Bel ons op +31 (0)30 80 80 884

En krijg professioneel advies van onze deskundige consultants

Blog

Zovéél keuze! 3 vragen om je op weg te helpen bij het inhuren van een spreker

Terug naar de blog

30. October 2017

keer bekeken168 Keer bekeken keer bekeken

Verantwoordelijk voor het boeken van lezingen en workshops? Dat is nog best een klus… het juiste thema, voldoende interactie én de spreker moet zorgen voor de juiste sfeer. Zo heb je vast nog een paar wensen op het lijstje staan… waar moet je aan denken bij het inhuren van een spreker?

Er is zo véél keuze! Het vinden van een geschikte spreker kan een oneindige zoektocht worden en zo kan het organiseren van een bijeenkomst een enorme last worden – tegen de tijd dat het zover is heb jij er al helemaal geen zin meer in. Dat lijkt ons niet de bedoeling en dit is ook helemaal niet nodig. Onderstaand een aantal vragen die jou op weg helpen bij het inhuren van een spreker.

Over welk thema gaat de bijeenkomst?

Ben je op zoek naar een inspirerende of motiverende spreker? Good Luck! Wij kennen géén sprekers die niet motiverend of inspirerend (zeggen te) zijn. Wil je je zoektocht naar een spreker gerichter maken dan zal je op zoek moeten naar een andere insteek.  (Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn hoor, het kan best dat je na het beantwoorden van onderstaande twee vragen al een heel eind verder op weg bent).

Het is fijn wanneer de verschillende elementen mooi op elkaar en het overkoepelende thema aansluiten. Wanneer je een globale schets van het evenement hebt kan je alvast rekening houden met
de tijdlijn van de bijeenkomst. Een globale planning helpt om je iets meer houvast te geven. Staan er meerdere lezingen/workshops op het programma? Zorg er dan voor dat deze elkaar qua
thema en inhoud aanvullen.

Start bijvoorbeeld met een brainstormsessie en deel de verschillende ideeën. Laat je inspireren door andere bijeenkomsten en informeer naar ervaringen van anderen.

Wat is het doel van de bijeenkomst? 

Wat wil je met de lezing of workshop bereiken? Het delen van kennis over het thema? Praktische handvatten? Wil je dat men al tijdens de bijeenkomst actief aan de slag gaat? of wil je vooral ‘food for thoughts’ en de nodige inspiratie meegeven? Ben je op zoek naar inhoud, entertainment of wellicht allebei? Denk na over het algehele doel van de bijeenkomst en de rol van de lezing om dit te vervullen.  Is dit een interne bijeenkomst voor collega’s, klanten, de directie of de leden van een vereniging? Is het doel om mensen te inspireren, te informeren of nieuwe dingen te leren?

Het doel van de bijeenkomst speelt een erg belangrijke rol bij de keuze voor een spreker. Wij adviseren je om voordat je stappen gaat ondernemen je het doel van de bijeenkomst helder formuleert. Dit maakt de zoektocht naar passende sprekers voor het event een stuk gemakkelijker.

Neem de tijd om de doelen duidelijk te definiëren en zorg ervoor dat deze duidelijk zijn voor alle mensen betrokken bij de organisatie van de bijeenkomst. Wanneer de kaders meteen goed worden afgebakend zorgt dit ervoor dat je de volgende stappen in de organisatie makkelijker kunnen doorlopen.

Veel sprekers maken de lezing geheel op maat, vandaar dat het voor de spreker erg fijn is wanneer je de specifieke doelen van de bijeenkomst vroegtijdig met de spreker deelt.
Zo kunnen we er zeker van zijn dat alle besproken elementen in de sessie terugkomen. Schroom niet om ideeën over de inhoud en vorm met de spreker te delen.

Wat wil je dat het publiek mee naar huis neemt?

Niet alleen het thema en de doel van bijeenkomst zijn van belang. Wat is er nodig is om het doel van de bijeenkomst  goed uit de verf te laten komen en de bijeenkomst tot een succes te maken? Om de boodschap op de juiste manier over te brengen speelt de persoonlijkheid van de spreker een belangrijke rol.  Niet elke spreker is geschikt voor elk publiek. Ben je op zoek naar een spreker met dezelfde achtergrond – of kies je bewust voor een spreker die het echt even helemaal anders doet dan jullie gewend zijn?  Bij het boeken van lezingen en workshops is het goed om van te voren even stil te staan bij het gevoel dat spreker bij het publiek moet achterlaten. Kijk daarnaast naar de inhoud van de lezing.

Naast het expertisegebied van de spreker is de manier waarop een boodschap gebracht wordt essentieel. Zijn jullie op zoek naar een wetenschapper? Een sessie vol inspiratie? of iemand die zorgt voor een boodschap met humor? Hoe duidelijker je voor ogen hebt hoe de lezing er uit moet komen te zien, hoe beter een bureau je kan helpen bij het vinden van de juiste spreker.

Veel sprekers maken de lezing geheel op maat, vandaar dat het voor de spreker erg fijn is wanneer je de specifieke doelen van de bijeenkomst vroegtijdig met de spreker deelt.
Zo kunnen we er zeker van zijn dat alle besproken elementen in de sessie terugkomen. Uiteraard is het onze taak als sprekersbureau om te onderzoeken wat bij jouw bijeenkomst past. We raden je dan ook van harte aan gewoon even de telefoon te pakken om hier ideeën over uit te wisselen.

Dit is onderdeel van ons e-book 40 tips voor de perfecte bijeenkomst. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het E-book gratis. 

 

Kunnen we je helpen bij het vinden van een spreker?

Neem contact op en informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.