Bel ons op 030 80 80 884

en krijg professioneel advies van onze deskundige consultants

Als je verandert hoe je naar de dingen kijkt dan zullen die ook daadwerkelijk veranderen

Timo Hans

Stress Expert

Tarieven en beschikbaarheid
Timo Hans

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Timo

Lecture icon

Lezingen

Video icon

Video

Interviews icon

Artikelen

Tarieven en beschikbaarheid

Dé stress spreker voor Young Professionals

Timo Hans is de stress spreker voor Young Professionals. Tijdens zijn keynote laat hij zien waarom Young Professionals verdrinken in een ouderwetse stress aanpak. Daarbij reikt hij concrete tools aan voor een nieuwe stress aanpak! Het resultaat? 80% minder last van stress, al binnen 4 weken. Dit is niet je standaard stress lezing…

Als therapeut vroeg Timo mensen 10 jaar lang ‘wat weet jij eigenlijk over stress?’. Om vervolgens altijd hetzelfde antwoord te krijgen. ‘De huisarts zegt dat mijn vage klachten door stress komen, dus als het druk is op werk probeer ik wat rustig aan te doen.’

Die mensen hadden vaak jarenlang last van nek-hoofdpijn, slecht slapen, een laag energie niveau.. En dit is wat ze weten van stress en hun ‘strategie’ om het te verminderen!

5 jaar geleden besloot Timo dat hij het anders ging doen, zelfs andersom ging doen! Want de tools die hij deelt tijdens de lezing staan haaks op wat we vandaag de dag doen. Toch zijn ze beter onderbouwd, passen ze beter bij vandaag de dag en vooral: De resultaten zijn zoveel beter!

Redenen om spreker Timo Hans te boeken

 • Dit is het stress verhaal wat bij Young Professionals past en waardoor ze beter gaan presteren en leven.
 • Een aanpak getest door meer dan 500 medisch professionals die lyrisch zijn over deze aanpak!
 • Bij de lezing krijgt elke deelnemer een gratis online cursus om de manier van kijken naar stress te veranderen.
 • Timo brengt een enorme bak aan energie mee op het podium. Hierdoor is zijn keynote een heerlijke energizer op de dag.
 • Dit stress verhaal sluit perfect aan op thema’s als persoonlijk leiderschap en veerkracht.

Op 14 jarige leeftijd vertelde zijn mentor ‘Je kunt het leuk doen later zolang je maar niets met mensen doet’. Toentertijd wist Timo precies wat er bedoeld werd. Hij werd gepest, droeg een buitenboordbeugel en stotterde tijdens elk gesprek. Vanuit deze ervaring stapte Timo in een  valkuil die veel stress opleverde: perfectionisme. Niets was goed genoeg en het ging alleen maar om winnen, winnen, winnen.

Inmiddels 20 jaar verder met de nodige levenservaring gebruikt Timo deze lessen om het publiek de urgentie te laten voelen van een nieuwe stress aanpak. Ook de moeilijke stress kunnen we inzetten als kracht en daarmee kunnen we zelfs de chronische stress gezond maken.

Bekijk de lezingen van Timo Hans
Lezing van spreker Timo Hans

Doe stress eens andersom

Timo Hans is de stress spreker voor Young Professionals. Tijdens zijn keynote laat hij zien waarom Young Professionals verdrinken in een ouderwetse stress aanpak. Daarbij reikt hij concrete tools aan voor een nieuwe stress aanpak! Het resultaat? 80% minder last van stress, al binnen 4 weken. Dit is niet je standaard stress lezing…

Nazorg

Eenmaal geïnspireerd in de zaal, lijkt het zo gemakkelijk: “Hier ga ik morgen mee aan de slag!”. Toch stromen mailtjes de volgende dag gewoon binnen en blijken de deadlines gewoon nog te bestaan.

Het kan niet zo zijn dat dit de reden is om geen resultaat te behalen! Daarom heeft Timo met zijn team een online stress cursus ontwikkeld. Deze cursus bestaat uit korte video’s met praktische opdrachten.

Jouw personeel, of deelnemers van het event, ontvang(t)en na de keynote een link en een wachtwoord. De cursus zal altijd gratis toegankelijk blijven en wordt gaandeweg aangevuld met veelgestelde vragen en nieuwe inzichten!

Video van spreker Timo Hans

Doe stress eens andersom

Video van spreker Timo Hans

Eindbazen: Timo Hans en young professionals die stress ervaren

Video van spreker Timo Hans

Alles over stress & het immuunsysteem voor optimale vitaliteit

Video van spreker Timo Hans

YOUNG PROFESSIONALS ervaren veel STRESS

Bekijk de lezingen van Timo Hans
07.11.2021

Zo doe je werkdruk andersom!

Kun je ‘werkdruk’ andersom doen? Je kunt het zelfs laten verdwijnen!

Laatst kreeg ik het weer te horen. ‘uh Timo ons probleem is niet wat jij zegt.. maar werkdruk. Werkdruk is de reden waarom ons personeel verzuimt’.

Ik was in gesprek met een HR-medewerker over de inhoud van een stress lezing. Het onderwerp moest dus ‘werkdruk’ zijn. Eerlijk? Ik hoor de term werkdruk zo vaak dat ik er een beetje kriebels van krijg. Kriebels in mijn buik die zeggen: ‘de ander snapt het echt niet!’

Snapt de ander het dan echt niet? Bestaat werkdruk niet? Natuurlijk bestaat het wel. Het is een serieus probleem. Maar het is alleen een serieus probleem omdat we geen makkelijke oplossing hebben. Hadden we een makkelijke oplossing dan was het geen serieus probleem geworden.

‘Door werkdruk andersom te doen kom je wel tot een makkelijke oplossing.’

Het andersom doen van stress, werkdruk en burn-outs is nogal mijn ding. Het is een van mijn obsessies! Vooral dat stuk van een makkelijke oplossing vinden voor een moeilijk probleem. Heerlijk!

Het andersom doen van werkdruk begon 10 jaar geleden. Toen Marieke mijn praktijk binnen kwam. Ze is 42 jaar, moeder van 2 kinderen. Ze is de drempel nog niet over en begint flink te klagen.

‘Het is zo druk op werk, iedereen moet wat van me! Thuis moeten ze misschien nog wel meer van me, ik wordt er gek van! Wil jij alsjeblieft even mijn nek losmaken zodat ik even die ontspanning kan voelen?’

Ik werkte toendertijd als fysiotherapeut (anders was de vraag om haar nek los te maken wat gek geweest). Ik zag alleen maar werknemers, managers, directeuren die het hadden over werkdruk. En ze deden serieuze pogingen om deze te verminderen. Als ik vroeg of dit een beetje lukte… Nou dan kun je het antwoord wel raden.

Om de werkdruk te verminderen moet er vaak een hele cultuur veranderen. En dat is knap lastig!

Dus.. hoog tijd voor een makkelijke oplossing. Marieke vond die oplossing. Haar nek heb ik niet losgemaakt. Toch kwam ze 4 weken later heel ontspannen binnen. Ze was aangenaam verrast:

 ‘Wauw Timo, ik had binnen 2 weken al geen last meer van mijn nek- en hoofdpijn. Ik ben zelfs beter gaan slapen! Kan dat?’

Zeker kan dat! Wat me vooral opviel was dat ze helemaal niet meer klaagde over haar volle agenda en de werkdruk. Dus ik vroeg haar of ze op werk en thuis flink haar grenzen was gaan aangeven.

Ze dacht even na… En zei:

‘Nee.. op werk en thuis is er qua druk niets veranderd… Toch voel ik me helemaal niet meer gestresst.’

Dus krijg je van stress klachten? Of krijg je van klachten stress?

Inmiddels 10 jaar later heb ik de ‘werkdruk’ zo vaak zien afnemen. Terwijl in alle gevallen de werkdruk zelf niet verminderd is.

‘Werkdruk is een enorm relatief begrip’

Wat ik bij Marieke heb gedaan is vrij eenvoudig. Ik heb ervoor gezorgd dat ze geen hoofdpijn- en nekpijn meer ervaart en ze is beter gaan slapen. En daardoor ervaart ze al binnen 4 weken geen werkdruk. Hoe kan dat? Werkdruk is een enorm relatief begrip. Je kunt werkdruk bekijken door bril 1:

 • werkdruk komt doordat we teveel van ons personeel vragen
 • werkdruk is de oorzaak van stress
 • werkdruk zorgt voor verzuim en een verminderde productiviteit

Of je kijkt door bril 2:

 • als iemand een slaapprobleem heeft wordt er eerder werkdruk ervaren
 • hoofdpijn, nekpijn en andere klachten zorgen ervoor dat de werkdruk toeneemt
 • een werknemer met een laag energieniveau kan haast niet anders dan werkdruk ervaren.

Het is heel legitiem om door bril 2 te kijken. Waarom?

 • 90% van de werknemers wil dieper slapen en meer uitgerust wakker worden.
 • hoofdpijn en nekpijn komen bij zeker 4 van de 10 werknemers voor
 • het gemiddelde energieniveau van werknemers is een 5 op een schaal van 0-10

Take home message:

Het is veel eenvoudiger om fysieke klachten bij personeel weg te nemen. Niet alleen neemt de te ervaren werkdruk af, het verdwijnt vaak. Ook neemt de tevreden van het personeel toe. Ben jij het management die personeel beter laat slapen, van pijnklachten af helpt, en stimuleert naar een torenhoog energie niveau? Dan heb je gegarandeerd tevreden en dankbaar personeel!

Kun je ‘werkdruk’ andersom doen? Je kunt het zelfs laten verdwijnen!

Dus kies je voor bril 1 of bril 2?

21.10.2022

Wat ik bedoel als ik zeg: 'chronisch stress is niet slecht'​.

Slecht slapen, hoofdpijn, een hoog ziekteverzuim, een enorm lage productiviteit en een lage geluksbeleving van werknemers. Allemaal zijn ze dominant te koppelen aan chronische stress. Die chronische stress is ook nog eens enorm veel aanwezig!

 • Zo geeft 90% van de werknemers aan beter te willen slapen.
 • Kampt een goede 65% met hoofdpijn, nekpijn, lage rugpijn.
 • Om nog niet te spreken over het energie niveau.

Hoe kun je dan zeggen dat chronisch stress niet slecht is? Simpel:

Willen we daadwerkelijk een einde maken aan chronisch stress, dan is het beste uitgangspunt ‘Chronisch stress is niet slecht’.

Dat verdiend diepgang:

Wat willen we van personeel? Managers? En van onszelf in een stressvolle situatie? We willen graag iemand:

 • herkent dat hij/zij in een stressvolle situatie zit.
 • dat iemand de oorzaak van stress aanpakt
 • en leren van een stressvolle situatie om deze de volgende keer te vermijden.

Toch?

Dit gedrag bereiken we helaas niet als we chronische stress als iets slechts zien. Sterker nog we bereiken het tegenovergestelde.

We zijn het aan onszelf en de organisatie waar we werken verplicht om die moeilijke uitdagende chronische stress als iets positief te gaan zien.

Waarom? Twee hoofdredenen:

Onderzoek laat zien dat er iets magisch gebeurt zodra we die moeilijke chronische stress als positief gaan labelen. Wat gebeurt er dan in ons lichaam? Naast het stresshormoon cortisol gaan we een totaal ander hormoon produceren genaamd DHEA. Dit hormoon is fascinerend! Dit hormoon poets niet alleen een groot deel van de negatieve effecten van cortisol weg (en daarmee dus vele klachten). DHEA stelt ons ook in staat om te leren in tijden van stress. Zodat we stress elke keer een stukje beter kunnen doen.

Mega belangrijk:

Andersom is dit dus niet zo! Labelen we chronisch stress als slecht dan zien we een andere fysiologische reactie (en bijbehorend gedrag). We zien dan een hogere productie van het stresshormoon cortisol. Dit hormoon zorgt er niet alleen voor dat we slechter slapen, ons gejaagd gevoelen en last hebben van hoofdpijn. Op de lange termijn zorgt het ook voor burn-outs en andere chronische ziektes.

Maar moeten we dan niet gewoon minder stressen en meer ontspannen?

Uiteraard is dit altijd het einddoel. Onderzoek laat alleen zien dat als we ons focussen op stressreductie en meer ontspanning we juist gedrag creëren waarbij mensen in een stressvolle situatie:

 • niet erkennen dat ze in een stressvolle situatie zitten
 • de oorzaak van stress vermijden
 • eerder neigen naar verslavende middelen

En eigenlijk is dat helemaal niet zo gek.

Want we leven in een maatschappij waar stress en vele andere prikkels meer de norm zijn geworden. Leren we onszelf, of werknemers om meer te moeten ontspannen met als reden om bij stress weg te blijven dan maken we stress onnodig groot. We creëren een monster onder ons bed wat groeit en groeit.

Komen we dan wederom in een stressvolle situatie terecht dan kunnen we niet anders dan negatief associëren en dus cortisol produceren en dus klachten ervaren. En hoe positief maken die klachten dan de stressvolle situatie? Niet natuurlijk, juist alleen maar negatiever.

De stress cultuur:

Willen we echt stappen voorwaarts maken dan moeten we stoppen met alles wat we doen om bij stress weg te blijven. Dus mindfullness programma’s, stressreductie programma’s, momentjes voor jezelf die je volgt om bij stress weg te blijven.

Niet alleen is de onderbouwing van deze benadering erg goed. De praktijk resultaten zijn geweldig! En daar wil ik er een paar van laten zien. Ik kan mijn werk als professioneel spreker alleen maar zo overtuigend doen omdat ik 6 jaar geleden een opleiding ben gestart voor medisch professionals. Met bovenstaande unieke kijk op stress en gezondheid worden dit soort resultaten bereikt! (resultaat beschreven vanuit de opgeleide specialist).

In 4 weken zoveel minder stress!

In 4 weken had ze al een duidelijk effect, gaf aan dat ze het idee heeft dat de eczeem op haar hoofdhuid al bijna weg was. Daarnaast heeft ze geen opgeblazen gevoel meer, merkt ook dat haar buik minder dik is en dat broeken lekkerder zitten.Qua slapen merkt ze ook effect, ze wordt niet meer ’s nachts wakker en valt in het weekend niet meer op de bank in slaap. Qua energie is ze van een 5 naar een 8 gegaan

En dit na 3 maanden!

Hij slaapt beter, heeft meer energie, is afgevallen, is na bijna 1,5 jaar volledige ziektewet voor 80% ge-re-integreert, pakt de fiets en wandelt. Het gaat goed met hem en hij voelt zich stukken beter. De cardioloog heeft geconcludeerd dat zijn hartproblemen niet langer meer aan de orde zijn, achteraf bekeken blijken de hartproblemen dus ook een functioneel probleem. Behandeling bij de neuroloog voor de slaapproblematiek is afgesloten en hij heeft zijn medicatie gestaakt.

En dit al na 6 weken!

– Geeft aan vol energie te zitten. Geen vermoeidheid meer – Mevrouw wordt uitgerust wakker – Bijna geen hoofdpijn meer – Geen pijnklachten meer in de nek, rug, knieën, enkels en voeten – Geen hartkloppingen meer – Geen opgeblazen buik meer – Als ze ziek is, is ze niet meer langer dan een week ziek – Mevrouw is nog meer gaan bewegen – 3 kilo afgevallen. – Vitaliteit naar 8

Extraatje:

Dit soort resultaten zijn geweldig! En de resultaten zelf zijn ook nog een enorm stress verminderend. Want bij bovenstaande situaties is de mate van stress niet eens afgenomen. Toch nemen klachten af en neemt het energieniveau toe! Het resultaat? Iemand leert een enorm belangrijke les:

Dat stress een stuk minder groot is dan ze altijd dachten, pas dan raken mensen zelf ook overtuigd van het feit dat chronisch stress niet slecht is!

Benieuwd wat ik als spreker kan brengen binnen jouw organisatie of event? Daar komen we makkelijk achter. Ik kom namelijk alleen als wij het eens zijn dat er een absolute meerwaarde is voor het event wat je organiseert.

Bekijk de lezingen van Timo Hans
Vrijblijvend informatie over Timo Hans

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Of neem direct contact op:

Bel: +31(0)308080884

Timo Hans geeft lezingen over de volgende onderwerpen