Bel ons op 030 80 80 884

en krijg professioneel advies van onze deskundige consultants

Doe je huiswerk, maak geen lawaai en zorg vooral dat je op de agenda komt

rinus-van-schendelen

Prof. Dr. Rinus van Schendelen

De Lobbyprofessor

Tarieven en beschikbaarheid
Prof. Dr. Rinus van Schendelen

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Prof. Dr. Rinus

Lecture icon

Lezingen

Interviews icon

Artikelen

Tarieven en beschikbaarheid

Doe je huiswerk, maak geen lawaai en zorg vooral dat je op de agenda komt

Prof. Dr. Rinus van Schendelen is sinds 1980 hoogleraar politiek wetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en sinds 2005 Emeritus Hoogleraar. Als academicus liggen zijn onderzoeksgebieden bij de Europese Unie, Public Affairs (PA) management, zakelijk lobbyen, Nederlandse politiek, de relatie massa-elite en de verhoudingen tussen politiek en bedrijven. Hij is medeoprichter van o.a. de Commissie Onderzoek van het Europees Centrum voor Public Affairs te Oxford en is van diverse onderzoeksnetwerken (ECPR, IPSA, ECPA en anderen). Ook was hij gastprofessor in Noord-Amerika, het Midden Oosten, China, en Europa.

Redenen om Prof. Dr. Rinus van Schendelen te boeken

  • Met zijn/haar uitgebreide kennis op het gebied van de Europese Unie, lobbyen, relatie tussen politiek en bedrijfsleven, Nederlandse politiek is Prof. Dr. Rinus een populaire en veel gevraagde spreker
  • Doelgerichte lezingen geheel op maat voor jouw organisatie of evenement
  • Een lezing van Prof. Dr. Rinus garandeert dat jouw evenement een groot succes wordt

Als professional heeft hij verschillende activiteiten op het gebied van mediation, advisering, training en onderzoek gerelateerd aan PA management en lobbyen binnenlands en bij de Europese Unie. Onder andere op verzoek van bedrijven, handelsorganisaties, NGO’s, en overheden, op zowel lagere als ministerieel niveau voert hij deze activiteiten uit en heeft daarom een ruime ervaring. Dit is ook een internationale ervaring, velen komen uit Europa maar ook een significant aantal komt uit Noord-Amerika, Afrika en Azië. Hij is medeoprichter van alle vier Nederlandse (‘Koning Willem’) kringen van praktijklobbyisten. Daarnaast droeg prof. dr. Van Schendelen in 2002 als eerste partijloze informateur in Nederland bij aan het formeren van het Rotterdamse College van Burgemeester en Wethouders, College Fortuyn.

Spreker Rinus van Schendelen heeft daarom een ruime, lange en internationale ervaring op het gebied van Europese Unie en met betrekking tot lobbyen. Met zijn meer dan 33 boeken over lobbyen en de Europese Unie weet hij als geen ander hoe op de hoogte te blijven en wat de juiste manier van aanpakken is. Zijn motto is ook, “Doe je huiswerk, maak geen lawaai en zorg vooral dat je op de agenda komt”. Hij is daarom meer dan geschikt om voor uw lezing meer informatie te geven over de werkzaamheden van de EU, wat dit voor u betekent en op wat voor manier u hier invloed op kunt uitoefenen. Zelf zei hij al: ‘Je moet er als bedrijfsleven bovenop zitten’. Het is meer dan ooit van belang om door te hebben wat uw kansen en mogelijkheden zijn en spreker Rinus van Schendelen als de Lobbyprofessor is meer dan bereid om samen met u in gesprek te gaan over wat dit voor uw bedrijf of werkveld betekent.

Bekijk hier het interview met spreker Rinus van Schendelen.

Bekijk de lezingen van Prof. Dr. Rinus van Schendelen
Lezingen van spreker Rinus van Schendelen

Rinus verzorgt lezingen over de volgende onderwerpen

  • De Europese Unie
  • Lobbyen
  • Relatie tussen politiek en bedrijfsleven
  • Nederlandse politiek
27.12.2018

Een interview met Lobbyprofessor Rinus van Schendelen

Prof. dr. Van Schendelen, ook wel bekend als De Lobbyprofessor, legt uit hoe belangrijk lobbyen is en dat je altijd wordt beïnvloed door besluiten, dus waarom zou je niet deze besluiten zelf beïnvloeden?

Als ‘de Lobbyprofessor’ heeft u dat u zowel academische als praktische ervaring met lobbyen in Nederland en in de Europese Unie. Hoe bent u als academicus de praktijk ingerold?
Medio jaren zeventig (toen eind twintig oud) stond ik college te geven vanuit voorgeschreven studieboeken, waarin bedrijven en andere maatschappelijke organisaties werden neergezet als buitengewoon invloedrijk, terwijl begin 1976 negen ‘captains of industry’ (Shell, Unilever etc) in een open brief aan het Kabinet-Den Uyl klaagden over het anti-bedrijfslevenklimaat in ons land. Hier klopt iets niet, dacht ik snel. Als politicoloog met bijzondere interesse in besluitvorming ben ik toen de wereld van degenen die pogen te beïnvloeden (‘lobbyisten’) gaan opzoeken. Toen vooral in ons land, EU was nóg meer in opbouw dan nu. Voor mijn eigen efficiëntie richtte ik daarna vier Koning Willem Kringen van lobbyisten op (I voor grote bedrijven, II voor lagere overheden, III voor brancheorganisaties en IV voor jongeren), die alle nog (met mij erbij) bestaan en mij veel actuele informatie geven over ‘hoe besluitvorming en de beïnvloeding ervan’ in dit land plaatshebben. Via onderzoek heb ik deze informatie steeds trachten te checken (‘valideren’) en tot wetenschappelijke kennis te brengen in zo’n 40 boeken en 300 academische artikelen (naast een veelvoud in publieke media).

Wat is een van uw persoonlijke hoogtepunten wanneer u kijkt naar uw carrière?
Mijn meeste ervaringen heb ik opgedaan ‘achter de schermen’ van belangengroepen, zoals ministeries, bestuursorganen, bedrijven, NGO’s, lagere overheden, instellingen etc, nu niet alleen in ons land maar ook in de EU. Alleen in besloten groepen (‘Chatham House rules’) informeer ik daarover. Een publiekelijk bekend hoogtepunt was de vorming van het Rotterdamse college van Pim Fortuyn in 2002. Burgemeester Opstelten wist er geen raad mee. Rotterdam was voorpaginanieuws: de formatie zat al weken muurvast. Bij de wijziging van de Gemeentewet vlak ervoor was de mogelijkheid van een externe (in)formateur geopend. Opstelten vroeg mij ‘of ik er iets van kon maken’. Al eerder vond ik dat wij in dit land op knullige wijze formeren. Welnu, die handschoen pakte ik op en binnen 5 dagen was er een college, waarvan Opstelten later publiekelijk zei dat ‘dit het beste college was dat hij in zijn decennia als burgemeester had meegemaakt’. Hoe ik dit heb aangepakt, heb ik in 2004 gedetailleerd beschreven. Dankzij Opstelten werd ik de eerste externe (en partijloze) informateur in ons gemeenteland.

Kunt u uitleggen wat er achter uitspraken zoals “Doe je huiswerk, maak geen lawaai en zorg vooral dat je op de agenda komt” en “Je moet er als bedrijfsleven bovenop zitten” steekt?
Besluitvorming beïnvloeden gaat allang niet meer met ‘eens langs de wethouder, het kamerlid of de minister’ gaan. Ook zij hebben het zelden alleen voor het zeggen. Niet personen, maar (afdelingen binnen) organisaties zijn de relevante spelers. Tegenwoordig al gauw vele tientallen. Zoveel rondjes koffie drinken past in niemands agenda. Veel besluitvorming is trouwens niet (partij)politiek, maar speelt zich af in ambtelijke en vooral maatschappelijke gebouwen. Kortom, ieders buitenwereld is nu veel ingewikkelder dan zeg zo’n 10 jaren geleden. Op de bonnefooi beïnvloeden geeft slechts boemerangs. Dus blijft over: anticiperend huiswerk. Rond een thema of dossier vooraf ‘de (vermoedelijke) arena’ uitzoeken, zoals: wie zijn stakeholders, wat zijn hun targets, met wie kan men een alliantie aangaan, hoe lopen procedures en vooral processen, wat zijn betere momenten, enzovoorts? Zeer veel informatie kan men op internet achterhalen en, essentieel, checken. Dan kan men een goed Plan van Actie maken. Liefst zonder publiciteit, want zij gooit meestal de eigen ruiten in. Achteraf moet wel alles het daglicht kunnen verdragen, want komt toch naar buiten, een harde les voor vele belangengroepen, van het ministerie van V&J tot NS en Rabo en … welke niet?. ”Er boven op zitten’ betekent dus niet alleen anticiperen, maar ook ‘op van alles blijven letten’, ter voorkoming van ongewenste effecten.

Wat is het belangrijkste dat u het publiek wilt meegeven en op wat voor manier zorgt u dat deze boodschap duidelijk overkomt?
Besluitvorming is er altijd en beïnvloeding ervan idem dito. De kernvraag is dus: doet uw organisatie mee en, zo ja, opereert zij dan kundig of amateuristisch? Indien zij afzijdig blijft of klungelig opereert, moet zij zich aanpassen aan de besluiten die anderen hebben gemaakt. Dan moet zij niet klagen over die anderen maar over zichzelf. ‘Wie niet rond de tafel meedoet, staat gauw op het menu’.

Bekijk de lezingen van Prof. Dr. Rinus van Schendelen
Vrijblijvend informatie over Prof. Dr. Rinus van Schendelen

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Of neem direct contact op:

Bel: +31(0)308080884

Prof. Dr. Rinus van Schendelen geeft lezingen over de volgende onderwerpen