Bel ons op +31 (0)30 80 80 884

En krijg professioneel advies van onze deskundige consultants

Onze sprekers zijn ook beschikbaar voor online events en webinars. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Speciaal voor de zorg ontwikkelde drijfverentest, RealDrives en Care&Cure

Patricia Engelaar-Kammeijer

Patricia Engelaar-Kammeijer

Ondernemer in ‘drijfveren’

Tarieven en beschikbaarheid
Vrijblijvend informatie over Patricia Engelaar-Kammeijer

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Patricia

Lecture icon

Lezingen

Interviews icon

Artikelen

Tarieven en beschikbaarheid

Speciaal voor de zorg ontwikkelde drijfverentest, RealDrives en Care&Cure

Na haar studie Bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden heeft  Patricia jarenlang verschillende managementfuncties in het bedrijfsleven bekleed. Als medeoprichter en directeur bij Management Drives heeft ze veel ervaringen opgedaan met drijfveermetingen bij het bedrijfsleven en de overheid. Sinds 2010 richt zij zich voornamelijk op de zorg, met een speciaal voor deze sector ontwikkelde drijfverentest, RealDrives en Care&Cure.

Met het initiatief ‘Care Cure Change’ daagt Patricia zorginstellingen uit om de mensen en teams als uitgangspunt te nemen bij het verbeteren van hun organisatie. Haar ervaring is dat het herkennen van de drijfveerpatronen iedere keer weer resulteert in de richting van de oplossing.

Als ‘drijfveren’ specialist is spreker Patricia Engelaar-Kammeijer betrokken bij leiderschapsprogramma’s bij ziekenhuizen, zelfsturings- en positioneringsvraagstukken in de ouderen- en gehandicaptenzorg, samenwerkingsproblemen binnen en fusies tussen maatschappen medisch specialisten, en houdt zij zich bezig met diverse managementvraagstukken zowel in de cure als de care sector. Daarnaast geeft ze trainingen Ondernemerschap in de zorg.

Wilt u een inspirerende lezing over wat de betekenis van drijfveren is voor het geluk van mensen in hun werk, hoe verschillend mensen zijn, hoe mensen leven tussen de werkelijke wereld en de wereld van de mogelijkheden, hoe mensen zich aanpassen aan hun werkomgeving en wat dat doet met emoties en gedrag? Spreker Patricia Engelaar-Kammeijer is de aanwezen persoon.

Lees het interview met Patricia Engelaar-Kammeijer 

Redenen om spreker Patricia Engelaar-Kammeijer te boeken:

 • De motiverende lezingen van Patricia zijn geschikt voor iedereen binnen jouw organisatie
 • Patricia geeft inspirerende lezingen aan zowel kleine als grote organisaties
 • Een lezing van Patricia is een waardevolle bijdrage voor jouw organisatie
Bekijk de lezingen van Patricia Engelaar-Kammeijer
Lezingen van spreker Patricia Engelaar-Kammeijer

De onderwerpen waar spreker Patricia Engelaar-Kammeijer o.a. over spreekt

 • Ondernemerschap
 • Drijfveren
 • de Zorg
 • Werken in teamverband
  13.04.2019

  Interview met Patricia Engelaar-Kammeijer

  Patricia Engelaar-Kammeijer is ondernemer in ‘drijfveren’. Patricia verzorgt conflictbegeleiding, ze coacht directies, managers en medische specialisten, begeleidt directies bij leiderschapsvraagstukken en verzorgt workshops over o.a. ondernemerschap in de zorg. In dit interview leren wij haar beter kennen.

  Ondernemer in ‘drijfveren’, wat bedoel je hier mee? 
  Voordat ik ondernemer werd heb ik heel veel drijfveermetingen gedaan binnen het bedrijfsleven en de overheid. De betekenis van drijfveren en vooral het verschil tussen die drijfveren heeft enorm veel invloed op het gedrag en de effectiviteit van mensen. Met het meten van drijfveren wordt zichtbaar waar energie van mensen zit. Ik wilde deze kennis en ervaring heel graag toepassen binnen de zorgsector.Dat heeft er toe geleid dat ik (samen met de makers van de drijfverentests van Management Drives en RealDrives) RealDrives Care&Cure (RDCC) heb ontwikkeld.
  Mensen die in de zorg werken ervaren dagelijks vaak veel druk vanuit hun omgeving en hebben daardoor moeite om met positieve energie hun werk te kunnen (blijven) doen. De energie weer terug laten komen, zodat men beter kan omgaan met die druk, geeft mij ontzettend veel voldoening.
  Met RDCC brengen we in beeld wat mensen eigenlijk willen; waar zit de energie? Hoe kunnen we mensen motiveren? Mensen die de ruimte krijgen om invulling te geven aan hun intrinsieke motivaties komen tot optimale prestaties.
Enerzijds ben ik zelf actief in het begeleiden van teams met behulp van deze test en kunnen we met onze methode de cultuur van hele afdelingen en organisaties in beeld brengen en managers leren beter te sturen, daarnaast leiden we ook mensen op om zelf met het instrument aan de slag te gaan.

