Loading content ...

Telefoon: +31 202 415 730

Bel ons voor vragen of advies
Adjied Bakas

Adjiedj Bakas

Trendwatcher

Tarieven en beschikbaarheid
Vrijblijvend informatie over Adjiedj Bakas

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Adjiedj

Lecture icon

Lezingen

References icon

Referenties

Interviews icon

Artikelen

Tarieven en beschikbaarheid

Meer dan 150.000 mensen per jaar bezoeken de inspirerende lezingen van Adjied Bakas. Trendwatcher Adjied Bakas een van de meest succesvolle en inspirerende Tendwatchers van het moment en geeft lezingen in binnen- en buitenland.

Tendwatcher Adjied Bakas wordt karaktistiek getypeerd als ‘inspirerend’ (BBC), ‘major trendwatcher’ (China Daily) en ‘optimistisch’ (CNN). Als een visionair met humor betrekt hij het publiek bij zijn lezing en is hij de verpersoonlijking van ‘infotainment’. De lezingen van Adjied Bakas verschillen over trends met betrekking tot economie, zorg, arbeidsmarkt, technologie, openbaar bestuur, food en zingeving. Hij is van nature een grote optimist maar heeft ook zeker oog van de keerzijde van vooruitgang. Eenzaamheid is volgens hem een van de grote trends in de komende jaren met onze hyperconnected samenleving maar hij stelt ook dat verstandige keuzes kunnen helpen bij het zelf maken van geluk. Adjiedj Bakas gaat graag met u in gesprek over een lezing die bij uw ideeën past en heeft ook vele mogelijke onderwerpen voor lezingen die als inspiratie voor u kunnen dienen. Hieronder ziet u verschillende lezingen die hij kan geven.

Na het beëindigen van zijn studie Nederlands met specialisatie Communicatiekunde in 1987 aan de Universiteit Utrecht, werkte Adjiedj Bakas als communicatieadviseur bij verschillende grote bedrijven zoals de NOS en KLM. Werkzaam in de jaren ‘80 heeft hij geleerd om de negatieve berichten met een positieve inslag te brengen. Hij was directeur van trendcommunicatiebureau Dexter BV en geeft tegenwoordig ook verscheidene gastcolleges op universiteiten en hogescholen over de hele wereld. Het Nederlands Instituut voor Marketing (NIMA)heeft hem genoemd als de invloedrijkste trendwatcher onder marketeers en hij was in 2009 dan ook verkozen tot Trendwatcher van het Jaar. Zakenblad Management Team heeft hem als een van de 25 creatiefste Nederlanders benoemd.

Spreker Adjiedj Bakas heeft naast de grote hoeveelheid lezingen per jaar ook al verscheidene boeken uitgegeven. Zo heeft hij de bestsellers ‘The Future of Food’, ‘De Staat van Morgen’, ‘Plenty; Megatrends, Water, Energie, Grondstoffen en Duurzaamhei’d en het Noorse boek ‘Halveis til Fremtiden’ geschreven. Deze titels zijn verschenen in het Engels, Nederlands, Zweeds, Noors, Chinees en Portugees, en binnenkort komt zijn eerste Duitse boek ‘Deutschland Regnet Ab’ uit. In het NRC Handelsblad schreef Japke Bouwma: “Een boek van Adjiedj Bakas leest als een tijdschrijft. De vormgeving is top en verrijkt met geweldige fotografie”.

Lees hier het interview met Adjiedj Bakas.

Bekijk de lezingen van Adjiedj Bakas

  Lezingen van Trendwatcher Adjied Bakas

  • Plenty: Duurzaam Ondernemen

   Adjiedj Bakas stelt dat wij een evolutie van het kapitalisme mee maken met meer mensen maar met nog een groter wereldwijd BBP. Willen we dat de gehele mensheid in de 21ste eeuw een gouden eeuw mee maakt, dan moet er een betere beschikbaarheid van energie, water en grondstoffen worden geregeld. Superslimme manieren van watermanagement zijn al mogelijk, waardoor het overheersende pessimisme niet nodig is. Een energiemix zal ook nog uit de fossiele energievormen kunnen blijven bestaan, naast duurzame vormen. Bakas laat zien wat de innovaties zijn die nu al plaatsvinden en hoe deze in de toekomst nog veel meer zullen ontwikkelen.

  • Alles is Informatietechnologie

   Privacy is iets van het verleden. IT is een grote verandering in ons leven en dat zal zo door blijven gaan. Alle informatie op een computer of smartphone is al toegankelijk voor degene die het willen, goed- of kwaadwillend, en het gebruik van Big Data en datamining zal in de toekomst alleen maar toenemen. De komende jaren zullen veel meer IT-specialisten nodig zijn om ook hier mee om te gaan. Maar wat zijn de meningen over privacy, na onder andere de openbaringen van Edward Snowdon? Spreker Adjiedj Bakas praat u bij en laat zien hoe de IT-industrie er nu uitziet en wat de toekomst zal brengen.

  • De Toekomst van Gezondheid

   Alle innovaties en ontwikkelingen in de gezondheidszorg zullen niet opeens ophouden in de 21ste eeuw. Integendeel, we worden ouder dan ooit en in een betere conditie en de mogelijkheid is dat dit proces steeds verder gaat. Maar hoe willen we deze extra jaren in ons leven besteden? Samen met de mogelijkheden van informatietechnologie en inspirerende outsiders voor de zorg, kan de zorg goedkoper en ook zeker leuker en beter worden. Adjiedj Bakas laat zien wat deze inspiratie is en wat de mogelijkheden in de toekomst zullen zijn.

Referenties

Erg prettige en ongedwongen sfeer. Dhr. Bakas begrijpt direct welke kant de klant graag op wil en legt razendsnel verbindingen, die hij vervolgens pakkend en helder formuleert.

Bastiaan Sallevelt

Interessant / goed, prima verbinding gemaakt naar ons thema.

Marlon Westzaan

Goede lezing, sprak de aanwezigen aan.

Patty Van Asselt

Adjied Bakas over zijn ervaring als Trendwatcher

Adjiedj Bakas vertelt u in dit interview hoe hij zijn werk als trendwatcher doet en wat zijn ervaringen zijn met lezingen.

Als trendwatcher moet u natuurlijk goed op de hoogte blijven, hoe doet u dit met de grote hoeveelheid nieuws en veranderingen die over de hele wereld plaatsvinden?
Ik begin altijd vanuit mijn intuïtie: wat denk ik dat er gebeurt en dan zoek ik er de bewijslast voor. Ik gebruik hiervoor research, ik heb mensen in India die onderzoek doen, bijvoorbeeld naar patenten en nieuwe uitvindingen. Daarnaast wissel ik veel kennis uit met een aantal universiteiten en met de economische bureaus van banken, verzekeraars en accountantskantoren. Deze hebben al veel onderzoekers zitten, zoals JP Morgan in London, en die weten wat er met de geldstromen gebeurt. Hier kun je zien: welke zijn er, waar gaan deze heen en dan kan al deze informatie aan elkaar worden gekoppeld om een beeld te krijgen.

U heeft bij verschillende bedrijven gewerkt, wat is een van de belangrijkste dingen die u daar heeft geleerd die u nog steeds gebruikt?
Ik heb bij de omroep en bij de KLM gewerkt inderdaad. Hoe je dingen moet communiceren was een van de belangrijkste dingen. Vooral bij de omroep heb ik geleerd dat je wel kennis kunt hebben maar je moet het ook op een interessante manier kunnen brengen aan de mensen zodat ze er enthousiast over blijven. Dit is wel een kunst, ik zie vaker mensen op het podium met veel kennis die dit helaas niet kunnen brengen. Zij kijken bijvoorbeeld naar het scherm of staan met de rug naar het publiek. Communiceren is echt een vak en dit weten mensen vaak niet.

Per jaar geeft u veel lezingen. Hoe gaat u het gesprek met het publiek aan en wat is de belangrijkste boodschap die u het publiek wilt meegeven?
Dat klopt, ik geef ongeveer 200 lezingen per jaar. Het belangrijkste is: ik breng de mensen hoop en troost. Veel mensen zijn bang voor de toekomst en ik breng hoop. Het komt wel goed, er zijn genoeg mooie kansen voor de toekomst. Je moet het alleen wel zelf doen.

Over de hele wereld geeft u verscheidene gastcolleges, wat betekent het voor u om op universiteiten en hogescholen te spreken?
Ik vind het leuk om met jonge mensen te sparren. De jeugd heeft de toekomst en de millenials hebben wel andere ideeën dan mijn generatie en dat vind ik wel spannend. Hoe kijken wij tegen dingen aan en hoe kijken zij tegen dingen aan. Wat kun je hier dan van maken.

Naast een spreker in Nederland, bent u ook internationaal actief. Welke internationale ervaring heeft de meeste indruk op u gemaakt?
Ik heb altijd veel pret in Silicon Valley. Ik heb hier plezier in omdat al die gekke IT’ers, al die gekke nerds weer lollige nieuwe dingen aan het verzinnen zijn. Tegelijkertijd, sommige dingen zijn ook echt onzin, zoals Google en een gedachte om ons onsterfelijk te maken. De wereld is al overbevolkt en worden wij hier zelf wel gelukkig van? Dus daar heb ik hele leuke discussies over. Ook ben ik zeer onder de indruk van de opkomst van Azië, zeker China, waar ontzettend veel briljante dingen gebeuren. Dat is erg leuk. Vooral de honger en de ambitie van de Chinezen, daar houd ik wel van.

Wat is het belang van humor in uw lezingen?
Volgens onderzoek kun je serieuze boodschappen heel goed brengen door mensen eerst aan het lachen te maken. Het hoofd gaat dan al wat open en een hardere boodschap die direct daarna komt, komt veel beter aan en dan wordt het ook beter onthouden. Dat is hoe ik er ook mee speel. Zo kan ik mensen op verschillende manieren aanspreken. De lach is de kortste afstand tussen mensen dus het is ook een goeie manier van infotainment, informatie op een entertainende manier brengen.

Bekijk de lezingen van Adjiedj Bakas
Vrijblijvend informatie over Adjiedj Bakas

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Adjiedj Bakas geeft lezingen over de volgende onderwerpen