Bel ons op 030 80 80 884
en krijg professioneel advies van onze deskundige consultantsBel ons op 030 80 80 884
Buitenlandcorrespondent, schrijver en kenner China en Midden-Oosten
Tarieven en beschikbaarheidSnel informatie over tarieven en beschikbaarheid
Over Jan
Lezingen
Artikelen
Spreker Jan van der Putten (1941, Den Haag) studeerde in Leiden en Parijs klassieke talen, die hij na zijn promotie verruilde voor een buitenlands correspondentschap. Voor Nederlandse en Belgische media (waaronder eerst NRC Handelsblad en vervolgens de Volkskrant, evenals de publieke radio-en tv-omroepen en De Groene Amsterdammer) was hij achtereenvolgens correspondent in: Frankrijk (‘mei 1968’ en nasleep), standplaats Parijs, 1968-1969; Griekenland (kolonelsregime), bereisd vanuit Nederland, 1969-1970; Latijns-Amerika (revoluties, staatsgrepen en burgeroorlogen), standplaatsen achtereenvolgens Santiago de Chile, Buenos Aires, Caracas en Mexico-stad, 1971-1987; Italië (instorting ancien régime, restauratie onder Berlusconi); zuidelijke Balkan (val communisme in Bulgarije, Albanië en Macedonië); Turkije (opkomst politieke islam, groei Koerdisch verzet), standplaats Rome, 1987-1998; China en Mongolië (razende opmars van een wereldmacht in wording), standplaats Peking, 1998-2003.
Sinds 2003 wijdt spreker Jan van der Putten zich in woord en geschrift aan informatie en analyses over China en sinds 2010 ook Israël. Hij geeft vaak presentaties, lezingen en workshops voor bedrijven, overheidsinstanties, universiteiten, hogescholen en culturele instellingen. Met regelmaat levert hij bijdragen aan radioprogramma’s, het weekblad De Groene Amsterdammer en Vonk, het achtergrondsupplement van de Volkskrant.
Over China schreef hij negen boeken, waaronder ‘Van onze correspondent – Standplaats Peking’ (genomineerd voor de Bob den Uyl-prijs 2006 voor het beste reisboek), ‘China’ (landenreeks Koninklijk Instituut voor de Tropen, tweede druk 2008), het jeugdboek ‘De ontdekking van China’ (2009), ‘Verbijsterend China: Wereldmacht van een andere soort’ (vier drukken, 2011) en ‘China, wereldleider? Drie toekomstscenario’s’ (2013). Ook redigeerde hij de twaalfdelige cursus ‘Zakendoen met China’ (derde druk 2007), waarvan hij zelf twee delen schreef. Zijn laatste boek is de historische faction-thriller ‘Operatie Menora’, verschenen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam in 2015.
Bekijk de lezingen van Jan van der PuttenEen kort interview met Jan van der Putten, schrijver en buitenland correspondent, over politieke ontwikkelingen en zaken doen in China. Ook vertelt hij over zijn laatste boek. Wilt u meer horen over China, het midden-Oosten of van de ervaringen van de heer van der Putten zelf, boek dan een lezing hier bij Athenas en laat u en uw bedrijf inspireren.
U hebt zoveel gereisd als buitenlandcorrespondent, heeft u wel eens heimwee? Waar voelt u zich het meeste thuis?
Ik heb geen enkele heimwee naar de verschrikkingen, wel soms naar het intense leven en het gevoel te zijn waar geschiedenis wordt gemaakt. Mijn grootste fascinatie gaat uit naar China. Ik voel me het meest thuis in de Latijnse landen en Griekenland, maar Nederland, waaruit ik in de jaren ’60 ben weggevlucht, ben ik gaan herwaarderen.
U hebt een hoop boeken geschreven over China als nieuwe wereldmacht, wanneer zal China zich naar buiten toe meer profileren als wereldmacht? Zal China machtiger worden dan de Verenigde Staten?
Nu al neemt China de allure van een wereldmacht aan, maar wel een wereldmacht met heel andere karakteristieken en bedoelingen dan de Verenigde Staten. Economisch zal China waarschijnlijk binnen enkele jaren sterker worden dan de VS, politiek vermoedelijk niet.
Er zijn mensen die zeggen dat China zal imploderen door de sociale onrust (mede door de geringe politieke zeggenschap van de middenklasse). Wat is uw kijk als kenner hier op?
Zolang de regering voor meer welvaart blijft zorgen zal de middenklasse niet in opstand komen. Daarom is er de communistische partij alles aan gelegen om de economische groei te garanderen, en daarom is de huidige crisis voor de partij zo zorgelijk. Maar het zou heel dom zijn de flexibiliteit en vindingrijkheid van de partij te onderschatten.
Als u 1 tip kon geven aan iemand die voor het eerst zaken gaat doen in China, wat zou die tip zijn?
Kom niet direct ter zake maar probeer eerst een vertrouwensrelatie op te bouwen. Die is belangrijker dan alle afspraken, contracten en papieren overeenkomsten bij elkaar.
Na jarenlang boeken geschreven te hebben die altijd de werkelijkheid aanhielden, heeft u een roman geschreven. Vanwaar deze omslag?
‘Operatie Menora’ is een faction-thriller, een mengsel van werkelijkheid – die uitgaat van een bloedige bomaanslag in Buenos Aires in 1994 – en fictie, die me in staalt stelt mijn ideeën over fanatisme te ontvouwen en direct uit de werkelijkheid lijkt te zijn gegrepen. Het is dus een fictie die de werkelijkheid vertelt, en daarom is dit boek niet een echte omslag na mijn boeken over Latijns-Amerika, Italië en China.
Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid