In dit interview vertelt Carmen waarom het zo belangrijk is om stil te staan bij de unieke kwaliteiten van elke generatie, deelt ze inspirerende inzichten uit haar werk en laat ze zien hoe we samen kunnen bouwen aan een toekomst waarin iedereen zijn plek vindt. Of je nu een manager, teamlid of HR-professional bent: Carmen's verhaal biedt waardevolle lessen voor ons allemaal.
Wat fascineert je zo aan het thema generaties?
"Generaties vertellen ons niet alleen wie we nu zijn, maar ook hoe we gevormd zijn door de tijd waarin we opgroeiden. Wat me fascineert, is hoe verschillende generaties unieke perspectieven en talenten meebrengen naar bijvoorbeeld de werkvloer, maar tegelijkertijd tegen uitdagingen aanlopen in de samenwerking. Die dynamiek is voor mij ontzettend interessant, omdat het laat zien hoe groot de invloed is van maatschappelijke en technologische veranderingen op ons gedrag en onze waarden."
Wat maakt jouw aanpak in het bespreken van generaties uniek?
"Ik kijk verder dan de stereotypes die vaak aan generaties worden gekoppeld, zoals dat babyboomers ‘traditioneel’ zijn of millennials ‘technologisch verslaafd’. In plaats daarvan focus ik op wat iedere generatie daadwerkelijk meebrengt, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Daarnaast zorg ik ervoor dat mijn lezingen interactief zijn. Ik betrek het publiek erbij door herkenbare situaties en concrete voorbeelden aan te halen die ze direct kunnen relateren aan hun eigen werk- of privéomgeving. Humor en relativeringsvermogen spelen daarbij een belangrijke rol."
Wat kunnen organisaties leren van jouw lezingen over generaties?
"Organisaties krijgen inzicht in hoe verschillende generaties denken, communiceren en samenwerken. Dat is cruciaal, want een gebrek aan begrip tussen generaties kan leiden tot miscommunicatie en frustratie. In mijn lezingen laat ik zien hoe je juist kunt profiteren van de kracht van die verschillen. Zo bespreek ik hoe je de wijsheid en ervaring van oudere generaties kunt combineren met de frisse ideeën en digitale vaardigheden van jongere generaties. Iedereen heeft zijn eigen perspectief en dat is onderdeel van ons mens-zijn. Dat perspectief komt voort uit onze generaties, maar ook uit allerlei andere factoren zoals onze opvoeding, de omgeving waar we in opgroeien en ook uit welk land we komen. Uiteindelijk draait het om bruggen bouwen, niet om verschillen uitvergroten en deze te bekritiseren."
Kun je een voorbeeld geven van een uitdaging tussen generaties en hoe je die kunt aanpakken?
"Een klassiek voorbeeld is de misvatting dat jongere werknemers niet loyaal zouden zijn omdat ze sneller van baan wisselen. Maar als je verder kijkt, zie je dat ze juist heel betrokken kunnen zijn – ze zoeken alleen naar een plek waar ze echt van waarde kunnen zijn. Door met elkaar in gesprek te gaan en verwachtingen uit te spreken, ontstaat er wederzijds begrip. In mijn lezingen bied ik praktische handvatten om zulke spanningen om te buigen naar constructieve samenwerking."
Waarom is dit thema zo relevant in de huidige tijd?
"We leven in een tijd waarin vier, soms zelfs vijf generaties tegelijk actief zijn op de werkvloer. Dat is uniek, en maakt het ook direct complex. Elk van die generaties heeft andere verwachtingen van werk, communicatie en leiderschap. Begrip voor die verschillen is essentieel om teams soepel te laten functioneren en om innovatie en groei te stimuleren. Met de snelle veranderingen in technologie en maatschappij wordt die intergenerationele samenwerking alleen maar belangrijker."
Wat hoop je dat jouw publiek meeneemt uit jouw lezingen?
"Ik hoop dat mensen naar huis gaan met een frisse blik op de generaties om hen heen – en op zichzelf. Dat ze begrijpen dat generatieverschillen niet iets zijn om te vermijden, maar juist een bron van inspiratie kunnen zijn. Het gaat erom dat je elkaars perspectieven waardeert en gebruikt om samen verder te komen. Mijn lezingen zijn een uitnodiging om die bruggen te slaan."