Bel ons op 030 80 80 884

en krijg professioneel advies van onze deskundige consultants
Sprekersbureau Athenas

Iedereen kan lobbyen. En menigeen lobbyt zonder het in de gaten te hebben!

Erik van Venetie

Erik van Venetië

Lobby-adviseur en Interviewer

Tarieven en beschikbaarheid
Erik van Venetië

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Erik

Lecture icon

Lezingen

Video icon

Video

Interviews icon

Artikelen

Books icon

Boeken

Tarieven en beschikbaarheid

Spreker Erik van Venetië heeft meer dan twintig jaar ervaring in het lobbyvak en vertelt graag over wat er werkelijk achter de schermen gebeurt tijdens het beïnvloeden van de macht. Opgeleid als politicoloog werkte hij eerst als politiek redacteur bij de Volkskrant. Hier leerde hij zijn vlotte manier van communiceren en schrijven. Daarna werd hij lobbyist van de Nederlandse Spoorwegen en later public affairs adviseur bij Berenschot. Nu is Erik zelfstandig adviseur, spreker, schrijver en trainer en tevens associé van Berenschot. In zijn loopbaan is politiek de spil waar alles om draait. Hij heeft enkele boeken geschreven over politieke geschiedenis en over de lobbywereld.

Redenen om spreker Erik van Venetië te boeken

  • Met zijn uitgebreide kennis op het gebied van lobbyen is Erik een populaire en veel gevraagde spreker
  • De ruime ervaring van Erik als spreker zorgt gegarandeerd voor een professionele presentatie en een succesvol evenement
  • Doelgerichte lezingen geheel op maat voor jouw organisatie of evenement

Iedereen kan lobbyen. En menigeen lobbyt zonder het in de gaten te hebben!

Omdat spreker Erik van Venetië al vele jaren in de lobbywereld werkt is hij een veelgevraagde spreker en workshopleider. Samen met Jaap Luikenaar schreef hij “Het Grote Lobbyboek”. Hierin leest u de ongeschreven regels van het spel en de praktische tips en trucs die u altijd al wilde weten, maar nooit durfde te vragen. Daarnaast schreef hij het boek “Door Haagse ogen: lobbyadvies van Kamerleden en topambtenaren” Dit boek biedt een actueel inkijkje in de Haagse binnenwereld door de ogen van de ontvangers van de lobby.

Ook presenteert Erik van Venetië geregeld de rubriek de Politieke Schatkamer in het WNL-programma  Haagse Lobby op Radio 1. Ook ontwikkelt Erik de academische kant van lobbyen. Hij is vaste gastdocent in de Leergang public affairs van de Universiteit Leiden Campus Den Haag. En hij doet onderzoek naar nieuwe lobby-ontwikkelingen samen met de Universiteit Leiden.

Spreker Erik van Venetië heeft als veelgevraagd spreker een grote variatie aan lobby-onderwerpen waarover hij kan spreken. Hij verzorgt interactieve lezingen over effectief lobbyen voor bedrijven, brancheorganisaties, goede doelen-organisaties en overheden, zoals gemeenten. Het is mogelijk in combinatie met zijn lezing of workshop exemplaren van “Het Grote Lobbyboek” te kopen voor alle aanwezigen. Met het boek als rode draad gaat hij samen met de aanwezigen dieper in op uw specifieke lobbysituatie.

Ook beheerst Erik als oud-Volkskrant-journalist de kunst van het interviewen, ook voor grote groepen. Op de lokale radio van Amersfoort presenteert hij een actualiteitenprogramma waarin hij regionale gasten interviewt. Vandaar dat Erik ook inzetbaar is als dagvoorzitter of interviewer tijdens een bijeenkomst.

Bekijk de lezingen van Erik van Venetië
Lezing van spreker Erik van Venetië

Lobbyen binnen gemeenten

Gemeenten worden als lobbydoel steeds belangrijker. Hoe werkt een gemeente, hoe verleid je een wethouder? En hoe lobbyen gemeentebesturen zelf? In zijn lezing inspireert Erik met verhalen uit de praktijk: waar is de gemeente gevoelig voor? Aan welke knoppen kun je draaien in dit aparte wereldje? Welke tips en tricks werken het beste? Hoe kom je binnen en hoe blijf je binnen bij de wethouder en de gemeenteambtenaar? Voor bedrijven, maatschappelijke organisaties en samenwerkingsverbanden in de duurzaamheid, bereikbaarheid, zorg, onderwijs en economie.

Lezing van spreker Erik van Venetië

Iedereen kan lobbyen

En menigeen lobbyt, zonder dat-ie het in de gaten heeft. In Den Haag, Brussel en in de eigen gemeente. Welke fijne kneepjes van het vak moet je kennen om effectief te beïnvloeden? Lobbyen is niet meer het monopolie van de grote bedrijven. Bedrijven, overheden, brancheorganisaties, goededoelen-organisaties, maar ook de burger-actiegroepen (grassroots), gebruik makend van de digitale instrumenten. Lobbyen wordt steeds meer een gewoon beroep. Het aantal lobbyisten groeit. Er is niets duister aan. Het mistige imago verdwijnt langzaam. Het is een vaardigheid die elke directeur en bestuurder moet beheersen.

Video van spreker Erik van Venetië

Lobbytafel #6 De afgehaakte burger. Met Robert Wester

Bekijk de lezingen van Erik van Venetië
13.09.2018

Lobbyen bij de gemeente: Hoe kom je binnen bij de nieuwe wethouder?

De nieuwe wethouders zijn net aan het werk of ze beginnen binnenkort. De lokale overheid krijgt meer te zeggen over de toekomst van bedrijven, zorgverleners en verenigingen in de gemeente, maar ook over landelijk opererende sectoren en brancheorganisaties. Allemaal zoeken ze ingangen bij de gemeentebestuurders.

Het wordt drukker op het gemeentehuis.

Hoe krijg je toegang tot de wethouder? Hoe val je op tussen de concurrentie? Dit zijn mijn tips uit de praktijk. Hoe kom je binnen? En hoe blijf je binnen?

Weet met wie je praat. Lees het collegeakkoord van het nieuwe college van burgemeester en wethouders. Lees het verkiezingsprogramma van de politieke partij van de wethouder. Volg de wethouder op Twitter. Door dat speurwerk krijg je gevoel voor waar de wethouder warm voor loopt.

Bied iets. Dat is meteen mijn allerbelangrijkste tip. Bedelen werkt doorgaans niet. Dan mag je achteraan aansluiten in de rij. Bied iets waar je de wethouder mee helpt een probleem op te lossen. Welk probleem? Dat vind je in het coalitieakkoord.

Stel, jij bent directeur van de kinderopvang en de wethouder wil meer woningen voor hoogopgeleide tweeverdieners. Dan heb je iets te bieden. Bied de wethouder van onderwijs aan mee te denken over een nieuwe, innovatieve vestiging in de nieuwbouwwijk. Zorg dat je aan tafel komt over de onderwerpen die voor de ander ook belangrijk zijn. Zie je belemmeringen? Bespreek dan hoe de wethouder die kan oplossen. Lukt het niet bij de wethouder van onderwijs, probeer dan de collega met economie of wonen in de portefeuille.

Werk samen. Zoek samenwerking met organisaties of bedrijven waar jij van nature geen contact mee hebt. Als je een nieuwe vestiging van je kinderopvang voor kinderen van de hoogopgeleide tweeverdieners wilt openen, zoek dan eens contact met de grootste bedrijven, met de winkels voor biologische voeding of met de muziekschool. Door samen te werken met strange bedfellows val je op bij de wethouder.

Betrek je eindgebruikers. De ouders van de kinderopvang, jouw klanten, jouw patiënten, verzamel de wensen en commentaren van de mensen voor wie je het uiteindelijk doet.  Zoek cijfers over hun leeftijden, de wijken waar ze wonen. Neem een kleine delegatie van de eindgebruikers mee naar de wethouder. Gemeentebestuurders zijn graag zichtbaar voor hun achterban. Bied hulp aan.

Leg contact met de ambtenaar die de wethouder adviseert en ondersteunt. Zeker in grote gemeenten kom je niet zo maar bij een wethouder binnen. Heb je geen idee bij welke ambtenaar te beginnen? Vraag dan een ervaren gemeenteraadslid jou de weg in de bureaucratie te wijzen. Daar zijn volksvertegenwoordigers óók voor.

Heb geduld. Even snel wat ritselen bij de wethouder is er niet bij. Lobbyen is een zaak van lange adem.

Bekijk de lezingen van Erik van Venetië

Public affairs in maatschappelijk perspectief - Professional tussen wetenschap en praktijk

Het vakgebied van Public affairs groeit in omvang. De publieke aandacht neemt eveneens toe. Belangenbehartiging richt zich steeds minder op de politiek en steeds vaker op stakeholders in de maatschappij. Issues in de samenleving worden met de dag belangrijker en bepalen dan ook in toenemende mate de strategie van public affairs.

Deze ontwikkelingen vonden slechts zelden hun weg in de vakliteratuur. Er zijn inmiddels al aardig wat boeken over public affairs gepubliceerd – ook in Nederland. Veel van die boeken hebben een aanzienlijk ‘how-to’ en ‘hands-on’ karakter. Die hebben veelal hun nut bewezen, maar het vakgebied is toe aan een nieuwe kwalitatieve sprong.

Bestel dit boek

Het grote lobbyboek De ongeschreven regels van het spel

Lobbyen is iemand voor uw karretje spannen om er zelf beter van te worden. Het is een alledaagse bezigheid, er is niets geheimzinnigs aan, en iedereen kan het. Sterker: velen doen het al zonder het te beseffen. Voor een nieuwe baan, een subsidie, om iets te verkopen, om regels van de overheid te veranderen.

Lobbyen loont. Als u de kneepjes van het vak maar kent. Het bestuur van de voetbalclub, de directeur, de ambtenaar, de minister, hun secretaresse en de koningin: ze zijn allen te verleiden door de listige lobbyist. Dit boek geeft de tips en de trucs en beantwoordt praktische vragen als: hoe beweeg u zich soepel op een receptie, hoe schrijft u een overtuigende lobbybrief, hoe pakt u een beslisser in, hoe troef u uw tegenstanders af?

Bestel dit boek
Vrijblijvend informatie over Erik van Venetië

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Of neem direct contact op:

Bel: +31(0)308080884

Erik van Venetië geeft lezingen over de volgende onderwerpen