Loading content ...

Peter Smith

Peter Smith

Duurzaamheid, Zwerfafval & Plasic Soep

Klimaatopwarming, overstromingen, verwoestende stormen, droogtes, oceanen vol plastic. Bij deze problemen denk je al snel: Wat ik er aan kan doen is te klein om een verschil te maken.  Die gedachte is de grootste denkfout aller tijden. Spreker Peter Smith van Klean (Klagen Loont Echt Absoluut Niet) laat in een meer dan boeiende presentatie zien dat juist dit geloof (je mag het ook paradigma noemen) funest is. Die grote problemen zijn niets meer dan symptomen van dit geloof. Peter werkt er hard aan om dit paradigma om te draaien. Zodra dit lukt dan gaan we een prachtige toekomst tegemoet. Peter is een van de meest inspirerende sprekers van dit moment.

Boek een lezing

Zou u graag meer willen weten over deze spreker? Neem vrijblijvend contact met ons op. We geven graag advies over de mogelijkheden.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Peter Smith had ooit een heel groot probleem waar hij bijna aan onderdoor ging. Hij klaagde bij allerlei instanties en wie het maar horen wilde over zijn probleem. Telkens had hij de hoop dat die instanties hem zouden helpen. Helaas, het maakte het probleem alleen maar groter. Totdat hij zelf iets heel kleins ging, iets waarvan hij dacht dat het te klein was om van enige betekenis te zijn. Juist omdat het zo klein was kostte het ook geen moeite, dus ging hij het doen. En ineens werd het probleem er vele male kleiner door.  

Spreker Peter Smith begon met zijn blog Klean: Klagen Loont Echt Absoluut Niet. En Peter’s levensfilosofie is sindsdien dat, ongeacht de grootte van het probleem, hij opzoek gaat naar het kleinste dat je er aan kunt doen en dat doen. Zo ook met zwerfafval, Peter ging elke dag één stukje opruimen. Het bleek de vlinderslag te zijn die inmiddels al behoorlijk veel wind veroorzaakt.

Ook ontdekte Peter dat zwerfafval de ‘hoofdsponsor’ is van de Plastic Soep. De Plastic Soep; op allerlei sites kun je lezen hoe groot die is, waardoor die ontstaat, maar bijna nergens lees je wat het is. Het is een gerecht! Eentje die letterlijk en figuurlijk op het bordje van onze kinderen terecht komt. Het dringt de voedselketen binnen. Toen spreker Peter Smith dit in 2010 ontdekte is hij meer gaan doen dan één stukje zwerfafval per dag opruimen. Hij maakte het grootste kunstwerk ter wereld dat geheel van zwerfafval gemaakt is: de Wereld van Zwerfvuil. Dankzij dit beeld zijn ontzettend veel kranten en TV-programma’s over zwerfafval en de Plastic Soep gaan berichten. Door dit kunstwerk werd Peter gevraagd voor lezingen. Hij heeft zijn sprekers-angst moeten overwinnen en zijn derde lezing was gelijk al voor 2500 wetenschappers in de grootste zaal van Nederland; het World Forum in den Haag. Inmiddels heeft hij drie TEDx-lezingen gegeven, waaronder TEDxAmsterdam.

Peter Smith is een van de meest inspirerende sprekers van dit moment. Eerst laat hij zijn publiek schrikken over de gevolgen van iets wat we inmiddels als bijna gewoon ervaren. Zwerfafval, het zorgt voor een enorme ramp. En op het moment dat je de moed helemaal in de schoenen is gezakt laat hij op overtuigende manier zien hoe kinderlijk eenvoudig dit op te lossen is. Gewoon door de zelfde kracht te gebruiken die dit probleem veroorzaakt; dagelijks iets doen dat zo klein is dat je denkt dat het geen verschil maakt.

  Lezingen van spreker Peter Smith

  • Plastic Soep

   Iedereen wil graag het probleem bij de bron aanpakken. Maar durven we wel op zoek te gaan naar de bron?

  •  Zwerfafval

   Het echte probleem van zwerfafval is dat het te gemakkelijk is op te lossen.

  •  The Power of One

   De grootste kracht op Aarde. Nu nog destructief, maar met een druk op de knop switcht het naar de grootst mogelijke constructieve kracht.

  .

Gerelateerde sprekers

Peter Smith geeft lezingen over de volgende onderwerpen: