Loading content ...

Telefoon: +31 202 415 730

Bel ons voor vragen of advies
Ben Kuiken

Ben Kuiken

Organisatiefilosoof en ontregelaar: Fris kijken naar en anders denken over organisatievragen

Tarieven en beschikbaarheid
Vrijblijvend informatie over Ben Kuiken

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Ben

Lecture icon

Lezingen

Video icon

Video

References icon

Referenties

Tarieven en beschikbaarheid

Ben Kuiken is organisatiefilosoof en ontregelaar. Met prikkelende voorbeelden uit de praktijk en inspirerende verhalen uit filosofie en wetenschap zet hij je aan tot (anders) denken en (anders) doen. Ben geeft lezingen en workshops over uiteenlopende thema’s als nieuw organiseren, zingeving, management, werkgeluk, complexiteit en regels.

Volgens filosoof en ontregelaar Ben Kuiken is organiseren een werkwoord: het is iets wat je doet, en waar je ook moeite voor moet doen. Gelukkig zijn mensen hier heel goed in, als ze tenminste de ruimte krijgen. Wat helpt bij het organiseren, en wat zit voornamelijk in de weg? Hoe gaan we om met de toenemende complexiteit van de samenleving en houden we het ook nog een beetje leuk met elkaar? Voor dit soort vragen kun je Ben midden in de nacht wakker maken. Hij vertelt er graag en vaak over. Bijvoorbeeld over regels, waarvan er in zijn ogen veel te veel zijn. En over de rol van managers, die, als zij de professionals maar goed ondersteunen, een hele waardevolle bijdrage leveren aan de organisatie. Of over zin maken, en hoe belangrijk het is om het met elkaar over welke zin dat is.

Spreker Ben Kuiken gaat voor maatwerk
Elke organisatie is anders. Er bestaan dan ook geen standaard oplossingen en antwoorden voor iedereen. Met zijn lezingen en workshops probeert Ben Kuiken zo goed mogelijk in te spelen op de vragen van de mensen in de organisatie en waar zij samen naartoe willen. Wat past, op dit moment, en hoe willen de professionals die dagelijks in de frontlinie staan eigenlijk zelf hun werk invullen? Als je daarmee eenmaal samen aan de slag gaat, dan gaat organiseren vervolgens bijna vanzelf. Ben Kuiken heeft een kijkje mogen nemen in de keuken van verschillende vooruitstrevende organisaties, waaronder Semco, Buurtzorg, JAZO, Koekjesbakkerij Veldt, de gemeente Hollands Kroon en Kesselaar en Zn. Hij heeft geleerd dat geen enkele organisatie hetzelfde is, maar dat we veel van deze en andere voorbeelden kunnen leren.

 

Bekijk de lezingen van Ben Kuiken

  Organiseren – filosofie – zelfsturende teams – Aristoteles – regels – verandering – PRET – Socrates – nieuw organiseren – systemen – Nietzsche – organisatie – zin maken – managers – HR – generaties – professionals – vakmanschap – Gude – agile – creativiteit – Heraclitus – improvisatie – ontregelen – fouten – complexiteit – professionele ruimte – vertrouwen

   

  Lezing van spreker Ben Kuiken

  De organisatiefilosoof

  • Ben is ook in te huren als organisatiefilosoof. Als wat? Ja, precies, als vragensteller. Want laten we eerlijk zijn: is het niet een beetje gek zoals we bezig zijn in organisaties? Druk, druk, druk, maar waarmee eigenlijk? Papa, wat doe je op dat kantoor? Ja, probeer dat maar eens uit te leggen aan een kind van drie. Vergaderen, functioneringsgesprekken, bila’tjes… Leuk hoor, maar waartoe eigenlijk? Wat is de zin? Nou ja, dat dus. Over deze en vele andere vragen vertelt filosoof en ontregelaar Ben Kuiken (auteur van het boek De Zinmakers)
  • Inspirerende verhalen uit de geschiedenis van de filosofie en het dagelijks leven. Deze verhalen zullen je kijk op de wereld en je leven behoorlijk op z’n kop zetten, én je inspireren om (samen met anderen) zin te gaan maken. Want dat is toch wat mensen zijn: zinmakers. En ondertussen komen de grote filosofen voorbij. Plato, Aristoteles, Kant, Nietzsche, Gude, Descartes. Ik denk, dus ik werk.

   

  Lezing van spreker Ben Kuiken

  Fris kijken naar en anders denken over organisatievragen

  • Last van hardnekkige organisatievraagstukken? Werkdruk, gebrek aan controle, medewerkers die zich nauwelijks laten sturen en maar niet willen veranderen…
   Dan is het tijd voor de organisatiefilosoof.
  • In tegenstelling tot problemen in de materiële wereld worden de meeste organisatieproblemen veroorzaakt door de manier waarop we naar de (organisatie)- werkelijkheid kijken, erover praten en denken. Welke woorden gebruik je? Welke aannames zitten er onder de beelden die je van de situatie hebt? Zit je misschien gevangen in een groef van je eigen denken (of dat van anderen)?
  • De organisatiefilosoof helpt je om te ont-groeven en te ont-stroeven. Door te spelen met taal ontstaat er een zin die wellicht zin-voller voor je is dan de oude zin. Door je overtuigingen en aannames tegen het licht te houden ontstaat er ruimte in je hoofd en kan je probleem zomaar verdwijnen als sneeuw voor de zon. De organisatiefilosoof denkt niet mee, maar tegen.

   

  Lezing van spreker Ben Kuiken

  De Zinmakers

  • Deze lezing gaat over de toenemende complexiteit van de samenleving en organisaties en hoe we daarmee om kunnen gaan. Wat in elk geval niet helpt, is om alles dicht te regelen. Toch is dat wat je ziet gebeuren, tot frustratie van veel professionals in de zorg, het onderwijs, bij de politie et cetera.
  • Is er een alternatief, en hoe ziet dat eruit? Aan de hand van veel praktijkvoorbeelden, een vleugje filosofie en evolutieleer ga ik samen met het publiek op zoek naar nieuwe manieren van zin maken.

   

  Lezing van spreker Ben Kuiken

  Roll management samen met Rick Spann

  • Samen met organisatiekundige en musicoloog Rick Spann presenteert Ben Kuiken de kunst en kunde van nieuw organiseren. De wereld wordt steeds complexer. Zeggen we. En we knikken serieus naar elkaar. Maar wat betekent dat eigenlijk? En hoe ga je ermee om? De heren verdiepten zich in complexiteit en leiderschap en verbinden kunst en kunde met elkaar in een intrigerende show die ook nog ergens over gaat.
  • Hoe geef je mensen de ruimte om te experimenteren, zonder de controle en het overzicht te verliezen? Wat kunnen we leren van legendarische helden uit de wereld van de Blues, Jazz en Rock & Roll, zoals de Rolling Stones, Miles Davis en BB King? En hoe kom je uit de groef, en in de groove?

   

   

video spreker Ben Kuiken

Ben Kuiken.. Als je voor PRET bent

Bekijk de lezingen van Ben Kuiken

Referenties

Spreker hield zich prima aan de gegeven 'kaders'.

Willem Jan Oosterveen

Vrijblijvend informatie over Ben Kuiken

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Ben Kuiken geeft lezingen over de volgende onderwerpen