  Hoe ben je specifiek bij de zorg uitgekomen?
  Ik heb in heel veel organisaties gezien hoe bepalend de kennis van drijfveren is voor het werkgeluk van mensen en de effectiviteit van teams. Ik had echt het gevoel dat binnen de zorg dat nog een onbekend terrein was en er tegelijkertijd juist daar veel winst te behalen is door met drijfveren aan de slag te gaan. Hoe zorg je er voor dat de zorgverleners voldoende energie hebben om goede zorg te kunnen verlenen? Het is in mijn optiek ontzettend belangrijk dat zorgverleners goed in hun ‘vel’ zitten.

  Wat voor leiderschapsvraagstukken kom je voornamelijk tegen?
  Drijfveren laten zien hoe mensen kijken, denken en handelen. Van nature handelen mensen logischerwijs vanuit hun eigen manier van denken. Mensen gaan er vaak te snel vanuit dat anderen hetzelfde denken. We zien echter vaak dat collega’s juist enorm verschillen. Wat voor de een echt een frustratie vormt, is voor de ander een uitdaging. Wat voor de een onbelangrijke details zijn, is voor de ander essentieel. De test brengt dit naar  boven. Waar liggen de verschillen? Waar stoor je je aan? En hoe maak je gebruik van deze verschillen in plaats van dat je elkaar (onbedoeld) frustreert.
  Ook onze taal speelt hier een belangrijke rol. Wanneer je denkt over hetzelfde te praten, kan het best zijn dat je het ondertussen eigenlijk over iets heel anders hebt. We vullen woorden op verschillende manieren in. Een woord als ‘samenwerking’ of ‘professionaliteit’ wordt vanuit de verschillende drijfveren echt heel verschillend ingevuld. Deze verschillen laat ik aan mensen zien. Dit geeft de mogelijkheid om antwoord te kunnen geven op vragen als: ‘Hoe kan ik nou het beste aansluiten op de mensen waar ik leiding aan geef?’. Mensen vinden het leuk hier naar te kijken! Door drijfveren te meten weten waar mensen hun energie uit halen en kunnen we hier op inspelen. Het is een hele positieve benadering waar mensen graag mee aan de slag gaan.  *

  Binnen de zorg ontbreekt het nog weleens aan ‘Strategisch leiderschap’, wat is jouw ervaring?
  Het ontbreekt niet zozeer aan leiderschap, maar we zien dat de drijfveren van het bestuur en de zorgverleners enorm verschillend zijn. Hier ligt een hele grote uitdaging.
  Je ziet dat bestuurders en managers druk zijn met ondernemerschap, strategie en visie en hier veel energie insteken. Dit past over het algemeen ook bij het profiel van managers: zij hebben vaak vooral interesse in de ‘wat’ en ‘waarom’ vragen. De zorgverlener heeft echter een andere manier van kijken. De zorgverlener wil alleen verandering wanneer dit zichtbaar een betere bijdrage levert aan de patiëntenzorg. De verbinding tussen deze twee types is moeilijk te maken. Aan de hand van de test kunnen we dit zichtbaar maken. Hier komt weer communicatie bij kijken, hoe maken we verbinding tussen de verschillende drijfveren. Er zijn weinig managers die deze vertaalslag goed kunnen maken. Het procesmatig managen is iets waar nog winst te behalen is.

  Wat kunnen mensen verwachten tijdens een lezing van jou?
  Met alledaagse voorbeelden laat ik zien wat de waarde is van het meten van drijfveren. Wat kan je hier mee? De cultuur- en samenwerkingsproblemen die ik schets zijn vaak zeer herkenbaar. Ik geef tijdens de lezing direct bruikbare tips. En zeker als mensen ook de test maken, zijn de lezingen meteen een praktische training.

  Het is inspirerend, geeft veel energie en het is vooral ook heel leuk om hier mee aan de slag te gaan!

  Bekijk de lezingen van Patricia Engelaar-Kammeijer
  Vrijblijvend informatie over Patricia Engelaar-Kammeijer

  Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

  Of neem direct contact op:

  Bel: +31(0)308080884

  Patricia Engelaar-Kammeijer geeft lezingen over de volgende onderwerpen