Bel ons op 030 80 80 884

en krijg professioneel advies van onze deskundige consultants

Goede voeding draagt bij aan vitale medewerkers, meer (werk) geluk en minder ziekteverzuim

Spreker Marieke de Zwaan

Marieke de Zwaan

Internationaal expert Voeding en Leefstijl

Tarieven en beschikbaarheid

5 van de 5 sterren

Mariekes verhaal is in deze turbulente tijd écht van toegevoegde waarde. Ze vertelt een verfrissend, persoonlijk en laagdrempelig voedingsverhaal. Middels haar reizen over de continenten ziet ze met eigen ogen de gevolgen van onze manier van leven voor mens en natuur. Voor mij is dit bekend terrein, maar uiteindelijk zou iedereen dit moeten horen.’

Marion Pluimes Eigenaar de Groene Kookacademie en restaurant LOFF Bekijk alle referenties

Reden om een lezing van spreker Marieke de Zwaan te boeken

 • Marieke’s inzichten en praktische adviezen helpen medewerkers bewuste voedingskeuzes te maken, wat leidt tot verbeterde vitaliteit, meer werkgeluk en minder ziekteverzuim.
 • Marieke deelt boeiende verhalen en inzichten uit verschillende culturen, waardoor ze haar publiek diep raakt en motiveert tot positieve gedragsveranderingen.
 • Haar lezingen behandelen belangrijke thema’s zoals duurzaamheid, biodiversiteit en het besef van onderlinge verbondenheid (Ubuntu), wat bijdraagt aan een breder bewustzijn en verantwoordelijkheid binnen de organisatie.
Marieke de Zwaan

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Marieke

Lecture icon

Lezingen

Video icon

Video

References icon

Referenties

Interviews icon

Artikelen

Tarieven en beschikbaarheid

Met haar persoonlijke ervaring en uitgebreide expertise in voeding en vitaliteit biedt Marieke inzichtelijke en inspirerende lezingen die direct bijdragen aan een gezondere werkomgeving. Haar praktische tips en adviezen helpen uw team om bewuste voedingskeuzes te maken, wat leidt tot verbeterde vitaliteit, meer werkgeluk en minder ziekteverzuim. Marieke’s lezingen stimuleren een duurzame levensstijl en bevorderen een positieve en productieve werkcultuur. Geef uw organisatie de kans om te groeien met gezonde en vitale medewerkers door een lezing van Marieke de Zwaan te boeken.

Reden om een lezing van spreker Marieke de Zwaan te boeken

 • Marieke’s inzichten en praktische adviezen helpen medewerkers bewuste voedingskeuzes te maken, wat leidt tot verbeterde vitaliteit, meer werkgeluk en minder ziekteverzuim.
 • Marieke deelt boeiende verhalen en inzichten uit verschillende culturen, waardoor ze haar publiek diep raakt en motiveert tot positieve gedragsveranderingen.
 • Haar lezingen behandelen belangrijke thema’s zoals duurzaamheid, biodiversiteit en het besef van onderlinge verbondenheid (Ubuntu), wat bijdraagt aan een breder bewustzijn en verantwoordelijkheid binnen de organisatie.

Over spreker Marieke de Zwaan

Marieke de Zwaan (1976) groeide op in een gezin met sterke agrarische banden. Na haar afstuderen aan de TU Delft in 2001, werkte ze als architect voor diverse multinationals. Tien jaar lang reisde Marieke met haar man en drie zoons de wereld rond en woonde in de Verenigde Staten, Australië en Brazilië. Tijdens deze periode transformeerde ze door bewuste voedingskeuzes te maken van een staat van chronische ziekte (burn-out, migraine) naar optimale vitaliteit.

Marieke volgde meerdere opleidingen in voeding, vitaliteit en systemisch werk. Inmiddels begeleidt ze al ruim tien jaar mensen die persoonlijke vraagstukken hebben. Als bevlogen keynote spreker heeft Marieke duizenden mensen in binnen- en buitenland geïnspireerd met haar lezingen en webinars over bewuste voedingskeuzes. Haar keynotes bevatten confronterende inzichten die het publiek aan het denken zetten, omdat Marieke de Zwaan mensen wil raken. Dit persoonlijke aspect benadrukt het belang van gezonde voeding.

Marieke wordt vaak gevraagd om seminars, conferenties en congressen te inspireren met haar verhaal over voeding. Ze bespreekt de inhoud van haar lezingen vooraf met de opdrachtgever, zodat deze perfect aansluiten op het thema van het evenement, de cultuur en de uitdagingen van de organisatie.

Bekijk de lezingen van Marieke de Zwaan
Lezingen van spreker Marieke de Zwaan

Krachtvoer

Tijdens haar lezingen behandelt Marieke de Zwaan intrigerende vraagstukken zoals de waarheid achter voeding, waarom een gezonde levensstijl moeilijk vol te houden is, en hoe we gezondheid definiëren en toepassen. Ze onthult de structuren die ongezonde voedingsgewoontes in stand houden en de impact van onze levensstijl op mens en milieu.

Marieke bespreekt thema’s zoals gezondheid, duurzaamheid, biodiversiteit, klimaatverandering, ongelijkheid en Ubuntu, het besef van onderlinge verbondenheid. Ze biedt concrete stappen voor een gezondere toekomst voor onszelf en komende generaties. Met haar agrarische achtergrond en holistische benadering toont ze dat een gezonde levensstijl eenvoudig kan zijn. Ontdek haar inzichten en start je pad naar vitaliteit!

Video van spreker Marieke de Zwaan

Marieke de Zwaan over 'Voedsel tot Nadenken

Video van spreker Marieke de Zwaan

Food for thought

Bekijk de lezingen van Marieke de Zwaan

Referenties

Mariekes verhaal is in deze turbulente tijd écht van toegevoegde waarde. Ze vertelt een verfrissend, persoonlijk en laagdrempelig voedingsverhaal. Middels haar reizen over de continenten ziet ze met eigen ogen de gevolgen van onze manier van leven voor mens en natuur. Voor mij is dit bekend terrein, maar uiteindelijk zou iedereen dit moeten horen.

Marion Pluimes, Eigenaar de Groene Kookacademie en restaurant LOFF

Super webinar bijgewoond! Gaaf verhaal, inzichten & doorbraken, erg inspirerend! Het wordt op een fijne manier verteld waardoor het naast interessant ook heel begrijpelijk wordt gemaakt!

Annekee Groeninx

Ik denk nog vaak na over de dingen die Marieke vertelde. Onder andere over voeding, ik ging hier echt van ‘aan’. Ze heeft mij weer nieuw ‘Food for Thought’ gegeven, zo fijn! Ik weet dat ik niet zo snel van anderen iets aanneem, maar Marieke heeft mij overtuigd!

Anna van Remundt, Eigenaar van Kids Awareness Club

Op tv word je doodgegooid met programma’s over voeding en gezondheid. Eerlijk gezegd luister ik niet meer zo goed. Echter, jij wist de zaal tot het einde te boeien. Het was doodstil, heel knap! Wat mij persoonlijk geholpen heeft, is dat ik weer meer op mijn voeding ga letten. Ik ben weer even wakker geworden. Wat ook erg aansloeg, was de intro met het mooie lied van Harrie Jekkers, waardoor er rustige sfeer ontstond en jij meteen de volle aandacht van de zaal had. Jouw verhaal is absoluut de moeite waard om naar te luisteren!

Marijke Smit, Vrouwen van Nu

27.5.2024

De effecten van voeding op de werkvloer

In Nederland draagt ongezonde voeding naar schatting met 8,1% bij aan de ziektelast. Het leidt tot 12.900 doden per jaar en 6 miljard euro aan zorguitgaven.

6 miljard euro!!!

Investeren in bewustwording over voeding binnen jouw organisatie is strategisch dan ook een slimme zet. Zo kun je als werkgever niet alleen bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van jouw medewerkers, maar ook profiteren van verhoogde productiviteit, lagere ziektekosten en een sterkere bedrijfscultuur.
Uiteindelijk zal de investering in gezonde voedingsinitiatieven zich terugbetalen in verhoogde winstgevendheid en duurzame groei.
Toch zijn er maar weinig bedrijven die het nut inzien van deze bewustwording. Dat is een gemiste kans.
Hier zijn 7 overtuigende redenen die aantonen dat het loont om te investeren in voeding.

Verhoogde Productiviteit
Goede voeding verhoogt de concentratie en energieniveaus van medewerkers aanzienlijk, wat directe voordelen oplevert voor de productiviteit. Wanneer werknemers gezonde voedingskeuzes maken, krijgen ze essentiële voedingsstoffen binnen die hun hersenfunctie en energieniveaus optimaliseren. Dit betekent dat jouw team efficiënter werkt en beter in staat is om complexe taken uit te voeren zonder snel vermoeid te raken.

Verminderd Ziekteverzuim
Gezonde voeding versterkt het immuunsysteem, waardoor medewerkers minder vaak ziek worden. Een gezond dieet kan het risico op chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten aanzienlijk verminderen. Dit leidt tot een gezonder personeelsbestand en minder gezondheids-gerelateerde kosten en uitval. Minder verzuim betekent tevens een stabielere werkvloer en minder verstoringen in de dagelijkse operaties.

Lagere Zorgkosten
Als bedrijf kun je aanzienlijk besparen op zorgkosten door gezonde voeding te promoten. Gezonde werknemers maken minder gebruik van medische diensten, hebben minder doktersbezoeken, en zijn minder vaak afhankelijk van dure medische behandelingen en medicatie. Deze besparingen kunnen opnieuw worden geïnvesteerd in andere bedrijfsinitiatieven, zoals training en ontwikkeling, technologie-upgrades, of uitbreiding van het bedrijf.

Verbeterde Mentale Gezondheid
Gezonde voedingsgewoonten bevorderen de productie van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine, die essentieel zijn voor een stabiele stemming en een positief gemoed. Dit leidt tot een gelukkiger en mentaal gezonder team, wat niet alleen de algehele sfeer op de werkplek verbetert, maar ook de productiviteit en creativiteit van werknemers verhoogt. Goede voeding helpt ook stress en angst te verminderen, wat leidt tot minder burn-outgevallen en psychologische klachten. Werknemers die zich mentaal goed voelen, zijn meer betrokken, gemotiveerd en in staat om beter samen te werken, wat direct bijdraagt aan een positieve bedrijfscultuur en hogere teamprestaties.

Hogere Betrokkenheid
Gezondheidsprogramma’s, inclusief voedingsinitiatieven, leiden tot hogere werknemerstevredenheid en betrokkenheid. Dit resulteert in een positieve werkcultuur waarin medewerkers zich gewaardeerd en gemotiveerd voelen. Betrokken en gelukkige medewerkers zijn productiever, loyaler en dragen bij aan het succes van jouw bedrijf.

Talent Aantrekken en Behouden
Investeren in het welzijn van medewerkers maakt jouw bedrijf aantrekkelijker voor toptalent. Gezonde voeding en welzijnsprogramma’s positioneren jouw organisatie als een zorgzame en vooruitstrevende werkgever. Dit helpt je niet alleen het beste talent aan te trekken, maar ook om het te behouden, wat de continuïteit en groei van jouw bedrijf versterkt.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemerschap
Door bewustwording over voeding te vergroten, kun je als bedrijf bijdragen aan duurzamere eetgewoonten onder de medewerkers. Dit heeft niet alleen een positieve impact op het milieu en de leefomgeving, maar versterkt ook de reputatie van het bedrijf als een maatschappelijk verantwoordelijke onderneming. Dit kan op zijn beurt de aantrekkelijkheid van jouw bedrijf vergroten voor zowel klanten als potentiële werknemers die waarde hechten aan duurzaamheid.

Conclusie
Investeren in bewustwording over voeding verbetert niet alleen de gezondheid en het welzijn van jouw medewerkers, maar biedt ook aanzienlijke economische voordelen voor jouw bedrijf. Door de productiviteit te verhogen, zorgkosten te verlagen, de mentale gezondheid te verbeteren en toptalent aan te trekken en te behouden, creëer je een veerkrachtige, efficiënte en loyale werkomgeving. Het investeren in gezonde voedingsinitiatieven is niet alleen een morele verantwoordelijkheid, maar ook een strategische zakelijke beslissing die zich terugbetaalt in verhoogde winstgevendheid en duurzame groei.

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden?
Mijn lezing: KRACHTVOER, een werelds verhaal over voeding belicht de impact van voeding op vitaliteit. Daarmee is deze lezing geschikt voor bedrijven en organisaties die zich inzetten voor de vitaliteit en het welzijn van hun mensen.

22.8.2023

Interview met Marieke de Zwaan: Met voeding naar vitale werknemers

Even voorstellen: ir. Marieke de Zwaan
Marieke de Zwaan is internationaal expert voeding en leefstijl, wereldreiziger, ondernemer en lifestyle-coach. Ze neemt je mee op voedingsreis langs de continenten en deelt hoe we samen kunnen bijdragen aan een gezondere toekomst.

Marieke is opgegroeid in een gezin met sterke banden in de agrarische wereld. In 2001 studeerde ze af aan de TU Delft en werkte ze aansluitend als architect voor verschillende multinationals. Ze reisde tien jaar met haar gezin over de wereld en woonde in Brazilië, Australië en Amerika. In de loop der jaren werden haar migraine-aanvallen en chronische stress een steeds groter struikelblok in haar leven. Tijdens haar reizen maakt ze kennis met de helende werking van voeding. De impact die voeding had op haar gezondheid, veranderde voorgoed haar leven.

Wat is jouw verhaal?
Ik heb het voorrecht gehad om te mogen wonen op de mooiste plekken ter wereld. Ik heb geproefd van de zoetste bananen en sappigste mango’s. Maar tegelijkertijd zat ik vast in de negatieve spiraal van migraine, chronische stress, medicatie en steeds meer lichamelijke klachten… Wat is nou het geheim van blakende gezondheid? Waar lag voor mij nu de doorbraak naar een vitaler leven? Ik neem je mee op voedingsreis langs de continenten en onthul je mijn geheimen. Het is een werelds verhaal recht uit mijn hart, eentje waar je écht van aan gaat!

Waar komt die interesse vandaan?
In Australië raakte ik betrokken bij het opzetten van een ‘community garden’, waar mijn liefde voor gezonde voeding werd aangewakkerd. Op een bijzondere manier werd ik aangeraakt om me te verdiepen in alles wat met voeding samenhangt. Zo begon ik in te zien dat de processen die plaatsvonden in de tuin refereerden naar de processen in mijn eigen lichaam. En wist jij dat het lichaam een vitale aarbei verkiest boven een mango met een jet-lag? Stap voor stap begon ik het grotere verhaal te begrijpen en bracht ik wijzigingen aan in mijn voedingspatroon. Ongemerkt verdwenen daarmee mijn lichamelijk klachten naar de achtergrond. Mensen om mij heen raakten nieuwsgierig en zo ontstond mijn verhaal.

Wat wil je bereiken met je verhaal?
In mijn ogen wordt de gezonde voeding vaak zo plastisch benaderd, enkel bekeken vanuit nutriënten. Maar voeding is zoveel rijker dan dat. Een quote die ik in alle vezels van mijn lichaam voel is de volgende ‘Food is not rational. Food is culture, habit, craving and identity.’ Pas als je aandacht hebt voor alles wat met voeding samenhangt, dan gaat voeding voor je werken…

Hoe zijn de reacties van je publiek?
‘Mariekes verhaal is in deze turbulente tijd écht van toegevoegde waarde!’
‘Wow wat heb jij mij geraakt. Ik tik dit bericht terwijl de tranen over mijn wangen lopen…’
‘Gaaf verhaal, inzichten & doorbraken, erg inspirerend!’
‘Op tv word je doodgegooid met programma’s over voeding en gezondheid. Eerlijk gezegd luister ik niet meer zo goed. Echter, jij wist de zaal tot het einde te boeien. Het was doodstil, heel knap!’
‘Heerlijk, ik was even op een gezonde vakantie.’

Wat zijn je toekomstplannen?
Uiteindelijk is het mijn droom om het theater in te gaan met een optreden over de spirituele waarde van voeding. Zo hoop ik mijn steentje bij te dragen aan een mooiere en gezondere wereld.

Bekijk de lezingen van Marieke de Zwaan
Vrijblijvend informatie over Marieke de Zwaan

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Of neem direct contact op:

Bel: +31(0)308080884
Marieke de Zwaan
Marieke de Zwaan

5 van de 5 sterren

Mariekes verhaal is in deze turbulente tijd écht van toegevoegde waarde. Ze vertelt een verfrissend, persoonlijk en laagdrempelig voedingsverhaal. Middels haar reizen over de continenten ziet ze met eigen ogen de gevolgen van onze manier van leven voor mens en natuur. Voor mij is dit bekend terrein, maar uiteindelijk zou iedereen dit moeten horen.’

Marion Pluimes Eigenaar de Groene Kookacademie en restaurant LOFF Bekijk alle referenties

Marieke de Zwaan geeft lezingen over de volgende onderwerpen