Bel ons op 030 80 80 884

en krijg professioneel advies van onze deskundige consultants

Stigma’s rondom mensen met een mentale beperking

Spreker Michiel Verheul

Michiel Verheul

Wat doet OCD met je? Michiel biedt op heldere en humoristische wijze inzicht in de stoornis en het herstelproces.

Tarieven en beschikbaarheid

5 van de 5 sterren

De voorbespreking was erg fijn met goed contact. Michiel stond ervoor open om te luisteren naar hoe wij het optreden voor ons zagen. Het optreden zelf was erg indrukwekkend, een open en interessant verhaal.

Pleun Hakvoort, S.V. HYSTERIA Bekijk alle referenties

Redenen om een lezing van spreker Michiel Verheul te boeken

  • De lezingen van Michiel zetten je aan het denken. Zeker als het gaat om de vele vooroordelen rondom psychische stoornissen.
  • Michiel legt haarfijn bloot hoe schaamte een juiste diagnosestelling in de weg staat. 
  • Michiel vertelt makkelijk en zonder taboes over zijn dwangstoornis en de soms moeizame weg naar herstel.
  • Zijn verhaal inspireert! Michiel heeft van zijn psychische kwetsbaarheid letterlijk zijn kracht weten te maken door het oprichten van Stichting Out of the Box TV.
Michiel Verheul

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Michiel

Lecture icon

Lezingen

Video icon

Video

References icon

Referenties

Interviews icon

Artikelen

Tarieven en beschikbaarheid

Stel, je hebt een flitsende tv-carrière waarin je meewerkt aan populaire programma’s zoals Idols, Temptation Island en Wie is de Mol. Wat niemand weet, is dat je van binnen worstelt met angstaanjagende dwanggedachten. En die worden almaar heftiger. Zo moeten bij spreker Michiel Verheul alle messen de deur uit, omdat hij bang is om zijn vriendin neer te steken. Hij wast zijn handen stuk uit angst voor besmettingsgevaar en laat zich iedere maand testen op enge ziektes.

Als Michiel vastloopt, gooit hij het roer om: niet langer laat hij zijn Obsessive Compulsive Disorder (OCD) zijn leven beheersen. In plaats van zich te verschuilen achter zijn problemen, toont hij zijn kwetsbaarheid en deelt zijn verhaal, op tv nota bene! Een moedige stap die ertoe leidt dat Michiel zijn kracht terugvindt, herstelt en zijn eigen stichting begint. Daarmee biedt hij via een online platform een podium aan verhalen van mensen en hun psychische stoornissen.

Redenen om een lezing van spreker Michiel Verheul te boeken

  • De lezingen van Michiel zetten je aan het denken. Zeker als het gaat om de vele vooroordelen rondom psychische stoornissen.
  • Michiel legt haarfijn bloot hoe schaamte een juiste diagnosestelling in de weg staat. 
  • Michiel vertelt makkelijk en zonder taboes over zijn dwangstoornis en de soms moeizame weg naar herstel.
  • Zijn verhaal inspireert! Michiel heeft van zijn psychische kwetsbaarheid letterlijk zijn kracht weten te maken door het oprichten van Stichting Out of the Box TV.

Van psychische kwetsbaarheid naar mentale kracht

Tijdens zijn lezingen vertelt Michiel openlijk wat OCD met iemand doet en de impact die het heeft op zijn rol als vader, partner en televisieproducer. Maar ook over alle stigma’s en vooroordelen waar hij mee te maken krijgt als hij zijn stoornis aanpakt via het tv-programma ‘Levenslang met Dwang’. Al deze ervaringen sterken Michiel bij zijn missie: stigma’s wegnemen en anderen met (dwang-)stoornissen ondersteuning bieden.

Door de vele voorbeelden uit het dagelijks leven is spreker Michiel Verheul in staat zijn publiek te laten begrijpen en ervaren hoe het is om met een dwangstoornis te leven. Herkenbare scènes zorgen voor de nodige humor tijdens zijn optreden. Want als televisiemaker in hart en nieren, is Michiel natuurlijk ook een echte verhalenverteller.Athenas werkt samen met Out of the Box TV. Voor vragen, tarieven en beschikbaarheid neem contact met ons op.

Bekijk de lezingen van Michiel Verheul
Lezingen van spreker Michiel Verheul

Het duiveltje van mijn geest - over dwangstoornissen & dwanggedachten

Wat houdt het hebben van dwanggedachten precies in? en hoe ga je hier mee om? Michiel vertelt over zijn ervaringen met zijn eigen beperking; een verhaal over vallen en opstaan, wanhoop, kracht en doorzettingsvermogen.

Lezingen van spreker Michiel Verheul

Stigma's

Hoe wordt je door anderen benaderd wanneer men hoort dat je een mentale stoornis hebt? Michiel geeft lezingen over thema’s als participatie, inclusie en stigma’s.

Lezingen van spreker Michiel Verheul

In je Kracht staan

Michiel weet als geen ander hoe het is om balans te missen, lekker in je vel zitten is voor hem niet vanzelfsprekend. Hij is heel gericht op zoek gegaan naar de juiste balans in zijn leven. Doen waar je je lekker bij voelt, en wat bij je past! Met of zonder beperking.

Referenties

De voorbespreking was erg fijn met goed contact. Michiel stond ervoor open om te luisteren naar hoe wij het optreden voor ons zagen. Het optreden zelf was erg indrukwekkend, een open en interessant verhaal.

Pleun Hakvoort, S.V. HYSTERIA

Lezing samen met spreker Maurice Wiegman: Beiden sprekers nemen het publiek op inspirerende en boeiende wijze mee in hun persoonlijke verhaal. Hoe zij in hun leven van hun kwetsbaarheid en struggles (Maurice lichamelijk en Michiel psychisch) hiermee hun kracht, talent en passie hebben weten te maken is heel aansprekend. Ook hun verhaal dat ze van hun kwetsbaarheid nu hun werk gemaakt hebben en vele anderen in soortgelijke processen helpen is echt bijzonder. Hun passie om met hun bijzonderheid zaken wel mogelijk te maken, daar waar velen in de omgeving denken dat zij dat niet kunnen werkt aanstekelijk. Kortom 2 topsprekers.

John Driessen, RVO

8.3.2021

Michiel over dwangstoornissen

Michiel (42) heeft een dwangstoornis. Zijn moeder Corrie heeft het nooit moeilijk gevonden om naar de angsten en gedachtes van Michiel te luisteren. Naar de buitenwereld voelde ze die schaamte voor psychische kwetsbaarheid wel.

Corrie: “Toen je op een gegeven moment zei: ‘Ik ga in therapie, want ik heb zulke rare gedachtes dacht ik: ‘Oh god, hij heeft weer wat anders. Waar begint hij nu weer aan?’. Je was altijd een beetje zoekende, een puber waar ik veel voor op school moest komen. Maar ik maakte me wel zorgen. Zoiets verzin je niet.”

Michiel: “Ik vertelde jou altijd meer dan mijn therapeut. Jij luisterde en stelde me gerust. Maar na mijn deelname aan het tv-programma Levenslang met Dwang zijn we er pas écht over gaan praten. Het bleek dat we veel raakvlakken hebben op dat gebied”.

Corrie: “Dat klopt, alhoewel ik wel even moest slikken toen je deel ging nemen aan het programma. Ik leerde vroeger dat je niet over psychische kwetsbaarheid praat. Dat was taboe. Ik kreeg ook veel kritiek op jouw deelname vanuit mijn omgeving. Toch bracht het  ons uiteindelijk veel. Er werd mij namelijk van alles duidelijk. Ik herkende je dwang, de gekke dingen die je in je hoofd kon hebben. En ik ontdekte dat ik ook psychisch kwetsbaar was. Ik besloot hulp te zoeken.”

Schaamte

Michiel en Corrie weten inmiddels uit ervaring dat zwijgen en isolatie juist brandstof is om je slechter te voelen. Toch hielden ze hun psychische kwetsbaarheid lang voor zichzelf. Corrie: “Ik was bang dat mensen me een aansteller vonden. En ze zouden zeggen: ‘Je moet dat gewoon niet in je hoofd halen’.”

Michiel: “Bij mij was het een stukje schaamte. Ik werkte in de televisiewereld en had een muur van succes om me heen. Daar was geen ruimte voor kwetsbaarheid, althans dat dacht ik in die tijd. Ook het oordelen hield me tegen. Bijvoorbeeld dat collega’s meteen oplossingen aandroegen. Of opmerkingen maakten zoals: ‘Waarom doe je zo moeilijk?’, ‘Ga gewoon eens op vakantie, dan ben je het wel kwijt’ of ‘Neem even vrij’.”

Corrie: “Het is natuurlijk ook lastig te begrijpen voor anderen. Je kunt niet in elkaars hoofd kijken.”

Luister zonder oordeel

Michiel denkt dat daar precies het probleem zit. Je hóeft het niet te begrijpen. Michiel: “Ik denk dat mensen het gesprek niet aan durven gaan, omdat ze denken: ‘Oh, wat verwacht diegene dan van mij?’, ‘Wat moet ik doen?’, ‘Wat moet ik zeggen?’. Maar daar gaat het niet om. Je hoeft het niet op te lossen. Daar zijn professionals voor. Je kunt als omstander alleen bijdragen aan iemands herstel door te luisteren, zonder te oordelen.”

“Bij mij was jij, mijn moeder, degene die naar mij luisterde. En ik naar jou. Dat doen we nu nog steeds. Bijvoorbeeld in de auto of tijdens een wandeling. Dan hebben we de tijd. Maar je kunt het er met iedereen over hebben, ook met iemand die je minder goed kent. Als je diegene maar vertrouwt en iemand bereid is om echt naar je te luisteren.”

Nodig uit

Corrie begrijpt snel wat Michiel bezighoudt als hij erover vertelt. Maar dat geldt lang niet voor iedereen. Corrie: “Wij kunnen goed levelen, omdat ik sommige gedachtes en angsten herken. Maar wat als iemand zich minder makkelijk kan inleven? Wat vind jíj dan fijn?”

Michiel: “Dan vind ik het prettig dat iemand laat doorschemeren dat die openstaat voor mijn verhaal. Zonder daar meteen over te oordelen en zonder mijn hulpvraag te willen beantwoorden. Zeg bijvoorbeeld dat je je zorgen om me maakt en toets dat. ‘Klopt dat? Moet ik me echt zorgen maken?’ Je nodigt mij daarmee uit om me kwetsbaar op te stellen. Als het antwoord ‘nee’ is, is dat ook goed.”

Vertrouwen

Zowel Corrie als Michiel weten uit ervaring wat het praten over psychische kwetsbaarheid kan opleveren. Corrie: “Je raakt vertrouwd met praten over je psychische kwetsbaarheid door je verhaal te delen met je omgeving. Dit maakt de stap naar professionele hulp makkelijker. Dat zag je bij mij ook. Door met jou te praten over waar ik tegenaan liep, ging ik uiteindelijk zelf hulp zoeken.”

Michiel: “Ik ben overtuigd van het ‘Vertellen doet herstellen’-principe. Door te vertellen ging het herstel bij mij makkelijker en staat de problematiek nu meer van me af. Erover leren praten kost trouwens wel tijd. Je vertrouwen moet daarin groeien. Geef dus vooral niet op als je je zorgt maakt om iemand. Je krijgt misschien 10 keer een nee, maar de 11e keer is het een ja.”

Bron: heyhetisok.nl

Bekijk de lezingen van Michiel Verheul
Vrijblijvend informatie over Michiel Verheul

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Of neem direct contact op:

Bel: +31(0)308080884
Michiel Verheul
Michiel Verheul

5 van de 5 sterren

De voorbespreking was erg fijn met goed contact. Michiel stond ervoor open om te luisteren naar hoe wij het optreden voor ons zagen. Het optreden zelf was erg indrukwekkend, een open en interessant verhaal.

Pleun Hakvoort, S.V. HYSTERIA Bekijk alle referenties

Michiel Verheul geeft lezingen over de volgende onderwerpen