Bel ons op 030 80 80 884
en krijg professioneel advies van onze deskundige consultantsBel ons op 030 80 80 884
Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid
Over Mark
Lezingen
Artikelen
De meeste bedrijven (en andere organisaties) kunnen meer resultaten boeken dan zij nu doen. Dan moeten ze wel wat dingetjes anders gaan doen. Meer vanuit de zachte, abstracte en mensgerichte kant van de organisatie. Meer aandacht voor vage zaken zoals cultuur, richting geven, identiteit, reputatie en leiderschap. Vooral leiderschap.
Mark Ernst helpt organisaties aan het ontwikkelen al dat zacht, met trainingen, schrjjfsels (zoals een column voor MT.nl), onderzoeken, dagseminars en lezingen. Daarbij richt spreker Mark Ernst zich vooral op leidinggevenden want zij hebben de sleutel in handen tot die betere werkwereld. Lees hoe Mark zelf zijn missie beschrijft:
“Ik zet mijn roze bril op… ik zie een wereld waar mensen niet alleen werken voor geld maar ook omdat ze ervan genieten. Waar mensen trots zijn op hun bedrijf en collega’s. Een wereld waar leiding en uitvoering zij aan zij strijden in die queeste naar grootsheid. Waar iedereen, van CEO tot stagiaire, zich elke dag overstijgt en waar zij samen meer bereiken dan men voor mogelijk dacht.
Nog mijmerend zie ik de echte, ongekleurde wereld. Mensen gaan met tegenzin aan het werk, lopen de kantjes er af en raken verstrikt in een verlammend web van weerstand, stress en burn-outs. Management en uitvoering botsen in verborgen wantrouwen. Bedrijven gaan kapot aan resultaatsarmoede en de waan van de dag drijft ondernemers tot uitputting. De mensen in die roze wereld waren blijer en gelukkiger. De bedrijven presteerden er beter. Zijn missie: bijdragen in het waarmaken van deze schijnbare utopie.”
Samengevat zijn Mark’s thema’s: 1. Leiderschap; 2. Succesvoller Ondernemen; 3. Mensoptimalisatie: het creëren van een werkomgeving waar presteren vanzelfsprekend is.
Voor vragen, tarieven en beschikbaarheid neem contact met ons op. Klik hier voor internationale sprekers over dit thema.
Bekijk de lezingen van Mark ErnstDe praktijk van nu bij teveel bedrijven: motivatie en betrokkenheid zijn niet best en weerstand viert hoogtij; te veel mensen zitten gevangen zitten in een web tussen burn-out en bore-out. Maar! Dat gaat in de toekomst gelukkig allemaal beter worden, de tekenen zijn al te zien. Spreker Mark Ernst geeft je een inkijkje op die werkvloer van de toekomst waar presteren en plezier hand in hand gaan. Een toekomst die onder handbereik is.
Zijn je mensen niet gemotiveerd? Tonen ze geen eigenaarschap en betrokkenheid? Dan ben je de enige niet. De motivatie van mensen is prima te verbeteren als je maar weet hoe het werkt en waar je mee aan de slag moet. Van deze lezing is er ook in een extra lange versie voor extra veel leerplezier.
Leiderschap wordt steeds belangrijker op de werkvloer. Steeds vaker willen mensen niet doen wat jij wilt en gaan ze hun eigen gang. Maar leiders lukt het wél om mensen in beweging te krijgen. En dan ook nog in de gewenste richting. Ontdek het wat, hoe en waarom van leiderschap. En we leren waardevolle lessen van bekende leiders uit het heden en verleden en die vertalen we naar de praktijk van alledag op de werkvloer.
Neem een hele dag de tijd om leiderschap beter te begrijpen en om nog meer leiderschapslessen te leren en in de praktijk te brengen. Want een lezing is daar wat kort voor. Leiderschapsontwikkeling op een levendige en luchtige manier.
Valt talent te managen? We willen allemaal de beste mensen in onze organisaties. De beste salesmanagers, de beste secretaresses, de beste CEO’s. Kun je dat sturen? Kunnen organisaties zelf hoogvliegers maken misschien?
Talloze organisaties worstelen met de vraag hoe ze hun mensen meekrijgen in veranderingen. Trajecten worden ervoor opgetuigd en blikken vol verandermanagers worden opengetrokken. Vaak zonder het gewenste resultaat. Tegelijkertijd doorloopt onze maatschappij continue veranderingen waar mensen zonder weerstand in meegaan. Ergens doen we iets niet goed op de werkvloer. Het is tijd om anders te veranderen. Met de gereedschapskist van leiderschap.
Als een grote beurt voor je bedrijf lichten we belangrijke succesfactoren van je bedrijf, afdeling of team door. En we gaan ook meteen werken aan meer succes. Strategie maar dan anders.
Wat is het toch dat McDonalds succesrijker maakt dan Burger King? Waarom is Nokia teloor gegaan terwijl de verkopen van Apple’s iPhone explodeerden? En hoe kunnen we het succes van ons eigen bedrijf vergroten? Waar woont dat succes? Kunnen we zelf uit dat vaatje tappen? Vragen die een antwoord verdienen en krijgen.
Motivatie = bron van inzet. Geen motivatie = geen inzet = geen resultaat.
Motveer je Medewerkers! Motivatie is dus belangrijk op de werkvloer. Dan is het sneu om te zien dat 68% van de Nederlanders een demotiverend werkklimaat ervaart. Dat bleek uit een onderzoek van Hay Group enkele jaren geleden. Nederland scoorde er overigens relatief slecht; wereldwijd ervaart namelijk ‘slechts’ 55% van de mensen een demotiverend werkklimaat. Motivatie, échte motivatie die van binnen komt, is willen. Als je zelf iets wílt bereiken, dan is je inzet optimaal. Dussuh … twee derde van de Nederlanders wil niet werken?
Zo kort door de bocht is het natuurlijk ook niet. Ik sprak vele bijstandsgerechtigden en zelden trof ik er iemand die echt niet wilde. Linda bijvoorbeeld. Uit de ouderenzorg gesaneerd door hogere opleidingseisen, wachtte haar uiteindelijk het vangnet van de bijstand. De afwijzingen en tegenvallers hadden haar depressief gebeukt, haar leven verworden tot een hindernisbaan. Toch was er een moment dat haar ogen sprankelden. Passioneel en teder sprak ze over het helpen en vertroetelen van háár oudjes. Steunkousen gemaakt van liefde, niet van nylon.
Grote bezieling zag ik ook in de ogen van bijvoorbeeld andere zorgwerkers, leraren en vrijwilligers. Iedereen wie werk doet voor anderen, doet dat vanuit een diepe bezieling iets positiefs te willen betekenen voor die anderen, zo lijkt het. Eenzelfde passie zie je bij automonteurs die genieten van hun technische uitdagingen, wetenschappers die smullen van hun puzzels en verkopers die surfen op de euforie na dé klapper. Natuurlijk houden de meeste mensen van hun vak. We hebben niet voor niets jaren geïnvesteerd in onze opleiding en in onze ontwikkeling. Dat vak leek ons leuk, daarom investeren we erin. De meeste mensen zijn ook dolenthousiast als ze een nieuwe baan hebben. Waarschijnlijk herken je dat gevoel wel waar onrust, opwinding en ambitie samenkomen. Nieuw werk, een nieuwe start. Heerlijk. Vol energie stort je je erin.
En toch blijven mensen steeds minder lang bij dezelfde werkgever. En als ze vertrekken zijn ze blij als ze weg zijn bij die ellende. Maar liefst 28% van alle Nederlanders zoekt naar ander werk. Continue. En tweederde van de Nederlanders is dus niet gemotiveerd. Niet écht. Mensen zijn wel gemotiveerd voor hun werk, maar niet voor hun werkgever.
Ergens gebeurt er iets tussen de opwinding en de opluchting. Ergens gebeurt er iets waardoor mensen die écht wilden toch eigenlijk niet meer willen. Ergens gebeurt er iets op die werkvloer wat motivatie vermorzelt. Snel of langzaam maar met de precisie van 2 op 3.
De praktijk van nu bij teveel bedrijven: motivatie en betrokkenheid zijn niet best en weerstand viert hoogtij; te veel mensen zitten gevangen zitten in een web tussen burn-out en bore-out. Maar! Dat gaat in de toekomst gelukkig allemaal beter worden, de tekenen zijn al te zien. Ik geef ik je een inkijkje op die werkvloer van de toekomst waar presteren en plezier hand in hand gaan. Een toekomst die onder handbereik is.
Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid