Dr. Ad Verbrugge
Filosoof, schrijver, en maatschappelijk commentator met focus op onderwijs en cultuur.
Vraag vrijblijvend informatie aan over Dr. Ad Verbrugge
Stel je vraag. Wij nemen snel contact met je op.
Bel ons
030 8080 884Filosoof, schrijver, en maatschappelijk commentator met focus op onderwijs en cultuur.
Stel je vraag. Wij nemen snel contact met je op.
Bel ons
030 8080 884Stel je vraag. Wij nemen snel contact met je op.
We leven in een tijd van transitie waarin veel zekerheden op losse schroeven staan. Vrijwel geen enkele maatschappelijke instelling of organisatie blijft buiten schot. Vragen die op ons afkomen houden verband met ontwrichtende maatschappelijke ontwikkelingen die betrekking hebben op onze economische ordening in relatie met techniek en verwachtingen omtrent toekomstige leefbaarheid - mondiale pandemieën, gezondheidszorg, energietransitie en duurzaamheid, ecologische bewustwording. Wat deze onderwerpen met elkaar verbindt is een oude vraag met een hoogst actuele strekking, namelijk de vraag naar het goede leven zelf. Volgens AV is er een voelbare spanning aanwezig tussen het moderne kapitalisme zoals zich dat tot op dit moment heeft ontwikkeld en de maatschappelijke ordening van een cultuur die is geworteld in traditie en gemeenschap. Voorbeelden zijn onder andere spanningen tussen aandeelhouderswaarde, kapitaal- en marktmacht enerzijds en coöperatie, maatschappelijke inbedding en duurzaamheid vraagstukken anderzijds.
In het boek De vrije markt en het goede leven komen al deze complexe maatschappelijke vraagstukken uitgebreid aan de orde. Wat gebeurt er met een samenleving als allerlei maatschappelijke sectoren enkel in termen van de markt worden uitgelegd? Wat doet het met de kwaliteit van onze relaties als mensen zichzelf gaan begrijpen als producerende, consumerende en concurrerende individuen – de mens enkel opgevat als homo economicus? Kunnen we ons op de lange termijn wel een dergelijke economische bedrijvigheid blijven veroorloven, wat betekent dat voor de natuur? Welke rol speelt de moderne techniek in dit verband? Brengt het marktdenken het goede leven dichterbij of staat ze de verwerkelijking ervan juist in de weg? Wat verstaan we eigenlijk onder ‘het goede leven’? De vraag naar het goede leven is van oudsher een kernvraag binnen de filosofie en vooral iets wat ons allen aangaat!
Ad neemt u in zijn workshop op een inspirerende en toegankelijke wijze bij de hand van uw eigen ervaringen en boek mee, om antwoorden te zoeken op complexe vragen over samenleven, markt en eigen organisatie die in menig board room aan de orde zijn.
Spreker Ad Verbrugge is een vooraanstaand Nederlands filosoof, schrijver en commentator. Als oprichter van de vereniging Beter Onderwijs Nederland en universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit Amsterdam, combineert hij diepgaande academische kennis met praktische ervaring. Zijn publicaties in NRC, De Groene Amsterdammer en andere media getuigen van zijn kritische blik op de tijdgeest.
Dr. Ad Verbrugge studeerde Wijsbegeerte aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 1999. Zijn werk “De Verwaarlozing van het Zijnde” biedt een kritische interpretatie van Heidegger. Sindsdien blijft hij een invloedrijke stem in het debat over maatschappelijke en culturele kwesties. Hij is medeoprichter van het onderzoeksinstituut Èthos en coördineert het Masterprogramma Filosofie van Bestuur en Cultuur. Zijn werk “Beroepszeer” heeft het Nederlandse denken over management en professionaliteit ingrijpend veranderd.
Ad Verbrugge is een veelzijdige spreker die moeilijke onderwerpen inzichtelijk maakt. Hij verbindt theorie met praktijk en moedigt zijn publiek aan tot reflectie en discussie. Zijn optredens op radio en televisie, waaronder “Het filosofisch Kwintet” en bijdragen aan het radioprogramma van Wim Brands, versterken zijn rol als publieke intellectueel.
Boek nu een lezing van spreker Ad Verbrugge en inspireer uw team met zijn diepgaande en verhelderende inzichten.
Video van spreker Ad Verbrugge