Loading content ...

jan-stroop

Jan Stroop

Ons wonderbaarlijke taalvermogen

Spreker Jan Stroop is een van de bekendste Nederlandse taalkundigen. Hij dankt die bekendheid ondermeer aan zijn ontdekking van ’t Poldernederlands, de alomtegenwoordige nieuwe variant van ’t ABN. Verder trekt hij de aandacht met zijn realistische ideeën over taalgevoel en taalverloedering.

Boek een lezing

Zou u graag meer willen weten over deze spreker? Neem vrijblijvend contact met ons op. We geven graag advies over de mogelijkheden.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over taalfouten winden veel Nederlanders zich op, maar de vraag is of alles wat ze fout noemen, wel echt fout is? Wat honderdduizenden dagelijks zeggen (hun hebben gelijk,  bijv.) kan toch onmogelijk fout zijn.

Spreker Jan Stroop geeft spreekbeurten over ons taalvermogen, over dialecten en over de geschiedenis van ’t Nederlands, in ’t bijzonder ’t Poldernederlands. Hij was hoofddocent Nederlandse taalkunde aan de Universiteit van Amsterdam en is daar nu gastonderzoeker.
Jan Stroop laat in zijn interactieve conference zien waarom iemand die zijn moedertaal spreekt, nooit fouten maakt. Dat komt door ons taalgevoel dat ons brein in staat stelt zinnen te maken en te begrijpen. Ook demonstreert hij hoe ontzaglijk veel meer we van onze complexe taal weten dan we beseffen.

Zijn spreekbeurten zijn op maat en toegesneden op zijn publiek.

“Zelf was ik aanwezig tijdens de presentatie van prof. Jan Stroop. Wat kan die man het uitleggen! Wat een kennis van de grammatica! Maar we hebben door het spel van actie en interactie met sommigen uit het publiek ook heel hartelijk kunnen lachen. Ook dat was een meerwaarde van het optreden van Jan Stroop tijdens de 30ste Conferentie Onderwijs Nederlands in Gent.”  Ghislain Duchâteau (21 november 2016)

Erg genoten van je praatje. Je bent een superieur spreker.
Riemer Reinsma, taalkundige