Loading content ...

Pythia Winia

Mantelzorg & Dementie

Pythia Winia gebruikt als theatermaker toneel om moeilijke onderwerpen onder de aandacht te brengen. Sinds 2011 speelt zij twee solovoorstellingen over mantelzorg (Zorgeloos) en dementie (Oploskoffie).
Fotograaf: Cleo Goossens

Neem contact op

Neem vrijblijvend contact met ons op! Vul uw gegevens in en wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Na de Pedagogische Academie studeerde Pythia Onderwijskunde aan de Universiteit van Utrecht. Later volgde zij nog een regie opleiding in Tilburg. Via de journalistiek kwam zijn ‘in het theater’ terecht. In haar eigen huis in Eersel heeft zij een vestzaktheatertje, het Orakelhuis. Jarenlang maakte zij hier voorstellingen met mensen met een psychiatrische achtergrond, jongeren en openluchtspelen.

Inmiddels focust zij zich vooral op haar twee solovoorstellingen ‘Zorgeloos’ over mantelzorg en ‘Oploskoffie’ over dementie. Er is grote behoefte aan geëngageerd theater als vorm om moeilijke thema’s bespreekbaar te maken. Nieuwe voorstellingen over andere maatschappelijk pijnlijke onderwerpen  zijn in de maak.

Met Pythia komt er geen kant en klaar concept binnen wandelen, maar een ‘lange blonde’ met humor en maatwerk. Het is dan ook juist die humor die samen met haar analytisch vermogen Pythia tot gewild dagvoorzitter en presentator maken.

  • Zorgeloos

   Met Zorgeloos krijgt u een theatervoorstelling van een uur over mantelzorg. Leidende vraag: Wie zorgt er voor de mantelzorger? In Zorgeloos worden tal van knellende zaken rondom de mantelzorger Tiny Sorgdrager pijnlijk duidelijk. Met humor en schurende pijn komt een herkenbaar en soms confronterend beeld van de mantelzorger over het voetlicht. Tiny was zó goed bezig….totdat…. U ziet het in een aangrijpende en hilarische voorstelling.

  • Oploskoffie

   Tijdens deze voorstelling krijgt u drie vrouwen te zien: Oma, dochter en kleindochter. Gedurende een voorstelling van een uur geven zij een inkijk in het leven van de oma die dementie heeft. Ze vertellen om beurten, gaan met elkaar in gesprek, bekritiseren elkaar, bevragen elkaar…en reflecteren met elkaar. Een aangrijpende en uiterst herkenbare voorstelling over dementie en wat dit doet met de directe omgeving van de dementerende. Ook deze voorstelling is doorspekt met humor én een groeiende zwarte rand. Recht uit het hart!

Lees hier over de ervaringen van andere klanten

Load more...

Gerelateerde sprekers