Loading content ...

joep-schrijvers

Joep Schrijvers

managementboekenschrijver & leiderschapshistoricus

Als managementboekenschrijver & leiderschapshistoricus weet spreker Joep Schrijvers menig manager te inspireren.

Boek een lezing

Zou u graag meer willen weten over deze spreker? Neem vrijblijvend contact met ons op. We geven graag advies over de mogelijkheden.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Als Leiderschapshistoricus doet spreker Joep Schrijvers onderzoek naar adviezen aan (aankomende) leiders door de eeuwen heen. Joep bekleedde diverse functies in de veranderkunde en opleidingskunde voor bedrijfsleven en overheid.

 Wat moet je nu kunnen en weten als leider? In zijn historisch én actuele onderzoek bestudeert Joep Schrijvers oude én recente adviesboeken voor managers en leiders. De vijf traditionele vragen uit deze adviesboeken zijn hierbij leidend: Wie mag de baas zijn? Hoe blijf je op het pluche? Wat doen goede chefs? Hoe krijgen we slechte bestuurders weg? Kunnen we ook zonder leiders?

 

Spreker Joep Schrijvers is auteur van de volgende boeken:

–  Hoe raak je ze kwijt? Over ontspoorde leiders en slechte managers (2017)
–  Hoe word ik een rat? (2002)
–  Het maandagmorgengevoel (2004)
–  Het wilde vlees (2006)
–  Maak er wat van! (2012)
–  Een talent voor pluche. Bijdrage in het boek Strategisch Talent Management (2015)

  • De vijf E’s van goed leiderschap

   Achttien eeuwen al, vanaf Homerus tot Covey, is er stevig nagedacht over leiderschap. Wat doen leiders en vooral wat zouden ze moeten doen? Wat is nou een goede leider en in het verlengde hiervan, een slechte? De antwoorden van de traditie en van onze eigen tijd laten zich met vijf E’s samenvatten. Een goede leider is effectief, ethisch , efficiënt en sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw: egalitair. Er is echter nog een vijfde ‘E’ van goed leiderschap. Een kenmerk dat wat weggemoffeld is maar met alle leiderschapsschandalen van de afgelopen jaren flink in belangrijkheid is toegenomen. Deze krachtige ‘E’ wordt mrfr onthuld in de presentatie. Bent u een goede leider? Laten uw managers goed leiderschap zien? Leer dat voor eens en altijd van de grote leiderschapsadviseurs van toen en nu.

  • Hoe raak je ze kwijt?

   Van oudsher is leiderschap een probleem geweest. Leiders ontspoorden, faalden of waren verkwistend. Leiderschapspedagogen en –denkers hebben altijd nagedacht over manieren om leiders in het gareel te houden. En als het het niet anders kan: De exit-procedure voor een slechte leider en manager moet altijd en op elk moment opgestart kunnen worden. In deze presentatie ga ik in op de de belangrijkste vraag over leiderschap: hoe ontsporing te verhinderen? De plichten van volgers, toezichthouders en de directe kring rond leiders. Kunnen slimme systemen slecht leiderschap voorkomen?

  • Hoe word ik een rat?

   Een lezing gebaseerd op mijn boek Hoe word ik een rat? Wanneer is het verstandig om op ‘rat te gaan’? En is er dan ook handelingsrepertoire? Een wervelende presentatie over machtsbronnen, rattentactieken, braafpraat en het taboe op macht. En is het wel mogelijk om ethisch te blijven? U kunt deze lezing ook onder een andere titel boeken: ‘Macht en manipulatie’ of ‘Talent voor pluche’ afhankelijk van het publiek.

   

Gerelateerde sprekers

Joep Schrijvers geeft lezingen over de volgende onderwerpen: