Bel ons op 030 80 80 884

en krijg professioneel advies van onze deskundige consultants
Sprekersbureau Athenas

Spreker Rick de Jong laat zien hoe krachtig een getraind brein kan zijn

Rick de Jong

Geheugensporter & Breintrainer

Tarieven en beschikbaarheid

5 van de 5 sterren

Leerzame en waardevolle lezing, heeft me ontzettend geholpen met daadwerkelijk onthouden wat belangrijk is of het nu uit een artikel is of uit een gesprek wat je met iemand voert. En ik kan nu veel beter omgaan met multitask dilemma's in mijn dagelijkse leven, op het werk en ook thuis. Echt een aanrader voor iedereen die meer uit zichzelf wil halen en structuur in z'n hoofd wil krijgen in plaats van chaos.

Lezingen van spreker Rick de Jong

 • Presenteren uit het hoofd
 • Het onthouden van namen en gezichten
 • Leren en studeren met de geheugentechniek
Rick de Jong

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Rick

Lecture icon

Lezingen

References icon

Referenties

Interviews icon

Artikelen

Tarieven en beschikbaarheid

Spreker Rick de Jong is Memory trainer en heeft zich in enkele jaren opgewerkt tot de top van de wereld in de geheugentechnieken. Rick heeft de grootmeestertitel International Master of Memory (IMM) en was in bezit van een groot Europees geheugenrecord (opnoemen van de eerste 22612 pi-decimalen uit het geheugen).

Rick vertelt bevlogen over de kracht van het menselijk geheugen in de 21ste eeuw. Waarom je juist wel geheugentechnieken moet leren en toepassen.

Waarom is het menselijk geheugen dan van belang? We hebben toch genoeg middelen om informatie in op te slaan? Wat is dan de waarde van een sterk geheugen en geheugentechnieken? Het antwoord wordt pijnlijk duidelijk als we nieuwe mensen ontmoeten, willen presenteren vanuit het hoofd en het rendement van leren onder de loep nemen.

Rick vertelt uit eigen ervaring over deze drie onderwerpen. Het publiek wordt meegezogen in de wondere wereld van de geheugentechniek. Niet alleen gaat het publiek met een verbazing over deze technieken naar huis maar ook een verbazing over de kracht van hun eigen brein. Elke lezing bevat bruikbare tips die mee naar huis worden genomen. Rick verzorgt lezingen om nooit te vergeten.

In december 2019 is een door Rick geschreven artikel gepubliceerd in het Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties (TvOO). Het onderwerp is de geheugentechniek inzetten bij leren in organisaties. Verder is Rick een boek aan het schrijven over “presenteren uit het hoofd”. Het boek zal verschijnen in de eerste helft van 2020.

Lezingen van spreker Rick de Jong

 • Presenteren uit het hoofd
 • Het onthouden van namen en gezichten
 • Leren en studeren met de geheugentechniek

Geheugenvaardigen zijn snel zijn aan te leren en toe te passen

Bekijk de lezingen van Rick de Jong
Lezingen van spreker Rick de Jong

Op het moment verzorgt Rick trainingen, workshops en lezingen over de volgende drie onderwerpen:

 • Presenteren uit het hoofd
 • Het onthouden van namen en gezichten
 • Leren en studeren met de geheugentechniek

Referenties

Rick de Jong heeft een sterke persoonlijke uitstraling als hij aan het woord is. De lezing wordt boeiend en met een sprankelende uitstraling gebracht. Zijn contact met de aanwezigen is steeds aanwezig en zijn reacties op vragen/opmerkingen vanuit de zaal worden met een spontane en positieve reactie beantwoord. Kortom de lezing is inspirerend en vernieuwend De tijd is voorbij gevlogen...

Ger Van Niftrik

“al heel lang keek ik uit naar een mogelijkheid om bij een lezing over geheugentechnieken aanwezig te zijn. Uiteraard door Rick de Jong; motiverend, inspirerend en gedreven….. Het serieuze met het leerzame verbinden, met grappige voorbeelden tussendoor. Het is meer dan de moeite waard.

Marion Groen

 Rick is een bevlogen trainer die de juiste snaar weet te raken. Zijn praktische voorbeelden en oefeningen werken verhelderend en uw vaste denkpatronen worden weer veerkrachtig en rekbaar.

