Loading content ...

Bel ons op +31 (0)30 80 80 884

Krijg professioneel advies van onze deskundige consultants
Esme Wiegman

Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink

Palliatieve zorg

Tarieven en beschikbaarheid
Vrijblijvend informatie over Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Esmé

Lecture icon

Lezingen

Interviews icon

Artikelen

Tarieven en beschikbaarheid

Vanuit de grote ervaring met zorg, als politica en als bestuurder, praat Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink graag met u over medische ethiek (zowel beleid als individueel advies), vrijwilligerswerk, mantelzorgondersteuning en zorg rondom het levenseinde. Momenteel is Esmé werzaam voor de Coöperatie Palliatieve Zorg Nederland en verzorgt ze regelmatig lezingen over palliatieve zorg. Esmé gaat met u in gesprek over onderwerpen in de zorg en of wel alles wat mogelijk is, ook gewenst is. Hoe kijken wij naar de kwaliteit van het leven? Dit is ook relevant voor het einde van een leven, wat is gewenst, wat is noodzakelijk en wat is mogelijk? Esmé verzorgt graag een lezing voor u waar de thema’s die voor u belangrijk zijn, in worden verwerkt.

Als oud-kamerlid is Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink altijd al met haar hart bij zorg geweest. Na haar opleiding Nederlandse taal en letterkunde in Leiden werkte zij als freelance-bureauredacteur voor verschillende uitgevers en tijdschriften. In 2002 ging zij namens de ChristenUnie (CU) de gemeenteraad van Zwolle in en in 2007 werd zij gekozen tot Tweede Kamerlid voor de CU. Hier was zij onder andere woordvoerder voor zorg.

In juli 2012 werd Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink uitgeroepen tot ‘meest succesvolle Kamerlid’ vanwege het grootste aantal aangenomen moties en amendementen. Dit past perfect in haar profiel als een verbinder met een goed politiek en bestuurlijk gevoel.  De vervolgstap na haar kamerlidmaatschap als regiomanager Landelijke Huisartsenvereniging en directeur van de NPV-Zorg voor het leven is dan ook zeer logisch. Sinds 1 oktober 2017 is Wiegman voorzitter van het overgangsbestuur van de Coöperatie Palliatieve Zorg Nederland in oprichting waarin Stichting Fibula en IKNL samenwerken.

Bekijk het interview met Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink hier.

Bekijk de lezingen van Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink

  Lezingen van spreker Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink

  • Medische ethiek
  • Mantelzorgondersteuning
  • Vrijwilligerswerk
  • Zorg rondom het levenseinde

Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink vertelt..

Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink geeft graag u haar visie op medische ethiek, vrijwilligerswerk, mantelzorgondersteuning en zorg rondom het levenseinde. Lees in haar interview waar haar ervaring en kennis vandaan komen en hoe dat haar beeld heeft gevormd.

Wat zijn uw ervaringen met de gezondheidszorg dat u veel ervaring en kennis heeft over mantelzorg en medische zorg?
In 2012 was ik woordvoerder zorg namens de fractie van de ChristenUnie in de Tweede Kamer. In die periode heb ik veel debatten gevoerd en werkbezoeken in de zorg gebracht. Alle veranderingen in de zorg betekenen niet alleen veel voor de patiënt, maar ook voor zijn mantelzorger. Tegelijk nemen ook de medisch-ethische vragen toe. Medisch gezien is er steeds meer mogelijk. Maar moet alles wat kan? En hoe bepaal je uiteindelijk wat goed is?

Hoe heeft uw tijd in Den Haag bijgedragen aan uw kennis over de gezondheidszorg en wat voor zaken zijn u tijdens deze tijd opgevallen?
Mijn tijd in Den Haag heeft veel inzicht gegeven hoe ons ‘zorgstelsel’ werkt en de wetten die aan onze gezondheidszorg ten grondslag liggen. Gesprekken en werkbezoeken gaven inzicht waar wetgeving en zorgfinanciering toe leidt. Lang niet alles wat op papier logisch lijkt werkt ook logisch uit in de praktijk.

Wat voor unieke aanpak heeft u als bestuurder in de gezondheidszorg dankzij uw ervaringen en hoe kunt u dit doorgeven aan anderen?
De opgedane kennis en ervaring maken dat ik met een gezonde dosis realisme met beide benen op de grond sta. Het belangrijkste in de zorg is uiteindelijk de relatie. De relatie tussen de zorgverlener en de patiënt (en zijn mantelzorger). Keuzes en besluitvorming moeten die zorgrelatie ten goede komen.

Hoe gaat u het gesprek met het publiek aan en wat is de belangrijkste boodschap die u het publiek wilt meegeven?
In het gesprek sluit ik graag aan bij verhalen en ervaringen van mensen. Daar waar in de gezondheidszorg genezing en behandeling niet altijd mogelijk is, is er altijd de mogelijkheid om te troosten. Dat wordt soms nog wel eens vergeten…

Bekijk de lezingen van Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink
Vrijblijvend informatie over Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Of neem direct contact op:

Bel: +31(0)308080884

Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink geeft lezingen over de volgende onderwerpen