Bel ons op 030 80 80 884
en krijg professioneel advies van onze deskundige consultantsBel ons op 030 80 80 884
Het bijwonen van zijn lezing over het brein, muziek en beweging is een unieke ervaring.
Tarieven en beschikbaarheid5 van de 5 sterren
Wat een fantastisch verhaal en wat een energie zat er in de zaal. In een woord: geweldig!
Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid
Over Erik
Lezingen
Video
Referenties
Boeken
In 1995 promoveerde Erik Scherder op gebied van psychologie met een specialisatie in neuropsychologie. In 2002 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de VU, in 2005 werd hij hoogleraar bewegingswetenschappen bij de RUG, waarna hij in 2007 terugkeerde als hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de VU . Meerdere malen werd hij aan de VU en de RUG verkozen tot “ Docent van het jaar” en in september 2021 is aan Erik Scherder een eredoctoraat aan de Open Universiteit toegekend.
Spreker Erik Scherder geeft leiding aan het onderzoeksprogramma Neuropsychologie van neurodegeneratieve ziekten aan de VU. Als onderdeel van dit programma deed Erik Scherder verschillende onderzoeken over het thema beweging. Hij deed onderzoek naar de relatie tussen lichamelijke (in)activiteit en gedrag (cognitie, slaapritme en humeur) bij mensen met en zonder dementie. Ook onderzocht hij de relatie tussen pijn, lichamelijke activiteit en gedrag bij mensen met een cognitieve stoornis (zoals dementie of een verstandelijke beperking). Daarnaast deed hij onderzoek naar hersenletsel ten gevolge van sport : mag weg en de relatie met gedrag en de relatie tussen lichamelijke (in)activiteit. Naast het thema beweging is Scherder ook geïnteresseerd in de invloed van muziek op verschillende cognitieve processen. Hij is onder andere betrokken bij een onderzoek naar de invloed van muziekles op de intellectuele vaardigheden van kinderen.
In 2013 werd spreker Erik Scherder uitgenodigd door de Universiteit van Nederland. Erik was daarna regelmatig te gast bij De Wereld Draait Door en heeft drie afleveringen van DWDD University verzorgd waarin het functioneren, stoornissen en aandoeningen van het brein centraal stonden.
In 2014 kwam zijn boek ‘Laat je hersenen niet zitten’ uit. In het boek omschrijft hij de invloed van beweging op de hersenen. Voor zijn uitzonderlijke verdiensten als neuropsycholoog en zijn bijdrage aan het vakgebied ontving Erik Scherder In 2016 de Betto Deelmanprijs. De lezingen van spreker Erik Scherder kunnen beschreven worden als wetenschappelijk goed onderbouwde lezingen met een duidelijke link naar het dagelijks leven. Dit maakt zijn lezingen niet alleen voor wetenschappers geschikt, maar ook voor iedereen die interesse heeft in de werking van het brein en de rol die dit kan spelen in verandering in ons dagelijks leven.
Fotograaf: Jesse Meijers
Bekijk de lezingen van Erik ScherderWat een fantastisch verhaal en wat een energie zat er in de zaal. In een woord: geweldig!
Ben Kersten, Stichting Fioretti Teylingen
Ouder worden maar toch jong blijven… dat wil iedereen! Maar kan het ook? Erik Scherder laat zien wat ervoor nodig is. U moet aan de slag, en u kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.
‘Ouderdom komt met gebreken’ is maar één van de vooroordelen die er bestaan over ouder worden. Dat soort stereotyperingen kunnen het cognitief functioneren van mensen op leeftijd negatief beïnvloeden. Dat is wetenschappelijk bewezen. En die stereotypen zijn onterecht: sommige cognitieve functies gaan mogelijk al achteruit vanaf het dertigste levensjaar. Maar wie zijn of haar leven ‘verrijkt’ door zichzelf uit te dagen, heeft een grotere kans om langer gezond te leven. Wat houdt u tegen? Kom in actie!
Bestel dit boekAl jarenlang heerst er een pandemie: ‘lichamelijke inactiviteit’. Inactief leven verhoogt het risico op overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Mensen die hiermee belast zijn, blijken (extra) kwetsbaar voor andere ziekten, zoals virale infecties! Bewegen en een gezond voedingspatroon hebben grote invloed op het hart, de hersenen en het immuunsysteem.
Bestel dit boekBrian ligt al bijna te slapen als zijn beste vriendin Zhé hem belt. Haar opa – de bekende professor S. – is zoek en ze kan hem nergens vinden. Brian sluipt meteen het huis uit om hem samen met Zhé en haar hondje Pavlov te gaan zoeken. Ze belanden via opa’s tijdraket in een vreemd land dat Breinstein heet. Hoewel iedereen daar met allerlei handige technische snufjes honderd jaar in de toekomst leeft, gaat het er niet goed. Koning Lobulus de Tweede is verslaafd aan videogames en regeert het land niet meer. Zou opa ook in Breinstein beland zijn? En hoe kunnen ze hem terugvinden?
Bestel dit boekErik Scherder speelt viool. Hij kan er nog niet veel van, maar het oefenen en het bezig zijn met muziek stimuleert zijn hersenen. Hij wordt er fit van – en gelukkig. Muziek, op wat voor manier dan ook beleefd, professioneel of zomaar, passief of actief, kan wonderen doen. In Singing in the brain beschrijft Scherder hoe.
Bestel dit boekDat lichaamsbeweging niet alleen ons lijf maar ook ons brein in conditie houdt, blijkt steeds duidelijker uit wetenschappelijk onderzoek. Beweging baat het brein, en daarmee de gezondheid, van de wieg tot het graf. Als kinderen sporten worden ze slimmer, en wie meer beweegt verkleint de risico’s op het ontwikkelen van dementie. Toch worden we wereldwijd steeds minder actief, steeds luier. Dit boek is een bevlogen pleidooi om weer ‘gewoon’ te gaan bewegen, om een half uurtje per dag uit die luie stoel te komen. Het beoefenen van topsport is echt niet nodig.
Bestel dit boekSnel informatie over tarieven en beschikbaarheid