Bel ons op 030 80 80 884

en krijg professioneel advies van onze deskundige consultants
Sprekersbureau Athenas

Een gepassioneerde historicus met een liefde voor sportgeschiedenis

Spreker Jurryt van de Vooren

Jurryt van de Vooren

Expert en onderzoeker in de (Nederlandse) sportgeschiedenis. Hij is een actief auteur met ruim 20 boeken gebaseerd op zijn diepgaand onderzoek in de geschiedenis van sport.

Tarieven en beschikbaarheid
Jurryt van de Vooren

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Jurryt

Lecture icon

Lezingen

Video icon

Video

Books icon

Boeken

Tarieven en beschikbaarheid

Wilt u meer weten over de Nederlandse sportgeschiedenis? Wilt u uw team klaarstomen voor een quiz? Of wilt u simpelweg een unieke lezing over een interessant onderwerp beleven? Met zijn diepgaande kennis van sportgeschiedenis en boeiende vertelstijl biedt spreker Jurryt van de Vooren een unieke kijk op het podium. Laat Jurryt uw publiek betoveren met intrigerende verhalen uit de sportgeschiedenis en laat uw evenement stralen met nieuwe inzichten en inspiratie. Maak u klaar voor een boeiende reis door de wereld van sporterfgoed, waar elk verhaal een frisse kijk biedt.

Een lezing van Jurryt van de Vooren biedt:

  • Een educatieve ervaring met intrigerende anekdotes, boeiende weetjes en een levendige presentatiestijl, die sportgeschiedenis boeiend maakt voor een breed publiek
  • Een originele kijk op minder bekende aspecten van sporterfgoed, waarbij vergeten verhalen worden belicht en onbekende schatten worden onthuld, wat zorgt voor een frisse kijk op het uitgebreide erfgoed van sport
  • Diepgaande kennis van sportgeschiedenis en erfgoed, wat het publiek een volledig begrip geeft van de interactie tussen sport en verleden

Sportgeschiedenis Van Amsterdam tot Qatar

Met een brandende passie voor geschiedenis en sport, verkent spreker Jurryt van de Vooren (1969) de intrigerende verbinding tussen beide domeinen. Zijn queeste naar vergeten sporterfgoed bracht hem naar archieven en zelfs woningen, waar hij waardevolle artefacten ontdekte.

Sinds zijn afstuderen in 1996 met een scriptie over de geschiedenis van Feyenoord, heeft Jurryt meer dan 25 boeken gepubliceerd, waaronder de prestigieuze “De Bosatlas van het Nederlandse voetbal”, waarmee hij een onuitwisbare stempel heeft gedrukt op de Nederlandse sportgeschiedenis. Als initiator van de Nationale Sportherdenking en de Dag van de Elfstedentocht draagt hij bij aan het behoud van cultureel erfgoed en het eren van sportlegendes.

Jurryt’s vooraanstaande rol in de Nederlandse sportgeschiedenis wordt nog versterkt door zijn eigendom van toonaangevende websites zoals sportgeschiedenis.nl en voetbalmonument.nl. Zijn expertise en toewijding aan sporterfgoed maken hem een onmisbare figuur binnen de Nederlandse sportgemeenschap.

Boek Jurryt nu voor een lezing en maak een memorabele trip door de sportgeschiedenis vol weetjes en interessante inzichten.

Bekijk de lezingen van Jurryt van de Vooren
Lezing van spreker Jurryt van de Vooren

Studio Sportgeschiedenis: een tijdreis door de sport van nu en vroeger

Maak een reis naar het Olympisch Stadion in 1928, de Elfstedentocht van 1963 of de eerste wedstrijd van de Oranjevrouwen. 

Sporthistoricus en spreker Jurryt van de Vooren reist met zijn publiek door de sportgeschiedenis. Met gebruik van onbekende verhalen, foto’s en filmbeelden komt er nieuw licht op historische gebeurtenissen in de sport. De eeuwen komen letterlijk in beweging.  Jurryt vertelt zo al meer dan 25 jaar over onderwerpen als de Elfstedentocht, sport in de Tweede Wereldoorlog, de Olympische Spelen en vrouwenvoetbal.

Ontdekkingsreis met spreker Jurryt van de Vooren

Ontdekkingsreis door bekend gebied

Spreker Jurryt van de Vooren geeft ook rondleidingen op belangrijke plekken uit de Nederlandse sport, zoals het Olympisch Stadion in Amsterdam. Vraag (geheel vrijblijvend) naar meer informatie over deze ontdekkingsreizen door de geschiedenis.

Video van spreker Jurryt van de Vooren

Jurryt van de Vooren in Media Storm over de overwinning van Feyenoord

Video van spreker Jurryt van de Vooren

Jurryt van de Vooren over zijn boek Amsterdam 1928

Video van spreker Jurryt van de Vooren

Van ID naar Idee: Jurryt van de Vooren over het onderzoek naar het KNVB-monument

Bekijk de lezingen van Jurryt van de Vooren

Wilt u de deelnemers verrassen met een boek van Jurryt van de Vooren na een lezing? Vraag ons naar de mogelijkheden of bestel direct één of meerdere exemplaren door op de ‘Bestel dit boek’ link te klikken.

Amsterdam 1928

Hoewel de Tweede Kamer niet wilde meebetalen aan het ‘heidensch’ sportfestijn, werden de eerste en enige Olympische Spelen in Nederland een enorm succes, mede dankzij een grote publieksactie. Op een bijeenkomst in het Olympisch Stadion, enkele maanden later, keken de organisatoren dan ook tevreden terug tijdens de onthulling van een gedenksteen. In een holle ruimte achter die steen werd een oorkonde bevestigd, als boodschap voor de toekomst: ‘Een herinnering aan de schoone en groote dagen toen Hollandsche sportmenschen den naam van ons land door de wereld lieten schallen.’

Spreker Jurryt van de Vooren ontdekte 84 jaar later deze vergeten oorkonde. In Amsterdam 1928 kijkt hij in 28 onvergetelijke sportverhalen terug op de Olympische Spelen in Nederland. Deze Spelen hebben op de gekste plekken hun sporen achtergelaten. Zo zullen maar weinig mensen weten dat het parkeerbord bij de openingsceremonie in 1928 is geïntroduceerd – waarna het de hele wereld is overgegaan.

Bestel dit boek

De gele kaart van Neeskens - 111 primeurs uit het Nederlandse voetbal

Alles is voor de eerste keer gebeurd – ook in het Nederlandse voetbal. In 1898 was er voor de eerste keer een landskampioen. In 1908 trainde het Nederlands elftal voor het eerst op het nemen van strafschoppen. In 1947 werd er voor de eerste keer met rugnummers gespeeld. In 1961 floot er voor het eerst een vrouwelijke scheidsrechter.

Sporthistoricus en spreker Jurryt van de Vooren verzamelde 111 primeurs van ruim anderhalve eeuw voetbal in Nederland. Van de eerste voetbalwedstrijd in 1854 tot en met de eerste vrouwelijke voetballer op de voorpagina van Voetbal International in 2017. Met speciale aandacht voor Johan Neeskens, die de eer had de eerste gele kaart te krijgen.

Bestel dit boek

Ontmoeting door beweging

De Nederlandse studentensport was heel lang slechts toegankelijk voor Corpsleden. De universiteiten namen geen enkele verantwoordelijkheid voor het lichamelijk en geestelijk welzijn van studenten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstonden nieuwe ideeën over de rol van sport en lichamelijke opvoeding binnen de academische gemeenschap.

In de winter van 1946-1947 stelde de Universiteit van Amsterdam twee sportleraren aan die gymnastieklessen gaven aan enkele tientallen deelnemers, in steenkoude en slecht onderhouden gymzalen. Nu heeft USC (Universitair Sportcentrum) Universum 275 medewerkers en bijna 20.000 leden en biedt zeventig verschillende sporten aan. De geschiedenis van deze ontwikkeling wordt afgewisseld met verhalen van universiteitssporters van nu.

Bestel dit boek

Door Wilskracht zegevieren

Sport verbroedert. Oorlog is haat. Sport is gezond. Oorlog is ellende. Sport is leven. Oorlog is dood. In alles zijn sport en oorlog niet met elkaar te verenigen en toch trok het voetbal in de Tweede Wereldoorlog wekelijks duizenden beoefenaars en tienduizenden bezoekers. Sportclubs groeiden als kool; in de zwaarste tijd uit onze moderne geschiedenis kende de Nederlandse sport een grote opleving. Zelfs ná de uitsluiting en deportatie van de Joodse leden.

Sporthistoricus en spreker Jurryt van de Vooren deed baanbrekend onderzoek naar deze paradox in onze sportieve én nationale geschiedenis. Hij beschrijft hoe sport werd gebruikt als ontsnapping uit de ellende, maar ook als ideologisch wapen, als middel om soldaten te laten herstellen, als verzetsmiddel tegen de bezetter.

Bestel dit boek

Nooit meer Qatar

De wereldbeker voetbal in Qatar. Het is de blamage te veel geweest voor de FIFA. De toewijzing was het gevolg van interne corruptie – intussen zijn verschillende ‘leiders’ van de wereldvoetbalorganisatie de gevangenis ingedraaid. Daarnaast staat Qatar niet bekend voor een ruimdenkende visie op de mensenrechten. Wel integendeel. En tot slot: bij de bouw van de stadions stierven de voorbije jaren volgens een rapport van de Engelse kwaliteitskrant The Guardian meer dan zesduizend arbeiders als gevolg van vrijwel onbestaande veiligheidsmaatregelen.

FIFA-baas Infantino maakte zich onsterfelijk belachelijk door als een volleerde Comical Ali voor de televisiecamera’s te beweren dat er ‘slechts drie doden’ waren geteld. Nooit meer Qatar dus. Een pamflet over de toestand in het land. Een reconstructie van hoe het WK 2022 aan Qatar is toegewezen. En verder een overzicht van acties, demonstraties en protesten rond internationale voetbalevenementen sinds het eerste WK in 1930.

Bestel dit boek
Vrijblijvend informatie over Jurryt van de Vooren

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Of neem direct contact op:

Bel: +31(0)308080884

Jurryt van de Vooren geeft lezingen over de volgende onderwerpen