Bel ons op 030 80 80 884

en krijg professioneel advies van onze deskundige consultants
Sprekersbureau Athenas

Stimuleer teamspirit en mentale weerbaarheid via de impact van geluk, stress en persoonlijke groei

Bram Bakker

In zijn lezingen maakt psychiater en spreker Bram Bakker ingewikkelde thema's bespreekbaar, hij doorbreekt het taboe en zorgt voor de nodige humor.

Tarieven en beschikbaarheid
Bram Bakker

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Bram

Lecture icon

Lezingen

Video icon

Video

Books icon

Boeken

Tarieven en beschikbaarheid

Wilt u uw team inspireren en de mentale veerkracht verbeteren? Ontdek hoe spreker Bram Bakker, ervaren psychiater en auteur, met zijn expertise en innovatieve benadering uw organisatie naar nieuwe hoogten kan leiden via een transformatieve lezing over Runningtherapie, angst of persoonlijke groei.

Een lezing van Bram Bakker biedt:

 • Uitgebreide kennis op het gebied van geluk en angst
 • Direct toepasbare strategieën om stress te verminderen
 • Een inspirerende lezing, door een gerenommeerde auteur, voor zowel kleine als grote organisaties

Taboes doorbreken op een luchtige manier

Spreker Bram Bakker studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit, behaalde zijn artsexamen 1991, en specialiseerde zich tot psychiater aan de toenmalige Valeriuskliniek in Amsterdam (thans GGZ inGeest) tijdens zijn promotieonderzoek naar de behandeling van paniekstoornis met pillen of praten, waarna hij in 2000 promoveerde aan de Vrije Universiteit.

Voor spreker Bram Bakker een psychiater bij Sitagre was, was hij onder meer psychiater bij ‘Zorg van de Zaak’ en medisch directeur bij Rodersana. In 2013 opende spreker Bram Bakker samen met zijn vriend en zakenpartner Peter Kuijper Mind&Health. Bij Mind&Health vindt een leefstijlscreening plaats waarbij integraal wordt gekeken naar alle aspecten van iemands functioneren: eten, bewegen, stress, hersenfuncties en psychologisch onderzoek. Daarnaast is Bram Bakker ook voorzitter van de Mental Health Foundation en was hij initiator van het tweede Depressiegala.

Naast een uitgebreide carrière in de psychiatrie schreef spreker Bram Bakker ook verschillende boeken waaronder “Geluk uit een potje” en “Gekkenwerk”. Zijn nieuwste boek “vrijbewijs” kwam in 2016 uit. Met Simon van Woerkom schreef hij in 2008 een boek over Runningtherapie en organiseert hij al jaren een tweedaagse cursus met dezelfde titel. Runningtherapie is een zeer effectieve manier om succeservaringen te genereren, depressieve gevoelens te verminderen en vertrouwen in eigen kunnen te verbeteren.

Boek Bram Bakker nu voor een lezing en ervaar zelf de luchtige manier waarmee hij thema’s in de psychiatrie, gezondheid en leefstijl aanraakt.

Bekijk de lezingen van Bram Bakker
Lezing van Bram Bakker

Theatervoorstelling ‘Geen paniek’

Samen met Marjolijn van Kooten verzorgt spreker Bram Bakker de theatervoorstelling ‘Geen paniek’. Waar Marjolijn haar persoonlijke ervaring met angstklachten deelt en Bram hij ervaring als behandelaar. Een beladen onderwerp, maar Bram en Marjolein weten een show vol humor neer te zetten; naast alle treurigheid valt er in de psychiatrie gelukkig ook veel te lachen.

Lezingen van Bram Bekker

Op maat gemaakte lezingen

 • Mens en Maatschappij
 • Angststoornissen en Depressie
 • Runningtherapie
 • leefstijl, geluk en persoonlijke groei
Video van spreker Bram Bakker

Bram Bakker, het onvermogen om in de ontspanstand te gaan

Bekijk de lezingen van Bram Bakker

Wilt u de deelnemers verrassen met een boek van Bram Bakker na een lezing? Vraag ons naar de mogelijkheden of bestel direct één of meerdere exemplaren door op de ‘Bestel dit boek’ link te klikken.

Gevoelsarm - Een psychiater verlaat zijn vak

‘De cowboy in de psychiatrie’ (de Volkskrant) wil geen psychiater meer zijn. Waarom verbreekt hij zijn haat-liefde verhouding met het vak en al zijn collega’s? Bram Bakker was een bekende criticaster van de psychiatrie, maar benadrukte ook steeds dat het een fantastisch vak is. Gaat de Nederlandse psychiatrie hem missen? Of zal hij deze vergaande stap ergens de komende jaren zelf gaan berouwen?

Bestel dit boek

Loden last - het taboe op zelfmoord

Wat gebeurt er ná een zelfmoord? Dan komen voor nabestaanden de vragen. Hadden ze dit kunnen zien aankomen, het misschien voorkomen? Bram Bakker en Bram Hulzebos stelden deze vragen open en direct aan familieleden en vrienden en kregen opmerkelijke antwoorden. Zo bleken de achterblijvers zich vaak buitengesloten te voelen als hun familielid of vriend in aanraking kwam met professionele hulpverlening. Hoe komt dat? Bakker en Hulzebos zijn niet bang voor ongemakkelijke conclusies. Later voegden de schrijvers nieuw materiaal toe aan ‘Loden last’. Ook gingen zij terug naar de nabestaanden om te zien hoe het ze sindsdien verging.

Bestel dit boek

Verademing - Over de voordelen van rustig ademen en voldoende bewegen

Veel mensen staan de hele dag áán. Ze ademen te snel en ze verbruiken daarmee onnodig veel energie. Kun jij goed ontspannen? Als je ontspannen bent adem je zes tot tien keer per minuut, niet meer. In Verademing beschrijven we verschillende manieren om te ontspannen. Met verschillende oefeningen waar je meteen mee aan de slag kunt. Ben je vaak moe? Dan moedigen we je ook aan om gedoseerd te sporten.

Bestel dit boek

Ultra - De marathon voorbij

Het lijkt bijna een wet bij hardlopers: hoe ouder, hoe verder. Zou dat zijn omdat ze trager en bedachtzamer worden? En hun leven minder hectisch en meer gelijkmatig verloopt, net als de lange afstanden? Na boeken over de halve en de hele marathon verkende Bram Bakker (inmiddels 55) ook de afstanden áchter de marathon. In Zuid-Afrika liep hij meerdere keren de Two Oceans Marathon (56 km) en de Comrades (89 km), vergelijkbaar met onze Elfstedentocht. Vanuit zijn eigen ervaringen als hardloper en psychiater neemt Bram Bakker de ultraloper onder de loep.

Bestel dit boek

Leren doseren

Bram Bakker is psychiater. Hij werkt bij verslavingsinstelling Trubendorffer en is daarnaast medisch directeur van Fundamentum, een afkickkliniek voor mensen met ernstige verslavingen. Sinds 2003 schrijft hij op diverse plekken en in verschillende vormen over zijn vak. Hij is columnist bij Plus Magazine, en oprichter en uitgever bij Uitgeverij Lucht, waar vooral boeken over sport, gezondheid en voeding verschijnen. Momenteel toert hij langs de theaters met een voorstelling over burn-out, Opgebrand. Met Meindert Inderwisch schreef hij eerder een boek over verslaving, Mateloos.

Bestel dit boek

De dokter als patiënt

Bram Bakker is 54 jaar en leidt een druk leven als psychiater en publicist van onder meer kritische stukken over zijn vak. Ook daarnaast is zijn leven best hectisch. Maar alles loopt, en op het oog zijn er geen grote, onoplosbare problemen in zijn leven. Dat verandert van de ene op de andere dag als hij wordt getroffen door een mysterieuze aandoening, die ermee begint dat hij niet meer normaal kan lopen. Met tegenzin neemt hij de rol van patiënt aan, en meldt zich met deze klacht bij zijn huisarts. Die is, terecht, gealarmeerd en verwijst hem door naar een ziekenhuis in de buurt.

Bestel dit boek

Runningtherapie - het standaardwerk voor professionals

Steeds meer mensen ontdekken hoe prettig het is om regelmatig hard te lopen. Het biedt compensatie voor het werk dat ze de hele dag met hun hoofd doen, en het is een doeltreffende manier om spanningen kwijt te raken. Hardlopen kan ook effectief gebruikt worden om psychische klachten als depressie en burn-out te behandelen. Wat runningtherapie precies inhoudt wordt in dit boek uitgelegd, net als de werkingsmechanismen ervan. Daarbij komen zowel de puur fysieke aspecten aan de orde als de psychologische betekenis die regelmatig bewegen heeft.

Bestel dit boek

Gerrit - Een jongensvriendschap

Eind 2015 overleed Gerrit, de oudste vriend van Bram Bakker, aan de spierziekte ALS. Hij werd slechts 52 jaar. De vriendschap duurde bijna veertig jaar, en was voor beiden van grote betekenis. Hoewel ze na de middelbare school verschillende wegen insloegen bleven ze elkaar zien. ‘Je bent heel bepalend voor me geweest,’ zei Gerrit bij het afscheid, en dat was wederzijds. Om de herinneringen aan deze typische jongensvriendschap ook voor hun beider kinderen vast te leggen besloot Bram tot dit boek. Het gaat over een vriendschap die zijn beslag kreeg in samen sporten, reizen, drinken en nog veel meer, en helemaal offline.

Bestel dit boek

New York, New York - van de halve van Egmond naar de hele van New York

Nadat hij al vele marathons op vaderlandse bodem had volbracht, vertrok Bram Bakker eind 2006 naar de Verenigde Staten om voor het eerst deel te nemen aan de opwindendste en grootste marathon ter wereld, die van New York. Bijna waanzinnig werd de rennende psychiater toen hij door gelukkige omstandigheden pal naast zijn sportieve idool Lance Armstrong aan de start stond, en zij aan zij zo’n tien kilometer met hem door Brooklyn rende, waar net als in alle andere buurten van The Big Apple duizenden enthousiaste toeschouwers de lopers fanatiek aanmoedigden. Deze overweldigende ervaring maakt Bakker tot een ware pleitbezorger van deelname aan deze wedstrijd: ‘Als je dan toch een marathon wilt lopen, doe het dan hier!’

Bestel dit boek
Vrijblijvend informatie over Bram Bakker

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Of neem direct contact op:

Bel: +31(0)308080884

Bram Bakker geeft lezingen over de volgende onderwerpen