Loading content ...

Telefoon: +31 202 415 730

Bel ons voor vragen of advies

Blog

Gastvrijheid is een keuze!

Mandela 100 jaar: Make every day a Mandela Day.

Geschreven door Frank Rekers

Is gastvrijheid aan te leren? Is gastvrijheid tonen een keuze?
Deze vragen krijg ik nogal vaak van leidinggevenden. 

Tijdens mijn lezingen en workshops ontmoet ik veel mensen die worstelen met deze vraag. Vaak denkt men dat het besloten ligt in de persoon en wordt er beweerd dat je het hebt of niet hebt en niet of moeilijk aan te leren is. Ik ben dan een en al oor. Drukte, stress, de naweeën van een reorganisatie (soms al jaren geleden), regelgeving, protocollen etc. zijn dan veelgehoorde argumenten die afleiden om niet gastvrij te zijn. Als ik doorvraag wordt het pas echt interessant. Er is meestal veel meer aan de hand. Mensen die moeite hebben om gastvrij te zijn, zijn niet alleen ontevreden in hun werksituatie maar bij elke verandering is er wel iets te klagen. Het zijn de zeurders, zanikers en beterweters van de maatschappij. Vanuit hun perceptie is er veel ellende in de wereld, vaak is hun relatie niet bevredigend en de relatie met zichzelf al helemaal niet. Ze ontlenen hun identiteit aan problemen en roepen dit vaak vol overtuiging. Het zijn de niet-willers. Ze geven een negatieve richting. Dit gaat ook nog eens ten koste van de goed-willigen.

Gastvrijheid is een levenshouding.
Neem moeder Teresa. Haar werd ooit gevraagd of ze mee wilde doen aan een demonstratie tegen de oorlog. Haar antwoord: “Nee, ik doe niet mee aan een demonstratie tegen de oorlog”. Iedereen was verbaasd en men vroeg:“Waarom dan niet?” Toen zei Moeder Teresa: “Ik demonstreer niet tegen de oorlog maar ik zou wel actie willen voeren voor de vrede!” Deze levenshouding is een keuze. Ben je voor of ben je tegen, ga je met de wind mee of ga je tegen de wind in. Dat geldt ook voor gastvrijheid. Deze verantwoordelijkheid, voor mij zelfleiderschap, bepaalt tevens de kwaliteit van relaties en van gastvrijheid. Gastvrijheid valt dus te leren en is dus een keuze!

Helaas.
Vaak zie ik trainingsbureaus of leidinggevenden alleen trainen op vaardigheden. Jammer, zij hebben het nog niet begrepen. Voordat men begint met vaardigheden te trainen is het noodzakelijk om eerst de keuze maken of men echt een gastvrije levenshouding wil tonen. Gastvrijheid is geen trucje maar is een vrucht van liefde die van binnenuit komt. Een mentale keuze om goed te willen doen vanuit het hart. Omdat je er toe wilt doen, omdat je van betekenis wilt zijn, omdat je humaan wilt zijn. Dan bewerkstellig je een blijvende gedragsverandering. Vraag is of je ertoe wilt doen. Dat is een keuze en daar begint gastvrijheid. Er is nooit een excuus om geen glimlach te tonen. Er is nooit een excuus om geen menselijke blik te tonen. Er is nooit een excuus om niet gastvrij te zijn. Het kost niets. Tenslotte: in dit leven kunnen we geen grote dingen doen, we kunnen alleen kleine dingen doen met veel liefde en respect, en dat maakt dat we grootste dingen doen!

2 reacties op “Gastvrijheid is een keuze!”

    • Hallo Haije, Wat leuk dat je over dit thema verder zou willen praten. Stuur je ons een email? Dan kijken we even wat er mogelijk is.

laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Onderwerpen