Loading content ...

Klaas Toes

Klaas Toes

Leereconoom

Spreker Klaas Toes is leereconoom. De waarde van leren voor mensen, organisaties en de samenleving was nergens tastbaar in financiële kengetallen. Dit motiveerde Klaas om aan de slag te gaan om financieel inzicht kunnen geven in de waardetoevoeging van goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers.  Inmiddels heeft hij verschillende bedrijven en instanties geadviseerd bij het inzichtelijk maken van de waarde van leren in hun programma’s.

Boek een lezing

Zou u graag meer willen weten over deze spreker? Neem vrijblijvend contact met ons op. We geven graag advies over de mogelijkheden.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Leereconoom en spreker Klaas Toes is sinds 1987 actief op het gebied van HR en leren. Sinds begin jaren negentig is hij eigenaar van de Gooiconsult Groep, een adviesbureau wat zich richt op het verbeteren van de performance van mensen en organisaties. Toentertijd waren er weinig manieren om de waarde van leren voor mensen, organisaties en de maatschappij te meten en in financiële resultaten uit te drukken. Dit heeft Klaas gestimuleerd om in 1998 ROI Institute Europe (voorheen Navigator) op te richten, een partner van het Amerikaanse ROI Institute van Jack & Patti Phillips, die al sinds begin jaren zeventig HR-professionals helpen om de waarde van leren aan te tonen.

Over de afgelopen twintig jaar heeft Klaas veel adviestrajecten in samenwerking met trainingsbureaus en klanten op zijn naam staan en kan hij met recht een expert op het gebied van Strategic People Analytics genoemd worden. Sinds 2015 werkt hij voor The Conference Board als Council Director Human Capital Analytics, waar hij zijn council met andere ervaringsdeskundigen leidt op onderzoek en samenwerking op dit fascinerende gebied. Daarnaast is Klaas ook een fanatieke sporter en kun je met hem menig gesprek beginnen met een sportanekdote. Bovendien is hij sinds 2011 vice-voorzitter van het Nederlandse Handbal Verbond.

In 2012 publiceerde Klaas zijn eerste boek ‘De Waarde van Leren’ waarin lerend Nederland haar visie geeft op leren en presteren. Eind 2018 staat zijn tweede boek op de planning, waarin hij managers een leidraad biedt in hun gesprekken met HR(D) over het optimaliseren van de performance van medewerkers.

  Lezingen van spreker Klaas Toes

  Spreker Klaas Toes wordt regelmatig gevraagd voor lezingen en keynotes over Strategic People Analytics, Human Capital Analytics en de impact van leren aantonen. Hieronder enkele reacties naar aanleiding van eerdere keynotes en masterclasses gegeven Klaas:

  • “Als ik van tevoren doelstellingen bepaal kan ik meten of de leerinterventie nut heeft, in de Masterclass heb ik geleerd hoe dat te doen.”
  • “Ik heb geleerd om de opdrachtgever beter te ondervragen, zodat het probleem duidelijk wordt voordat ik begin aan het denken in oplossingen.”
  • “Een grondige kijk op hoe je de opbrengst van leren inzichtelijk kunt maken.”

Klaas Toes geeft lezingen over de volgende onderwerpen: