Loading content ...

Telefoon: +31 202 415 730

Bel ons voor vragen of advies

Blog

Lobbyen bij de gemeente: Hoe kom je binnen bij de nieuwe wethouder?

Erik van Venetie

Geschreven door Erik van Venetië

De nieuwe wethouders zijn net aan het werk of ze beginnen binnenkort. De lokale overheid krijgt meer te zeggen over de toekomst van bedrijven, zorgverleners en verenigingen in de gemeente, maar ook over landelijk opererende sectoren en brancheorganisaties. Allemaal zoeken ze ingangen bij de gemeentebestuurders.

Het wordt drukker op het gemeentehuis.

Hoe krijg je toegang tot de wethouder? Hoe val je op tussen de concurrentie? Dit zijn mijn tips uit de praktijk. Hoe kom je binnen? En hoe blijf je binnen?

Weet met wie je praat. Lees het collegeakkoord van het nieuwe college van burgemeester en wethouders. Lees het verkiezingsprogramma van de politieke partij van de wethouder. Volg de wethouder op Twitter. Door dat speurwerk krijg je gevoel voor waar de wethouder warm voor loopt.

Bied iets. Dat is meteen mijn allerbelangrijkste tip. Bedelen werkt doorgaans niet. Dan mag je achteraan aansluiten in de rij. Bied iets waar je de wethouder mee helpt een probleem op te lossen. Welk probleem? Dat vind je in het coalitieakkoord.

Stel, jij bent directeur van de kinderopvang en de wethouder wil meer woningen voor hoogopgeleide tweeverdieners. Dan heb je iets te bieden. Bied de wethouder van onderwijs aan mee te denken over een nieuwe, innovatieve vestiging in de nieuwbouwwijk. Zorg dat je aan tafel komt over de onderwerpen die voor de ander ook belangrijk zijn. Zie je belemmeringen? Bespreek dan hoe de wethouder die kan oplossen. Lukt het niet bij de wethouder van onderwijs, probeer dan de collega met economie of wonen in de portefeuille.

Werk samen. Zoek samenwerking met organisaties of bedrijven waar jij van nature geen contact mee hebt. Als je een nieuwe vestiging van je kinderopvang voor kinderen van de hoogopgeleide tweeverdieners wilt openen, zoek dan eens contact met de grootste bedrijven, met de winkels voor biologische voeding of met de muziekschool. Door samen te werken met strange bedfellows val je op bij de wethouder.

Betrek je eindgebruikers. De ouders van de kinderopvang, jouw klanten, jouw patiënten, verzamel de wensen en commentaren van de mensen voor wie je het uiteindelijk doet.  Zoek cijfers over hun leeftijden, de wijken waar ze wonen. Neem een kleine delegatie van de eindgebruikers mee naar de wethouder. Gemeentebestuurders zijn graag zichtbaar voor hun achterban. Bied hulp aan.

Leg contact met de ambtenaar die de wethouder adviseert en ondersteunt. Zeker in grote gemeenten kom je niet zo maar bij een wethouder binnen. Heb je geen idee bij welke ambtenaar te beginnen? Vraag dan een ervaren gemeenteraadslid jou de weg in de bureaucratie te wijzen. Daar zijn volksvertegenwoordigers óók voor.

Heb geduld. Even snel wat ritselen bij de wethouder is er niet bij. Lobbyen is een zaak van lange adem.

 

laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Onderwerpen