Loading content ...

Erik van Venetie

Erik van Venetië

Lobby-adviseur en Interviewer

Erik van Venetië claimt: “Iedereen kan lobbyen. En menigeen lobbyt zonder het in de gaten te hebben!”. De kunst is om de fijne kneepjes van het lobbyen te kennen en hoe u die kunt inzetten in uw belang èn … in het belang van de ander. Met zijn ruime ervaring als lobbyist, journalist en spreker laat spreker Erik van Venetië u als geen ander zien wat er gebeurt in het lobbyspel en hoe u daarin zelf meespeelt.

Boek een lezing

Zou u graag meer willen weten over deze spreker? Neem vrijblijvend contact met ons op. We geven graag advies over de mogelijkheden.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Spreker Erik van Venetië heeft meer dan twintig jaar ervaring in het lobbyvak en vertelt graag over wat er werkelijk achter de schermen gebeurt tijdens het beïnvloeden van de macht. Opgeleid als politicoloog werkte hij eerst als politiek redacteur bij de Volkskrant. Hier leerde hij zijn vlotte manier van communiceren en schrijven. Daarna werd hij lobbyist van de Nederlandse Spoorwegen en later public affairs adviseur bij Berenschot. Nu is Erik zelfstandig adviseur, spreker, schrijver en trainer en tevens associé van Berenschot. In zijn loopbaan is politiek de spil waar alles om draait. Hij heeft enkele boeken geschreven over politieke geschiedenis en over de lobbywereld.

Omdat spreker Erik van Venetië al vele jaren in de lobbywereld werkt is hij een veelgevraagde spreker en workshopleider. Samen met Jaap Luikenaar schreef hij “Het Grote Lobbyboek”. Hierin leest u de ongeschreven regels van het spel en de praktische tips en trucs die u altijd al wilde weten, maar nooit durfde te vragen. Daarnaast schreef hij het boek “Door Haagse ogen: lobbyadvies van Kamerleden en topambtenaren” Dit boek biedt een actueel inkijkje in de Haagse binnenwereld door de ogen van de ontvangers van de lobby.

Ook presenteert Erik van Venetië geregeld de rubriek de Politieke Schatkamer in het WNL-programma  Haagse Lobby op Radio 1. Ook ontwikkelt Erik de academische kant van lobbyen. Hij is vaste gastdocent in de Leergang public affairs van de Universiteit Leiden Campus Den Haag. En hij doet onderzoek naar nieuwe lobby-ontwikkelingen samen met de Universiteit Leiden.

Spreker Erik van Venetië heeft als veelgevraagd spreker een grote variatie aan lobby-onderwerpen waarover hij kan spreken. Hij verzorgt interactieve lezingen over effectief lobbyen voor bedrijven, brancheorganisaties, goede doelen-organisaties en overheden, zoals gemeenten. Het is mogelijk in combinatie met zijn lezing of workshop exemplaren van “Het Grote Lobbyboek” te kopen voor alle aanwezigen. Met het boek als rode draad gaat hij samen met de aanwezigen dieper in op uw specifieke lobbysituatie.

Ook beheerst Erik als oud-Volkskrant-journalist de kunst van het interviewen, ook voor grote groepen. Op de lokale radio van Amersfoort presenteert hij een actualiteitenprogramma waarin hij regionale gasten interviewt. Vandaar dat Erik ook inzetbaar is als dagvoorzitter of interviewer tijdens een bijeenkomst.

  Lezingen van spreker Erik van Venetië

  • Lobbyen binnen gemeenten

   Gemeenten worden als lobbydoel steeds belangrijker. Hoe werkt een gemeente, hoe verleid je een wethouder? En hoe lobbyen gemeentebesturen zelf? In zijn lezing inspireert Erik met verhalen uit de praktijk: waar is de gemeente gevoelig voor? Aan welke knoppen kun je draaien in dit aparte wereldje? Welke tips en tricks werken het beste? Hoe kom je binnen en hoe blijf je binnen bij de wethouder en de gemeenteambtenaar? Voor bedrijven, maatschappelijke organisaties en samenwerkingsverbanden in de duurzaamheid, bereikbaarheid, zorg, onderwijs en economie.

  • Iedereen kan lobbyen

   En menigeen lobbyt, zonder dat-ie het in de gaten heeft. In Den Haag, Brussel en in de eigen gemeente. Welke fijne kneepjes van het vak moet je kennen om effectief te beïnvloeden? Lobbyen is niet meer het monopolie van de grote bedrijven. Bedrijven, overheden, brancheorganisaties, goededoelen-organisaties, maar ook de burger-actiegroepen (grassroots), gebruik makend van de digitale instrumenten. Lobbyen wordt steeds meer een gewoon beroep. Het aantal lobbyisten groeit. Er is niets duister aan. Het mistige imago verdwijnt langzaam. Het is een vaardigheid die elke directeur en bestuurder moet beheersen.

Gerelateerde sprekers

Erik van Venetië geeft lezingen over de volgende onderwerpen: