Loading content ...

Telefoon: +31 202 415 730

Bel ons voor vragen of advies
Michiel van Straten

Michiel van Straten

Ontdekkingsschrijver

Tarieven en beschikbaarheid
Vrijblijvend informatie over Michiel van Straten

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Michiel

Lecture icon

Lezingen

References icon

Referenties

Tarieven en beschikbaarheid

Spreker Michiel van Straten vertelt over de menselijke maat achter ons wereldbeeld, en hoe dat wereldbeeld vervormd is door gewoontes, gewenning, gemak. Hij stelt zichzelf en zijn publiek vragen als: ben je wel baas in eigen brein? Bestaat de wereld wel zoals wij hem denken te kennen? Ook neemt hij de irrationaliteit van de menselijke soort onder de loep. In zijn lezingen hierover zal hij zijn ontdekkingen delen over bizarre experimenten en nog opmerkelijkere menselijke gedragingen.

 

 

Bekijk de lezingen van Michiel van Straten
  • Dagelijks Irrationeel

   We zijn dagelijks irrationeel. We laten ons gedrag constant beïnvloeden door allerlei vormen van irrationaliteit. Wetenschappers beweren dat 95 procent van ons gedrag wordt gestuurd door ons onbewuste. Lijkt dat u overdreven? Laat u dan meevoeren in de verhalen over onze dagelijkse irrationaliteit. Prima onderbouwd door wetenschappers, onbeholpen in praktijk gebracht door de gewone mens. U zult zien dat klassiek geworden psychologische experimenten verhelderende verklaringen bieden voor het bestaan van racisme, woekerpolissen, filerijden, budgetoverschrijdingen, homeopathie, de vrijdagmiddagborrel en nog veel meer. De lezing is gebaseerd op het nieuwste boek van ontdekkingsschrijver en spreker Michiel van Straten, ‘Dagelijks Irrationeel, over de psychologie van zelfbedrog’ (uitgeverij Het Spectrum, 2018).

  • Baas in eigen brein?

   We denken baas in eigen brein te zijn, maar zijn wel dat wel echt? Of nemen onze verwachtingen, onze beelden en onze vooringenomenheid ons in de maling? Daar lijkt het wel op, zo zal snel duidelijk worden in deze informatieve en vermakelijke voordracht, ondersteund met beeld en geluid.

  • De wereld bestaat niet

   De lezing ‘De wereld bestaat niet’ laat zien dat de wereld niet meer is wat ze toch al nooit geweest is. Van Straten neemt u mee door enkele hoogtepunten uit de cartografie en laat zien dat van alle manieren die er bedacht zijn om de oppervlakte van onze wereldbol plat te krijgen, er geen een van klopt! Niet alleen Columbus botste met een verkeerde kaart op een verkeerd werelddeel, ook wij laten ons in de luren leggen door bedoelde én onbedoelde cartografische manipulatie. Deze lezing is geïllustreerd met tientallen beelden. U zult kaarten zien zoals u ze nog nooit gezien heeft en uw kijk op de wereld zal volledig veranderen. De lezing is gebaseerd op Van Stratens boek ‘Tien verdwenen dagen, over de menselijke maat achter ons wereldbeeld’ (uitgeverij Atlas-Contact).

  • IJskoud avontuur op de Zuiderzee

   De waarheid is soms spectaculairder dan fictie. Deze lezing gaat over een waargebeurd overlevingsverhaal dat dieptepunt op dieptepunt stapelt. Drie ijsvissers stapten in de strenge winter
   van 1849 vanuit Durgerdam de bevroren Zuiderzee op, en konden niet meer aan wal komen. De mannen waren gedwongen dagen en nachten te vechten voor hun leven. Overleefden ze het? Michiel van Straten voer met zijn zeilboot de ijsvissers achterna. Hiermee heeft hij op een modern IJsselmeer geprobeerd iets van de vroegere Zuiderzee terug te vinden en zich in te beelden hoe de mannen hebben geleden tijdens hun rondzwervingen. Het is een echt Hollands drama, dat zich bij ons om de hoek heeft afgespeeld. De lezing is gebaseerd op de reconstructie die Michiel van Straten over het drama schreef in zijn boek ‘Zee van ijs, een waargebeurd overlevingsdrama op een bevroren Zuiderzee’ (uitgeverij Hollandia).

  • Schrijfworkshops op maat

   Naast ontdekkingsschrijver is spreker Michiel van Straten gediplomeerd schrijfdocent. Hij behaalde zijn vakopleiding Docent Creatief Schrijven bij Scriptplus, onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam. Behalve lezingen geeft Michiel van Straten schrijfworkshops op maat. Neem contact op om te vragen naar de mogelijkheden.

Referenties

Een verrassende blik op de werkelijkheid zoals ik dacht dat die was.

Nienke van Karsten - RSV Breda - subregio Breda

Vrijblijvend informatie over Michiel van Straten

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Michiel van Straten geeft lezingen over de volgende onderwerpen