Bel ons op 030 80 80 884

en krijg professioneel advies van onze deskundige consultants
Sprekersbureau Athenas

Fris kijken naar en anders denken over organisatievragen

Organisatiefilosoof en Spreker Ben Kuiken

Ben Kuiken

Organisatiefilosoof en ontregelaar: Fris kijken naar en anders denken over organisatievragen

Tarieven en beschikbaarheid

5 van de 5 sterren

Ben laat je - met behulp van een aantal eenvoudige werkvormen en op het oog simpele vragen - nadenken over je eigen positie en rol binnen je organisatie.

Susanne Coppoolse, Lievens Communicatie Bekijk alle referenties

Redenen om de lezingen en workshops van spreker Ben Kuiken te boeken

  • Ben geeft inspirerende lezingen aan zowel kleine als grote organisaties
  • De motiverende lezingen van Ben zijn geschikt voor iedereen binnen jouw organisatie
  • Ben combineert praktische tools met theorie en maakt het direct toepasbaar voor jouw organisatie
Ben Kuiken

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Ben

Lecture icon

Lezingen

Video icon

Video

References icon

Referenties

Interviews icon

Artikelen

Books icon

Boeken

Tarieven en beschikbaarheid

Spreker Ben Kuiken laat zien hoe je door anders denken, anders kijken en anders praten organisatieproblemen écht kunt aanpakken.

Of je even wat aan de werkdruk wil doen. En of je meteen ook de bureaucratie wil aanpakken. Als bestuurder, manager, adviseur en professional krijg je heel wat problemen op je bord geschoven. Taaie vraagstukken vaak, die onmogelijk lijken op te lossen. Maar zou de manier waarop je naar deze problemen kijkt niet juist het probleem kunnen zijn?

Redenen om de lezingen en workshops van spreker Ben Kuiken te boeken

  • Ben geeft inspirerende lezingen aan zowel kleine als grote organisaties
  • De motiverende lezingen van Ben zijn geschikt voor iedereen binnen jouw organisatie
  • Ben combineert praktische tools met theorie en maakt het direct toepasbaar voor jouw organisatie

Organisatiefilosoof en ontregelaar

Einstein zei het al: complexe problemen zijn niet op te lossen met dezelfde manier van denken als waardoor ze veroorzaakt zijn. Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je ook wat je altijd kreeg. Dus probeer eens wat anders, en ga aan de slag met je denk-beelden, met de woorden en de aannames die achter je vragen schuilgaan. Je zult zien dat er opeens nieuwe mogelijkheden ontstaan en taaie vraagstukken verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Tijdens een inter-actieve lezing laat organisatiefilosoof en spreker Ben Kuiken je zien en ervaren hoe je anders naar (organisatie)-problemen kunt kijken. Je krijgt het filosofische gereedschap aangereikt om anders te kijken, te denken en te praten over de organisatie en de vraagstukken die daar keer op keer de kop opsteken. Welke aannames gaan erachter schuil? En wat levert het je op als je een ander perspectief kiest?

Ook te boeken als workshop. Voor vragen, tarieven en beschikbaarheid neem contact met ons op. Klik hier voor internationale sprekers over dit thema.

Bekijk de lezingen van Ben Kuiken
Lezing van spreker Ben Kuiken

De organisatiefilosoof

vragensteller. Want laten we eerlijk zijn: is het niet een beetje gek zoals we bezig zijn in organisaties? Druk, druk, druk, maar waarmee eigenlijk? Papa, wat doe je op dat kantoor? Ja, probeer dat maar eens uit te leggen aan een kind van drie. Vergaderen, functioneringsgesprekken, bila’tjes… Leuk hoor, maar waartoe eigenlijk? Wat is de zin? Nou ja, dat dus. Over deze en vele andere vragen vertelt filosoof en ontregelaar Ben Kuiken (auteur van het boek De Zinmakers)

Inspirerende verhalen uit de geschiedenis van de filosofie en het dagelijks leven. Deze verhalen zullen je kijk op de wereld en je leven behoorlijk op z’n kop zetten, én je inspireren om (samen met anderen) zin te gaan maken. Want dat is toch wat mensen zijn: zinmakers. En ondertussen komen de grote filosofen voorbij. Plato, Aristoteles, Kant, Nietzsche, Gude, Descartes. Ik denk, dus ik werk.

Lezing van spreker Ben Kuiken

Fris kijken naar en anders denken over organisatievragen

Last van hardnekkige organisatievraagstukken? Werkdruk, gebrek aan controle, medewerkers die zich nauwelijks laten sturen en maar niet willen veranderen…
Dan is het tijd voor de organisatiefilosoof.

In tegenstelling tot problemen in de materiële wereld worden de meeste organisatieproblemen veroorzaakt door de manier waarop we naar de (organisatie)- werkelijkheid kijken, erover praten en denken. Welke woorden gebruik je? Welke aannames zitten er onder de beelden die je van de situatie hebt? Zit je misschien gevangen in een groef van je eigen denken (of dat van anderen)?

De organisatiefilosoof helpt je om te ont-groeven en te ont-stroeven. Door te spelen met taal ontstaat er een zin die wellicht zin-voller voor je is dan de oude zin. Door je overtuigingen en aannames tegen het licht te houden ontstaat er ruimte in je hoofd en kan je probleem zomaar verdwijnen als sneeuw voor de zon. De organisatiefilosoof denkt niet mee, maar tegen.

Lezing van spreker Ben Kuiken

De Zinmakers

Deze lezing gaat over de toenemende complexiteit van de samenleving en organisaties en hoe we daarmee om kunnen gaan. Wat in elk geval niet helpt, is om alles dicht te regelen. Toch is dat wat je ziet gebeuren, tot frustratie van veel professionals in de zorg, het onderwijs, bij de politie et cetera.

Is er een alternatief, en hoe ziet dat eruit? Aan de hand van veel praktijkvoorbeelden, een vleugje filosofie en evolutieleer ga ik samen met het publiek op zoek naar nieuwe manieren van zin maken.

Lezing van spreker Ben Kuiken

Roll management samen met Rick Spann

Samen met organisatiekundige en musicoloog Rick Spann presenteert Ben Kuiken de kunst en kunde van nieuw organiseren. De wereld wordt steeds complexer. Zeggen we. En we knikken serieus naar elkaar. Maar wat betekent dat eigenlijk? En hoe ga je ermee om? De heren verdiepten zich in complexiteit en leiderschap en verbinden kunst en kunde met elkaar in een intrigerende show die ook nog ergens over gaat.

Hoe geef je mensen de ruimte om te experimenteren, zonder de controle en het overzicht te verliezen? Wat kunnen we leren van legendarische helden uit de wereld van de Blues, Jazz en Rock & Roll, zoals de Rolling Stones, Miles Davis en BB King? En hoe kom je uit de groef, en in de groove?

Organiseren – filosofie – zelfsturende teams – Aristoteles – regels – verandering – PRET – Socrates – nieuw organiseren – systemen – Nietzsche – organisatie – zin maken – managers – HR – generaties – professionals – vakmanschap – Gude – agile – creativiteit – Heraclitus – improvisatie – ontregelen – fouten – complexiteit – professionele ruimte – vertrouwen

video van spreker Ben Kuiken

Ben Kuiken.. Als je voor PRET bent

video van spreker Ben Kuiken

Kennisfestival Noord Nederland - Ben Kuiken

Bekijk de lezingen van Ben Kuiken

Referenties

Spreker hield zich prima aan de gegeven 'kaders'.

Willem Jan Oosterveen

De organisatiefilosoof maakt de tongen los. Gun jezelf een ander gesprek!

Jacqueline Jansen, ondernemer

Ben laat je - met behulp van een aantal eenvoudige werkvormen en op het oog simpele vragen - nadenken over je eigen positie en rol binnen je organisatie.

Susanne Coppoolse, Lievens Communicatie

Met Ben Kuiken, de organisatiefilosoof, haal je het gesprek over dilemma's die dicht bij de professionals staan binnen in je organisatie.

Sander Toby, Hogeschool Utrecht

If you put fences around people, you get sheep.

William McKnight, 3M in De PRET Factory

02.11.2018

Design Thinking

Design thinking is hot. Dat is natuurlijk leuk voor al die ontwerpers die eindelijk erkenning krijgen voor het mooie werk dat ze doen. Maar of het ook echt de problemen van organisaties gaat oplossen, is de vraag.

‘Heb jij al een training design thinking gevolgd? Moet je echt doen, joh, is leuk. Je bent gewoon eens op een hele andere manier bezig met je werk. Out of the box, lekker creatief, en je maakt het meteen visueel en tastbaar.’

En zo rollen we van de ene hype in de andere hippe werkvorm. Niet dat er veel mis is met een training design thinking. Moet je lekker doen; ik heb het ook gedaan. Het helpt altijd om eens op een andere manier met je werk bezig te zijn. Maar verwacht nou niet dat het in één klap al je problemen gaat oplossen. Of dat de afdeling voortaan echt op een andere manier gaat werken, en nu eindelijk eens naar de klant gaat luisteren.

Anders denken
Zo werkt het natuurlijk niet, met geen enkele training. Maar ik heb sterk de indruk dat de meeste trainingen design thinking nogal eenzijdig de nadruk leggen op het design, op een trucje, en te weinig aandacht hebben voor het ‘thinking’-aspect van design thinking. Het gaat niet om het ontwerp van een of ander leuk prototype, het gaat vooral om het (anders) denken over de probleemsituatie en de organisatie. Van een organisatiefilosoof had je waarschijnlijk weinig anders verwacht, maar ik word hierin gesteund door professor ‘design thinking’ Kees Dorst. Ook hij ergert zich aan de beperkte manier waarop design thinking veelal wordt opgevat en toegepast, voornamelijk als een verzameling trucs en technieken. Hij gebruikt daarom liever het begrip ‘frame creation’. Het verschil? ‘Frame creation richt zich niet op het genereren van oplossingen voor problemen, maar op het vermogen om nieuwe benaderingen voor de probleemsituatie zelf te creëren.’

Ander frame
De open, complexe en netwerkmatige problemen waar we in onze huidige samenleving en in moderne organisaties mee geconfronteerd worden, zijn niet meer op de oude manier op te lossen, schrijft Dorst in zijn boek Frame Innovation uit 2015. Ze vragen om een ander frame, een andere manier van kijken, denken en doen. In het model dat Dorst hiervoor presenteert, staan vooral de diep-menselijke thema’s centraal die een probleem van een andere context kunnen voorzien. Zo werd bijvoorbeeld in een project  van het Ministerie van VWS de vraag naar huisvesting voor geestelijk gehandicapten omgebogen van een zorgvraag (wat ze niet zelf kunnen) naar een vraag naar wat ze wel kunnen en hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan de gemeenschap. En zo werden ook de problemen in een uitgaansgebied in Sydney aangepakt door het te framen als een festival, waar opgroeiende jongeren zich staande proberen te houden ten opzichte van hun leeftijdsgenoten.

Dergelijke andere frames vragen een frisse blik en een dwarse geest. Die zijn niet te leren in een workshop van een dag. Het zou jammer zijn als design thinking versmald zou worden tot een trucje, en dat de andere manier van kijken en denken verloren gaat in een of andere hippe trend. Want trends komen en gaan, anders denken, kijken en spreken wordt steeds belangrijker.

Ben Kuiken is organisatiefilosoof en schrijver. Hij werkt momenteel aan een boek over organisatiefilosofie: anders kijken, denken en spreken over organisatievraagstukken. Daar geeft hij lezingen en workshops over. Ook is hij in te huren als dwarsdenker en friskijker.

09.05.2018

Voetbal is Simpel

Over regels volgen & Praktische wijsheid

‘Voetbal is simpel,’ zei de beste voetballer aller tijden, Johan Cruijff, eens. ‘Maar,’ zo voegde hij er aan toe, ‘het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen.’ Wat wist hij dat wij niet weten. Met de kennis van nu zouden we zeggen dat voetbal een complex spelletje is. Je hebt namelijk te maken met 22 spelers (agents in de complexiteitstheorie) op een veld die allemaal strijden om een schaars goed, namelijk die ene bal. Die spelers beïnvloeden elkaar voortdurend; als de spits naar voren rent, loopt de verdediger met hem mee.  En als een speler de bal heeft, richt iedereen zich op hem. En daarnaast heb je natuurlijk nog een scheidsrechter, lijnrechters, coaches, een bank vol spelers die allemaal dolgraag op dat veld zouden willen staan en niet te vergeten de twaalfde man op de tribune of thuis voor de buis. En al deze ‘externe’ agents oefenen eveneens direct of indirect invloed uit op wat er op dat veld gebeurt. Als het team vorige week verloren heeft en het publiek begint al te fluiten bij de eerste de beste foute pass, dan zullen de spelers op het veld misschien bij een volgende pass minder risico’s nemen.

Dat alles maakt het spelletje voetbal uitermate complex. Want je kunt je nog zo goed voorbereiden op de wedstrijd, de tegenstander bestuderen, trainen op zoveel mogelijk verschillende spelsituaties, onderling afspraken maken wie wie dekt et cetera; uiteindelijk heb je geen controle op hoe de wedstrijd verloopt. Je weet namelijk niet wat de tegenstander doet. En bovendien kan een kleine gebeurtenis (een overtreding, een lucky shot, iets dat de trainer tegen een van de spelers zegt) de wedstrijd volledig doen kantelen. Deze onvoorspelbaarheid en oncontroleerbaarheid is een typisch kenmerk van complexiteit. Het is niet helemaal onvoorspelbaar, maar voorspelbaar-onvoorspelbaar tegelijk.

Gogme 

Hoe kan het dan dat Cruijff voetbal simpel noemde? Wat wist hij dat wij niet weten? We kunnen het hem niet meer vragen, maar wellicht kunnen we iets afleiden uit andere typische Cruijffiaanse uitspraken. Zoals: ‘Als wij de bal hebben, kunnen hun niet scoren.’ Ja, dat is logisch. Of deze: ‘Zonder de bal kun je niet winnen.’ Als het over simpel voetballen gaat, zei hij: ‘In voetbal is het simpel: je bent óf op tijd óf je bent te laat. Als je  te laat bent, moet je zorgen dat je op tijd vertrekt.’ Simpel voetballen heeft dus alles te maken met timing en zorgen dat je op het juiste moment op de goede plek staat. Maar wat is het juiste moment. ‘Als je een speler ziet sprinten, weet je dat hij te laat vertrokken is.’ Je moet dus op tijd vertrekken. Dat is inderdaad het moeilijkste dat er is, want wat is op tijd? Niet te vroeg, maar ook niet te laat; op tijd. Dat vraagt om spelinzicht, patronen kunnen herkennen, kunnen anticiperen op wat de tegenstander doet en twee stappen vooruit kunnen denken. Dat leer je niet door altijd alleen maar de instructies van een coach op te volgen en je puur aan je taak te houden. Dat leer je alleen maar door te experimenteren, door te pielen en te klungelen, bijvoorbeeld op een van de trapveldjes die Cruijff met zijn foundation overal ter wereld heeft neergelegd. Daar ontwikkel je gogme, zoals ze in Amsterdam zouden zeggen, en wat de Griekse filosoof Aristotels praktische wijsheid noemde.

Weten hoe je de regel kunt buigen

Praktische wijsheid (phronèsis) is het weten hoe te handelen in een specifieke situatie. Je moet de algemene regel zo weten te buigen dat hij past. Dit is ook de oorspronkelijke betekenis van het woord regel (kanón in het Grieks), dat in de tijd van Aristoteles een meetlat was die huizenbouwers op het eiland Lesbos gebruikten om onregelmatige vormen mee af te meten. ‘Knowing how to bend the rule’, zouden de Engelsen zeggen. Praktische wijsheid veronderstelt volgens Aristoteles allereerst dat je geleid wordt door de juiste doelen. Elke activiteit, elk werktuig, elk wezen heeft zijn eigen interne doel (telos), dat waar het voor bedoeld is. Een hamer is bedoeld om een spijker mee in de muur te slaan. Je kunt er ook iemands hersenen mee inslaan, maar dat is niet de bedoeling van een hamer. Onderwijs is bedoeld om (jonge) mensen op te leiden.

Natuurlijk moet een school ook zorgen dat er voldoende geld binnenkomt om de rekeningen te kunnen betalen, maar dat is niet het doel van onderwijs. Daarnaast vraagt praktische wijsheid om ervaring. Dat kun je alleen opdoen in de praktijk, door het te doen. Door te experimenten, te pielen en te klungelen. En door fouten te maken, want daarvan leer je het meest. Maar is er nog ruimte om fouten te mogen maken, of worden we er meteen op afgerekend? En durven we fouten nog te delen met collega’s, zodat ook zij ervan kunnen leren, of schuiven we ze liever onder het tapijt?

Een derde voorwaarde voor praktische wijsheid is volgens Aristoteles karakter: moed, rechtvaardigheid, zelfbeheersing, vastberadenheid. Volgens de deugdethiek van Aristoteles houden deze deugden het midden tussen twee uitersten, bijvoorbeeld moed tussen roekeloosheid en lafheid. Ook dit, het vinden van de gulden middenweg, vergt oefening en ervaring. Maar het vraagt ook nog iets anders, iets dat je zou kunnen omschrijven als een moreel besef of kompas. Je moet je kunnen inleven in anderen om in te kunnen schatten wat jouw keuzes voor de ander betekenen.

Logisch

Als je in deze moderne tijd huisarts bent, politieagent, leraar of leidinggevende, dan wordt van je verwacht dat je dagelijks keuzes maakt in complexe situaties. Een kenmerk daarvan is dat er geen goede of foute beslissing bestaat, alleen maar keuzes die goed of minder goed lijken te werken. Om goede keuzes te kunnen maken hebben we professionals nodig met praktische wijsheid. Er is alleen één probleem: regels en procedures eten praktische wijsheid voor ontbijt. Net als bij die voetballer: als die alleen maar de instructies van de coach moet opvolgen, wordt het nooit een slimme voetballer. Nooit een voetballer met gogme. Dus laten we eens kijken hoe we de regels en procedures zo kunnen buigen dat ze weer passen. Dat ze professionals weer gaan helpen in plaats van in de weg zitten.

Maar dat is logisch, zou ik zeggen.

Bekijk de lezingen van Ben Kuiken

De Organisatiefilosoof - Hoe je door anders denken, anders kijken en anders praten organisatievraagstukken écht kunt aanpakken

In dit boek laat organisatiefilosoof Ben Kuiken zien hoe je ook anders naar organisatieproblemen kunt kijken. Je krijgt het filosofische gereedschap aangereikt om anders te kijken, te denken en te praten over de organisatie en de vraagstukken die daar keer op keer hun kop opsteken. Welke aannames gaan erachter schuil? En wat levert het je op als je een ander perspectief kiest?

Bestel dit boek

De Zinmakers - Nieuw organiseren in tijden van complexiteit en onzekerheid

In ‘De zinmakers’ duikt organisatiefilosoof Ben Kuiken in de wereld van complexiteit en onzekerheid. Hij laat zien dat wij mensen voortdurend streven naar controle en beheersing, maar dat dit ons bij complexiteit niet gaat helpen. Integendeel: hoe meer regels en systemen, hoe complexer het wordt. Dat wil echter niet zeggen dat je machteloos staat; als alles met alles samenhangt, heb je wel degelijk invloed.

Bestel dit boek

Eerste hulp bij nieuw organiseren

Net als de gemiddelde westerse mens zijn de meeste westerse organisaties niet echt fit. Ze bewegen te weinig, eten te veel en hebben geen duidelijk doel in het leven. Daardoor worden ze ingehaald door snelle internetjongens, in de steek gelaten door veeleisende klanten of komen ze in de problemen als de overheid de geldkraan dichtdraait.

Heeft jouw organisatie ook gezondheidsklachten? Kies dan voor nieuw organiseren. Dat is niet de volgende hype, maar terug naar wat de bedoeling was: naar goede zorg, goed onderwijs, een goed product en een innige band met de klant.

Bestel dit boek

De pretfactor - Waarom plezier op het werk beter werkt

Ben Kuiken onderzocht wat succesvolle organisaties gemeen hebben. In dit boek beschrijft de auteur van ‘De laatste manager’ hoe al die winnaars betrokkenheid en creativiteit de ruimte geven en afrekenen met zinloze regels, protocollen, hiërarchie en functieomschrijvingen. Stop ook met tobben en werk aan uw PRET-factor!

Bestel dit e-boek

Nieuw Organiseren Magazine; 99 ideeën voor een nieuwe wereld.

Nieuw organiseren is hot. Overal springen lokale initiatieven uit de grond van actieve burgers, bevlogen wereldverbeteraars en enthousiaste ondernemers. Samen bouwen zij aan een nieuwe wereld, waarin volop gedeeld, samengewerkt en vernieuwd wordt. Wat betekent deze ontwikkeling voor beleidsmakers, managers en professionals? Zijn zij in staat om deze beweging van onderop te omarmen en waar nodig te faciliteren? En zullen grote organisaties in deze vernieuwing mee kunnen?

Bestel dit boek

Fuck de regels - We lossen het zelf wel op

In dit nieuwe boek beschrijft filosoof en auteur Ben Kuiken de betutteling van de werknemer en de burger. Maar er is hoop. Lees de ervaringen van slimme verkeersdeskundigen, zorgverleners en managers die mensen zelf laten bepalen hoe ze de regels toepassen of de regels zelfs afschaffen. ‘Fuck de regels’ laat haarfijn zien dat mensen verantwoordelijkheid nemen als ze vertrouwen krijgen.

Bestel dit e-boek
Vrijblijvend informatie over Ben Kuiken

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Of neem direct contact op:

Bel: +31(0)308080884
Ben Kuiken
Ben Kuiken

5 van de 5 sterren

Ben laat je - met behulp van een aantal eenvoudige werkvormen en op het oog simpele vragen - nadenken over je eigen positie en rol binnen je organisatie.

Susanne Coppoolse, Lievens Communicatie Bekijk alle referenties

Ben Kuiken geeft lezingen over de volgende onderwerpen