Pieter Pijnenburg

 De lezing die ik van Rick de Jong heb gehad over het geheugen en het onthouden heeft mij een veel betere inzicht gegeven over hoe het menselijk brein werkt. Ook heb ik goede tips en trucs gekregen die ik in de dagelijks praktijk kan toepassen om onder andere namen te onthouden, mijn geheugen beter te trainen maar ook om effectiever notities te kunnen maken. Rick spreekt op een prettige en vrolijke manier wat de bijeenkomst zeker ten goede komt.

Damiaan van Vliet

Leerzame en waardevolle lezing, heeft me ontzettend geholpen met daadwerkelijk onthouden wat belangrijk is of het nu uit een artikel is of uit een gesprek wat je met iemand voert. En ik kan nu veel beter omgaan met multitask dilemma's in mijn dagelijkse leven, op het werk en ook thuis. Echt een aanrader voor iedereen die meer uit zichzelf wil halen en structuur in z'n hoofd wil krijgen in plaats van chaos.

K. Coeleveld

 De lezing was leuk, inspirerend, enthousiasmerend en verbazingwekkend simpel om te volgen. Erg leuk om allerlei voorwerpen aan mezelf te koppelen en daardoor gemakkelijker informatie te onthouden. Ik zie uit naar een volgende mogelijkheid om naar Rick te luisteren.

Eleonora van Grinsven

25.11.2019

Interview met Rick de Jong

In Nederland is veel onbekend over de officiële geheugensport en breinvaardigheden, toch is de sport in andere delen van de wereld razend populair. Rick vertelt graag over de sport en hoe iedereen baat kan hebben in het dagelijks leven bij toepassing van brein-en geheugentechnieken. Wij vroegen hem hier meer over in een interview.

In Nederland is veel onbekend over de geheugensport en de geheugentechniek. Toch is de sport in grote delen van de wereld razend populair. Rick vertelt graag over deze mentale sport, de geheugentechniek en dan met name hoe deze vaardigheid waarde heeft in de 21ste eeuw.

Je bent expert in de geheugentechniek, wat houdt dat in?

Het woord zegt het al. Een techniek om informatie te onthouden. Deze Mnemo-techniek werd al gedoceerd in de Griekse oudheid. Tot in de late middeleeuwen was de geheugentechniek ook een vast onderdeel van het onderwijscurriculum in Europa. Onder andere door de boekdrukkunst, en dus de mogelijkheid op informatie extern te noteren, is de geheugentechniek langzaam uit onze maatschappij verdwenen. Met de toename van geschreven boeken en veel later de computer, is ook de kracht van het menselijk geheugen afgenomen. De geheugentechniek leren toepassen zorgt ervoor dat het geheugen weer zijn natuurlijke kracht terugkrijgt. Sinds het begin van de 21ste eeuw bestudeer ik de geheugentechniek. Ik zet deze techniek in om te onthouden in de geheugensport en in geheugenuitdagingen. 2015 was een heel goed jaar voor mij. In maart van dat jaar heb ik een Europees record gevestigd door 22612 decimalen van het getal Pi uit mijn hoofd op te noemen. Het record staat nog steeds. En in december van hetzelfde jaar, mocht ik de grootmeestertitel in het geheugen bij de wereldkampioenschappen in Chengdu in ontvangst nemen. Naast deze sportieve prestaties ben ik altijd blijven nadenken hoe nu de Mnemo-techniek op een praktische wijze toe te passen in het dagelijks leven.

Hoe kunnen we dan de geheugentechniek in ons dagelijks leven inzetten?

Dat is dus een vraag waar ik dagelijks mee bezig ben. Natuurlijk voor mijzelf maar zeker ook voor mijn publiek. Als je kijkt naar de externe hulpmiddelen die wij tegenwoordig hebben dan is de vraag naar het nut van een sterk menselijk geheugen een terechte opmerking. Er zijn naar mijn mening een drietal onderwerpen waar velen regelmatig mee te maken hebben die de pijn van een ietwat verzwakt geheugen aangeven. Deze onderwerpen zijn “het presenteren uit het hoofd”, “onthouden van namen en gezichten” en “het rendement van leren”. Stuk voor stuk belangrijk gedurende ons (werk-) leven maar ook stuk voor stuk indicatoren dat ons menselijk geheugen kan haperen.

Kun je hier iets meer over vertellen?

Ja natuurlijk. Ik zal de drie losse onderwerpen kort toelichten.

 • Presenteren uit het hoofd

Je ziet vaak bij presentaties dat degene die een voordracht geeft veelal voorleest vanaf een powerpoint of vanaf aantekenpapier. Maar heb je ook een voordracht gezien waarbij iemand uit zijn of haar hart aan het vertellen was? Dit komt veel krachtiger over. En om dit te kunnen doen moet de voordracht wel goed in het hoofd zitten. Je zou kunnen zeggen dat uit het hart spreken eigenlijk uit het hoofd spreken is. Het voorlezen vanaf de powerpoint of aantekenblaadje onthult eigenlijk dat de spreker de stof niet helemaal beheerst of niet helemaal zeker is van de zaak. Hoe zou de speech van Marten Luther King zijn overgekomen als hij “I had a dream” had voorgelezen vanaf de powerpoint? Met het toepassen van de geheugentechniek kun je je presentatie veel krachtiger maken.

 • Onthouden van namen en gezichten

Nog zo’n geheugenpijnpunt. Voor velen herkenbaar. Je hoort een naam bij een ontmoeting en binnen enkele seconden ben je de naam al kwijt. Een duidelijke indicatie dat ons geheugen hapert. Het leren van een techniek om de namen wel te onthouden heeft voor veel mensen duidelijke waarde. Denk bijvoorbeeld aan netwerken, klantenbeheer of patiënten in de medische wereld. Maar eigenlijk voor iedereen wel. Het leren van deze specifieke geheugentechniek vergroot je geheugencapaciteit voor de momenten dat je niet meteen de informatie kunt noteren. Tevens train je hiermee je aandacht en focus.

 • Het rendement van leren

Een maand nadat we iets geleerd hebben herinneren we gemiddeld genomen hier nog maar twintig procent van. Dat zegt tenminste de pionier in de geheugenpsychologie Hermann Ebbinghaus. Twintig procent na een maand! En als we zelf terugdenken aan een bijvoorbeeld een training die we een jaar geleden hebben gevolgd,  dan weten we ook wel dat dat klopt. Hoeveel van de geleerde informatie raken we kwijt? Wat is ons leerrendement? Met enkele simpele strategieën en technieken is het rendement enorm te verhogen. Het is een andere wijze van leren en studeren. Met de geheugentechniek.

Voor welk publiek zijn je lezingen het meest geschikt?

Natuurlijk voor iedereen die zich herkent in de eerder vernoemde pijnpunten. Kijk, in wezen is de geheugentechniek een krachtig gereedschap die iedereen in zijn leven kan toepassen. Wel is het zo dat mensen die veel te maken hebben met leren en informatie verwerken, hun kennis regelmatig delen met anderen en ook nog eens veel mensen ontmoeten, snel de pijnpunten herkennen. Maar in wezen is de waarde er voor iedereen. Het mooie van de geheugentechniek is dat iedereen het kan leren. Het is een andere manier van denken, dat wel. Het is omdenken. Een andere wijze van je brein en geheugen gebruiken. Maar wel een hele leuke en bovenal effectieve wijze. En daar vertel ik met heel veel plezier over.

Bekijk de lezingen van Rick de Jong
Vrijblijvend informatie over Rick de Jong

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Of neem direct contact op:

Bel: +31(0)308080884
Rick de Jong
Rick de Jong

5 van de 5 sterren

Leerzame en waardevolle lezing, heeft me ontzettend geholpen met daadwerkelijk onthouden wat belangrijk is of het nu uit een artikel is of uit een gesprek wat je met iemand voert. En ik kan nu veel beter omgaan met multitask dilemma's in mijn dagelijkse leven, op het werk en ook thuis. Echt een aanrader voor iedereen die meer uit zichzelf wil halen en structuur in z'n hoofd wil krijgen in plaats van chaos.

Rick de Jong geeft lezingen over de volgende onderwerpen