Combinatie van kennis en praktijk: van wetenschap naar GGZ en onderwijs
We weten meestal wel welke eetvoorkeur we hebben, maar niet op welke manier we informatie het beste kunnen verwerken. We krijgen er dagelijks mee te maken en weten er eigenlijk te weinig vanaf. Tijd om daar iets aan te doen. Stel al je vragen aan spreker Dr Annemaaike Serlier-van den Bergh. Zij weet als geen ander hoe informatieverwerking verloopt en kan dat op een enthousiaste en aanstekelijke manier overbrengen.
In 2002 promoveerde spreker Dr Annemaaike Serlier-van den Bergh in de neuropsychologie bij de bekende hoogleraar Byron Rourke. Door haar praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek heeft ze de Taaldenker in het onderwijs en de gezondheidszorg een podium gegeven die het verdiend.
‘’Eigenlijk zouden we van ieder persoon willen weten welke manier van leren het beste bij hem of haar past. Als we een Taaldenker te veel visuele informatie geven plaatsen we hem of haar bij voorbaat op een achterstand. Omgekeerd geldt dat we een Beelddenker niet moeten overladen met te veel talige instructies.’’
In 2012 werd ze genomineerd als professional van het jaar en in 2015 ontving ze de LOF prijs voor haar innovatieve wijze van ondernemen. Dr Annemaaike Serlier-van den Bergh is verbonden aan de Universiteit van Maastricht en als klinisch neuropsycholoog BIG specialist is ze betrokken bij diverse GGZ instellingen.
Redenen om spreker Annemaaike Serlier-van den Bergh te boeken
- ’Ze kan als geen ander op een enthousiasmerende wijze uitleg geven over informatieverwerking’’. Dat is de basis van iedere communicatie.
- Onderwerpen die aan de orde komen zijn: welke brein-verschillen zijn er? hoe kan je het functioneren van je doelgroep en van jezelf optimaliseren? hoe verloopt de ontwikkeling van Taaldenkers, Combi- en Beelddenkers? Hoe zijn jonge Taalspruiten te herkennen en hoe kunnen we ze het beste stimuleren? Hoe zijn ze op school te herkennen? Welke studie kiezen ze? Hoe zijn ze in hun werk en als partner? Welke do’s and dont’s zijn er, met vele praktische tips.
- ‘’Een zeer boeiende, leerzame en door humor gedragen bijeenkomst. Een leerzaam dagje uit’’.
Wilt u meer horen en zelf ervaren? wilt u zichzelf en anderen beter begrijpen? vraag het aan spreker Dr Annemaaike Serlier-van den Bergh
Hebt u altijd al willen weten waarom u overal verdwaalt? En waarom u de nieuwe magnetron alleen met een geschreven en het liefst gesproken, handleiding kunt begrijpen? Of waarom u of uw kind niets van rekenen snapt maar wel honderduit praat? Waarom het snelle praters zijn en langzame doeners? Luister dan dan naar de lezing ‘Welkom bij De Taalclub’, over taaldenkers in een beeldcultuur. Deze toegankelijke lezing geeft u informatie waar u zichzelf of anderen in zult herkennen.
Wilt u graag begrijpen waarom sommige kinderen van jongs af aan al zo goed kunnen praten maar het doen uit blijven stellen?. ‘’Ooh herkenbaar? Blijft het bij praten maar wordt er verder niets gedaan’’. Hoe komt dat toch? Is uw interesse gewekt voor de talenknobbels die een rekendeuk hebben? Deze geanimeerde spreekster zou u dat graag persoonlijk willen uitleggen én zelf laten ervaren. Ze kan als geen ander op een enthousiasmerende wijze uitleg geven over informatieverwerking. De basis van iedere communicatie.
Benieuwd?
Wat komt er bij je op als je de term ‘Taaldenker’ hoort?’ Toen de auteurs Annemaaike Serlier-van den Bergh & Stela Braam deze vraag via Twitter stelden, kwamen er verrassende reacties:
‘Mensen die over taal nadenken.’
‘Welbespraakte dromers.’
‘Alfabetjagers.’
‘Bibliotheekmensen.’
‘Beeldhouwers met woorden.’
‘Taalvoelers.’
‘Denkerstaal.’
‘Woordbewoners.’
‘Wereldscheppers. Wie zelf woorden creëert opent nieuwe wegen.’
Mooi gevonden allemaal, maar wat zijn Taaldenkers precies?
In het boek Welkom bij de Taalclub lees je er alles over maar met de aanvulling van een interactieve lezing ervaar je er alles over. Na de lezing ga je met andere ogen naar je medemens kijken. Je gaat ineens erop letten hoe mensen in het leven staan: zien ze graag plaatjes of liever tekst, of maakt het niet uit? Is iemand een Taaldenker, dus iemand met een talig kompas? Of een Beelddenker die graag iets voor zich ziet? Of een Combidenker die talige én visuele informatie met gemak tot zich neemt? Deze typeringen klinken je vast nog vreemd in de oren, maar het zal je verbazen hoe snel je ze gaat herkennen als je de lezing gevolgd hebt.
‘’Welkom bij de Taalclub’’, de club van mensen die sterk zijn in taal, maar praktisch wat minder handig. Volg de lezing met spreker Dr Annemaaike Serlier-van den Bergh, voor mensen die benieuwd zijn hoe een Taal- Combi- en Beelddenkers in elkaar steken.
Bekijk de lezingen van Annemaaike Serlier-van den Bergh