Bel ons op 030 80 80 884

en krijg professioneel advies van onze deskundige consultants
Sprekersbureau Athenas

"Abdelkader deelt zijn palet vol ervaringen en projecten met zijn publiek"

Abdelkader Benali

Schrijver en verhalenverteller

Tarieven en beschikbaarheid

5 van de 5 sterren

We waren erg tevreden over de betrokkenheid van Abdelkader in het gesprek, bij de sprekers en naar het publiek toe. De manier waarop hij vanuit eigen ervaring deelnam aan het gesprek gaf het extra betekenis. We kregen vanuit het publiek ook terug dat Abdelkader als gespreksleider erg goed was. Het ging precies zoals het moest gaan en de boodschap werd overgebracht.

Redenen om spreker Abdelkader Benali te boeken

 • Schrijver en verhalenverteller Abdelkader is enorm maatschappelijk betrokken
 • Verzorgt lezingen over onderwijs, zorg, diversiteit, literatuur, hardlopen, kunst en creative writing
 • Alles wat hij doet, doet hij op basis van gevoel en passie
 • Abdelkader Benali is ook inzetbaar als dagvoorzitter
Abdelkader Benali

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Abdelkader

Lecture icon

Lezingen

Video icon

Video

References icon

Referenties

Books icon

Boeken

Tarieven en beschikbaarheid

De boeken van schrijver, programmamaker en spreker Abdelkader Benali zijn meerdere malen onderscheiden met prestigieuze literaire prijzen als de Geert-Jan Lubberhuizenprijs voor zijn debuutroman en voor zijn roman de Langverwachte de Libris Literatuurprijs. In zijn laatste boek ‘Brief aan mijn dochter’ onderzoekt hij de uitdagingen die hij als prille vader op zijn pad treft. Het boek is een persoonlijke zoektocht naar de kracht van  migratie, opvoeden en verhalen. In welk Nederland groeit zijn dochter Amber op?

Redenen om spreker Abdelkader Benali te boeken

 • Schrijver en verhalenverteller Abdelkader is enorm maatschappelijk betrokken
 • Verzorgt lezingen over onderwijs, zorg, diversiteit, literatuur, hardlopen, kunst en creative writing
 • Alles wat hij doet, doet hij op basis van gevoel en passie
 • Abdelkader Benali is ook inzetbaar als dagvoorzitter

Een gekeurd palet vol ervaringen en projecten die hij graag met zijn publiek deelt

De afgelopen jaren heeft Abdelkader Benali zich intensief beziggehouden met het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de betrekking tussen Oost en West. Hij schreef hier verschillende artikelen over en publiceerde het boek ‘Oost-West’. Hij schrijft voor NRC/Handelsblad, The Guardian en The New York Times stukken over migratie, de multiculturele samenleving en de rol van religie in de samenleving.

Als spreker werkt Abdelkader Benali op basis van gevoel en passie; hij zet zich in voor wat hij belangrijk vindt. Een gekeurd palet vol ervaringen en projecten die hij graag met zijn publiek deelt. Zijn columns en boeken over hardlopen en het kookboek dat hij samen met zijn  vrouw samenstelde zijn hier voorbeelden van. Abdelkader Benali is een fanatiek hardloper.  In 2010 liep hij de marathon van Amsterdam in 2:43:27 en werd daarmee 31e Nederlander op het NK.  Samen met zijn vrouw Saida Nadi-Benali maakte hij het Marokkaanse huis, tuin – en keukenkookboek ‘Casa Benali’. Hier werd een zesdelige televieserie over gemaakt.

Abdelkader Benali kijkt verder en gaat de diepte in; hij deelt niet alleen zijn eigen verhaal, maar gaat ook op zoek naar het verhaal van anderen. In het programma ‘Benali Boekt’ duikt hij in het privéleven van schrijvers, samen gaan ze op zoek naar de bron van schrijverschap en hun persoonlijke drijfveren.

In 2020 is de Gouden Ganzenveer  toegekend aan schrijver en programmamaker Abdelkader Benali. Hij krijgt de culturele prijs als ambassadeur van de Nederlandse taal, omdat hij “met zijn enthousiasmerende inzet jongeren weet te bereiken”.

Spreker Abdelkader Benali is ook inzetbaar als dagvoorzitter. Hij spreekt graag over onderwerpen als onderwijs, zorg, diversiteit, literatuur, hardlopen, kunst en creative writing.

Bekijk de lezingen van Abdelkader Benali
Lezingen van spreker Abdelkader Benali

Boek Abdelkader Benali als spreker of dagvoorzitter

 • Maatschappij
 • Diversiteit
 • Kunst
 • Creative Writing
 • Literatuur
Video van spreker Abdelkader Benali

Abdelkader Benali op de Nacht van de Poëzie

Bekijk de lezingen van Abdelkader Benali

Referenties

We waren erg tevreden over de betrokkenheid van Abdelkader in het gesprek, bij de sprekers en naar het publiek toe. De manier waarop hij vanuit eigen ervaring deelnam aan het gesprek gaf het extra betekenis. We kregen vanuit het publiek ook terug dat Abdelkader als gespreksleider erg goed was. Het ging precies zoals het moest gaan en de boodschap werd overgebracht.

Noortje

Abdelkader heeft een inspirerend en onderhoudend verhaal verteld over zijn eigen ervaringen met dood en uitvaarten. Hij deed dat op een enthousiaste wijze.

Tom Leenstra, Vereniging Yarden

Abdelkader Benali bracht veel goede energie in de groep en leidde het groepsgesprek met verve.

Joshua Cohen, BINT

Wilt u de deelnemers verrassen met een boek van Abdelkader Benali na een lezing? Vraag ons naar de mogelijkheden of bestel direct één of meerdere exemplaren door op de ‘Bestel dit boek’ link te klikken.

Reizigers van een nieuwe tijd - Jan Janszoon, een Nederlandse piraat in Marokkaanse dienst

In de vroege zeventiende eeuw bekeerde Jans Janszoon uit Haarlem zich tot de islam. Hij veranderde zijn naam in Moerad Raïs en werkte zich op tot admiraal van de Barbarijse piratenstad Salé, in Marokko. Daarmee toonde hij het menselijke vermogen om zich te ontwortelen en zich met een nieuwe cultuur te vereenzelvigen, zó dat hij deze hartstochtelijk verdedigde en er een dominante kracht bleek te kunnen zijn. Geïllustreerd met historische afbeeldingen en foto’s uit de privécollectie van de auteur.

Bestel dit boek

De vreemdeling - Racisme uitgelegd aan onszelf

In De vreemdeling. Racisme uitgelegd aan onszelf laat Abdelkader Benali zien hoe racisme en tolerantie de afgelopen veertig jaar zijn veranderd. Met de Franse denker Emmanuel Levinas in het achterhoofd vraagt hij of we gevoelig kunnen blijven voor het vreemde dat steeds weer andere vormen aanneemt, maar er toch altijd al is. Op meeslepende wijze vertelt Benali over zijn persoonlijke ervaringen met vreemdelingenhaat en discriminatie.

Bestel dit boek

Casa Benali - Het Marokkaanse huis-tuin-en-keukenkookboek

Soep van gesmolten peulvruchten, couscous met zeven groenten, zoete dorade met zeevruchten – dit zijn Marokkaanse gerechten (zonder E-nummers!) die je het water in de mond doen lopen. Schrijf alleen over eten op een lege maag, adviseerde Ernest Hemingway. Maar ook een schrijver moet eten. En dat doet Abdelkader in ‘Casa Benali’ samen met zijn vrouw Saida, die hem meeneemt op een duizelingwekkende ontdekkingstocht door de Marokkaanse keuken. Koken, garen, sudderen, stomen en bezingen!

Bestel dit boek

De weekendmiljonair

De ouders van Osama zijn nieuwkomers in het Rotterdam van midden jaren tachtig. Hun leven wordt op z’n kop gezet als de flamboyante buurvrouw Loes aanbelt met een aanbod dat ze niet kunnen weigeren. Osama is meteen gefascineerd door de eigenzinnige vrouw. Hoewel zijn moeder in eerste instantie gemengde gevoelens heeft bij haar bemoeienissen in hun huishouden, groeit er een hechte vriendschap. Osama’s vader droomt van rijkdom en terugkeer naar het land van de Atlas. Samen met zijn zoon rijdt hij stad en land af in een Ford Transit om afgedankte meubels op te halen en door te verkopen. Door de voorruit van de bestelbus ontdekken zij een nieuwe wereld. In een omgeving waarin ambitie en inburgering met elkaar botsen, probeert de jonge Osama zijn weg te vinden.

Bestel dit boek

Mijn broer en ik

Het is de warmste dag van de zomervakantie. Amira vindt het een perfecte dag om naar het zwembad te gaan. Ze wil dat haar broer Adam eindelijk een keer meegaat, om samen plezier te maken. Maar Adam zegt dat hij niet tegen chloorwater kan. Dat de hitte niet goed voor hem is. En dat hij naar de dokter moet voor alweer een controleafspraak. Smoesjes, vindt Amira, en het lukt haar Adam mee te krijgen.

Bestel dit boek

Het blauw van de zee en het blauw van de stad een reis door Tanger met Benali en Matisse

Tanger, een ongrijpbaar mooie stad aan de Marokkaanse kust, waarvan de Franse schilder Henri Matisse de essentie wist te vangen in zijn schilderijen. Matisse schilderde niet alleen de stad, zoals in Raam te Tanger en Gezicht op de baai van Tanger, maar de stad en de Marokkaanse cultuur hadden ook invloed op de manier waarop Matisse kleur gebruikte. Daar aan de Noord-Afrikaanse kust vond hij een paradijs dat hij met gebogen lijnen en kleurvlakken tot leven bracht: de oase van Matisse.

Bestel dit boek

Asfalt, zand & stenen - de complete hardloopverhalen

Voor Abdelkader Benali zijn hardlopen, leven en schrijven in elkaar vervloeiende activiteiten. Zelden drong een literaire schrijver dieper door tot de essentie van wat hardlopen is dan Benali in zijn roman Marathonloper. En zelden wist een hardloper beter uit te drukken wat hem in wezen bezielt dan dat hij doet in de roman Zandloper. In Asfalt, zand en stenen zijn deze twee romans en een selectie van zijn korte hardloopverhalen opgenomen. Dit boek vormt de neerslag van vele duizenden hardgelopen kilometers.

Bestel dit boek

Wax Hollandais - gedichten

Tien jaar liet Abdelkader Benali op zich wachten met een opvolger van Panacee, zijn poëziedebuut bij De Arbeiderspers. Wax Hollandais maakt aan dat wachten een einde. De titel verwijst naar een op batiktechniek gebaseerd kleurrijk textiel, ontworpen en gefabriceerd in Nederland en voornamelijk verkocht en gedragen in Afrika. Even kleurrijk en (doorgaans) vrolijk zijn deze gedichten, doordrenkt met verschillende culturele grondstoffen uit Europa en Afrika, met een bijna meedogenloze vitaliteit.

Bestel dit boek

Brief aan mijn dochter

Met een mengeling van schroom en ontboezeming, in lyrische bewoordingen én met een flinke dosis realisme schrijft Abdelkader Benali aan zijn pasgeboren dochter. Het wordt een openhartige brief over de liefde voor haar moeder, zijn blijdschap en onzekerheid over het vaderschap, zijn eigen jeugd en opvoeding volgens de Marokkaanse traditie, en de band met zijn ouders. Hij vertelt over de schoonheid van kunst, maar ook over racisme, discriminatie en geweld en probeert zo de wereld te duiden waarin zij zal opgroeien.

Bestel dit boek

Laat het morgen mooi weer zijn

A Is iemand beseft dat schepen achter je verbranden de gebeurtenissen uit het verleden niet ongedaan maakt, is het Malik Ben. Hij is een heelkundige, een authenticiteitsheler, die in zijn praktijk probeert vastgelopen carri makers hun ziel terug te geven. Maar waarom besluit hij op de dag dat hij honderdveertig kilo weegt zijn naam uit de Gouden Gids te laten verwijderen en zijn praktijk te sluiten?

Bestel dit boek
Vrijblijvend informatie over Abdelkader Benali

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Of neem direct contact op:

Bel: +31(0)308080884
Abdelkader Benali
Abdelkader Benali

5 van de 5 sterren

We waren erg tevreden over de betrokkenheid van Abdelkader in het gesprek, bij de sprekers en naar het publiek toe. De manier waarop hij vanuit eigen ervaring deelnam aan het gesprek gaf het extra betekenis. We kregen vanuit het publiek ook terug dat Abdelkader als gespreksleider erg goed was. Het ging precies zoals het moest gaan en de boodschap werd overgebracht.

Abdelkader Benali geeft lezingen over de volgende onderwerpen