Bel ons op 030 80 80 884
en krijg professioneel advies van onze deskundige consultantsBel ons op 030 80 80 884
Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid
Over Tjitske
Lezingen
Bevlogen vertelt Lingsma over wat er allemaal komt kijken bij de nobele opdracht die de internationale gemeenschap zich heeft gesteld: het vervolgen van leiders die verdacht worden van internationale misdrijven en ervoor zorgen dat er gerechtigheid is voor slachtoffers. Tijdens haar lezingen gaat Lingsma graag in gesprek met het publiek. Want het Strafhof mag dan buitenlandse machthebbers, politici en rebellenleiders vervolgen, het is een kwestie die ons allen als wereldburgers aangaat. Overigens zijn oorlog en mensenrechtenschendingen voor Lingsma geen abstracte begrippen. Ze werd er direct mee geconfronteerd toen ze als journalist verslag deed van de onafhankelijkheidsoorlog op Oost- Timor en de burgeroorlog op de Molukken.
Kenmerkend voor haar werk is haar antropologische blik. Lingsma zoekt naar het menselijke verhaal, ook als het gaat om complexe en juridische kwesties. Ze observeert de omgangsvormen in de rechtszaal en beschrijft de sfeer op de publieke tribune. Ze heeft niet alleen aandacht voor de feiten, maar ook het dramatische karakter en zelfs de humoristische momenten. Kortom, Tjitske laat het verhaal over het strafhof vanuit een totaal ander perspectief zien. Tevens biedt Lingsma analyse en gaat ze harde conclusies niet uit de weg. Want waarom is het zo moeilijk voor het Internationaal Strafhof om resultaat te boeken?
Haar boek ‘All Rise. De grote ambities van het Internationaal Strafhof en de weerbarstige werkelijkheid’ (Ipso Facto, Utrecht) werd genomineerd voor de Brusseprijs – voor het beste journalistieke boek van 2014. De jury: ‘Met bewonderenswaardige geduld en toewijding begon Tjitske Lingsma aan een journalistieke speurtocht, resulterend in een grondig, veelzijdig en bovenal ontgoochelend portret van een rechtbank die zijn grote ambities stuk ziet lopen op de harde realiteit van de internationale politiek.’ Eerder ontving ze de Dick Scherpenzeelprijs voor haar boek ‘Het Verdriet van Ambon. Een geschiedenis van de Molukken’ (Balans, 2008). ‘Op de eerste bladzijde heb je het al in de gaten: hier is iemand aan het woord die kan schrijven. Zelden zien we zo’n gaaf voorbeeld van betekenis gevende reisjournalistiek,’ aldus de jury. Adriaan van Dis prees het aan als een ‘fantastisch boek.’
Bekijk de lezingen van Tjitske LingsmaSnel informatie over tarieven en beschikbaarheid