Bel ons op 030 80 80 884

en krijg professioneel advies van onze deskundige consultants

Bekende spreker over Mentaal Kapitaal: "minder stress, meer veerkracht en energie!"

Spreker Elke Geraerts

Elke Geraerts

Activeer het volledige mentaal kapitaal van je organisatie. Elke deed onderzoek naar stress op de werkvloer en schreef het boek 'Mentaal Kapitaal, Versterk je mentale veerkracht en vermijd burn-out'.

Tarieven en beschikbaarheid

5 van de 5 sterren

Elke is een zeer inspirerende spreekster. Het publiek hing letterlijk aan haar lippen en was heel enthousiast over haar lezing. Ook de andere sprekers waren onder de indruk van haar.

Een lezing van Elke Geraerts biedt:

 • Inzichten in hoe men beter kan anticiperen, meer mentale veerkracht kan tonen en zichzelf en de organisatie “burn-out proof” kan maken
 • Een proactieve benadering die gebaseerd is op zowel wetenschappelijke inzichten als praktijkervaring
 • Een belichting van de mentale veerkracht waarbij u leert hoe u meer controle kan krijgen over uw brein
Elke Geraerts

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Elke

Lecture icon

Lezingen

Video icon

Video

References icon

Referenties

Interviews icon

Artikelen

Books icon

Boeken

Tarieven en beschikbaarheid

Zoekt u naar een oplossing voor de groeiende kosten van psychisch verzuim? Heeft u medewerkers die vaak hun concentratie verliezen? Ontvang waardevol inzicht in stresspreventie, mentale veerkracht en proactieve maatregelen voor uw bedrijf van spreker Elke Geraerts, expert in psychologie en voormalig onderzoeker aan topuniversiteiten.

Een lezing van Elke Geraerts biedt:

 • Inzichten in hoe men beter kan anticiperen, meer mentale veerkracht kan tonen en zichzelf en de organisatie “burn-out proof” kan maken
 • Een proactieve benadering die gebaseerd is op zowel wetenschappelijke inzichten als praktijkervaring
 • Een belichting van de mentale veerkracht waarbij u leert hoe u meer controle kan krijgen over uw brein

Zeg vaarwel tegen werkstress, burn-outs en psychisch verzuim in uw organisatie

Spreker Elke Geraerts is doctor in de psychologie en heeft gewerkt aan de universiteiten van Harvard, St. Andrews, Maastricht en Rotterdam. Haar wetenschappelijk onderzoek naar stress en mentale veerkracht is internationaal erkend. In 2012 ontving Elke de titel “Slimste Vrouw van Nederland”.

Recent onderzoek toont aan dat 250 Euro per dag per medewerker de kost is van verzuim door werknemers die lijden onder stress en het daaropvolgende domino-effect van de extra last op andere werknemers. Bedrijven moeten dus actiever betrokken zijn bij de gezondheid van hun personeel om de inzetbaarheid op lange termijn te garanderen.

Spreker Elke Geraerts bespreekt tijdens haar lezing werkstress, burn-out en wat u kunt doen om deze in de kiem te smoren. Ze deelt advies uit haar boek “Mentaal Kapitaal – Versterk je mentale veerkracht en vermijd burn-out” voor preventieve maatregelen zoals ‘burn-out proofing’ zodat u en uw organisatie proactief kunnen handelen.

Haar preventieve aanpak zie je terug in het bedrijf  ‘Better Minds at Work’ dat ze samen met Pia Buysse oprichtte en waar ze met trainers en coaches ervoor zorgt dat werknemers mentale veerkracht (her)vinden en weerbaarder zijn tegen stress en burn-out. Op deze manier versterken ze het engagement en het mentale welzijn op het werk.

Haar nieuwste boek “Authentieke Intelligentie”, gaat over de waarde van mensen op de werkvloer in de digitaliserende wereld. Een interessante visie op de manieren waarop wij de wereld van morgen kunnen vormgeven.

Boek Elke Geraerts nu voor een inspirerende lezing om uw team uit te rusten met concrete tools om stress te overwinnen en hun veerkracht te vergroten.

*Deze actie is alleen geldig in combinatie met een boeking van de desbetreffende spreker. 

Bekijk de lezingen van Elke Geraerts
Lezing van spreker Elke Geraerts

Authentieke Intelligentie

In deze lezing neemt spreker Elke Geraerts ons mee op een spannende zoektocht naar het bestaansrecht van onze menselijke soort in dit digitale tijdperk. De centrale vraag luidt: “Hoe eisen wij mensen onze plek op in die steeds digitaler wordende wereld?”

Over welke onvervangbare kwaliteiten beschikt het menselijk brein? Elke Geraerts laat ons zien waarom mensen altijd winnen van computers. 

Lezing van spreker Elke Geraerts

No Guts No Glory: Hoe lef u op weg zet naar geluk en succes

In deze lezing over geluk laat Elke zien dat u zonder lef nooit de top zal bereiken. Uiteraard reikt ze hier praktische handvatten bij aan om hier daadwerkelijk  zelf mee aan de slag te gaan. Met een mix van wetenschappelijk onderzoek en sprekende voorbeelden uit de praktijk weet ze haar publiek te prikkelen om te kiezen voor meer lef.

Elke Geraerts ontmaskert de mythe van time management en doorprikt onze eeuwige zoektocht naar een betere work-life balance. Ook vertelt ze over hoe empathie kan leiden tot succes en hoe met meer lef aan het roer staan van uw leven zodat u keuzes kan maken die u op lange termijn gelukkiger en succesvoller zullen maken.

Lezing van spreker Elke Geraerts

Over olifanten en konijnen

Elke Geraerts verwijst naar de beeldspraak van de Texaanse oliemagnaat Thomas Boone Pickens: “When you are hunting elephants, don’t get distracted chasing rabbits.”  Als u bezig bent met een belangrijke taak (een olifant), mag u uw focus niet laten verstoren door rondhuppelende konijnen (mails, berichtjes, tweets, et cetera). Op haar aanraden hebben verschillende bedrijven intussen ‘olifantentijd’ ingepland, waarin werknemers ongestoord aan grotere projecten kunnen werken en waarin zelfs niet vergaderd wordt.

Lezing van spreker Elke Geraerts

Mentaal Kapitaal: hoe kun je mentale veerkracht en energie versterken?

Tijdens deze lezing leert u wat de belangrijkste componenten zijn van mentale veerkracht, hoe u meer controle kan krijgen op uw brein en hoe u dat kan weven in uw DNA en het DNA van uw bedrijf.

Deze lezing is niet alleen het perfecte antigif tegen burn-out, maar ook een openbaring die duidelijk maakt dat investeren in veerkracht leidt tot meer productiviteit en geluk. Leer op een interactieve wijze meer over hoe u de focus vasthoudt, hoe u stressvolle gedachten controleert, en zet uw eerste stappen als herboren optimist.

Video van Elke Geraerts

Spreker Elke Geraerts over Authentieke Intelligentie

Bekijk de lezingen van Elke Geraerts

Referenties

Elke is een zeer inspirerende spreekster. Het publiek hing letterlijk aan haar lippen en was heel enthousiast over haar lezing. Ook de andere sprekers waren onder de indruk van haar.

Isa Hubloue, Hospithera

20.05.2019

Authentieke Intelligentie

Het nieuwe boek van Elke Geraerts is sinds kort verkrijgbaar. In “Authentieke Intelligentie” graat Elke Geraerts in op actuele vragen rondom digitalisering en de opkomst van robots. Over welke onvervangbare kwaliteiten beschikt het menselijk brein? Elke schrijft over de impact van technologie en over hoe we ons brein het meest optimaal kunnen benutten tijdens onze dagelijkse werkzaamheden. Een boek vol met praktische tips over onder andere stoppen met multitasken en het nut van even niets doen.

23.11.2018

Elke Geraerts over stress, burn-out en mentaal kapitaal

'Druk, Druk, Druk’, Elke Geraerts weet er alles van af. Ze is namelijk expert op gebied van stress en mentaal kapitaal. Benieuwd naar de waarde van een Analyse Mentaal Kapitaal voor uw bedrijf?

Stress en burn-out is in opmars, waar ligt dit aan?
We worden in deze tijd geconfronteerd met een aantal uitdagingen. In de eerste plaats lijden we aan infobesitas: er komt zoveel informatie op ons af, dat ons brein dat eigenlijk niet meer aan kan. Daarnaast zijn we continu verbonden met elkaar, door de connectiviteit via technologie, maar ook doordat we veel meer in teams moeten werken. Hoewel een goed geolied team zeker positieve energie kan geven, zorgt het ook voor rolstress: je weet niet exact waar je rol begint en waar die stopt. Een van de grootste stressoren van deze tijd is de verwachtingen die we denken dat anderen over ons hebben. En uiteraard kan je de angst niet negeren: ons brein is alerter nu omwille van de terreur. Ik zie regelmatig dat medewerkers er een vergrootte stress door ervaren. Laatst gaf ik een lezing in hartje Brussel en werd ons verteld om zeker niet extern te gaan lunchen omdat er een verhoogde dreiging was die dag. Dat geeft natuurlijk extra stress, bovenop de andere uitdagingen.

Op welke manier kan mentaal kapitaal de kans op een burn-out verlagen?
In mijn boek Mentaal Kapitaal beschrijf ik een aantal hefbomen van veerkracht; het zijn eenvoudige processen die we allemaal kunnen toepassen, en die een hefboomeffect kunnen hebben op onze mentale weerbaarheid. Zo kunnen we als mens leren om meer grip te krijgen op ons brein. Net zoals je spieren kan trainen in de sportschool, zo kan je ook je brein trainen. Wanneer je in staat bent om enkele keren per dag echt geconcentreerd te werken –en alle afleiding bant- dan ben je veel productiever, en reduceer je daarmee een groot deel van je werkdruk. Meer als mens kan je ook leren om bewuster te worden van je negatieve gedachten en hoe met deze om te gaan. In mijn boek beschrijf ik verder ook nog hoe je optimistischer kan zijn en hoe je je mentale uithoudingsvermogen kan versterken.

Het klinkt bijna iedereen wel bekend in de oren ‘druk, druk, druk’. Hoe ga je nou het beste met die drukte om, heb je een tip?
Dat vat ik altijd samen met deze uitdrukking: “When you are hunting elephants, do not het distracted chasing rabbits”. Olifanten zijn de prioriteiten van de dag, die je op een strategische manier moet najagen, terwijl konijnen de waan van de dag voorstellen, de konijnen springen continu voor aandacht. Waarmee starten we bijna elke dag? Met de konijnen! De e-mails, de kleine taakjes waarvan je denkt dat het nuttig is om die tenminste al af te kunnen vinken van je to-do lijstje. Maar eenmaal je je zogenaamde konijnenhok hebt opgeschoond, lijkt die olifant wel erg groot, en stel je deze uit. En ga je op zoek naar andere konijnen. Dat geeft een onvoldaan gevoel na een werkdag, wanneer je alleen konijnen hebt nagejaagd. Eigenlijk zijn we als mens ook te slim om ons alleen met die konijnen bezig te houden, dus op termijn tast het je bevlogenheid aan, en ga je alleen nog minder productief zijn. Dus mijn advies is: start je dag met de eerste 5 minuten te bepalen welke olifanten je hebt. En als het die dag lukt, start dan ook met een olifant. Dan loopt de rest van de dag veel vlotter! Daarnaast is het ook absoluut van belang dat we meer gaan singletasken. We denken dat we al multitaskend het meest productief zijn, maar niets is minder waar. We zijn tot wel 40% minder productief. En dat creëert stress. Dus probeer een keer om een uur lang te singletasken: je zal zien hoe verslaafd je brein is geraakt aan continue input, bij voorkeur van verschillende kanalen. Hoe slechter je blijkt te zijn in singletasken, hoe urgenter het voor je wordt om dat multitasken te verbannen. In het begin zal dat lastig zijn, maar ik zie mensen op termijn echt productiever aan het werk.

Welke waarde kan een Analyse Mentaal Kapitaal voor een bedrijf hebben?
Met ons bedrijf Better Minds at Work analyseren we in bedrijven welke stressoren er zijn, maar ook welke energiebronnen er zijn. Dat doen we door een online enquête bij de medewerkers. De resultaten geven een heel goed inzicht waarop in te zetten als management. Wellicht dat bepaalde stressoren kunnen worden veranderd, maar het is ook bijzonder nuttig om als management te weten wat je medewerkers energie oplevert. Daar moet je dan net extra op in zetten. Dat heeft zo’n groot effect, als je tegen je medewerkers zegt: “datgene waarvan jullie aangaven dat het jullie energie geeft, daar gaan wel nog meer op inzetten.” Dat zorgt voor bevlogen en loyale medewerkers, die gelukkiger en dus productiever zijn.

Bekijk de lezingen van Elke Geraerts

Wilt u de deelnemers verrassen met een boek van Elke Geraerts na een lezing? Vraag ons naar de mogelijkheden of bestel direct één of meerdere exemplaren door op de ‘Bestel dit boek’ link te klikken.

De Mentale Reset - Hoe hybride werken en leven je veerkracht vergroten

De afgelopen maanden beleefden we een van de grootste veerkrachtexperimenten aller tijden. Maar wat als we deze crisis als een kans zien tot echte transformatie? Om nieuwe goede breingewoontes aan te kweken, zodat we sterker dan ooit nieuwe uitdagingen tegemoet kunnen treden.

In dit nieuwe baanbrekende boek geeft Elke Geraerts je de nodige handvatten om je brein voor te bereiden op de uitdagingen die leven en werk post-corona voor ons in het verschiet geeft. Ze toont hoe hybride werken tot meer productiviteit én meer rust kan leiden, leert je het verschil tussen synchrone en asynchron

Bestel dit boek

Authentieke intelligentie - Waarom mensen altijd winnen van computers

In ‘Authentieke intelligentie’ durft Elke Geraerts luidop het quasi-existentiële thema aan te kaarten dat ons allen wakker houdt. Terwijl robotontwikkelaars flirten met de grens van het onmogelijke, buigt Geraerts zich gefascineerd over de vraag waarin de uniciteit van de mens dan wél schuilt. Over welke onvervangbare kwaliteiten beschikt het menselijk brein? Welke bijzondere kenmerken leveren ons een competitief voordeel op in vergelijking met onze digitale tegenhangers?

Bestel dit boek

Het nieuwe mentaal - Hoe lef je op weg zet naar geluk en succes

Absolute must-read voor iedereen die mentaal sterker wil staan In haar bestseller Mentaal Kapitaal toonde neuropsychologe Elke Geraerts hoe we ons brein beter kunnen wapenen tegen stress, burn-out en andere mentale problemen. In Het Nieuwe Mentaal gaat ze een stap verder: het is hoog tijd dat we onze maatschappij aanpassen aan ons brein, en niet omgekeerd. Aan de hand van recent wetenschappelijk onderzoek laat ze zien hoe wij allemaal bewuster kunnen kiezen voor meer mentale groei.

Bestel dit boek

Mentaal Kapitaal - Versterk je mentale veerkracht en vermijd burn-out

‘Tijdens lezingen zeg ik vaak: stel dat je je brein zou kunnen trainen zoals je je spieren traint tijdens fitness. En dan zie ik mensen knikken: ja dat zou geweldig zijn. Wel, dat kan: je kunt je brein versterken en zo jezelf beschermen tegen stress en burn-out.’

Bestel dit boek
Vrijblijvend informatie over Elke Geraerts

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Of neem direct contact op:

Bel: +31(0)308080884
Elke Geraerts
Elke Geraerts

5 van de 5 sterren

Elke is een zeer inspirerende spreekster. Het publiek hing letterlijk aan haar lippen en was heel enthousiast over haar lezing. Ook de andere sprekers waren onder de indruk van haar.

Elke Geraerts geeft lezingen over de volgende onderwerpen