven in een tijd van transitie waarin veel zekerheden op losse schroeven staan. Vrijwel geen enkele maatschappelijke instelling of organisatie blijft buiten schot. Vragen die op ons afkomen houden verband met ontwrichtende maatschappelijke ontwikkelingen die betrekking hebben op onze economische ordening in relatie met techniek en verwachtingen omtrent toekomstige leefbaarheid – mondiale pandemieën, gezondheidszorg, energietransitie en duurzaamheid, ecologische bewustwording. Wat deze onderwerpen met elkaar verbindt is een oude vraag met een hoogst actuele strekking, namelijk de vraag naar het goede leven zelf. Volgens AV is er een voelbare spanning aanwezig tussen het moderne kapitalisme zoals zich dat tot op dit moment heeft ontwikkeld en de maatschappelijke ordening van een cultuur die is geworteld in traditie en gemeenschap. Voorbeelden zijn onder andere spanningen tussen aandeelhouderswaarde, kapitaal- en marktmacht enerzijds en coöperatie, maatschappelijke inbedding en duurzaamheid vraagstukken anderzijds.

In het boek De vrije markt en het goede leven komen al deze complexe maatschappelijke vraagstukken uitgebreid aan de orde. Wat gebeurt er met een samenleving als allerlei maatschappelijke sectoren enkel in termen van de markt worden uitgelegd? Wat doet het met de kwaliteit van onze relaties als mensen zichzelf gaan begrijpen als producerende, consumerende en concurrerende individuen – de mens enkel opgevat als homo economicus? Kunnen we ons op de lange termijn wel een dergelijke economische bedrijvigheid blijven veroorloven, wat betekent dat voor de natuur? Welke rol speelt de moderne techniek in dit verband? Brengt het marktdenken het goede leven dichterbij of staat ze de verwerkelijking ervan juist in de weg? Wat verstaan we eigenlijk onder ‘het goede leven’? De vraag naar het goede leven is van oudsher een kernvraag binnen de filosofie en vooral iets wat ons allen aangaat!

Ad neemt u in zijn workshop op een inspirerende en toegankelijke wijze bij de hand van uw eigen ervaringen en boek mee, om antwoorden te zoeken op complexe vragen over samenleven, markt en eigen organisatie die in menig board room aan de orde zijn. 

Video van spreker Ad Verbrugge

Moderne mens ondermijnt zijn eigen bestaansvoorwaarden - hoe de vrije markt het goede leven bedreigt

Bekijk de lezingen van Dr. Ad Verbrugge
Vrijblijvend informatie over Dr. Ad Verbrugge

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Of neem direct contact op:

Bel: +31(0)308080884

Dr. Ad Verbrugge geeft lezingen over de volgende onderwerpen