Loading content ...

Telefoon: +31 202 415 730

Bel ons voor vragen of advies
rinus-van-schendelen

Prof. Dr. Rinus van Schendelen

De Lobbyprofessor

Tarieven en beschikbaarheid
Vrijblijvend informatie over Prof. Dr. Rinus van Schendelen

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
About icon

Over Prof.

Lecture icon

Lezingen

Tarieven en beschikbaarheid

Prof. Dr. Rinus van Schendelen is sinds 1980 hoogleraar politiek wetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en sinds 2005 Emeritus Hoogleraar. Als academicus liggen zijn onderzoeksgebieden bij de Europese Unie, Public Affairs (PA) management, zakelijk lobbyen, Nederlandse politiek, de relatie massa-elite en de verhoudingen tussen politiek en bedrijven. Hij is medeoprichter van o.a. de Commissie Onderzoek van het Europees Centrum voor Public Affairs te Oxford en is van diverse onderzoeksnetwerken (ECPR, IPSA, ECPA en anderen). Ook was hij gastprofessor in Noord-Amerika, het Midden Oosten, China, en Europa.

Als professional heeft hij verschillende activiteiten op het gebied van mediation, advisering, training en onderzoek gerelateerd aan PA management en lobbyen binnenlands en bij de Europese Unie. Onder andere op verzoek van bedrijven, handelsorganisaties, NGO’s, en overheden, op zowel lagere als ministerieel niveau voert hij deze activiteiten uit en heeft daarom een ruime ervaring. Dit is ook een internationale ervaring, velen komen uit Europa maar ook een significant aantal komt uit Noord-Amerika, Afrika en Azië. Hij is medeoprichter van alle vier Nederlandse (‘Koning Willem’) kringen van praktijklobbyisten. Daarnaast droeg prof. dr. Van Schendelen in 2002 als eerste partijloze informateur in Nederland bij aan het formeren van het Rotterdamse College van Burgemeester en Wethouders, College Fortuyn.

Spreker Rinus van Schendelen heeft daarom een ruime, lange en internationale ervaring op het gebied van Europese Unie en met betrekking tot lobbyen. Met zijn meer dan 33 boeken over lobbyen en de Europese Unie weet hij als geen ander hoe op de hoogte te blijven en wat de juiste manier van aanpakken is. Zijn motto is ook, “Doe je huiswerk, maak geen lawaai en zorg vooral dat je op de agenda komt”. Hij is daarom meer dan geschikt om voor uw lezing meer informatie te geven over de werkzaamheden van de EU, wat dit voor u betekent en op wat voor manier u hier invloed op kunt uitoefenen. Zelf zei hij al: ‘Je moet er als bedrijfsleven bovenop zitten’. Het is meer dan ooit van belang om door te hebben wat uw kansen en mogelijkheden zijn en spreker Rinus van Schendelen als de Lobbyprofessor is meer dan bereid om samen met u in gesprek te gaan over wat dit voor uw bedrijf of werkveld betekent.

Bekijk hier het interview met spreker Rinus van Schendelen.

Bekijk de lezingen van Prof. Dr. Rinus van Schendelen

  Lezingen van spreker Rinus van Schendelen

  • De Europese Unie
  • Lobbyen
  • Relatie tussen politiek en bedrijfsleven
  • Nederlandse politiek
Vrijblijvend informatie over Prof. Dr. Rinus van Schendelen

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Prof. Dr. Rinus van Schendelen geeft lezingen over de volgende onderwerpen