Loading content ...

Henkjan Honing

Henkjan Honing

Muziekcognitie

Henkjan Honing heeft zich doen kennen als een gepassioneerd voorvechter van dit nieuwe interdisciplinaire vakgebied dat ons fundamentele inzichten verschaft in de rol van perceptie, emotie, geheugen, aandacht en verwachting in het luisteren naar muziek.

Boek een lezing

Zou u graag meer willen weten over deze spreker? Neem vrijblijvend contact met ons op. We geven graag advies over de mogelijkheden.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Henkjan Honing is als hoogleraar muziekcognitie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor studeerde hij Sonologie in Utrecht: een combinatie van informatica en muziekwetenschap. Henkjan Honing laat de wereld zien dat iedereen muzikaal is! Momenteel verzorgt hij samen met Erik Scherder en Dick Swaab  een theatercollege over Muziek en het Brein.

Onderzoeker en spreker Henkjan Honing was jarenlang  componist en muzikant. Toen de computer in opmars kwam hield hij zich voornamelijk bezig met muziek via de computer. Het volgen van een studie Sonologie was een logische vervolgstap. Echter, hij had nooit gedacht dat hij in de onderzoekswereld terecht zou komen.

Momenteel houdt Henkjan zich dagelijks bezig met de vraag: ‘waarom hebben we muziek?’ Zijn recente onderzoek heeft als doel de vraag te beantwoorden wat muzikaliteit is of kan zijn, en in hoeverre we deze capaciteit delen met andere dieren, om er zo achter te komen wat de cognitief biologische bouwstenen zijn van muzikaliteit.

Henkjan Honing laat ons zien dat we veel muzikaler zijn dan velen van ons denken. Onlangs ontdekte hij dat het vermogen om regelmaat in muziek te horen niet is aangeleerd maar aangeboren. Pasgeboren baby’s hebben gevoel voor ritme, kleuters kunnen de maat houden, en volwassenen hebben een feilloos gevoel voor timing. In zijn lezingen neemt hij ons mee in de wereld van muziek. Ook schreef hij het boek ‘ Iedereen is muzikaal, Wat we weten over het luisteren naar muziek’.

 

  Lezingen van spreker Henkjan Honing

  • Lezingen over muzikaliteit

  • Lezingen over muziek en het brein

  • Lezingen over muziekwetenschap

   

Gerelateerde sprekers

Henkjan Honing geeft lezingen over de volgende onderwerpen: