Loading content ...

Jan van der Putten

Jan van der Putten

Buitenlandcorrespondent, schrijver en kenner China en Midden-Oosten

Spreker Jan van der Putten is buitenland correspondent, schrijver en Oost-Azië- en Midden-Oosten kenner. Tevens schrijft Jan artikelen en is hij regelmatig te horen en te zien op radio/tv. Hij heeft de halve wereld afgereisd en was bij vele (dramatische) gebeurtenissen aanwezig. Jan focust op de grote machtsverschuivingen in de wereld en historische achtergronden.

Boek een lezing

Zou u graag meer willen weten over deze spreker? Neem vrijblijvend contact met ons op. We geven graag advies over de mogelijkheden.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Spreker Jan van der Putten (1941, Den Haag) studeerde in Leiden en Parijs klassieke talen, die hij na zijn promotie verruilde voor een buitenlands correspondentschap. Voor Nederlandse en Belgische media (waaronder eerst NRC Handelsblad en vervolgens de Volkskrant, evenals de publieke radio-en tv-omroepen en De Groene Amsterdammer) was hij achtereenvolgens correspondent in: Frankrijk (‘mei 1968’ en nasleep), standplaats Parijs, 1968-1969; Griekenland (kolonelsregime), bereisd vanuit Nederland, 1969-1970; Latijns-Amerika (revoluties, staatsgrepen en burgeroorlogen), standplaatsen achtereenvolgens Santiago de Chile, Buenos Aires, Caracas en Mexico-stad, 1971-1987; Italië (instorting ancien régime, restauratie onder Berlusconi); zuidelijke Balkan (val communisme in Bulgarije, Albanië en Macedonië); Turkije (opkomst politieke islam, groei Koerdisch verzet), standplaats Rome, 1987-1998; China en Mongolië (razende opmars van een wereldmacht in wording), standplaats Peking, 1998-2003.

Sinds 2003 wijdt spreker Jan van der Putten zich in woord en geschrift aan informatie en analyses over China en sinds 2010 ook Israël. Hij geeft vaak presentaties, lezingen en workshops voor bedrijven, overheidsinstanties, universiteiten, hogescholen en culturele instellingen. Met regelmaat levert hij bijdragen aan radioprogramma’s, het weekblad De Groene Amsterdammer en Vonk, het achtergrondsupplement van de Volkskrant.

Over China schreef hij negen boeken, waaronder ‘Van onze correspondent – Standplaats Peking’ (genomineerd voor de Bob den Uyl-prijs 2006 voor het beste reisboek), ‘China’ (landenreeks Koninklijk Instituut voor de Tropen, tweede druk 2008), het jeugdboek ‘De ontdekking van China’ (2009), ‘Verbijsterend China: Wereldmacht van een andere soort’ (vier drukken, 2011) en ‘China, wereldleider? Drie toekomstscenario’s’ (2013). Ook redigeerde hij de twaalfdelige cursus ‘Zakendoen met China’ (derde druk 2007), waarvan hij zelf twee delen schreef. Zijn laatste boek is de historische faction-thriller ‘Operatie Menora’, verschenen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam in 2015.

Lees hier een kort interview met Jan van der Putten over zaken doen in China, sociale onrust en heimwee. 

  Lezingen van spreker Jan van der Putten

  • China
  • China-Amerika
  • Midden-Oosten
  • Journalistiek
  • Zaken doen met China
  • Cultuur
  • Buitenlandcorrespondent
Gerelateerde sprekers

Jan van der Putten geeft lezingen over de volgende onderwerpen: