Loading content ...

Pythia Winia

Pythia Winia

Theatercollege over Mantelzorg

‘Theatercollege Zorgeloos’ is specifiek voor organisaties en bedrijven die betaalde werknemers in dienst hebben die mantelzorger zijn of worden. Vanuit haar persoonlijke ervaring vertelt Pythia Winia over de wereld thuis van de mantelzorger.
Fotograaf: Cleo Goossens

Boek een lezing

Zou u graag meer willen weten over deze spreker? Neem vrijblijvend contact met ons op. We geven graag advies over de mogelijkheden.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Voorstellingen vol met herkenbare elementen voor mantelzorgers en professionals regelmatig met (mantel)zorg te maken hebben. 
 • Lezingen speciaal voor organisaties en bedrijven die betaalde werknemers in dienst hebben die mantelzorger zijn of worden.


Na de Pedagogische Academie studeerde drs. Pythia Winia onderwijskunde aan de 
Universiteit van Utrecht. Na een onderwijskundige en journalistieke carrière kwam zij in het ’theater’ terecht. Al jaren schrijft, regisseert en speelt ze ’voorstellingen die ertoe Doen’. Pythia ontwikkelde twee theatervoorstellingen, een over mantelzorg en een over dementie. Geëngageerd theater, uit eigen en andermans leven, om lastige thema’s bespreekbaar te maken!

De voorstelling Zorgeloos over mantelzorg heeft Pythia Winia bewerkt tot een theatercollege, speciaal voor bedrijven en organisaties met mantelzorgende werknemers. Immers, uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat mantelzorgende werknemers vaker ziek zijn….en de werkgever dus geld kosten. Met het theatercollege geeft Pythia Winia een inkijkje in het leven van een mantelzorger. Een inkijkje dat tot begrip leidt bij collega’s en managers én dat komt het ziekteverzuim weer ten goede. Doorpakken op begrip, is besparen op ziekteverzuim! 

 

 

  Spreker Pythia Winia

  Relatie mantelzorgen en ziekteverzuim

  • Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) stelde een duidelijke relatie tussen mantelzorgen en het aantal ziekmeldingen. Vóór het verlenen van mantelzorg melden zich 10 procent van de werknemers zich in één jaar twee weken ziek. Bij mantelzorgers steeg dit met 18%. De zorg is vaak zwaar en vraagt veel energie bovenop een baan en afnemende vrije tijd.
  • Uit het onderzoek van het SCP dat onder 3000 werkenden gedaan werd, bleek dat mantelzorgers niet minder werken. Alleen wanneer er meer dan 4 uur mantelzorg per week wordt verleend en de werkweek 28 uur of meer is, leveren mantelzorgers uren in. In 2018 heeft 5 op de 6 werkende betaald werk (18 – 64 jarige). 1 op de 6 werkende is mantelzorger. Maak uw borst maar nat als werkgever! In toenemende mate zullen mantelzorgers opstaan in uw werkapparaat….als u het zelf niet bent!

   

  Spreker Pythia Winia

  Theatercollege Zorgeloos

  • Naast haar twee solovoorstellingen ’Oploskoffie’ over dementie en ’Zorgeloos’ over mantelzorg (ook via Athenas te boeken) biedt Pythia ook haar ’theatercollege Zorgeloos’ aan. Speciaal voor organisaties en bedrijven die betaalde werknemers in dienst hebben die mantelzorger zijn of worden.
  • In dit theatercollege gaat Pythia op een luchtige en boeiende wijze in op de wereld thuis van de mantelzorger. Hoe is het om mantelzorger te zijn? Waar loop je tegenaan? Hoe stel je grenzen? Een theatercollege duurt 50 minuten die voorbij vliegen. Met Pythia komt geen kant en klaar concept binnen wandelen, maar een ‘lange blonde’ ervaringsdeskundige met humor en inhoud.
Lees hier over de ervaringen van andere klanten

Load more...

Gerelateerde sprekers

Pythia Winia geeft lezingen over de volgende onderwerpen: