Loading content ...

Telefoon: +31 202 415 730

Bel ons voor vragen of advies

Blog

Duurzaam ondernemen: Goed doen, goed verdienen

Marga Hoek: The Trillion Dollar Shift

Geschreven door Marga Hoek

The Trillion Dollar Shift 

Noem het een to-do-list voor de wereld. De 17 Global Development Goals (SDG’s) van de VN vormen samen een agenda om wereldwijde problemen als armoede, honger, klimaatverandering en falende gezondheidszorg het hoofd te bieden. Bedrijfsleven en financiële sector kunnen daaraan een enorme bijdrage leveren, die ook nog eens winstgevend kan zijn, ofwel: “business for good is good business.” Ik schreef er een boek over, en wel over de kansen die deze doelen voor bedrijfsleven en financiële sector bieden. Een concreet boek dat net zozeer interessant is voor overheid, burgers en wetenschappers. Omdat het ons allen nieuwe doelen verschaft, een nieuwe kijk op de wereld en hoe we kunnen bijdragen aan een betere wereld. Helder en concreet en met tastbaar resultaat. De doelen zijn namelijk heel helder, alle zeventien en de dealine staat op: 2030. Dus elk jaar telt.

Steeds meer bedrijven onderkennen dat er belangrijke ecologische en sociale randvoorwaarden zijn om een goede businesscase te realiseren. Hun eigen belangen lopen parallel met die van de wereld als geheel. Honger, gebrek aan opleiding, ondermaatse gezondheidszorg, niet-duurzame energie, klimaatverandering: het zijn stuk voor stuk zaken die op korte termijn aangepakt moeten worden, willen we een wereld houden waarin we ook in de toekomst zaken kunnen doen. En hoe we die wereld in stand kunnen houden, daar zijn die SDG’s een enorm goed kompas voor. Maar: hoe pas je ze toe, en hoe maak je ‘er business van’? Om inzicht en overzicht en vooral concrete handvatten te geven schreef ik het boek “The Trillion Dollar Shift”. Centraal daarin staat hoe je via ondernemen en investeren een positieve invloed kunt hebben op dee werelddoelen, en tegelijkertijd een goede busienss case kunt creeeren.

Wereldboek

Het boek is vooral bijzonder omdat er voor alle economische sectoren is uitgewerkt waar de echte ‘impact domains’ liggen – de nieuwe, duurzame en zeer winstgevende markten van de toekomst die ook nog eens waarde toevoegen aan de SDG’s. Daarvoor heb ik niet alleen alle bestaande rapporten over de SDG’s doorgewerkt, maar ook twee jaar gewerkt aan het verzamelen en uitwerken van vijftig cases, verspreid over de hele wereld. Per bedrijf heb ik uitgewerkt op welke SDG’s zij impact hebben, en hoe ze dat doen. Daar zitten trouwens nog best wat Nederlandse bedrijven tussen, want in duurzaam ondernemerschap doen we het wereldwijd helemaal niet zo slecht. Maar het is verder wel een echt wereldboek, want de SDG’s adresseren wereldwijde uitdagingen en ook de impact van bedrijven is vrijwel altijd internationaal.”

Financiële sector

“Een derde reden om dit boek te schrijven was dat er tot nu toe niemand specifiek heeft uitgezocht welke bijdrage de financiële sector kan leveren aan de realisatie van de SDG’s. Ik heb dat in kaart gebracht voor alle bekende partijen – banken, pensioenfondsen, verzekeraars, assetmanagers, private equity firms, enzovoorts. Ook bevat het boek een uniek hoofdstuk over de versnellingskracht van IT en advanced technology tegen de achtergrond van de SDG’s.” “Hoewel het boek pas een paar maanden uit is, merk ik dat het verhaal nu echt begint te landen in de top van het bedrijfsleven. Ik doe steeds meer boardmeetings en -diners, waarbij ik ook echt concreet kan maken wat die bedrijven zelf kunnen doen. Ik denk dat dit boek op precies het juiste moment is verschenen.”

Marga Hoek is voormalig CEO en nu bestuurder van diverse ondernemingen, internationaal. Ze schreef eerder het boek ‘New Economy Business’, dat werd uitgeroepen tot Management Book of the Year. Het nieuwe boek met de titel ‘The Trillion Dollar Shift’ werd op 25 januari gelanceerd tijdens het Economisch Wereldforum in Davos en is onder meer verkrijgbaar via businessforgood.world

 

laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*