Loading content ...

Freija van Duijne

Freija van Duijne

Toekomstverkenner

Spreker Freija van Duijne heeft meer dan tien jaar ervaring als toekomstverkenner. Vooral het snijvlak tussen technologische innovaties en maatschappelijke veranderingen heeft altijd op haar belangstelling mogen rekenen. Freija’s lezingen zetten niet alleen aan het denken over trends en ontwikkelingen, ze laat ook  zien hoe je als organisatie succesvol op een veranderende wereld kan inspelen.

Boek een lezing

Zou u graag meer willen weten over deze spreker? Neem vrijblijvend contact met ons op. We geven graag advies over de mogelijkheden.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Spreker Freija van Duijne staat internationaal bekend als expert op gebied van strategic foresight (de Engelstalige benaming van toekomstverkennen). Ze is verbonden geweest aan diverse overheden, multi- laterale organisaties en denktanks. De toekomstverkenningen waaraan zij heeft gewerkt en leiding heeft gegeven gaan altijd over wat veranderingen in de wereld om ons heen betekenen voor de organisatie. Dat leert dit ons hoe we betere beslissingen kunnen nemen, wetende dat er veel complexe en onzekere ontwikkelingen gaande zijn.

Haar inspiratielezingen maakt ze op maat, waarbij ze de meest actuele voorbeelden benoemt van ontwikkelingen die voor de organisatie relevant kunnen zijn (ook al denkt men nog van niet). Ze laat zien dat we middenin een groot maatschappelijk veranderingsproces zitten. De energietransitie, voedseltransitie, burgerschaptransitie maken veel energie los in de samenleving en vragen om een andere manier van sturing en samenwerking. Met handgetekende illustraties, korte filmpjes en andere beelden neemt ze ieder publiek van begin tot einde mee. Het inspirerende verhaal van spreker Freija van Duijne om met elkaar verder te bespreken hoe je als organisatie concreet met deze ontwikkelingen aan de slag kan. Met een workshop aansluitend op de lezing kan Freija dit proces faciliteren om de bijeenkomst af te sluiten met concrete handelingsperspectieven.

Spreker Freija van Duijne is voorzitter van de Dutch Future Society, een netwerk van trendonderzoekers, strategen en futurologen dat verbonden is aan het wereldwijde netwerk de Association of Professional Futurists. Daarnaast maakt Freija deel uit van het collectief van trendwatchers dat jaarlijks de trendrede verzorgt.

   Lezingen over data en privacy

   

  Onze economie draait op data, en ook bij nationale veiligheid speelt data een centrale rol. Overal waar we gaan en staan laten we data achter. Zonder dat we het het doorhebben wordt onze identiteit met onze voorkeuren en tendenties, weliswaar versleuteld, vastgelegd in profielen die wereldwijd verhandeld worden. Mede door het Internet of Things zal het gebruik van data de komende tijd verder toenemen. Welke ontwikkelingen kunnen we verwachten? Waar moeten we op letten om onze privacy te beschermen? Wat kunnen we doen om nu en in de toekomst op een veilige, zorgvuldige en respectvolle manier met data en persoonsgegevens om te gaan?

  In haar lezing schetst Freija van Duijne de drijvende krachten die bepalend zijn voor de toekomst. Met indringende en soms confronterende voorbeelden gaat ze in op dilemma’s rondom data en privacy. De volledige betekenis van begrippen als “data zijn het nieuwe goud” wordt helder gemaakt. Na haar verhaal begrijp je dat privacy niet gaat over geheimen of “niets te verbergen hebben.” Maar dat het gaat om sturing en de mate waarin we dat mogelijk maken en accepteren.

  Masterclass Strategic Foresight

   

  Een specifieke vorm van haar lezing is de Masterclass Strategic Foresight. Deze lezing en boardroom sessie is bedoeld voor CEO’s om de ins en outs van strategic foresight te leren. Wie leert denken als een toekomstverkenner zal in staat zijn om het impact van trends en ontwikkelingen beter in te schatten en processen in gang te zetten om vroegtijdig te anticiperen op veranderingen en blijvend succesvol te zijn.

Gerelateerde sprekers

Freija van Duijne geeft lezingen over de volgende onderwerpen: