Ga naar de hoofdinhoud Overslaan en naar de voettekst gaan

Thomas van Luyn

Cabaretier, schrijver en dagvoorzitter met messcherpe humor en wetenschappelijke diepgang over stress, focus en werkgeluk

Vraag prijs en beschikbaarheid aan Vraag prijs en beschikbaarheid aan

Vraag vrijblijvend informatie aan over Thomas van Luyn

Benieuwd naar de mogelijkheden? Stuur ons een bericht, we reageren snel en helpen je graag.

    Boek Thomas

    Vraag vrijblijvend informatie aan over Thomas van Luyn

    3 ervaringen die je krijgt met Thomas van Luyn

    • Een scherpe, luchtige kijk op stress, focus en werkdruk waarmee deelnemers hun eigen denkpatronen en gewoontes op een nieuwe manier gaan zien
    • Praktische inzichten over ADHD, dopamine en aandacht die wetenschappelijk onderbouwd zijn, maar vertaald worden naar begrijpelijke en toepasbare voorbeelden
    • Een unieke combinatie van cabaret, inhoud en interactieve betrokkenheid waarbij hij deelnemers laat lachen én denken, vaak tegelijkertijd

    Vraag vrijblijvend informatie aan over Thomas van Luyn

    Benieuwd naar de mogelijkheden? Stuur ons een bericht, we reageren snel en helpen je graag.

      Wat als de cabaretier je organisatie een spiegel voorhoudt?

      Hoe blijf je als organisatie overeind in een wereld waarin iedereen overprikkeld raakt en de lat steeds hoger ligt? Spreker Thomas van Luyn combineert zijn ervaring als cabaretier, tv-maker en columnist met een verfrissende blik op thema’s als werkdruk, ADHD, communicatie en het moderne streven naar geluk. Met humor, kwetsbaarheid en messcherp observatievermogen weet hij precies de juiste snaar te raken. Geen droge theorieën, maar herkenbare situaties, wetenschap met een knipoog en verhalen die blijven hangen. Van Luyn laat zien hoe creativiteit en zelfspot juist kracht geven op de werkvloer.

      Thomas van Luyn is cabaretier, tv-maker, columnist en dagvoorzitter – maar bovenal een meester in het verbinden van lichtheid met inhoud. Zijn achtergrond in theater en televisie heeft hem geleerd hoe je complexe onderwerpen toegankelijk en herkenbaar maakt voor een breed publiek. Van Luyn put uit zijn persoonlijke ervaringen met ADHD, perfectionisme en prestatiedruk, zonder het zwaar te maken. Integendeel: hij weet als geen ander hoe humor en verwondering ruimte kunnen creëren voor gesprek, inzicht en verandering.

      Zijn lezingen zijn speels opgebouwd, vol treffende observaties, muzikale intermezzo’s en spontane interactie met het publiek. Wetenschappelijke inzichten over focus, dopamine, stress en rolverdeling op de werkvloer komen voorbij – altijd met een twist en een flinke dosis zelfrelativering. Dat maakt zijn verhalen niet alleen informatief, maar vooral ook menselijk.

      Van Luyn neemt je mee in zijn zoektocht naar balans in een wereld die steeds meer vraagt. Hij benoemt het onuitgesprokene, speelt met verwachtingen en zet je aan het denken over hoe organisaties omgaan met gedrag, prikkels en prestatiedruk. Of het nu gaat over werkgeluk, het gebrek aan focus of het taboe op mentale uitdagingen: Thomas maakt het bespreekbaar, behapbaar en... grappig.

      Zijn stijl is origineel, ontwapenend en nooit belerend. Hij prikkelt en verrast – niet door antwoorden te geven, maar door nieuwe vragen te stellen. Daarmee is hij de perfecte spreker voor organisaties die op zoek zijn naar verdieping, inspiratie én een gezonde dosis humor.

      Lezingen

      Lezing van Thomas van Luyn :

      Werkgeluk onder druk – en andere verhalen die we onszelf vertellen

      Iedereen moet gelukkig zijn op het werk. Liefst elke dag, met een purpose, een latte en een team waar je ‘energie van krijgt’. Maar wat als je op dinsdag gewoon even niet zo lekker gaat? Thomas laat in deze lezing zien hoe het moderne werkgeluk-ideaal een bron van stress is geworden. We willen het zo goed doen, dat we eraan onderdoor gaan. En in plaats van daar eerlijk over te zijn, plakken we er een smiley op.

      Op cabareteske wijze fileert hij het idee dat geluk iets is wat je kunt managen in een KPI, inclusief post-it-sessies en feelgoodmantra’s. Hij vraagt zich hardop af: wanneer werd "je gewoon je werk doen" eigenlijk niet meer genoeg?

      Thomas vertelt over zijn eigen worstelingen met verwachtingen, over momenten waarop hij zich verloren voelde in de wereld van "maakbaarheid", en hoe hij ontdekte dat twijfel, mislukking en ongemak óók gewoon bij werk horen.

      Organisatorische pijnpunten

      • Te veel nadruk op positieve cultuur en het ‘blij moeten zijn’

      • Onduidelijkheid over wat werkgeluk eigenlijk inhoudt

      • Medewerkers die zichzelf opbranden om aan het onuitgesproken ideaalbeeld te voldoen

      Wat organisaties leren

      • Hoe je realistische verwachtingen schept rond werkgeluk zonder de menselijke maat te verliezen

      • Waarom ruimte geven voor twijfel, ongemak en kwetsbaarheid leidt tot meer vertrouwen en creativiteit

      • Hoe je verhalen (ook de ongemakkelijke) kunt gebruiken om echte verbinding in teams te creëren

      Bonus

      Tijdens de lezing zingt Thomas een muzikaal intermezzo over “De Blije Werknemer” – een vrolijk liedje met een cynische ondertoon waarin hij zinnen verwerkt als “Mijn collega huilt op de wc, maar de KPI was oké”. Luchtig én raak. 

      Vraag vrijblijvend info aan: Thomas van Luyn Werkgeluk onder druk – en andere verhalen die we onszelf vertellen

      45-60 minuten

      Populaire lezing

      Lezing van Thomas van Luyn:

      ADHD, dopamine en de mythe van focus – een cabaretesk pleidooi voor anders denke

      Thomas gaat in deze lezing voluit op zijn eigen ADHD, én op het maatschappelijke ongemak dat er nog altijd omheen hangt. In een tijd waarin iedereen geacht wordt geconcentreerd, stabiel en efficiënt te zijn, is het brein van iemand met ADHD vaak een bron van verwarring — voor anderen én voor zichzelf. Maar is dat terecht?

      Met zijn kenmerkende zelfspot en rake humor legt Thomas uit hoe hyperfocus werkt, waarom dopamine net zo belangrijk is als een salarisstrook, en hoe organisaties zelden weten wat ze aan moeten met ‘afwijkende’ breinen. En hij stelt de vraag: Waarom zien we een andere gebruiksaanwijzing nog steeds als een probleem, in plaats van een kracht?

      Hij breekt een lans voor het erkennen én benutten van neurodiversiteit op de werkvloer, zonder dat het een ‘speciale regeling’ hoeft te worden. Gewoon, door ruimte te maken voor anders denken – en dat met nieuwsgierigheid te benaderen in plaats van controle.

      Organisatorische pijnpunten

      • Teams en leidinggevenden weten niet goed hoe ze moeten omgaan met neurodiverse collega’s

      • Processen zijn ingericht op ‘de gemiddelde medewerker’

      • Talenten blijven onbenut omdat ze niet in het standaardplaatje passen

      Wat organisaties leren

      • Hoe je ADHD of andere vormen van neurodiversiteit niet medicaliseert, maar als werkvorm begrijpt

      • Wat motivatie, beloning en prikkels écht betekenen in het brein van mensen (met en zonder label)

      • Hoe je meer diversiteit van denken toelaat zonder de structuur van je organisatie te verliezen

      Humoristische twist

      Thomas bouwt een sketch rondom de zin: “Ik heb pillen, dus ik mag doen waar ik zin in heb”, waarin hij zichzelf opvoert als werknemer die álles ‘onder het label’ schuift. Het eindigt in een hilarisch, maar pijnlijk herkenbaar betoog over verantwoordelijkheid, eigenaarschap en het belang van grenzen.

       

      Vraag vrijblijvend info aan: Thomas van Luyn ADHD, dopamine en de mythe van focus – een cabaretesk pleidooi voor anders denke

      45-60 minuten

      Lezing van Thomas van Luyn:

      Laat je zelf zien – over rolverdeling, herkenning en de menselijke maat in organisaties

      In deze lezing zoomt Thomas in op de meest onderbelichte dimensie van werk: de intermenselijke kant. Wie ben je op je werk, buiten je functietitel? En mag je daar ook gewoon ‘mens’ zijn – met gekke gewoontes, twijfel, en dagen waarop je even geen 110% geeft?

      Thomas stelt vragen die ongemakkelijk én bevrijdend zijn: Waarom praten we met collega’s vaak in formats? Wat gebeurt er als iemand ineens eerlijk is over zijn chaos? En hoe ontstaat échte herkenning tussen mensen die ogenschijnlijk totaal verschillend zijn?

      Met persoonlijke verhalen, licht absurde observaties en veel relativering maakt hij voelbaar wat ‘zichtbaar zijn’ betekent in een tijd waarin veel mensen zich achter hun functie verschuilen. En hij legt haarscherp bloot wat dat doet met teams, samenwerking en motivatie.

      Organisatorische pijnpunten

      • Gebrek aan erkenning voor het persoonlijke, unieke perspectief van medewerkers

      • Te veel nadruk op rollen, systemen en ‘doelgericht samenwerken’

      • Onuitgesproken aannames die leiden tot miscommunicatie en afstand

      Wat organisaties leren

      • Hoe rolverdeling in teams werkt als je uitgaat van wie iemand écht is

      • Waarom het benoemen van verschillen de samenwerking versterkt in plaats van verstoort

      • Hoe je een werkcultuur ontwikkelt waar mensen zich gezien en gehoord voelen, ook als ze ‘anders’ zijn

      Luchtige touch

      Thomas sluit de lezing vaak af met een mini-monoloog waarin hij speelt met de verschillende ‘rollen’ die hij zelf aanneemt in het dagelijks leven: de werknemer, de vader, de neurotische perfectionist en de kunstenaar. Het resultaat is een herkenbare, ontroerende en grappige ode aan het mens-zijn in al zijn rommeligheid.

       

      Vraag vrijblijvend info aan: Thomas van Luyn Laat je zelf zien – over rolverdeling, herkenning en de menselijke maat in organisaties

      45-60 minuten

      Spreker Thomas van Luyn – Humor als ingang voor werkgeluk en focus

      Spreker Thomas van Luyn laat organisaties lachen én leren met lezingen over mentale druk, focus en humor. Boek nu.

      Krijg een op maat gemaakte ervaring: Thomas van Luyn

      Vraag vrijblijvend informatie aan over Thomas van Luyn

      Benieuwd naar de mogelijkheden? Stuur ons een bericht, we reageren snel en helpen je graag.

        Hulp nodig?

        Telefoon: 030 80 80 884

        E-mail: contact@athenas.nl