Loading content ...

Telefoon: +31 202 415 730

Bel ons voor vragen of advies
adjiedj-bakas-profile

Interview met Adjiedj Bakas

Adjiedj Bakas is trendwatcher. Tijdens zijn lezingen kijkt hij samen met ons naar de toekomst in een enthousiaste en energieke manier. Wat voor trends zijn hier te zien en hoe moeten wij hierop reageren? Lees hier wat hij leerde in zijn jarenlange ervaring en wat hij u wilt meegeven.

Adjiedj Bakas vertelt u in dit interview hoe hij zijn werk als trendwatcher doet en wat zijn ervaringen zijn met lezingen.

 

Als trendwatcher moet u natuurlijk goed op de hoogte blijven, hoe doet u dit met de grote hoeveelheid nieuws en veranderingen die over de hele wereld plaatsvinden?

Ik begin altijd vanuit mijn intuïtie: wat denk ik dat er gebeurt en dan zoek ik er de bewijslast voor. Ik gebruik hiervoor research, ik heb mensen in India die onderzoek doen, bijvoorbeeld naar patenten en nieuwe uitvindingen. Daarnaast wissel ik veel kennis uit met een aantal universiteiten en met de economische bureaus van banken, verzekeraars en accountantskantoren. Deze hebben al veel onderzoekers zitten, zoals JP Morgan in London, en die weten wat er met de geldstromen gebeurt. Hier kun je zien: welke zijn er, waar gaan deze heen en dan kan al deze informatie aan elkaar worden gekoppeld om een beeld te krijgen.

 

U heeft bij verschillende bedrijven gewerkt, wat is een van de belangrijkste dingen die u daar heeft geleerd die u nog steeds gebruikt?

Ik heb bij de omroep en bij de KLM gewerkt inderdaad. Hoe je dingen moet communiceren was een van de belangrijkste dingen. Vooral bij de omroep heb ik geleerd dat je wel kennis kunt hebben maar je moet het ook op een interessante manier kunnen brengen aan de mensen zodat ze er enthousiast over blijven. Dit is wel een kunst, ik zie vaker mensen op het podium met veel kennis die dit helaas niet kunnen brengen. Zij kijken bijvoorbeeld naar het scherm of staan met de rug naar het publiek. Communiceren is echt een vak en dit weten mensen vaak niet.

 

Per jaar geeft u veel lezingen. Hoe gaat u het gesprek met het publiek aan en wat is de belangrijkste boodschap die u het publiek wilt meegeven?

Dat klopt, ik geef ongeveer 200 lezingen per jaar. Het belangrijkste is: ik breng de mensen hoop en troost. Veel mensen zijn bang voor de toekomst en ik breng hoop. Het komt wel goed, er zijn genoeg mooie kansen voor de toekomst. Je moet het alleen wel zelf doen.

 

Over de hele wereld geeft u verscheidene gastcolleges, wat betekent het voor u om op universiteiten en hogescholen te spreken?

Ik vind het leuk om met jonge mensen te sparren. De jeugd heeft de toekomst en de millenials hebben wel andere ideeën dan mijn generatie en dat vind ik wel spannend. Hoe kijken wij tegen dingen aan en hoe kijken zij tegen dingen aan. Wat kun je hier dan van maken.

 

Naast een spreker in Nederland, bent u ook internationaal actief. Welke internationale ervaring heeft de meeste indruk op u gemaakt?

Ik heb altijd veel pret in Silicon Valley. Ik heb hier plezier in omdat al die gekke IT’ers, al die gekke nerds weer lollige nieuwe dingen aan het verzinnen zijn. Tegelijkertijd, sommige dingen zijn ook echt onzin, zoals Google en een gedachte om ons onsterfelijk te maken. De wereld is al overbevolkt en worden wij hier zelf wel gelukkig van? Dus daar heb ik hele leuke discussies over. Ook ben ik zeer onder de indruk van de opkomst van Azië, zeker China, waar ontzettend veel briljante dingen gebeuren. Dat is erg leuk. Vooral de honger en de ambitie van de Chinezen, daar houd ik wel van.

 

Wat is het belang van humor in uw lezingen?

Volgens onderzoek kun je serieuze boodschappen heel goed brengen door mensen eerst aan het lachen te maken. Het hoofd gaat dan al wat open en een hardere boodschap die direct daarna komt, komt veel beter aan en dan wordt het ook beter onthouden. Dat is hoe ik er ook mee speel. Zo kan ik mensen op verschillende manieren aanspreken. De lach is de kortste afstand tussen mensen dus het is ook een goeie manier van infotainment, informatie op een entertainende manier brengen.

 

Joseph Oubelkas

Joseph Oubelkas

Wat doet gevangenschap met je? En hoe geef je je leven na een heftige ervaring als deze weer vorm? Josephs unieke lezingen over gevangenschap en vrijheid, dromen en doen inspireren breed publiek.

Het leven van spreker Joseph Oubelkas veranderd op een slag. Van jonge ondernemer met een succesvol eigen bedrijf verandert hij tot een gevangene in Marokko. Joseph heeft van 2004 tot 2009 onschuldig vast moeten zitten. Deze ervaring heeft grote...

Vincent Everts

Vincent Everts

Spreker Vincent Everts heeft van zijn passie zijn werk gemaakt en is expert op gebied van de nieuwe technologie.

Vol enthousiasme laat Vincent ons de allernieuwste technologische gadgets...

Elke Geraerts

Activeer het volledige mentaal kapitaal van je organisatie. Elke deed onderzoek naar stress op de werkvloer en schreef het boek 'Mentaal Kapitaal, Versterk je mentale veerkracht en vermijd burn-out'.

Kent u de impact van stress op uw bedrijf en de effecten ervan op uw omzet?  Spreker Elke Geraerts deed onderzoek naar stress en mentale veerkracht en is veelgevraagd...

Farid Tabarki

Farid Tabarki

de Tijdgeest & de vloeibare samenleving

Farid Tabarki doet onderzoek naar de (Europese) tijdgeest. In 2012 is hij uitgeroepen tot Trendwatcher of the Year 2012–2013.  Onderwerpen waar hij onderzoek naar doet en vele lezingen over geeft zijn onder meer: radicale decentralisatie,...

Danielle Braun

Building Tribes - Waardevolle lessen uit de antropologie

Spreker Danielle Braun heeft een ruime ervaring binnen het publieke domein met Corporate Antropologie. Als spreker praat zij graag over organisatiecultuur en leiderschap en begeleidt zij organisaties bij complexe verandering. Daarnaast werkt zij...

Jos Ahlers

Lezingen over sociaal gedrag, maatschappelijke ontwikkelingen en de snelle technologische vooruitgang.

Wie is Generatie Z? Wat verwachten ze van de wereld? Hoe kijken ze naar bedrijven, verenigingen, vakbonden, politieke partijen, overheid en scholen? Wat hebben ze nodig om succesvolle volwassenen te worden? In een entertainende en interactieve...

Bart van den belt

Bart van den Belt

Veelgevraagd spreker en trainer op het gebied van ondernemerschap, gedragsverandering en creativiteit.

Spreker Bart van den Belt is een veelgevraagd spreker en trainer op het gebied van ondernemerschap, gedragsverandering en...

rick-van-asperen

Rick van Asperen

Bent u op zoek naar een performer die tijdens zijn optreden moeiteloos jongleert met inhoud, entertainment en interactie? Ja? Dan is spreker Rick van Asperen écht een spreker voor u!

Origineel, enthousiasmerend en uitermate praktisch. Als spreker Rick van Asperen is geweest dan wordt er nog dagen nagepraat over de aansprekende metaforen, de herkenbare situaties en toepasbare inzichten en...

Pythia Winia

Pythia Winia

Pythia's theatercollege over Mantelzorg en Dementie komen recht uit het hart

'Theatercollege Zorgeloos' is specifiek voor organisaties en bedrijven die betaalde werknemers in dienst hebben die mantelzorger zijn of worden. Vanuit haar persoonlijke ervaring vertelt Pythia Winia over de wereld thuis van de...

Spreker Arash Aazami

Arash Aazami

Dream - Develop - Do 

Spreker Arash Aazami wordt internationaal gezien als energie-expert en is veelgevraagd spreker. Zijn lezingen veranderen uw blik op energie, duurzaamheid en de...

Veeg naar links