Loading content ...

Erik Scherder

Neuropsychologie

Dat beweging goed voor ons is, is bekend, maar wat doet beweging eigenlijk met onze hersenen? Spreker Erik Scherder is neuropsycholoog en deed veelvuldig onderzoek naar de relatie tussen beweging en hersenprocessen. Erik is betrokken bij verschillende grote onderzoeken en geeft vol enthousiasme lezingen over zijn bevindingen.

Boek een lezing

Zou u graag meer willen weten over deze spreker? Neem vrijblijvend contact met ons op. We geven graag advies over de mogelijkheden.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

In 1995 promoveerde Erik Scherder op gebied van psychologie met een specialisatie in neuropsychologie. In 2002 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de VU, in 2005 werd hij hoogleraar bewegingswetenschappen bij de RUG, waarna hij in 2007 terugkeerde als hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de VU . Meerdere malen werd hij aan de VU en de RUG verkozen tot “ Docent van het jaar”.

Spreker Erik Scherder geeft leiding aan het onderzoeksprogramma Neuropsychologie van neurodegeneratieve ziekten aan de VU. Als onderdeel van dit programma deed Erik Scherder verschillende onderzoeken over het thema beweging. Hij deed onderzoek naar de relatie tussen lichamelijke (in)activiteit en gedrag (cognitie, slaapritme en humeur) bij mensen met en zonder dementie. Ook onderzocht hij de relatie tussen pijn, lichamelijke activiteit en gedrag bij mensen met een cognitieve stoornis (zoals dementie of een verstandelijke beperking). Daarnaast deed hij onderzoek naar hersenletsel ten gevolge van sport : mag weg en de relatie met gedrag en de relatie tussen lichamelijke (in)activiteit. Naast het thema beweging is Scherder ook geïnteresseerd in de invloed van muziek op verschillende cognitieve processen. Hij is onder andere betrokken bij een onderzoek naar de invloed van muziekles op de intellectuele vaardigheden van kinderen.

In 2013 werd spreker Erik Scherder uitgenodigd door de Universiteit van Nederland. Erik was daarna regelmatig te gast bij De Wereld Draait Door en heeft drie afleveringen van DWDD University verzorgd waarin het functioneren, stoornissen en aandoeningen van het brein centraal stonden.

In 2014 kwam zijn boek ‘Laat je hersenen niet zitten’ uit. In het boek omschrijft hij de invloed van beweging op de hersenen. Voor zijn uitzonderlijke verdiensten als neuropsycholoog en zijn bijdrage aan het vakgebied ontving Erik Scherder In 2016 de Betto Deelmanprijs. De lezingen van spreker Erik Scherder kunnen beschreven worden als wetenschappelijk goed onderbouwde lezingen met een duidelijke link naar het dagelijks leven. Dit maakt zijn lezingen niet alleen voor wetenschappers geschikt, maar ook voor iedereen die interesse heeft in de werking van het brein en de rol die dit kan spelen in verandering in ons dagelijks leven.

Samen met Dick Swaab en Henkjan Honing geeft Erik Scherder in 2018 een theatercollege over de invloed van muziek op het brein.

  Lezingen van spreker Erik Scherder

  • Het functioneren van de hersenen
  • de invloed van beweging op het functioneren van onze hersenen
  • bewegen en jeugd; invloed op vitaal ouder worden
  • hoe houd je je hersenen gezond?
  • Invloed van bewegen op het brein, geheugen en preventie
  • de invloed van stress op de hersenen
  • Stress, vitaliteit & de hersenen
  • De relatie tussen lichamelijke (in)activiteit en gedrag
  • Mondzorg/kauwen en de invloed op het brein
  • De relatie tussen muziek en het brein, voor jong (scholen!) en oud(er)
Gerelateerde sprekers

Erik Scherder geeft lezingen over de volgende onderwerpen: