Muziek en het Brein
Spreker Henkjan Honing is als hoogleraar muziekcognitie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn missie is om de wereld te laten zien dat iedereen muzikaal is! Momenteel verzorgt hij samen met Erik Scherder en Dick Swaab een succesvolle theatertour over Muziek en het Brein.
Muzikaliteit, wat is dat eigenlijk? Meeklappen op de maat van muziek: we kunnen het allemaal. Ook het herkennen van een liedje is voor de meesten van ons een fluitje van een cent. Maar hoe vanzelfsprekend is dat eigenlijk?
Redenen om spreker Henkjan Honing te boeken
- Spreker Henkjan Honing laat zien dat luisteraars muzikaler zijn dan ze zelf denken.
- Zijn missie is om de wereld te laten zien dat iedereen muzikaal is!
Spreker Henkjan Honing laat zien dat luisteraars muzikaler zijn dan ze zelf denken. Wij zijn geen passieve consumenten, wij maken muziek. Ook als we wegzakken in het pluche van het Concertgebouw, of meedeinen op een concert in Ahoy. Ons geheugen, onze emoties en onze verwachtingen zijn onze klankkast. Recente onderzoeksresultaten tonen het onomstotelijk aan: pasgeboren baby’s hebben gevoel voor ritme, kleuters kunnen de maat houden, en volwassenen hebben een feilloos gevoel voor timing. Elke luisteraar is zijn eigen muzikale expert (Iedereen is muzikaal, 2012)
In essentie is de mens een muzikale diersoort, en waarom zou hij de enige zijn? Is muzikaliteit niet juist een eigenschap van álle dieren, een vermogen met een duidelijke biologische basis, zoals Charles Darwin vermoedde? De laatste jaren worden meer en meer dieren gevonden met muzikale trekjes. Een wetenschappelijke mijlpaal was de grote geelkuifkaketoe Snowball, het eerste dier waarbij maatgevoel werd vastgesteld. Ook Ronan, een Californische zeeleeuw, bleek na training op de maat van muziek te kunnen bewegen. Honing doet in deze lezing op spannende wijze verslag van zijn fascinerende onderzoek naar wat ons mensen tot muzikale dieren maakt (Aap slaat maat, 2018).
Bekijk de lezingen van Henkjan Honing