Bel ons op +31 (0)30 80 80 884

En krijg professioneel advies van onze deskundige consultants

Onze sprekers zijn ook beschikbaar voor online events en webinars. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Dafne geeft een andere kijk op de Arabische wereld

Dafne van Baarle

Dafne van Baarle

Arabiste en Ondernemer

Tarieven en beschikbaarheid
Vrijblijvend informatie over Dafne van Baarle

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Dafne

Lecture icon

Lezingen

Interviews icon

Artikelen

Tarieven en beschikbaarheid

Arabiste en Ondernemer

Spreker Dafne van Baarle (1975) is Arabiste en ondernemer. Zij koos voor de studie Arabisch (MA, Universiteit Leiden 1999) omdat ze zeer geïnteresseerd was in dit snel ontwikkelende deel van de wereld. Ze woonde in Cairo, werkte in het toerisme in Egypte en Marokko en reist inmiddels al 25 jaar veel door de regio. Zowel zakelijk als privé. Van Algerije tot de Golfstaten, van Marokko tot Syrië en Libanon. Zo heeft zij zich ondergedompeld in de verschillende culturen van de Arabische wereld. Ze voelt zich multicultureel en deelt graag deze rijkdom.

Dafne’s voornaamste drijfveer is het geven van een andere kijk op de Arabische wereld: voorbij de eeuwige clichés van onderdrukte vrouwen, moslimfundamentalisten en dictators. De Arabische wereld is een regio van creatieve mensen, sterke vrouwen en volop in ontwikkeling. Dat wil spreker Dafne van Baarle delen. Dat doet zij via haar blog, als trainer en als adviseur. Interculturele trainingen en het geven van advies over verschillende aspecten van Arabische culturen zijn zaken die haar energie geven. Ze verdiept zich daarvoor in de klantvraag en zoekt aansluiting bij de praktijk van de klant. Recent startte Dafne van Baarle een nieuw initiatief: het opzetten van inspiratiereizen voor jonge mensen uit de Golfstaten naar Nederland.

Bekijk hier het interview met Dafne van Baarle.

Redenen om spreker Dafne van Baarle te boeken:

 • Dafne is één van dé experts op het gebied van de Arabische wereld
 • De ruime ervaring van Dafne als spreker zorgt gegarandeerd voor een professionele presentatie en een succesvol evenement
 • Lezingen vol inzichten die je aan het denken zetten
Bekijk de lezingen van Dafne van Baarle
Lezingen van spreker Dafne van Baarle

De Lezingen van spreker Dafne van Baarle gaan o.a. over

 • Zakelijke gedragscode en communicatie in de Arabische wereld
 • Sterke vrouwen in de Arabische wereld
 • Cultural awareness
 • Een andere kijk op de Arabische wereld
 • Landenspecifieke presentaties (met name Golfstaten, Egypte en Marokko)
  03.12.2018

  Interview met Dafne van Baarle

  Arabiste Dafne van Baarle slaat de brug tussen Nederland en de Arabische wereld. Een regio volop in ontwikkeling: sociaal, politiek en economisch. In dit interview vragen wij Dafne meer over haar ervaringen.

  Wat is volgend jou het meest grote cliché over de Arabische wereld?
  Ik denk dat het grootste cliché met betrekking tot de Arabische wereld is dat alle inwoners fundamentalistisch zouden zijn. Ik hoor ook vaak dat men het er ‘eng’ vindt. Anderzijds, als mensen op enige wijze in contact zijn geweest, bv zakelijk of via een reis, dan hoor je vrijwel altijd het tegenovergestelde: ‘wat een hartelijke mensen, warm en betrokken’ en prompt is er niks engs meer aan. Kortom, onbekend maakt echt onbemind. Dat is dus ook gelijk de voornaamste doelstelling met mijn lezingen: een inkijkje geven in dit fascinerende deel van de wereld (dat zo dicht bij Europa ligt!) en daarmee ogen open.

  Ook in de Arabische wereld is de modernisatie in volle gang. Waar zie je dit voornamelijk in terug?
  De wereld is veel kleiner geworden, door internet, social media en satelliettv. Dat geldt ook voor de Arabische wereld. Jongeren hebben vrienden wereldwijd, met wie ze contact houden (en ideeën uitwisselen) via bijvoorbeeld Facebook. Vaak op zeer actieve wijze, simpelweg omdat elkaar fysiek treffen gewoon niet kan.
  Vanuit de Golfstaten komen veel jonge mensen naar de VS en Europa om te studeren. Ervaringen die zij in het buitenland opdoen, nemen zij mee terug en die vinden een plek in de samenleving. Verder zie je dat in veel landen in de regio meer meisjes dan jongens studeren aan universiteiten. In verschillende landen werkt ook een substantieel deel van de vrouwelijk bevolking. De grootste strijd is die tegen culturele beperkingen en dat is een langzaam, maar voortschrijdend proces.

  Welke boodschap wil jij het publiek tijdens een lezing meegeven?
  In de olierijke landen is het aantal ondernemers beperkt, want de staat zorgt toch wel voor zijn mensen, dus waarom zou je zelf het risico gaan dragen als ondernemer? De bewustwording dat ondernemerschap een belangrijke motor voor economische groei is, is er inmiddels wel. Al is het alleen maar omdat de oliebronnen uiteindelijk zullen opdrogen en er daarom nu ingezet moet worden op een diversifieerde economie. Dit is echter een moeizaam traject, omdat de bevolking gewend is geraakt aan de zorg door de staat.
  Je ziet dat er veel stimulansen zijn om de stap naar ondernemerschap te zetten, zoals fondsen en trainingen. Ik denk dat daarnaast meer (lokale en aansprekende) rolmodellen naar voren gebracht moeten worden, als ambassadeurs voor ondernemerschap.

  Bekijk de lezingen van Dafne van Baarle
  Vrijblijvend informatie over Dafne van Baarle

  Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

  Of neem direct contact op:

  Bel: +31(0)308080884

  Dafne van Baarle geeft lezingen over de volgende onderwerpen