Bel ons op 030 80 80 884

en krijg professioneel advies van onze deskundige consultants

"Leiderschap, het WIJ-gevoel en Gastvrijheid"

Frank Rekers

Frank Rekers

Spreker, trainer en auteur Frank Rekers is een waarde(n)gedreven ondernemer, oud-marinier en Mandela-kenner.

Tarieven en beschikbaarheid
Frank Rekers

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Frank

Lecture icon

Lezingen

Interviews icon

Artikelen

Books icon

Boeken

Tarieven en beschikbaarheid

Een meeslepend verhaal uit de praktijk

Spreker Frank Rekers spreekt met passie en humor over leiderschap, voorbeeldgedrag en kernwaarden, teamvorming, gastvrijheid en mentaliteit. Hij heeft een bijzondere interesse in Nelson Mandela en de Ubuntu filosofie “Ik ben omdat WIJ zijn”. Frank’s overtuiging is dat succes wordt bepaald door de wijze waarop “leiderschap” wordt uitgedragen, in hoeverre het “WIJ-gevoel” (voor elkaar door het vuur gaan) aanwezig is en de mate waarin “gastvrijheid” wordt ervaren. Deze zijn complementair aan elkaar en komen voort uit zijn ondernemers ervaringen en het feit dat hij oud-marinier is.

Oud-marinier Frank neemt je mee naar de kracht van het Korps Mariniers, hun kernwaarden ‘Verbondenheid, Kracht en Toewijding ‘, die ervoor gezorgd hebben dat hij met oud-mariniers de roei-Challenge van Rotterdam naar Londen heeft volbracht. Zonder visie, leiderschap, gastvrijheid (lees ook behulpzaamheid), een hoger en gewaagd doel was deze missie niet gelukt. Een heus succesverhaal! Opgetekend in zijn boek “Van Droom naar Werkelijkheid”.

De verbondenheid van de mariniers heeft Frank herkend in de leiderschapsstijl van Nelson Mandela en de Ubuntu-filosofie; zonder kijkers geen filmster, zonder klanten geen ondernemer en zo verder.

Om het wereldlijke Mandela Day te ondersteunen heeft hij dit jaar, 18 juli 2018,  waarin de 100e geboortedag van Mandela wordt herdacht, de Mandela Day Nederland georganiseerd en geeft hij enkele bijzonder lezingen/workshops met als thema “Maak iedere dag een Mandela dag”.

Redenen om spreker Frank Rekers te boeken

  • Spreker, trainer en auteur Frank Rekers is een waarde(n)gedreven ondernemer, oud-marinier en Mandela-kenner.
  • Hij spreekt met passie en humor over leiderschap, voorbeeldgedrag en kernwaarden, teamvorming, gastvrijheid en mentaliteit.
  • Hij heeft een bijzondere interesse in Nelson Mandela en de Ubuntu filosofie “Ik ben omdat WIJ zijn”.

De sessies van spreker Frank Rekers zijn bewustwordend, leuk, interactief, inspirerend en praktisch. Hij maakt de verbinding tussen het menselijke en zakelijke en verzorgt al jaren lezingen en workshops op events en congressen en voor bedrijven, instellingen en de zorg.

Frank is eigenaar van 4Human Training, Coaching & Advies, oprichter van het Talking Stick Instituut, heeft meerdere bedrijven gerund, schrijft regelmatig columns en vervult diverse nevenfuncties als  Lid Raad van Toezicht bij een scholengemeenschap en bestuurder bij werelds grootste vrijwilligersnetwerk.

Frank is veelgevraagd in de branche Zorg en Welzijn om gastvrijheid en veranderingen te implementeren en heeft. Er is een speciale lezing/ workshop voor deze branche vanwege zijn ervaringen, frisse kijk hierop en praktische aanpak.

Voor vragen, tarieven en beschikbaarheid neem contact met ons op. Klik hier voor internationale sprekers over dit thema.

Bekijk de lezingen van Frank Rekers
Lezing van spreker Frank Rekers

Nelson Mandela

Dit jaar staat in het teken van de viering van 100 jaar Nelson Mandela. Frank verzorgt specifieke lezingen over dit thema:
Leiderschapslessen Nelson Mandela
De Ubuntu-filosofie: ik ben om dat WIJ zijn
Dialoog met de Talking Stick-methode
Ook schreef Frank Rekers een blog over Mandela en de Ubuntu filosofie. Lees de blog voor meer informatie over dit thema.

Lezing van spreker Frank Rekers

Teamvorming en het WIJ-gevoel

‘Je bent zo sterk al de zwakste schakel’, ‘Leave nog man behind’ en ‘WIJ boven ik’ zijn de succesfactoren van elk winnend team en te komen tot excellente prestaties. Frank neemt je mee op een bevlogen manier over hoe je het WIJ-gevoel creëert. Deze worden opgeluisterd met ervaringen als marinier, zijn roei-Challenge van Rotterdam naar Londen en als ondernemer.

Lezing van spreker Frank Rekers

De essensie van Gastvrijheid

Er is nooit maar dan ook nooit een reden om niet behulpzaam zijn. Hij heeft een lezing en workshop met herkenbare, bewustwordende en humoristische voorbeelden die raken. Gastvrijheid gaat om cultuur en een keuze.

De sessie is praktisch, doet een beroep op eigen verantwoordelijkheid en onderscheidend vermogen kan per direct worden toegepast. Er is een speciaal programma voor de branche Zorg en Welzijn.

Lezing van spreker Frank Rekers

Leiderschap en kernwaarden

  • Geen doel, geen focus is gelijk aan geen succes. Leiderschap en het hebben van kernwaarden geven richting. Frank geeft antwoord hoe je in de huidige tijd leiderschap toepast en kernwaarden vormgeeft.
  • Zijn ervaringen als ondernemer en bij het Korps Mariniers met de kernwaarden “Verbondenheid, Kracht en Toewijding” wordt ervaren als inspirerend, pakkend en praktisch.
29.08.2018

Gastvrijheid is een keuze

Is gastvrijheid aan te leren? Is gastvrijheid tonen een keuze?
Deze vragen krijg ik nogal vaak van leidinggevenden. 

Tijdens mijn lezingen en workshops ontmoet ik veel mensen die worstelen met deze vraag. Vaak denkt men dat het besloten ligt in de persoon en wordt er beweerd dat je het hebt of niet hebt en niet of moeilijk aan te leren is. Ik ben dan een en al oor. Drukte, stress, de naweeën van een reorganisatie (soms al jaren geleden), regelgeving, protocollen etc. zijn dan veelgehoorde argumenten die afleiden om niet gastvrij te zijn. Als ik doorvraag wordt het pas echt interessant. Er is meestal veel meer aan de hand. Mensen die moeite hebben om gastvrij te zijn, zijn niet alleen ontevreden in hun werksituatie maar bij elke verandering is er wel iets te klagen. Het zijn de zeurders, zanikers en beterweters van de maatschappij. Vanuit hun perceptie is er veel ellende in de wereld, vaak is hun relatie niet bevredigend en de relatie met zichzelf al helemaal niet. Ze ontlenen hun identiteit aan problemen en roepen dit vaak vol overtuiging. Het zijn de niet-willers. Ze geven een negatieve richting. Dit gaat ook nog eens ten koste van de goed-willigen.

Gastvrijheid is een levenshouding.
Neem moeder Teresa. Haar werd ooit gevraagd of ze mee wilde doen aan een demonstratie tegen de oorlog. Haar antwoord: “Nee, ik doe niet mee aan een demonstratie tegen de oorlog”. Iedereen was verbaasd en men vroeg:“Waarom dan niet?” Toen zei Moeder Teresa: “Ik demonstreer niet tegen de oorlog maar ik zou wel actie willen voeren voor de vrede!” Deze levenshouding is een keuze. Ben je voor of ben je tegen, ga je met de wind mee of ga je tegen de wind in. Dat geldt ook voor gastvrijheid. Deze verantwoordelijkheid, voor mij zelfleiderschap, bepaalt tevens de kwaliteit van relaties en van gastvrijheid. Gastvrijheid valt dus te leren en is dus een keuze!

Helaas.
Vaak zie ik trainingsbureaus of leidinggevenden alleen trainen op vaardigheden. Jammer, zij hebben het nog niet begrepen. Voordat men begint met vaardigheden te trainen is het noodzakelijk om eerst de keuze maken of men echt een gastvrije levenshouding wil tonen. Gastvrijheid is geen trucje maar is een vrucht van liefde die van binnenuit komt. Een mentale keuze om goed te willen doen vanuit het hart. Omdat je er toe wilt doen, omdat je van betekenis wilt zijn, omdat je humaan wilt zijn. Dan bewerkstellig je een blijvende gedragsverandering. Vraag is of je ertoe wilt doen. Dat is een keuze en daar begint gastvrijheid. Er is nooit een excuus om geen glimlach te tonen. Er is nooit een excuus om geen menselijke blik te tonen. Er is nooit een excuus om niet gastvrij te zijn. Het kost niets. Tenslotte: in dit leven kunnen we geen grote dingen doen, we kunnen alleen kleine dingen doen met veel liefde en respect, en dat maakt dat we grootste dingen doen!

03.02.2018

Make everyday a Mandela day

In Amerika is het gedachtegoed: “Ik ben omdat ik heb”. In Europa is het gedachtegoed: “Ik ben omdat ik denk”. In Zuid-Afrika kennen ze de Ubuntu-filosofie: “Ik ben omdat WIJ zijn!” Mandela’s leiderschapsideeën komen voort uit deze oude Afrikaanse traditie: de Ubuntu-filosofie “Ik ben omdat WIJ zijn”. Je bent alleen iemand in relatie tot een ander. Het geeft een andere kijk en dimensie aan al onze relaties en betekent medemenselijkheid. Zijn ogenschijnlijke vijanden waaronder gevangenisbewakers maakte hij tot zijn vrienden. Hij wist zich te verzoenen met hen.

Als er één iemand was die visie, leiderschap en verbinding uitdroeg was dat Nelson Mandela. Tegenwoordig zijn dit eigenschappen die op papier bestaan maar in de praktijk onvoldoende zichtbaar zijn. We staan voor complexe uitdagingen en veel veranderingen en vergeten vaak het hoger doel. Mandela was groots als mens, in zijn woorden en daden en een charismatisch leider. Hij was koersvast en oplossingsgericht. We kunnen veel leren van Nelson Rolihlahla Mandela. Aan het begrip respect gaf hij een invulling zoals wij die vaak niet kennen. Zo kreeg hij ooit bezoek van een journalist die met een privéchauffeur kwam. Op Mandela’s vraag waar de chauffeur was zei de journalist: “Die staat met de auto om de hoek te wachten”. Mandela: “Haal hem er snel bij en hij kan ook aansluiten voor de lunch”. Gelijkwaardigheid stond bij hem hoog in het vaandel.

In Nederland kennen we discussie en debat. Het zit zelfs verweven in onze opleidingen. Discussie en debat is gericht op verschillen, vaak met voor- en tegenstanders met als gevolg winnaars en verliezers. Madiba (zijn bijnaam) was de man van het dialoog. Luisteren en elkaar begrijpen staan daarbij centraal. Dat geeft verbinding en vanuit die verbinding zocht hij oplossingen. Onlangs verzorgde ik nog een dialoogsessie met de Talking Stick voor 3 e jaars studenten op een Universiteit. De conclusie was dat ze deze methodiek graag al in het 1 e jaar hadden ervaren.

Over verbinding nog een exemplarisch voorbeeld. In 1995 was het wereldkampioenschap Rugby. Voor het eerst sinds de jaren tachtig mocht Zuid-Afrika weer deelnemen en was ook nog eens het gastland. Tot dan was het een sport voor blanken. Met een blank volkslied. Met zijn overtuigingskracht wist Mandela ervoor te zorgen dat het blanke volkslied werd samengevoegd met het  strijdlied tijdens het apartheidsregime. Dit gaf dermate verbinding dat heel Zuid-Afrika achter het rugbyteam stond. Vervolgens won tegen alle verwachtingen in Zuid-Afrika het wereldkampioenschap. Het land was in extase. Op deze manier zorgde de sport voor verbroedering. Inmiddels ben ik de trotse bezitter van een rugbyshirt met daarop alle handtekeningen van de rugbyspelers en die van Mandela, getekend op de finale dag 24 juni 1995.

Omdat ik een groot bewonderaar ben van Mandela en omdat hij dit jaar 100 zou worden organiseer ik op 18 juli 2018 Mandela Day Nederland (www.mandeladay.nl) en geef ik inspirerende lezingen en workshops over Mandela, over zijn leiderschapsstijl en de Ubuntu-filosofie. Ik doe dit voor organisaties en teams, bij events en conferenties. De lezingen raken en de voorbeelden zijn direct toepasbaar. Iedereen, maar dan ook iedereen kan van hem leren.

Make every day a Mandela Day!

Bekijk de lezingen van Frank Rekers

Van Droom naar Werkelijkheid Verbondenheid - Kracht - Toewijding

Op 12 september 2015 kwamen 12 sloepen met 106 oud-mariniers al roeiend aan onder The Tower Bridge in Londen. Ze hebben zojuist een monstertocht van 350 kilometer sloeproeien achter de rug. Een week eerder zijn ze vertrokken in Rotterdam onder de Erasmusbrug. Er zijn duizenden redenen geweest om het plan als onrealistisch te beschouwen en duizenden redenen geweest om de voorbereidingen te staken. Een marinier gaat verder waar anderen stoppen, denkt altijd in oplossingen. Kan niet bestaat niet.

Bestel dit boek
Vrijblijvend informatie over Frank Rekers

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Of neem direct contact op:

Bel: +31(0)308080884

Frank Rekers geeft lezingen over de volgende onderwerpen