Bel ons op 030 80 80 884

en krijg professioneel advies van onze deskundige consultants

Toekomstverkenningen voor verschillende organisaties

silke-den-hartog

Silke den Hartog

Grip op de toekomst: Toekomstverkenning.

Tarieven en beschikbaarheid
Silke den Hartog

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Silke

Lecture icon

Lezingen

Tarieven en beschikbaarheid

Toekomstverkenningen voor verschillende organisaties

Toekomstverkenner en spreker Silke den Hartog – de Wilde werkt voor verschillende organisaties, in de rol van consultant en trainer. Haar expertise ligt in het faciliteren van projecten en workshops, en te zorgen voor een geschikte setting om een strategische conversatie te voeren. Silke werkt met verschillende methoden van toekomstverkenning, zoals trendanalyse, scenarioplanning, three horizons, roadmapping en science fiction prototyping.

Silke’s lezingen zijn informatief en bieden een helder kader voor complexe materie. Ze stimuleert creatief denken en helpt mensen met optimisme de toekomst tegemoet te zien. Met een gezonde dosis humor en handvaten om zelf ook aan de slag te gaan. Silke is ook beschikbaar als facilitator voor workshops en creatieve (hei-) sessies.

Spreker Silke den Hartog werkt aan toekomstverkenningen voor verschillende organisaties. Zo werkt ze voor het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Océ printers, Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT), Leyden Academy, Provincie Overijssel, Gemeente Utrecht, De Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het Europees Parlement. 

Bekijk de lezingen van Silke den Hartog
Lezing van spreker Silke den Hartog

De toekomst van de agro-foodsector

Gebaseerd op de publicatie ‘Van autonome robots to zilte aardappels. Technologische ontwikkelingen die de toekomst van de agro-food sector in 2050 bepalen’. In deze lezing komt een veelheid aan technologieen aan bod die invloed zullen hebben op de toekomst van de agro-food sector. Hoe die toekomst er precies uit zal zien is niet te voorspellen, dat is afhankelijk van hoe de technologische ontwikkelingen zich zullen verhouden tot maatschappelijke en politieke ontwikkelingen. Silke schetst vijf scenario’s die allemaal werkelijkheid zouden kunnen worden. En legt uit hoe uw organisatie kan omgaan met de veranderlijke toekomst.

Lezing van spreker Silke den Hartog

Uitdagingen in de 21e eeuw

aHoewel de mensheid welvarender en gezonder is dan ooit tevoren hebben we ook in de 21e eeuw te maken met zogenaamde Grand Challenges: bijvoorbeeld het opraken van fossiele brandstoffen, klimaatverandering, dreigende tekorten aan water en voedsel, infobesitas, automatisering van banen, en ethische vraagstukken over het manipuleren DNA, hoe we omgaan met een vergrijzende samenleving en kloven in de samenleving. Silke schetst het pallet van uitdagingen in de 21e eeuw en ook welke oplossingen zich aandienen voor deze vraagstukken. Geinspireerd door de publicatie Horizonscan 2050.

Lezing van spreker Silke den Hartog

Wat uw organisatie kan leren van science fiction

Science fiction is al eeuwenlang een bron van innovatie. Ipads, mobiele telefoon en creditcards: het zijn slechts enkele van de vele voorbeelden van uitvindingen die in science fiction het licht zagen en daarna werden gerealiseerd door uitvinders en bedrijven die inzagen dat de ideeen uit scifi helemaal zo gek nog niet zijn. In deze lezing neemt spreker Silke den Hartog u mee op een tijdreis. Ze gaat in op belangrijke uitvindingen die zonder science fiction het licht niet zouden hebben gezien. Ze beschrijft waarom en hoe science fiction uw bedrijf kan helpen innoveren door bijvoorbeeld te werken met science fiction prototyping. En ze bespreekt ideeën uit de hedendaagse science fiction die morgen zomaar eens science fact geworden kunnen zijn. Waarom de toekomst eng kan zijn. En waarom de toekomst eigenlijk heel leuk is. Een informatieve lezing met een grappige ondertoon. Over hoe het menselijk brein zich verzet tegen alle verandering en hoe we daardoor ‘blind’ zijn voor de toekomst. Voorbeelden van mensen en bedrijven die de toekomst niet op tijd hebben zien aankomen met alle desastreuze gevolgen van dien. En uiteraard tips over hoe u kunt zorgen dat u er wel op tijd bij bent!

Lezing van spreker Silke den Hartog

Workshop: wat moet ik met die trends?

We worden overladen met lijstjes van trendwatchers die ons vertellen wat er allemaal verandert de komende jaren. Hoe kun je nou bepalen welke trends voor jou als organisatie relevant zijn? En wat moet je dan doen om te zorgen dat je de boot niet mist? In deze workshop van 4-6 uur gaan we aan de slag met het in kaart brengen van trends, structureren en selecteren van trends en leren deelnemers antwoord te geven op de vraag: en wat moet ik er dan mee doen?

Lezing van spreker Silke den Hartog

Workshop: Radicale toekomstbeelden – serious game

Om te komen tot echt innovatie ideeen en concpeten is het nodig dat je je inleeft in een compleet andere wereld. In deze serious game nemen deelnemers de rol aan van een fictief personage en verplaatsen zij zich in een extreme toekomst. In deze setting gaan ze op zoek naar oplossingen voor vraagstukken en ontwerpen concepten die écht vernieuwend zijn.

Lezing van spreker Silke den Hartog

Workshop: Scenarioplanning

Het is nutteloos te concentreren op het proberen te voorspellen van de ene juiste toekomst. We leven in een tijd waarin verandering steeds sneller gaat en de levenscyclus van producten en bedrijven steeds korter wordt. Met scenarioplanning leert u meerdere toekomstbeelden te ontwikkelen voor uw organisatie. Op basis van de toekomstbeelden kunt u uw strategie meer toekomstbestendig en meer wendbaar maken. Hiermee wordt de creativiteit en het strategisch vermogen van de deelnemers vergroot.

Vrijblijvend informatie over Silke den Hartog

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Of neem direct contact op:

Bel: +31(0)308080884

Silke den Hartog geeft lezingen over de volgende onderwerpen