Loading content ...

Andre Krouwel

André Krouwel

Oprichter Kieskompas & Universitair Hoofddocent

Spreker André Krouwel studeerde politicologie en bestuurskunde aan de Vrije Universiteit. De val van de berlijnse muur was bepalend voor zijn verdere interesses in Politieke wetenschappen. Vanaf dat moment legde hij de focus op democratiseringsprocessen.  André Krouwel kunt u alles vertellen over verkiezingen, stemtrends en de motivatie van kiezers wanneer zij stemmen.

Boek een lezing

Zou u graag meer willen weten over deze spreker? Neem vrijblijvend contact met ons op. We geven graag advies over de mogelijkheden.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Oprichter van het Kieskompas, universitair hoofddocent en spreker André Krouwel studeerde Politicologie en Bestuurskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Mede door de val van de Berlijnse Muur werd zijn interesse gewekt voor democratiseringsprocessen. Hij werkte in verschillende Oost-Europese landen aan het opbouwen politieke partijen. In 1999 promoveerde hij Cum Laude aan de Vrije Universiteit op een proefschrift over de transformatie van politieke partijen in gevestigde democratieën.

In 1998 verrichte spreker André Krouwel onderzoek op de afdeling filosofie van de Erasmus Universiteit. Bij zijn terugkomst aan de Vrije Universiteit ging hij zijn onderzoek steeds meer richten op de opinies en het waardenpatroon van kiezers en dan met name de negatieve gevoelens ten aanzien van het democratiserings proces. In 2006 ontwikkelde Krouwel het Kieskompas, een website waarmee kiezers kunnen bepalen met welke partij de eigen voorkeuren het meest overeenkomen. Inmiddels is Kieskompas BV een internationale onderneming, actief in meer dan 35 landen, waar het verkiezingswebsites maakt zoals Kieskompas. Zo is zijn bedrijf o.a. actief in Amerika, Israel, Egypte, Portugal, Turkije, etc. Tevens maakt Kieskompas BV een verkiezingssite voor de Europese verkiezingen.

Sinds 2007 is André Krouwel eveneens onderdeel van het internationaal bestuur van het Centre for Elections, Media and Participation. Hier wordt onderzoek verricht naar interdisciplinaire perspectieven op politieke en sociale participatie van kiezers. Daarnaast komt Krouwel regelmatig in het nieuws, als opiniemaker, expert of commentator, om te praten over het Kieskompas, verkiezingen en verkiezingstrends. Krouwel weet alles over verkiezingen en de motivaties van kiezers. Daarnaast is hij een formidabele onderzoeker. Wilt u meer weten over democratiseringsprocessen of de beweegredenen van kiezers of alle gerelateerde onderwerpen dan kunt u André Krouwel hier boeken als spreker voor een lezing.

  Het Levend Kieskompas met André Krouwel

  Een interactieve sessie waar verschillende stellingen naar voren komen? Het Levend Kieskompas is de manier om deelnemers inzicht te laten krijgen in hun mening op politiek vlak. Daarnaast is het levend kieskompas ideaal om als interactieve methode om een vlotte discussie over bepaalde thema’s te faciliteren.

  Thema’s van lezingen

  • Politieke wetenschappen (politicologie)
  • Verkiezingen, kiezers en stemmotivatie
  • Nationale en International verkiezingtrends
Gerelateerde sprekers

André Krouwel geeft lezingen over de volgende onderwerpen: