Loading content ...

Telefoon: +31 202 415 730

Bel ons voor vragen of advies
Rick de Jong

Rick de Jong

Geheugensporter & Breintrainer

Tarieven en beschikbaarheid
Vrijblijvend informatie over Rick de Jong

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Rick

Lecture icon

Lezingen

References icon

Referenties

Interviews icon

Artikelen

Tarieven en beschikbaarheid

Spreker Rick de Jong (1969) is geheugensporter en breintrainer. De juridisch geschoolde de Jong kwam in aanraking met breinvaardigheden in zijn zoektocht naar betere timemanagement. Om succesvol te zijn in het managen van je tijd en zaken gedaan te krijgen blijkt het brein een cruciale rol te spelen.

Zonder een goed gestructureerd hoofd heeft externe structuur weinig toegevoegde waarde. Deze constatering heeft geleid dat Rick zich sinds 2004 heeft verdiept in Brein-en geheugenvaardigheden. Ondertussen is hij Nederlands expert in praktische breinvaardigheden. In maart 2015 heeft Rick het Europees record Pi-reciteren verbroken en op zijn naam gezet door 22612 getallen op volgorde uit zijn hoofd op te noemen (plek 9 op de wereldranglijst). Ook is spreker Rick de Jong  in bezit van de titel “International Master of Memory”. De titel is uitgereikt door World Memory Sports Council (WMSC), het officieel orgaan van de geheugensport. De WMSC staat onder leiding van Tony Buzan, de man achter de wereldbefaamde mindmaps. Slechts 152 mensen in de wereld mogen zich International Master of Memory noemen.

Rick geeft in zijn lezingen en trainingen een inkijk in de praktische wereld van de breinvaardigheden. Hij laat hierbij zien wat mogelijk is door op een andere manier met het brein om te gaan. Hoe geheugenvaardigen snel zijn aan te leren en toe te passen in de vorm van timemanagement, effectief werken met rust in het hoofd. De lezingen van Rick zijn ludiek, vernieuwend en interactief. Iedere deelnemer gaat naar huis met een ervaring om nooit te vergeten.

Lees het interview met Rick de Jong

Bekijk de lezingen van Rick de Jong

  Lezingen van spreker Rick de Jong

  • Breintimemanagement
  • De kracht van het menselijk geheugen
  • Aandacht houden als een topsporter
  • Hoe ons geheugen ons helpt om doelen te halen

Referenties

Rick de Jong heeft een sterke persoonlijke uitstraling als hij aan het woord is. De lezing wordt boeiend en met een sprankelende uitstraling gebracht. Zijn contact met de aanwezigen is steeds aanwezig en zijn reacties op vragen/opmerkingen vanuit de zaal worden met een spontane en positieve reactie beantwoord. Kortom de lezing is inspirerend en vernieuwend De tijd is voorbij gevlogen...

Ger Van Niftrik

Interview met Rick de Jong

In Nederland is veel onbekend over de officiële geheugensport en breinvaardigheden, toch is de sport in andere delen van de wereld razend populair. Rick vertelt graag over de sport en hoe iedereen baat kan hebben in het dagelijks leven bij toepassing van brein-en geheugentechnieken. Wij vroegen hem hier meer over in een interview.

Je bent expert in praktische breinvaardigheden, wat houdt dat in? 
Echt hersenloos werk is grotendeels uit ons werkleven verdwenen. Dit betekent dat ons belangrijkste kapitaalmiddel het menselijk brein is geworden. Het brein staat echter ook onder enorme druk. Stressfactoren zoals tijdsdruk, multitasken, open kantoren met veel afleiding, ict-prikkels en constante verandering. Ons brein kan hierdoor op hol slaan en mentale stress is aan de orde van de dag. Door je brein te leren kennen, hoe het optimaal functioneert in onze (werk-) leven, kun je met een fijnere mindset door het leven gaan. Deze breinvaardigheden maken de mens bestand tegen de uitdagingen van informatieovervloed en leven in een wereld van veel externe prikkels. Mijn expertise is gericht op deze vaardigheden.

Hoe kunnen we breintraining in ons dagelijks leven inzetten?
Breintraining wordt te vaak als een spel gezien. Als iets wat je na je werk doet, als hobby. Net zoals je je lichaam fit houdt, is het van belang je brein fit te houden. En natuurlijk is dat zo. In onze trainingen hebben we echter een andere aanpak. Een aanpak gericht op praktische toepassingen van breinvaardigheden in het werkleven. Voorbeelden hiervan: Hoe kunnen we sneller lezen en relevante informatie uit een tekst halen? Het onthouden van informatie en kennis. Zodat je als professioneel scherp kunt opereren. Mentale alertheid. Hoe focus te krijgen en te behouden. Doelstellingen behalen. Het voorkomen van uitstelgedrag. En de lijst gaat nog veel verder. Het ontwikkelen van breincompetenties kan niet meer iets zijn wat leuk is om erbij te doen. Het is voorwaardelijk om succes te hebben in onze moderne werkmaatschappij.

Op welke manier kan geheugentraining bijdragen aan Timemanagement?
Timemanagement kan in één zin worden samengevat: “het plannen én uitvoeren van taken op basis van prioriteit”. Het gaat om structuur aanbrengen. Deze structuur wordt standaard georganiseerd buiten de mens om. In notitieboekjes, (elektronische) agenda’s en andere gadgets. Het probleem van het zowat uitsluitend vertrouwen op externe apparatuur, de mens zichzelf slaaf maakt van ICT en zelf niet echt de controle heeft. Stapje voor stapje vermindert het menselijk (werk-)geheugen, hebben we geen mentale overzicht (zonder naar agenda te kijken) en worden we steeds meer uitvoerders wat de agenda ons dicteert. Onze trainingen combineren breintraining met timemanagement-strategieën.  Het komt in de kern neer op een gecombineerd gebruik van ICT en het menselijk brein. Wij stoppen hiermee de tendens dat de mens slaaf wordt van de ICT. Onze strategieën en technieken draaien het om. De mens neemt de controle weer over. Onze aanpak is gericht op een werkleven met een fijner gevoel in het hoofd. Met rust werken én heel belangrijk, het werk afkrijgen met mentale kwantiteit en kwaliteit.

Voor welk publiek zijn je lezingen het meest geschikt?
In de basis voor iedereen met een brein. Onze trainingen zijn specifiek gericht op de kenniswerker. De breinwerker, de professioneel met het meest waardevol bezit, het menselijk brein. Onze lezingen kunnen echter ook een heel specifiek karakter hebben met een thema. Thema’s kunnen zijn geheugentraining en de senior, echt leren leren, talentontwikkeling en het brein. De onderwerpen kunnen naar wens worden ingericht. Zolang het natuurlijk is op onderwerpen rondom het brein en een krachtig menselijk geheugen.

Bekijk de lezingen van Rick de Jong
Vrijblijvend informatie over Rick de Jong

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Rick de Jong geeft lezingen over de volgende onderwerpen