Bel ons op 030 80 80 884

en krijg professioneel advies van onze deskundige consultants
Sprekersbureau Athenas

Veranderingen die mensen en specifiek kinderen doormaken in hun leven

Prof. Dr. Willem Koops

Prof. Dr. Willem Koops

Hoogleraar Ontwikkelingspsychologie

Tarieven en beschikbaarheid
Prof. Dr. Willem Koops

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Prof. Dr. Willem

Lecture icon

Lezingen

Interviews icon

Artikelen

Tarieven en beschikbaarheid

Prof. Dr. Willem Koops studeerde Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn afstuderen in 1968 werkte hij hier als docent/onderzoeker Ontwikkelingspsychologie tot 1981. Hierop volgde een nieuwe baan, deze keer tot 2002 als hoogleraar Ontwikkelingspsychologie bij Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. In 2000 aanvaarde hij aan de Universiteit Utrecht de leerstoel Ontwikkelingspsychologie. In 2007 werd hij hier Universiteitshoogleraar en de naam van de leerstoel werd gewijzigd in: “Grondslagen en Geschiedenis van de Ontwikkelingspsychologie en Pedagogiek”.

Redenen om Prof. Dr. Willem Koops te boeken:

 • Met zijn uitgebreide kennis op het gebied van ontwikkelingspsychologie is Prof. Dr. Willem een populaire en veel gevraagde spreker
 • Doelgerichte lezingen geheel op maat voor jouw organisatie of evenement
 • Een lezing van Prof. Dr. Willem garandeert dat jouw evenement een groot succes wordt

Internationaal erkende hoogleraar in ontwikkelingspsychologie

Spreker Willem Koops heeft veel ervaring met verschillende onderzoeksprojecten over cognitieve en sociale ontwikkeling. Daarnaast publiceert hij regelmatig in nationale en internationale wetenschappelijke tijdschriften over verscheidene onderwerpen. Zijn internationale ervaring bestaat uit kortere perioden als gastdocent en -onderzoeker aan diverse universiteiten in de VS, Japan en Indonesië, maar ook was hij hoogleraar in de Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Michigan, Ann Arbor, VS van 1991 tot 1993. Hij was hier in functie als ‘ Netherlands Visiting Professor’ en als ‘Fulbright Fellow’.
Hiernaast is Prof. Dr. Koops ook bestuurslid, voorzitter en/of redacteur van verschillende wetenschappelijke tijdschriften en verenigingen, zoals van het bestuur van het ADNG (Archief en Documentatiecentrum van de Nederlandse Gedragswetenschappen) en is hij fellow van de American Psychological Association, van de Association of Psychological Science en van de ISSBD (International Society for the Study of Behavioral Development).

Als ontwikkelingspsycholoog onderzoekt spreker Willem Koops de psychische verandering die mensen doormaken in hun leven. Hij geeft hier graag lezingen over, onderwerpen waarover hij bijvoorbeeld heeft gepraat zijn seksuele ontwikkeling, adolescentie-vraagstukken, de ontwikkeling van het denken maar ook agressie bij kinderen. Prof. dr. Koops denkt na over pedagogische vraagstukken maar ook wat de geschiedenis is van het denken over kinderen. Hij heeft meegewerkt aan verschillende boeken over deze onderwerpen. Voorbeelden zijn: “Het Kind als Spiegel van Beschaving”, “Lachen en Huilen in Ontwikkeling” en “Sinterklaas Verklaard”. Prof. dr. Koops gaat graag met u in gesprek over de ontwikkelingen van kinderen en hoe u hier mee om kunt gaan. Hij geeft u met zijn grondige wetenschappelijke achtergrond een degelijk inzicht in de ontwikkelingspsychologie en in de specifieke vragen die u graag beantwoord wilt hebben.

Bekijk de lezingen van Prof. Dr. Willem Koops
Lezingen van spreker Willem Koops

De lezingen van spreker Willem Koops gaan o.a. over

 • Agressie bij kinderen
 • Bestaat de adolescentie wel?
 • Seksuele ontwikkeling
 • Het verdwijnen van de kindertijd
 • De ontwikkeling van lachen en huilen
 • Kunnen we nog opvoeden?
 • Globalisering van de opvoeding
 • Opvoeding als spiegel van de beschaving
09.01.2019

Willem Koops over opvoeding

Als Universiteitshoogleraar Ontwikkelingspsychologie bij de Universiteit Utrecht heeft prof. dr. Willem Koops met zijn decennia lange ervaringen in Nederland en in het buitenland als geen ander kennis van opvoeding en de verschillende trends hierin.

Wat kunt u zeggen over de veranderingen in opvoeding van de laatste drie decennia?
In de laatste drie decennia is de kinderwereld ongelooflijk uitgebreid met het internet. Veel opvoedingsvragen hebben te maken met het gebruik van sociale media door kinderen. Antwoorden zijn niet eenvoudig: in de geschiedenis van opvoedingsideeën is dit alles volkomen nieuw. Ook nieuw is dat kinderen via de wereld van het internet meer toegang hebben tot de volwassen wereld. Waar vroeger seks en geweld bij kinderen weg werd gehouden is dat nu veel moeilijker geworden.

Op wat voor manier beïnvloeden de ontwikkelingen van onze maatschappij de puberteit, bijvoorbeeld in de seksuele ontwikkeling?
Voor het eerst sinds de achttiende eeuw is seksualiteit en seksuele recreatie voor adolescenten weer uit de taboesfeer verdwenen. Ouders zijn aanmerkelijk toleranter met betrekking tot seks van hun nog jonge adolescente kinderen. Veilig vrijen is een onderwerp dat bespreekbaar is geworden, ook voor en met schoolgaande kinderen. Dat draagt er aan bij dat uiteindelijk die moeilijke adolescentieperiode zal gaan verdwijnen

Wat hebben uw internationale ervaringen bijgedragen aan uw kennis maar ook aan uw manier van lezingen geven?
Internationale ervaring maakt je veel bescheidener: waar ik vroeger al snel dacht dat wat ik in Nederlands onderzoek vond generaliseerbaar was naar het ganse mensdom, weet ik nu hoe ongelooflijk veel variatie in menselijk gedrag zich in de wereld voordoet. Vooral opvoedingspraktijken en de manier waarop men tegen kinderen aankijkt zien er in Aziatische landen totaal anders uit dan in Westerse culturen. De bestudering van die verschillen is zeer inspirerend.
Van vooral Amerikaanse collega’s heb ik geleerd hoe je onderhoudend presenteert: op gepaste tijden grappen, mooie illustraties, maar niet teveel; en heel belangrijk: je gehoor prikkelen tot nadenken, vanzelfsprekendheden ondermijnen, discussiëren met je publiek.

Wat is de boodschap die u wilt meegeven aan uw publiek en hoe doet u dit?
Als het gaat over opvoeden dan probeer ik ouders en andere opvoeders vertrouwen te geven in hun spontane intuïties. Wij zijn van nature geschikt om kinderen op te voeden, niet alles hoeft uit boekjes te komen. Als het gaat over wetenschappelijk onderzoek met kinderen, dan probeer ik mijn gehoor zo concreet mogelijk te doen voelen hoe zulk onderzoek uitgevoerd wordt en wat er wel en niet discutabel aan is. Ik probeer hun nuchtere kritische houding te versterken, waardoor ze veel kritischer kunnen omgaan met allerlei “deskundologie” (ik bedoel daarmee: zo genaamde deskundigen die je het idee opdringen dat zonder hun deskundigheid er van kinderen niets terecht kan komen).

Bekijk de lezingen van Prof. Dr. Willem Koops
Vrijblijvend informatie over Prof. Dr. Willem Koops

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Of neem direct contact op:

Bel: +31(0)308080884

Prof. Dr. Willem Koops geeft lezingen over de volgende onderwerpen