Bel ons op 030 80 80 884
en krijg professioneel advies van onze deskundige consultantsBel ons op 030 80 80 884
5 van de 5 sterren
Erg prettige en ongedwongen sfeer. Dhr. Bakas begrijpt direct welke kant de klant graag op wil en legt razendsnel verbindingen, die hij vervolgens pakkend en helder formuleert.
Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid
Meer dan 150.000 mensen per jaar bezoeken de inspirerende lezingen van Adjied Bakas. Trendwatcher Adjied Bakas een van de meest succesvolle en inspirerende Tendwatchers van het moment en geeft lezingen in binnen- en buitenland.
Tendwatcher Adjied Bakas wordt karaktistiek getypeerd als ‘inspirerend’ (BBC), ‘major trendwatcher’ (China Daily) en ‘optimistisch’ (CNN). Als een visionair met humor betrekt hij het publiek bij zijn lezing en is hij de verpersoonlijking van ‘infotainment’. De lezingen van Adjied Bakas verschillen over trends met betrekking tot economie, zorg, arbeidsmarkt, technologie, openbaar bestuur, food en zingeving. Hij is van nature een grote optimist maar heeft ook zeker oog van de keerzijde van vooruitgang. Eenzaamheid is volgens hem een van de grote trends in de komende jaren met onze hyperconnected samenleving maar hij stelt ook dat verstandige keuzes kunnen helpen bij het zelf maken van geluk. Adjiedj Bakas gaat graag met u in gesprek over een lezing die bij uw ideeën past en heeft ook vele mogelijke onderwerpen voor lezingen die als inspiratie voor u kunnen dienen. Hieronder ziet u verschillende lezingen die hij kan geven.
Na het beëindigen van zijn studie Nederlands met specialisatie Communicatiekunde in 1987 aan de Universiteit Utrecht, werkte Adjiedj Bakas als communicatieadviseur bij verschillende grote bedrijven zoals de NOS en KLM. Werkzaam in de jaren ‘80 heeft hij geleerd om de negatieve berichten met een positieve inslag te brengen. Hij was directeur van trendcommunicatiebureau Dexter BV en geeft tegenwoordig ook verscheidene gastcolleges op universiteiten en hogescholen over de hele wereld. Het Nederlands Instituut voor Marketing (NIMA)heeft hem genoemd als de invloedrijkste trendwatcher onder marketeers en hij was in 2009 dan ook verkozen tot Trendwatcher van het Jaar. Zakenblad Management Team heeft hem als een van de 25 creatiefste Nederlanders benoemd.
Spreker Adjiedj Bakas heeft naast de grote hoeveelheid lezingen per jaar ook al verscheidene boeken uitgegeven. Zo heeft hij de bestsellers ‘The Future of Food’, ‘De Staat van Morgen’, ‘Plenty; Megatrends, Water, Energie, Grondstoffen en Duurzaamhei’d en het Noorse boek ‘Halveis til Fremtiden’ geschreven. Deze titels zijn verschenen in het Engels, Nederlands, Zweeds, Noors, Chinees en Portugees, en binnenkort komt zijn eerste Duitse boek ‘Deutschland Regnet Ab’ uit. In het NRC Handelsblad schreef Japke Bouwma: “Een boek van Adjiedj Bakas leest als een tijdschrijft. De vormgeving is top en verrijkt met geweldige fotografie”.
Lees hier het interview met Adjiedj Bakas.
Bekijk de lezingen van Adjiedj BakasErg prettige en ongedwongen sfeer. Dhr. Bakas begrijpt direct welke kant de klant graag op wil en legt razendsnel verbindingen, die hij vervolgens pakkend en helder formuleert.
Bastiaan Sallevelt
Interessant / goed, prima verbinding gemaakt naar ons thema.
Marlon Westzaan
Goede lezing, sprak de aanwezigen aan.
Patty Van Asselt
Adjiedj Bakas vertelt u in dit interview hoe hij zijn werk als trendwatcher doet en wat zijn ervaringen zijn met lezingen.
Als trendwatcher moet u natuurlijk goed op de hoogte blijven, hoe doet u dit met de grote hoeveelheid nieuws en veranderingen die over de hele wereld plaatsvinden?
Ik begin altijd vanuit mijn intuïtie: wat denk ik dat er gebeurt en dan zoek ik er de bewijslast voor. Ik gebruik hiervoor research, ik heb mensen in India die onderzoek doen, bijvoorbeeld naar patenten en nieuwe uitvindingen. Daarnaast wissel ik veel kennis uit met een aantal universiteiten en met de economische bureaus van banken, verzekeraars en accountantskantoren. Deze hebben al veel onderzoekers zitten, zoals JP Morgan in London, en die weten wat er met de geldstromen gebeurt. Hier kun je zien: welke zijn er, waar gaan deze heen en dan kan al deze informatie aan elkaar worden gekoppeld om een beeld te krijgen.
U heeft bij verschillende bedrijven gewerkt, wat is een van de belangrijkste dingen die u daar heeft geleerd die u nog steeds gebruikt?
Ik heb bij de omroep en bij de KLM gewerkt inderdaad. Hoe je dingen moet communiceren was een van de belangrijkste dingen. Vooral bij de omroep heb ik geleerd dat je wel kennis kunt hebben maar je moet het ook op een interessante manier kunnen brengen aan de mensen zodat ze er enthousiast over blijven. Dit is wel een kunst, ik zie vaker mensen op het podium met veel kennis die dit helaas niet kunnen brengen. Zij kijken bijvoorbeeld naar het scherm of staan met de rug naar het publiek. Communiceren is echt een vak en dit weten mensen vaak niet.
Per jaar geeft u veel lezingen. Hoe gaat u het gesprek met het publiek aan en wat is de belangrijkste boodschap die u het publiek wilt meegeven?
Dat klopt, ik geef ongeveer 200 lezingen per jaar. Het belangrijkste is: ik breng de mensen hoop en troost. Veel mensen zijn bang voor de toekomst en ik breng hoop. Het komt wel goed, er zijn genoeg mooie kansen voor de toekomst. Je moet het alleen wel zelf doen.
Over de hele wereld geeft u verscheidene gastcolleges, wat betekent het voor u om op universiteiten en hogescholen te spreken?
Ik vind het leuk om met jonge mensen te sparren. De jeugd heeft de toekomst en de millenials hebben wel andere ideeën dan mijn generatie en dat vind ik wel spannend. Hoe kijken wij tegen dingen aan en hoe kijken zij tegen dingen aan. Wat kun je hier dan van maken.
Naast een spreker in Nederland, bent u ook internationaal actief. Welke internationale ervaring heeft de meeste indruk op u gemaakt?
Ik heb altijd veel pret in Silicon Valley. Ik heb hier plezier in omdat al die gekke IT’ers, al die gekke nerds weer lollige nieuwe dingen aan het verzinnen zijn. Tegelijkertijd, sommige dingen zijn ook echt onzin, zoals Google en een gedachte om ons onsterfelijk te maken. De wereld is al overbevolkt en worden wij hier zelf wel gelukkig van? Dus daar heb ik hele leuke discussies over. Ook ben ik zeer onder de indruk van de opkomst van Azië, zeker China, waar ontzettend veel briljante dingen gebeuren. Dat is erg leuk. Vooral de honger en de ambitie van de Chinezen, daar houd ik wel van.
Wat is het belang van humor in uw lezingen?
Volgens onderzoek kun je serieuze boodschappen heel goed brengen door mensen eerst aan het lachen te maken. Het hoofd gaat dan al wat open en een hardere boodschap die direct daarna komt, komt veel beter aan en dan wordt het ook beter onthouden. Dat is hoe ik er ook mee speel. Zo kan ik mensen op verschillende manieren aanspreken. De lach is de kortste afstand tussen mensen dus het is ook een goeie manier van infotainment, informatie op een entertainende manier brengen.
Een digitale storm raast over het bedrijfsleven; oude verdienmodellen verdwijnen, nieuwe komen ervoor in de plaats. Alle grote digitale trends bereiken nu hun kantelpunt. Social, Mobile, Analytics en Cloud (SMAC) zijn volwassen geworden, vloeien in elkaar over en versterken elkaar. Tel hierbij op het Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence (AI) en Virtual Reality (VR).
Bestel dit boek2020 is volgens de Chinezen het Jaar van de Rat. De rat staat voor Chinezen symbool voor welvaart en overvloed. Omdat ratten zich snel reproduceren, aanbidden Chinezen vaak de rat als ze hun kinderwens vervuld willen zien. Of we in 2020 na een periode van baarstaking weer gaan broeden en een babyboom krijgen valt nog te bezien. Vergrijsd Europa gaat nieuwe baby’s steeds meer promoten. Je kunt immers geen toekomst bouwen op basis van andermans kinderen.
Bestel dit boekIedere Nederlandse ondernemer krijgt de komende tijd op een of andere manier te maken met China. Zoals de 20e eeuw de Amerikaanse Eeuw was, wordt de 21e eeuw de Chinese Eeuw. De meeste megatrends zijn daarom ook Chinese megatrends.
Bestel dit boekDe transport- en logistieksector zit weer fors in de lift. Maar achterover leunen is er niet bij. De Digitale Transformatie die raast door alle sectoren in de economie zal ook leiden tot een snelle transformatie van cargo, transport en logistiek. Het inzicht begint bij steeds meer stakeholders in de sector nu toch echt te landen: we hebben heel veel data in de logistiek en we kunnen daar nog veel meer waarde uit halen.
Bestel dit boekHet midden- en kleinbedrijf (mkb) geldt van oudsher als de kurk onder de Nederlandse economie. Het is de banenmachine van ons land en neemt twee derde van de totale werkgelegenheid in de marktsector voor haar rekening. Ook wordt 61 procent van ons nationaal inkomen verdiend in het mkb. Kijken we naar de import en export, dan is het aandeel van het mkb daarin 60, respectievelijk 62 procent. Uit cijfers van het CBS blijkt verder dat mkb-bedrijven veel geld uitgeven aan onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten.
Bestel dit boekSnel informatie over tarieven en beschikbaarheid