Loading content ...

Telefoon: +31 202 415 730

Bel ons voor vragen of advies

Blog

Mandela 100 jaar: Make every day a Mandela Day.

Geschreven door Frank Rekers

In Amerika is het gedachtegoed: “Ik ben omdat ik heb”. In Europa is het gedachtegoed: “Ik ben omdat ik denk”. In Zuid-Afrika kennen ze de Ubuntu-filosofie: “Ik ben omdat WIJ zijn!” Mandela’s leiderschapsideeën komen voort uit deze oude Afrikaanse traditie: de Ubuntu-filosofie “Ik ben omdat WIJ zijn”. Je bent alleen iemand in relatie tot een ander. Het geeft een andere kijk en dimensie aan al onze relaties en betekent medemenselijkheid. Zijn ogenschijnlijke vijanden waaronder gevangenisbewakers maakte hij tot zijn vrienden. Hij wist zich te verzoenen met hen.

Als er één iemand was die visie, leiderschap en verbinding uitdroeg was dat Nelson Mandela. Tegenwoordig zijn dit eigenschappen die op papier bestaan maar in de praktijk onvoldoende zichtbaar zijn. We staan voor complexe uitdagingen en veel veranderingen en vergeten vaak het hoger doel. Mandela was groots als mens, in zijn woorden en daden en een charismatisch leider. Hij was koersvast en oplossingsgericht. We kunnen veel leren van Nelson Rolihlahla Mandela. Aan het begrip respect gaf hij een invulling zoals wij die vaak niet kennen. Zo kreeg hij ooit bezoek van een journalist die met een privéchauffeur kwam. Op Mandela’s vraag waar de chauffeur was zei de journalist: “Die staat met de auto om de hoek te wachten”. Mandela: “Haal hem er snel bij en hij kan ook aansluiten voor de lunch”. Gelijkwaardigheid stond bij hem hoog in het vaandel.

In Nederland kennen we discussie en debat. Het zit zelfs verweven in onze opleidingen. Discussie en debat is gericht op verschillen, vaak met voor- en tegenstanders met als gevolg winnaars en verliezers. Madiba (zijn bijnaam) was de man van het dialoog. Luisteren en elkaar begrijpen staan daarbij centraal. Dat geeft verbinding en vanuit die verbinding zocht hij oplossingen. Onlangs verzorgde ik nog een dialoogsessie met de Talking Stick voor 3 e jaars studenten op een Universiteit. De conclusie was dat ze deze methodiek graag al in het 1 e jaar hadden ervaren.

Over verbinding nog een exemplarisch voorbeeld. In 1995 was het wereldkampioenschap Rugby. Voor het eerst sinds de jaren tachtig mocht Zuid-Afrika weer deelnemen en was ook nog eens het gastland. Tot dan was het een sport voor blanken. Met een blank volkslied. Met zijn overtuigingskracht wist Mandela ervoor te zorgen dat het blanke volkslied werd samengevoegd met het  strijdlied tijdens het apartheidsregime. Dit gaf dermate verbinding dat heel Zuid-Afrika achter het rugbyteam stond. Vervolgens won tegen alle verwachtingen in Zuid-Afrika het wereldkampioenschap. Het land was in extase. Op deze manier zorgde de sport voor verbroedering. Inmiddels ben ik de trotse bezitter van een rugbyshirt met daarop alle handtekeningen van de rugbyspelers en die van Mandela, getekend op de finale dag 24 juni 1995.

Omdat ik een groot bewonderaar ben van Mandela en omdat hij dit jaar 100 zou worden organiseer ik op 18 juli 2018 Mandela Day Nederland (www.mandeladay.nl) en geef ik inspirerende lezingen en workshops over Mandela, over zijn leiderschapsstijl en de Ubuntu-filosofie. Ik doe dit voor organisaties en teams, bij events en conferenties. De lezingen raken en de voorbeelden zijn direct toepasbaar. Iedereen, maar dan ook iedereen kan van hem leren.

Make every day a Mandela Day!

 

 

laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*