Loading content ...

Telefoon: +31 (0)20 241 57 30

Bel ons voor vragen of advies
victor-lamme

Victor Lamme

Hersenonderzoeker

Tarieven en beschikbaarheid
Vrijblijvend informatie over Victor Lamme

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Victor

Lecture icon

Lezingen

References icon

Referenties

Tarieven en beschikbaarheid

Spreker Victor Lamme is hoogleraar en hersenonderzoeker bij de afdeling Psychologie van de Universiteit van Amsterdam. Hij onderzoekt wat bewustzijn nu eigenlijk precies is, waar het vandaan komt, en welke rol het speelt bij ons handelen.

Hersenonderzoek zal ons denken over de mens radicaal gaan veranderen. En dat heeft allerlei consequenties, bijvoorbeeld voor de rechtspraak, onze economie, en de inrichting van de maatschappij. Maar het heeft ook allerlei praktische toepassingen, zoals in management of marketing.

Momenteel houd spreker Victor Lamme zich bezig met de vraag: ‘wat is bewustzijn, en waar komt het vandaan?’ Een interessante zoektocht naar het laatste mysterie in de wetenschap. Zo is een van de conclusies van het onderzoek dat je je van iets bewust kunt zijn zonder dat je dat weet!

Hij is partner in neuromarketing onderzoeksbureau Neurensics en doet regelmatig mee aan het maatschappelijk debat. Ook schrijft hij artikelen en boeken. Zijn meest recente boek ‘Waarom? Op zoek naar wat ons werkelijk drijft’ is voor iedereen die zich weleens afvraagt: waar zijn we eigenlijk mee bezig? Want werkt onze democratie nog wel? Komen we ooit af van racisme, egoïsme of hebzucht? Maken we baby’s verslaafd aan hun iPad? En waarom kocht iedereen die belachelijke Uggs?

Victor Lamme geeft lezingen over verschillende thema’s. Een lezing of workshop ontstaat altijd in onderling overleg, en toegesneden op het publiek en de wensen van de organisatie.

Bekijk de lezingen van Victor Lamme

  Lezing van spreker Victor Lamme

  Hersenen en Economie

 • We kunnen enorm veel met onze hersenen maar ze zijn volkomen ongeschikt als het gaat om omgaan met geld. Waarom nemen mensen altijd zulke vreemde financiële beslissingen? En waarom zijn we doorgaans zulke slechte beleggers? Spreker Victor Lamme leert ons hoe de valkuilen die het brein voor ons graaft kunnen worden omzeild.

 •  

  Lezing van spreker Victor Lamme

  Brain Reading

 • Sinds een jaar of vijftien worden hersenscans ingezet om meer te begrijpen over het brein. Sinds kort is daar een spannende ontwikkeling bijgekomen: met hersenscans rechtstreeks gedachten, voorkeuren en herinneringen – bewust of onbewust – aflezen uit het brein. Zo weten we meer over wat zich nog afspeelt bij een patiënt in coma, waar iemands echt van houdt, en of iemand kennis heeft over een misdrijf dat is gepleegd. Zelfs meekijken in iemands droom behoort tot de mogelijkheden…

 •  
  Lezing van spreker Victor Lamme

  Neuromanagement

 • Wie mensen wil managen moet weten hoe hij breinen aanstuurt. Mensen effectief beïnvloeden richting productief gedrag? Dat kan! Ontdek de drie knoppen in het brein die menselijk gedrag bepalen. Want vrije wil bestaat niet.

 •  
  Lezing van spreker Victor Lamme

  Hersenen en recht

 • Hersenwetenschap trekt de conclusie dat vrije wil niet bestaat. Wat heeft dit voor consequenties voor de rechtspraak? Is niemand meer verantwoordelijk voor wat hij doet? Of moeten we naar een ander systeem van oordelen en straffen, waarin toerekeningsvatbaarheid een heel andere inhoud krijgt? Juristen zitten op de voorste rij bij het inpassen van inzichten uit de hersenwetenschap in de maatschappij.
 •  

Referenties

Deze lezing is positief ontvangen. Wat er gebeurt is dat iedereen aan het denken wordt gezet dus gesprek genoeg de rest van de middag. Mooi om Victor te zien acteren en vooral ook omdat hij andere taal gebruikt die wij niet dagelijks in ons systeem hebben zitten. Heeft een leuk effect op de mensen.

Elly De Lange - Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en regio

Vrijblijvend informatie over Victor Lamme

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Victor Lamme geeft lezingen over de volgende onderwerpen