Bel ons op 030 80 80 884

en krijg professioneel advies van onze deskundige consultants
Cover spreker Maurice Wiegman racefiets

Maak het onmogelijke mogelijk

Spreker Maurice Wiegman Finish Ironman Challenge

Maurice Wiegman

Een plotselinge beperking heeft een drastische impact op je leven. Je mogelijkheden, met of zonder beperking, zijn echter veel diverser dan je misschien denkt. Maurice laat je inzien wat er mogelijk is.

Tarieven en beschikbaarheid

5 van de 5 sterren

Maurice weet de juiste snaar te raken. Zo ook tijdens 1 van onze inspiratiesessies voor studenten die donateurs voor KWF Kankerbestrijding werven. Prachtig om te zien hoe hij hen heeft weten te inspireren en daadwerkelijk in beweging heeft weten te krijgen om zelf te doneren voor een ander. Een echter 'Inspirator' en 'Motivator'.

G. Gün, KWF Kankerbestrijding Bekijk alle referenties

Redenen om spreker Maurice Wiegman te boeken

 • De positiviteit van Maurice Wiegman is aanstekelijk.
 • In zijn lezingen slaagt hij erin om met zijn bijzondere verhaal het publiek te raken en inspireren.
 • Door zijn unieke kijk op het leven en zijn vermogen om ieder obstakel  te overwinnen lukt het hem om mensen op een andere manier te laten denken over de problemen in hun eigen leven.
Maurice Wiegman

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Maurice

Lecture icon

Lezingen

Video icon

Video

References icon

Referenties

Interviews icon

Artikelen

Books icon

Boeken

Tarieven en beschikbaarheid

Kun je weer gelukkig worden als je hele leven van het ene op het andere moment als een kaartenhuis in elkaar stort? Het antwoord op die vraag is ja, zolang je daar zelf voor kiest! Spreker Maurice Wiegman is door een spierziekte sinds 2003 verlamd vanaf zijn onderrug en zit in een rolstoel. In plaats van te treuren om alles wat hij niet meer kon, ging hij op zoek naar nieuwe doelen. Hij slaagde er in een succesvol eigen training- en coachingsbedrijf neer te zetten, gaf een nieuwe invulling aan zijn rol als spil van het gezin en bereikte de ene na de andere topprestatie op sportgebied. Zo reed hij met zijn handbike meerdere kwart- en halve triatlons in binnen- en buitenland en streeft hij zonder enige moeite valide sporters voorbij.

Redenen om spreker Maurice Wiegman te boeken

 • De positiviteit van Maurice Wiegman is aanstekelijk.
 • In zijn lezingen slaagt hij erin om met zijn bijzondere verhaal het publiek te raken en inspireren.
 • Door zijn unieke kijk op het leven en zijn vermogen om ieder obstakel  te overwinnen lukt het hem om mensen op een andere manier te laten denken over de problemen in hun eigen leven.

De grootste beperking zit in je hoofd

Maurice Wiegman is een groot voorstander van de inclusieve samenleving: een maatschappij waarin iedereen tot zijn recht kan komen en waar talent voorop staat, ongeacht achtergrond, geslacht, leeftijd of beperking. Hij ziet zijn rolstoel niet als een handicap, maar slechts als vervoermiddel. ‘De grootste beperking zit in je hoofd’, is één van zijn gevleugelde uitspraken. ‘Ik kan niet lopen, maar verder kan ik alles.’

De positiviteit van Maurice Wiegman is aanstekelijk. In zijn lezingen slaagt hij erin om met zijn bijzondere verhaal het publiek te raken en inspireren. Door zijn unieke kijk op het leven en zijn vermogen om ieder obstakel  te overwinnen lukt het hem om mensen op een andere manier te laten denken over de problemen in hun eigen leven. Wat ligt er allemaal binnen je mogelijkheden? Waar word je écht gelukkig van? En wat weerhoudt je om het leven te leiden waar je stiekem van droomt? Maurice Wiegman helpt anderen om het antwoord te vinden op deze en vele andere vragen. Hij neemt het publiek mee op een reis door hun leven en laat de mensen bewust worden van hun beperkingen in het heden en hun mogelijkheden voor de toekomst. Na de lezing gaat het publiek gegarandeerd met een overvloed aan nieuwe inzichten weer naar huis.

BOEK: Leven is een keuze!
In 2016 verscheen bij uitgeverij Lucht het boek Leven is een keuze! van Maurice Wiegman in samenwerking met journaliste Marion van Es. In het boek vertelt Maurice hoe hij ondanks de vele obstakels die hij op zijn weg tegenkomt en de pijn die er dagelijks is, toch zijn dromen heeft laten uitkomen. Het boek is daarnaast een leidraad voor iedereen die op een bepaald moment in zijn leven te maken krijgt met tegenslag. Soms is die tegenslag zo zwaar dat het voelt als het einde van de wereld. Je hebt geen idee hoe je verder moet. Dit boek helpt je om vooruit te kijken en nieuwe doelen te vinden, hoe onmogelijk dat ook lijkt. Met behulp van zijn eigen ervaringen, inspirerende verhalen, praktische tips en veel ruimte om je eigen gedachten op te schrijven, leert Maurice Wiegman je met dit boek te ontdekken dat er veel meer mogelijk is dan je denkt. Leven is een keuze! kreeg uitgebreid aandacht in de landelijke pers, waarna Maurice een veelgevraagd spreker werd.

Maurice Wiegman rondde met succes de opleidingen Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), hypnotherapie, Rationeel Emotieve Therapie (RET), psychotherapie en psychologie af. Op dit moment volgt hij een studie klinische psychologie. In zijn werk als trainer en coach en in zijn lezingen maakt hij gebruik van deze kennis en technieken om mensen te helpen op een andere manier te leren denken.

Lees het interview met Maurice Wiegman 

Bekijk de lezingen van Maurice Wiegman
Lezing van spreker Maurice Wiegman

Leven is een keuze!

Ieder mens krijgt in zijn leven te maken met tegenslag. Soms is die tegenslag zo zwaar dat het lijkt als het einde van de wereld. Toch is dat vaak slechts een negatieve gedachte in je hoofd, die helemaal niet overeenkomt met de realiteit. Die negatieve spiraal kun je alleen doorbreken door je mentale en fysieke systeem samen te laten werken.

In zijn lezing vertelt Maurice zijn levensverhaal en laat hij op inspirerende wijze zien hoe je tegenslag kunt omzetten in kracht en passie. Hoe je het onmogelijke tóch mogelijk kunt maken. En hoe ook jij 100 keer meer kunt dan je zelf denkt. Maar dat gebeurt pas wanneer je de keuze maakt om écht te gaan leven. 

Lezing van spreker Maurice Wiegman

Mindset

Tegenslag hoort bij het leven, iedereen krijgt er vroeg of laat een keer mee te maken. De vraag is hoe je ermee omgaat. Blijf je hangen in wat jou is overkomen – en dus stilstaan – of gebruik je de tegenslag om in beweging te komen? Stilstaan brengt je nergens. Uiteindelijk ga je je hierdoor alleen maar slechter voelen, waardoor stilstand dus eigenlijk achteruitgang betekent.

Lezing van spreker Maurice Wiegman

Hoe kun je jezelf resetten?

De grootste beperking die hierin een rol speelt, is je manier van denken. In zijn lezing laat Maurice je zien hoe hij zijn mindset veranderde, waardoor hij het beste uit zichzelf wist te halen. Nog steeds past hij dit dagelijks toe om zijn doelen te halen en dromen waar te maken. En dat kun jij ook!

Lezing van spreker Maurice Wiegman

Never end the fight!

Er komen soms momenten in je leven waarop je denkt dat het nooit meer beter wordt. Alles lijkt zinloos en opgeven lijkt dan de enige optie die nog overblijft. Zelfs op die meest donkere dagen ligt er ergens diep in jouzelf de kracht verscholen om door te vechten. Hoe vind je die kracht? En wat levert dat je op? Kun je ooit weer gelukkig worden?

In zijn lezing vertelt Maurice, aan de hand van zijn eigen levensverhaal, waarom het zo belangrijk is om nooit op te geven. Hij legt uit hoe je doorzettingsvermogen kunt vinden in kleine, dagelijkse gebeurtenissen en deze om kunt zetten in vechtlust. Hij laat met concrete voorbeelden zien dat juist die kleine dingen uiteindelijk de grote momenten worden die je leven ten positieve gaan veranderen.

Video van spreker Maurice Wiegman

TEDxMaastricht

Bekijk de lezingen van Maurice Wiegman

Referenties

Ik heb het genoegen gehad om Maurice te leren kennen op een workshop. Achteraf had ik direct het gevoel dat ik nog meer met hem wilde interageren. Dus nu coacht Maurice mij. Ik vind zijn lust voor het leven heel fascinerend, en dat brengt hij ook aan mij over. Hij pakt heel concreet de zaken aan. Daarnaast is hij ook echt begaan met mij. Hij heeft echt een missie, en dat primeert altijd, mooi zo!

Steven De Blieck

Maurice heeft in een gastcollege de studenten van de Minor Sports Innovation aan de hand genomen in een wereld die voor hen niet dagelijkse kost is. Maurice is in staat om te laten zien dat je met de juiste mind-set ver kan komen. Daarnaast hebben onze studenten geleerd dat sporten op een hoog vivo mogelijk is als je de juiste aanpassingen aan materiaal en omgeving doet.

Arjen Jansen

Maurice weet de juiste snaar te raken. Zo ook tijdens 1 van onze inspiratiesessies voor studenten die donateurs voor KWF Kankerbestrijding werven. Prachtig om te zien hoe hij hen heeft weten te inspireren en daadwerkelijk in beweging heeft weten te krijgen om zelf te doneren voor een ander. Een echter 'Inspirator' en 'Motivator'.

G. Gün, KWF Kankerbestrijding

Het is niet zo eenvoudig een goede spreker te vinden die zijn handicap goed weet uit te beelden en te verwoorden in een spannend verhaal. Maurice Wiegman is zo iemand. Ik geef al 35 les aan studenten industrieel ontwerpen en met name op het gebied van Inclusive Design: het ontwerpen voor mensen met een beperking op zodanige wijze dat er zo weinig mogelijk stigma optreedt. Daarbij zoek ik regelmatig gastdocenten met een beperking die goed kunnen uitleggen wat hun beperking is en welke consequentie dat heeft voor het dagelijks leven en in de openbare ruimte. Bij een verstandelijk beperking is dat sowieso moeilijk maar bij een lichamelijke beperking dien je ook iemand te hebben die niet schuw is voor een publiek en die een zal weet te boeien. Normale eigenschappen voor een spreker, maar als je een beperking hebt is het niet zo gewoon. Maurice heeft zich toegelegd om dit uitstekend te kunnen met zijn aangrijpend levensverhaal over hoe hij zijn benen opeens niet meer kon gebruiken, daarna in de put zat en er zelf weer uitgekomen is en vervolgens zelfs topsporter is geworden. Hij illustreert zijn verhaal met diverse presentaties en videoclips waardoor hij mijn studenten al jaren steeds weer opnieuw weet te verwonderen en te stimuleren iets moois en bruikbaars te ontwerpen voor mensen met een beperking. Maurice is ook het levende voorbeeld van iemand die aantoont dat sport beoefenen als gehandicapte een middel is om weer midden in de wereld te kunnen staan en niet zielig te zijn.

Johan Molenbroek (professor)

Maurice ken ik al heel wat jaren en heb hem in die tijd al verschillende keren horen, zien en gek genoeg ook voelen presenteren. Want hij maakt wel wat bij je los! Dat deed hij op zijn manier ook bij een grote groep continentie- en stomaverpleegkundigen op zaterdagmorgen 26 november 2016 in het Kurhaus. Maurice krijgt mensen op een unieke manier in beweging; met of zonder NLP. Zijn opmerking dat de 'bovenkamer' de beperkende factor is in alles wat wij doen, zet je wel aan het denken. Met de juiste mindset is alles mogelijk. Maurice kan dat als geen andere zeer beeldend vertellen.

Raymond Hovens

Ik heb de gelegenheid gehad om een aantal keren met Maurice het podium te delen. Zijn grootste kracht is absoluut zijn positivisme wat hij onmiddellijk ook uitstraalt op zijn publiek. Hij is zeer geinteresseerd in de mens achter de maskers en kan zeer goed connecteren met mensen op een dieper niveau. Verder is Maurice een prachtige verhalenverteller dus ik kan hem zeker aanraden als je op zoek bent naar een goede spreker of trainer die echt impact kan maken.

Cyriel Kortleven

Lezing samen met spreker Michiel Verheul: Beiden sprekers nemen het publiek op inspirerende en boeiende wijze mee in hun persoonlijke verhaal. Hoe zij in hun leven van hun kwetsbaarheid en struggles (Maurice lichamelijk en Michiel psychisch) hiermee hun kracht, talent en passie hebben weten te maken is heel aansprekend. Ook hun verhaal dat ze van hun kwetsbaarheid nu hun werk gemaakt hebben en vele anderen in soortgelijke processen helpen is echt bijzonder. Hun passie om met hun bijzonderheid zaken wel mogelijk te maken, daar waar velen in de omgeving denken dat zij dat niet kunnen werkt aanstekelijk. Kortom 2 topsprekers.

John Driessen, RVO

Maurice heeft met zijn drive en spirit grote indruk gemaakt met het delen van zijn levensverhaal en de manier hoe hij hier mee omgaat. Dit sluit erg aan bij de doelgroep (mensen met NAH) waar het team dagelijks mee te maken heeft. Het was een mooie aanvulling van onze team dag.

Mary Rijpkema, Esdégé-Reigersdaal, cluster Centrum NAHder

03.07.2019

Interview met Maurice Wiegman

Met zijn onuitputtelijke doorzettingsvermogen en aanstekelijke passie slaagt Maurice Wiegman erin om mensen te laten zien dat er veel meer mogelijk is dan je denkt. In een inspirerende lezing vertelt hij over zijn keuze voor het leven. Tijdens dit interview komen we meer van hem te weten!

Je hebt heel veel meegemaakt in je leven, maar bent toch altijd positief. Waar haal je die positiviteit vandaan?
‘Ik ben altijd al iemand geweest met een positieve instelling. Toen ik te horen kreeg dat ik nooit meer uit mijn rolstoel zou komen, heb ik het daar de eerste tijd best heel moeilijk gehad. Ik dacht dat mijn leven voorbij was. Mijn belangrijkste motivatie om door te gaan was toen mijn gezin: zij mochten niet de dupe worden van het feit dat ik ziek was. Voor mijn vrouw Hanneke, zoon Lukas en dochter Juultje wilde ik op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden om weer de man te worden die ik was. Als ik nu een zware dag heb, kan ik er intens van genieten om mijn dochter te zien paardrijden, met mijn zoon naar een voetbalwedstrijd te kijken of met mijn vrouw uit eten te gaan. Ik ben er trots op dat ik, ondanks alle tegenslag, nog steeds een leuke vader en echtgenoot ben.’

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd in je leven?
‘Dat er geen zekerheden zijn. Veel mensen zijn alleen maar bezig met later, waardoor ze vergeten dat ze nú leven. Kies voor het leven en geniet nu!’

Je hebt sinds de diagnose een heleboel bereikt. Waar ben je het meest trots op?
‘Er zijn meerdere dingen waar ik trots op ben. Ik heb twee keer de Ironman 70.3 gedaan, de halve triatlon. 1900 meter zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21,1 kilometer rollen. Veel mensen dachten dat dit een heel slecht idee was, omdat het heel veel vraagt van je lijf. Dat wakkerde mijn motivatie alleen maar verder aan. Het moment dat ik over de finish kwam, voelde ik me zó onoverwinnelijk. Op dat moment besefte ik dat echt álles mogelijk is.’

 Welke boodschap wil je anderen meegeven?
‘Je hebt altijd een keuze in het leven. Iedereen heeft te maken met tegenslagen en vervelende momenten in het leven, maar het helpt niet om bij de pakken neer te gaan zitten. Omarm ze liever en leer ervan. Dan bereik je veel meer.’

Wanneer is een lezing wat jou betreft geslaagd?
‘Als ik mijn publiek aan het denken heb gezet. Soms krijg ik na naderhand berichtjes van mensen die vertellen dat ze door mijn verhaal hebben besloten een lang gekoesterde droom na te jagen. Dan heb ik de hele dag een glimlach op mijn gezicht, een mooier compliment kun je me niet geven.’

Bekijk de lezingen van Maurice Wiegman

Wilt u de deelnemers verrassen met een boek van Maurice Wiegman na een lezing? Vraag ons naar de mogelijkheden of bestel direct één of meerdere exemplaren door op de ‘Bestel dit boek’ link te klikken.

Leven is een keuze - een rolstoel is geen handicap

Stel, je bent in de bloei van je leven, je hebt een vrouw en twee jonge kinderen en een leuke baan. Je drumt in een band, doet aan hardlopen en fietsen en voetbalt regelmatig met je zoon. En dan ineens blijk je ernstig ziek te zijn en kom je in een rolstoel terecht. Het overkwam Maurice Wiegman (1966). Een halfjaar lang bracht hij door op een matras in de woonkamer, rouwend om alles wat hij was kwijtgeraakt. Daarna maakte hij de keuze om weer te gaan leven. Ruim tien jaar na de diagnose heeft Maurice talloze sportieve prestaties op zijn naam staan, waaronder drie medailles voor een halve triatlon. Hij runt een succesvol eigen coachingsbedrijf en is nog steeds de spil van zijn gezin. Ondanks de vele obstakels die hij op zijn weg tegenkomt en de pijn die er dagelijks is, heeft hij zijn dromen laten uitkomen.

Bestel dit boek
Vrijblijvend informatie over Maurice Wiegman

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Of neem direct contact op:

Bel: +31(0)308080884
Maurice Wiegman
Maurice Wiegman

5 van de 5 sterren

Maurice weet de juiste snaar te raken. Zo ook tijdens 1 van onze inspiratiesessies voor studenten die donateurs voor KWF Kankerbestrijding werven. Prachtig om te zien hoe hij hen heeft weten te inspireren en daadwerkelijk in beweging heeft weten te krijgen om zelf te doneren voor een ander. Een echter 'Inspirator' en 'Motivator'.

G. Gün, KWF Kankerbestrijding Bekijk alle referenties

Maurice Wiegman geeft lezingen over de volgende onderwerpen