Loading content ...

Telefoon: +31 202 415 730

Bel ons voor vragen of advies
Jacques Brinkman

Jacques Brinkman

Winnaarsmentaliteit

Tarieven en beschikbaarheid
Vrijblijvend informatie over Jacques Brinkman

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
About icon

Over Jacques

Lecture icon

Lezingen

Tarieven en beschikbaarheid

Voor topsporters keren thema’s als doorzetten, doelen stellen en resultaten behalen regelmatig terug. Deze thema’s staan niet alleen centraal voor topsporters maar klinken velen herkenbaar in de oren. Wie wil zich nu geen winnaar voelen? Olympisch goud, een duurzaam winstgevend bedrijf, veel geld verdienen. Elk verhaal heeft zijn eigen helden, maar eigenlijk maken alle helden min of meer dezelfde cyclus door.

‘I hate to lose more than I love to win’

voormalig hockeyinternational Jacques Brinkman had alles. Als speler won hij alles en ook als hockeycoach en zakenman gaat het hem voor de wind. Maar op Koninginnendag 2010 stort zijn wereld in. Brinkman wordt ontslagen als coach en zijn bedrijf maakt verloes. Brinkmans scherpe tong en eigengereide gedrag zorden al vaker voor incidenten en conflicten. Voor het eerst lijkt het er op dat niemand meer op de voormalige redocinternational zit te wachten. Inmiddels is Brinkman veer opgekrabbeld en maakt hij naam in de media.  Jacques Brinkman was recordinternational en veroverde twee keer olympisch goud. Tegenwoordig is hij columnist en geeft hij trainingen via o.m. de The Brown Paper Company.

Samen met The Brown Paper Company heeft hij de Topsport APK ontwikkeld, een model dat in staat is om het DNA Winnaarsmentaliteit te meten, monitoren, evalueren en op termijn te benchmarken. De tien principes die samen het DNA Winnaarsmentaliteit bepalen kwamen hier uit voort. Winnende teams scoren op alle onderdelen minimaal een acht of hoger. Daarnaast is er op basis van de Topsport APK trainingsprogramma’s ontwikkeld. Jacques Brinkman vertelt graag hoe deze 10 principes van waarde kunnen zijn voor zelfstandig ondernemers.

Bekijk de lezingen van Jacques Brinkman

  Introductie tot ‘de tien principes’ van Jacques

  • Op nummer 1 staat plezier, passie. Zonder passie is het lastig de juiste motivatie en drijfveer te vinden. Je zult zien dat passie een terugkerende thema is wat onlosmakelijk verbonden is met veel van de opvolgende principes.
  • Het tweede topsport principe is fysiek en mentaal fit. Het is wetenschappelijk bewezen dat fitheid zorgt voor betere beslissingen in bestuurskamers. Kijk je naar CEO’s van grote multinationals dan zie je vooral veel vlieguren, jetlags en onregelmatige werktijden. Daarnaast is gezonde voeding een uitdaging met de vele lunches en diners.
  • Het derde principe is in de topsport onomstreden: winnen. Zonder doel is het moeilijk scoren. Een helder doel maakt het voor iedereen duidelijk waar naar toe te werken.De stip aan de horizon geeft bedrijven een richting, gezamenlijke verantwoordelijkheid en een afrekenmoment. Belangrijk is om de reis naar het uiteindelijke doel goed in te vullen en tussentijdse succesjes te vieren. Hier wordt meteen verband gelegd met principe nummer 1, een helder doel gaat heel goed samen met plezier!
  • Volgens Jacques Brinkman begint topsport al in de wieg. En dat proces houdt nooit op. Kijk naar Arjen Robben, die op oudere leeftijd veel meer is gaan scoren. Je bent zo goed als je laatste wedstrijd. Aan de top komen, is makkelijker dan er blijven. In het bedrijfsleven ligt de concurrentie op de loer. Stilstand is achteruitgang. Kijk naar de ontwikkeling van webwinkels die de traditionele winkels wegvagen. Een lerende omgeving zorgt voor inspiratie en scherpte. Dat gold ook voor de zoon van Jacques, die inmiddels in het Nederlands elftal speelt.
   Succesvolle topsporters en ondernemers zijn tot het uiterste gedreven en gaan voor het beste resultaat. Grenzen worden verlegd, winstcijfers verhoogd, overnames gedaan en ‘fair-play’ komt soms in het geding (private-equity). Duidelijke spelregels zijn daarbij cruciaal.
  • Het gaat om inspireren, confronteren, complimenteren en provoceren. De omgeving is daarbij van onschatbare waarde. Elk van deze vier communicatietechnieken toepassen op het juiste moment. Dat is de uitdaging van iedere leidinggevende. Omgeving in dienst van talent is ook het geven van eigen verantwoordelijkheid en het accepteren van fouten. Zonder ambitie kom je nooit aan de top.
  • Talent is slechts beginnersgeluk. Het gaat om karakter. Hoe harder je werkt, hoe beter de resultaten. Winnaars wachten niet op kansen, zij pakken deze. Wie heeft er de afgelopen jaren nu niet mee te maken gehad? De economische crisis. Omgaan met tegenslag is een vak apart. Wendbaarheid is de uitdaging. Nelson Mandela zei het ooit treffend: de grootste roem in het leven ligt niet in nooit vallen, maar telkens weer opstaan. Jacques tip: blijf onverstoorbaar.
  • Zwijgen is zilver, spreken is goud. Winnende teams hebben onderling vertrouwen, een sterke betrokkenheid, durven feedback te geven en zijn gericht op resultaat.
  • Tenslotte: excuses tellen niet. Door de hele organisatie heen. Focus op dat ene doel. PSV is er dit seizoen na zeven magere jaren landskampioen mee geworden. En het is niet zo makkelijk. Excuses liggen altijd op de loer.

   

   

Vrijblijvend informatie over Jacques Brinkman

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Jacques Brinkman geeft lezingen over de volgende onderwerpen