Bel ons op 030 80 80 884

en krijg professioneel advies van onze deskundige consultants
Sprekersbureau Athenas

Verken de toekomst van politiek en maatschappij

Spreker James Kennedy

James Kennedy

Expert op het gebied van geschiedenis, politiek en maatschappij.

Tarieven en beschikbaarheid

5 van de 5 sterren

Fijne, inhoudelijke, sterke spreker met goede verbinding als gesprekspartner.

Bas van der Kruk Bekijk alle referenties

Een lezing van James Kennedy biedt:

 • Diepgaande analyses van historische en actuele gebeurtenissen
 • Innovatieve perspectieven op maatschappelijke en politieke vraagstukken
 • Praktische inzichten voor strategische besluitvorming binnen organisaties
James Kennedy

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over James

Lecture icon

Lezingen

References icon

Referenties

Books icon

Boeken

Tarieven en beschikbaarheid

Hoe kunnen organisaties navigeren door de complexe politieke en maatschappelijke veranderingen van vandaag? Spreker James Kennedy biedt unieke perspectieven en strategieën die uw organisatie vooruit kunnen helpen. Met zijn diepgaande kennis van politiek, moraal, religie en maatschappelijke ontwikkelingen, helpt hij organisaties de uitdagingen van een dynamische wereld aan te pakken.

Een lezing van James Kennedy biedt:

 • Diepgaande analyses van historische en actuele gebeurtenissen
 • Innovatieve perspectieven op maatschappelijke en politieke vraagstukken
 • Praktische inzichten voor strategische besluitvorming binnen organisaties

Over James Kennedy

Spreker James Kennedy is een vooraanstaand historicus en spreker, gespecialiseerd in politiek, moraal, religie, maatschappelijke ontwikkelingen en economie. Hij bekleedt de positie van hoogleraar geschiedenis aan zowel de Universiteit van Amsterdam als het Utrecht University College. Met vijf boeken over Nederland en een wekelijkse column in het dagblad Trouw, waarin hij zijn verrassende kijk op de Nederlandse samenleving deelt, heeft Kennedy een onuitwisbare indruk achtergelaten op het academisch en maatschappelijk landschap.

In mei 2019 werd hij benoemd tot voorzitter van de commissie voor de herijking van de Canon van Nederland, een rol die zijn positie als invloedrijke stem in het historische narratief van Nederland verder versterkte. Zijn werk in de commissie benadrukt zijn vermogen om historische gebeurtenissen en figuren te analyseren en te presenteren op een manier die relevant is voor de hedendaagse samenleving.

Kennedy’s presentaties zijn dynamisch en inspirerend, met een duidelijke focus op het bieden van diepgaande inzichten en praktische oplossingen. Hij neemt zijn publiek mee op een reis door de geschiedenis, legt verbanden met de huidige tijd en biedt een visie op de toekomst. Of het nu gaat om de complexiteit van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de rol van Nederland in de wereld, of de unieke kenmerken van de Nederlandse volksaard, James Kennedy biedt een verrijkende ervaring die deelnemers uitdaagt om op een nieuwe manier naar de wereld te kijken.

Boek nu een inspirerende lezing van James Kennedy en ontdek nieuwe perspectieven op de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen van onze tijd.

Bekijk de lezingen van James Kennedy
Lezing van spreker James Kennedy

Onze turbulente wereld

In deze lezing neemt James Kennedy zijn publiek mee op een fascinerende reis door de geschiedenis, waarbij hij historische lijnen trekt naar de toekomst van Europa en de verschuivingen in de wereldmacht. Hij analyseert de invloed van globalisering, de opkomst van nieuwe economische machten en de rol van Nederland binnen deze dynamische context.

Lezing van spreker James Kennedy

De Amerikaanse Presidentsverkiezingen

James Kennedy ontrafelt in deze lezing de complexiteit van het Amerikaanse verkiezingssysteem. Met zijn heldere en diepgaande uitleg biedt hij het publiek een goed begrip van de historische en huidige dynamiek van de Amerikaanse politiek.

Lezing van spreker James Kennedy

De rol van Nederland in de wereld

In deze lezing bespreekt James Kennedy de unieke positie van Nederland op het wereldtoneel. Hij analyseert hoe Nederland, ondanks zijn kleine geografische omvang, een significante rol speelt in internationale politiek, handel en cultuur. Door historische en actuele gebeurtenissen te verbinden, laat Kennedy zien hoe Nederland zijn invloed heeft behouden en wat dit betekent voor de toekomst van het land en zijn plaats in de mondiale samenleving.

Lezing van spreker James Kennedy

Amerikaans en Nederlands ondernemerschap

In deze lezing vergelijkt spreker James Kennedy de ondernemingsculturen van beide landen en onderzoekt wat ondernemers van elkaar kunnen leren. Hij bespreekt de verschillen in benadering, innovatie en risico’s en biedt waardevolle inzichten voor bedrijven die internationaal willen uitbreiden of verbeteren.

Lezing van spreker James Kennedy

Waarom Nederland geen leiders heeft & Mannetjesmakers in de politiek

In deze lezing onderzoekt James de Nederlandse politieke cultuur en leiderschapsdynamiek. Hij bespreekt de historische en culturele factoren die hebben bijgedragen aan het huidige politieke landschap en het gebrek aan sterke leiders. Daarnaast analyseert hij de rol van ‘mannetjesmakers’ in de politiek, die vaak de ware machtshebbers zijn achter de schermen.

Lezing van spreker James Kennedy

Het unieke karakter van Nederland en de Nederlanders

Deze lezing gaat over de culturele en sociale kenmerken die Nederland en zijn inwoners onderscheiden. Spreker James Kennedy bespreekt de waarden, tradities en gedragingen die de Nederlandse identiteit vormen, en hoe deze zich hebben ontwikkeld door de geschiedenis heen.

Lezing van spreker James Kennedy

Meer kwaliteit in ons onderwijs

Tijdens deze lezing richt James Kennedy zich op de uitdagingen en mogelijkheden binnen het Nederlandse onderwijssysteem. Hij bespreekt de huidige staat van het onderwijs, de historische context en de stappen die nodig zijn om de kwaliteit te verbeteren.

Referenties

Fijne, inhoudelijke, sterke spreker met goede verbinding als gesprekspartner.

Bas van der Kruk

Gescheiden partners

In een grotendeels ontkerkelijkte samenleving spelen kerken en andere religieuze organisaties nog altijd een opmerkelijk belangrijke maatschappelijke rol. Tussen overheden en religieuze organisaties vindt regelmatig contact plaats en bestaan (financiële) banden. Hoe is dit te verklaren en te rijmen met een op het oog kritische houding vanuit politiek en maatschappij ten aanzien van relaties tussen ‘kerk’ en ‘staat’?

In Gescheiden partners beschrijven James Kennedy en Mart Rutjes de veranderende verhoudingen tussen de Nederlandse overheid en religieuze organisaties vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw. Ondanks de ontzuiling en secularisatie bleef de overheid contact zoeken en onderhouden met levensbeschouwelijke organisaties. Anderzijds, zo laat dit boek zien, werd dit contact steeds zakelijker en werd de religieuze identiteit van veel organisaties vanuit de overheid steeds meer als irrelevant of problematisch ervaren. Dit kan op termijn de traditionele pluriformiteit van het Nederlandse bestel onder druk zetten.

Bestel dit boek

Aan het werk

In 2021 snakken Nederlanders ernaar om weer aan het werk te gaan; de periode van wachten, van nietsdoen of weinig doen is voorbij. Misschien kijken we er vooral naar uit om onze collega’s weer te zien op het werk. Dat lijkt goed te rijmen met het beeld van een hardwerkend volk. ‘Wij Nederlanders hebben de arbeid altijd lief gehad om de arbeid zelf,’ meende een krant net na de bevrijding in 1945. Het bevrijde volk kon niet wachten om eindelijk weer zelf de handen uit de mouwen te steken voor de wederopbouw van hun land.

Dat arbeidsethos was volgens de algemene overtuiging deel van hun volksaard. Maar in Aan het werk betoogt James Kennedy dat dit arbeidsethos niet alleen draaide om werk. Zelfs ten tijde van de wederopbouw probeerden Nederlanders een balans te vinden tussen werk, ontspanning en privéleven. Hoe die balans eruitzag was wel aan verandering onderhevig. Na de wederopbouw was er eerst een tijd waarin men vanwege de toenemende welvaart niet veel hóefde te werken, daarna kwam een tijd van grote werkloosheid waarin men niet veel kón werken, en in de afgelopen jaren lijkt het erop dat men weer meer móet werken.

Bestel dit boek

Een beknopte geschiedenis van Nederland

Wereldwijd geloven veel mensen dat Nederland een uniek land is. Dat heeft te maken met de onttrekking van veel land aan de zee, maar ook met de Nederlandse handelsgeest, de markante culturele erfenis, de religieuze diversiteit en een eeuwenoude traditie van tolerantie. Sinds de negentiende eeuw zien de Nederlanders ook zelf hun land als moreel voorbeeld, een land waarvan de morele superioriteit in buitenlands en binnenlands beleid een inspiratie kan zijn voor anderen. In recente jaren maakt het positieve zelfbeeld over Nederland plaats voor negatieve percepties, nu het land zich volgens velen in een identiteitscrisis bevindt.
James Kennedy, zoon van een Amerikaanse vader en een Nederlandse moeder en zijn leven lang al geïnteresseerd en gespecialiseerd in de Nederlandse geschiedenis, is de perfecte auteur voor deze Beknopte geschiedenis van Nederland, van het vroegste begin tot nu. Hij beschrijft niet alleen de historische gebeurtenissen, maar plaatst deze ook in internationaal perspectief en vergelijkt ze met ontwikkelingen in andere Europese landen.

Bestel dit boek
Vrijblijvend informatie over James Kennedy

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Of neem direct contact op:

Bel: +31(0)308080884
James Kennedy
James Kennedy

5 van de 5 sterren

Fijne, inhoudelijke, sterke spreker met goede verbinding als gesprekspartner.

Bas van der Kruk Bekijk alle referenties

James Kennedy geeft lezingen over de volgende onderwerpen