Loading content ...

Marc Janssen

Dr. Marc Jansen

Rusland deskundige

Marc Jansen, geboren 1946, is historicus, gespecialiseerd in Rusland en de Sovjetunie. Eind jaren tachtig woonde hij enkele jaren in de Sovjetunie, hij reisde veel door Rusland  en andere voormalige Sovjetlanden. Hij schreef verschillende boeken over de voormalige Sovjetlanden en hun geschiedenis. Na zijn pensioen is Marc Jansen nog steeds verbonden aan de UvA als gastonderzoeker.

Boek een lezing

Zou u graag meer willen weten over deze spreker? Neem vrijblijvend contact met ons op. We geven graag advies over de mogelijkheden.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Marc Jansen studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (1967-1973), waar hij in 1979 promoveerde. Daarna doceerde hij er Rusland- en Oost-Europa-studies. Hij is ook werkzaam geweest aan de Universiteit Utrecht en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis te Amsterdam. Daarnaast heeft hij voor de OVSE een keer of twintig verkiezingen waar te nemen in Rusland, Oekraïne, Georgië, Kazachstan en Kirgizië. Sinds 2011 is hij nog als gastonderzoeker verbonden aan de opleiding Europese Studies van de Universiteit van Amsterdam.

Al op jonge leeftijd bezocht hij met zijn ouders voor het eerst de Sovjetunie. Zijn belangstelling voor Oost-Europa groeide tijdens zijn studie. Spreker Marc Jansen reisde vele malen door Oost-Europa en woonde enige tijd in Moskou.

Spreker Marc Jansen schreef verschillende boeken, onder meer “Grensland. Een geschiedenis van Oekraine” (2014). Ook vulde hij het standaardwerk van J.W. Bezemer “Een geschiedenis van Rusland” aan. In 1980 verscheen zijn proefschrift “Een Showproces onder Lenin” in een handelsuitgave (ook verschenen in het Engels en Russisch), dat werd gevolgd door vele andere boeken en artikelen over de Russische en Sovjetgeschiedenis. Daarnaast word spreker Marc Jansen regelmatig gevraagd voor commentaar over Rusland en andere voormalige Sovjetlanden door verschillende media.

    Lezingen van spreker Mark Jansen

    • Rusland en voormalige Sovjet Unie landen
    • Politiek en geschiedenis
    • Schrijver en Academicus
Gerelateerde sprekers

Dr. Marc Jansen geeft lezingen over de volgende onderwerpen: