Bel ons op 030 80 80 884

en krijg professioneel advies van onze deskundige consultants

Een authentiek en inspirerend verhaal over Mentale (veer)Kracht

Spreker Michael Kortekaas

Michael Kortekaas

Spreker Mentale (veer)Kracht

Tarieven en beschikbaarheid

5 van de 5 sterren

Michael zorgt er met zijn enthousiasme, humor en kennis voor dat je geboeid bent vanaf de eerste tot de laatste seconde van zijn verhaal.

Michelle Klievink, Event Manager ABN AMRO Bekijk alle referenties

Redenen om spreker Michael Kortekaas te boeken

 • De lezingen van Michael zijn energiek, leuk, leerzaam en… direct toepasbaar.
 • Als spreker wordt Michael geëvalueerd als energiek, authentiek, verfrissend maar vooral als iemand die mensen kan activeren.
 • De drie grote thema’s die Michael met Mentale Kracht kan beïnvloeden zijn: Presteren onder druk, Omgaan met verandering en Volhouden. 
Michael Kortekaas

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Michael

Lecture icon

Lezingen

Video icon

Video

References icon

Referenties

Interviews icon

Artikelen

Tarieven en beschikbaarheid

Michael heeft na zijn opleiding aan het CIOS en de Sportacademie 12,5 jaar gewerkt voor politie en defensie. Naast de fysieke gesteldheid van militairen en politiemensen trainde hij deze doelgroepen vooral op gevechtsvaardigheden, procedures en mentale veerkracht. In 2011 heeft hij ontslag genomen en is zich gaan richten op de (persoonlijke) ontwikkeling van mensen en teams in een High Performance omgeving. 

Al jarenlang wordt hij veel gevraagd als trainer voor (specialistische) eenheden van de Nationale Politie, Defensie en de Brandweer. Dit kan gaan over het verbeteren de Mentale (veer)Kracht in een reguliere taakstelling maar gaat veel vaker over specifieke competenties als mindsetting, actie-intelligentie, leiding geven aan high impact crimes en voorbereiding op of omgang met terreur. In het bedrijfsleven begeleidt hij High Performance teams die meer focus, veerkracht en energie willen creëren. Zo heeft hij veel sessies gedaan voor de banken, accountant- en advocatenkantoren, ziekenhuizen, TNO, bedrijven als Friesland Campina, Facebook, Reebok, Adidas, etc. 

Redenen om spreker Michael Kortekaas te boeken

 • De lezingen van Michael zijn energiek, leuk, leerzaam en… direct toepasbaar.
 • Als spreker wordt Michael geëvalueerd als energiek, authentiek, verfrissend maar vooral als iemand die mensen kan activeren.
 • De drie grote thema’s die Michael met Mentale Kracht kan beïnvloeden zijn: Presteren onder druk, Omgaan met verandering en Volhouden. 

Over spreker Michael Kortekaas - Het verbeteren de Mentale (veer)Kracht

Op het gebied van Energiemanagement maakt spreker Michael Kortekaas inzichtelijk hoe mensen, teams en organisatie hun energie beter kunnen managen en meer bevlogen kunnen zijn in hun werk. Energie is namelijk de basis van goed functioneren. Zowel dagelijkse ‘quick wins’ voor mensen op de werkvloer als integratie op tactisch en strategisch niveau kunnen aan bod komen.  

Als spreker maakt Michael de connectie naar het dagelijks professionele- en privé leven van de mensen en geef hij hun de eerste praktische handvatten, uitdaging en inspiratie om direct verbeterd aan de slag te gaan. Zijn sessies zitten vol met energie, zijn interactief en worden afgewisseld met kennis, opdrachten, reflectie en relevant beeldmateriaal.  

Michael is ook te zien als hunter in het Tv-programma Hunted op NPO 3 waar voortvluchtigen uit handen willen blijven van een speciale opsporingsdienst. Hij werkt hier samen met oud-collega’s van de inlichtingendiensten, politie en defensie. 

Voor vragen, tarieven en beschikbaarheid neem contact met ons op. Klik hier voor internationale sprekers over dit thema.

Bekijk de lezingen van Michael Kortekaas
Lezing van spreker Michael Kortekaas

De inspiratiesessies van Michael Kortekaas

In zijn sessies geeft Michael het publiek handvatten om hun gewoontes dus gedrag te veranderen en in te zien dat fitheid hieraan ten grondslag ligt. Dit doet hij door een krachtig verhaal te houden met weinig slides maar verrassend simpele inzichten, reflecties en tools waar iedereen mee aan de slag kan.

Eén van zijn veelgebruikte uitspraken; ‘dat wat je doet, daar word je goed in’ omvat de kern van een inspiratiesessie. Zeur en klaag je veel, dan word je daar goed in! Maar leer je bijvoorbeeld omgaan met angst, teleurstelling en tegenslag dan ontwikkel je wilskracht en doorzettingsvermogen. Het is paradoxaal maar ‘gewoon’ doen is één van de grote sleutels tot echte verandering. De truc is alleen om te beginnen…

Michaels gedachtegoed en inzichten zijn gebaseerd op breed onderbouwd wetenschappelijk onderzoek, zijn eigen levenservaring en die als trainer van veel verschillende doelgroepen binnen de overheid; Politie(academie), Defensie en het bedrijfsleven.

Video van spreker Michael Kortekaas

Teaser Hunted

Bekijk de lezingen van Michael Kortekaas

Referenties

Michael zorgt er met zijn enthousiasme, humor en kennis voor dat je geboeid bent vanaf de eerste tot de laatste seconde van zijn verhaal.

Michelle Klievink, Event Manager ABN AMRO

Inspirerend verhaal! Zet aan tot denken en heeft impact op de studenten.

Chayenne Kerkvliet, Hogeschool Leiden

2.12.2021

Van werkdruk naar werkgeluk!

Investeren in werkgeluk! Waarom eigenlijk? Laat ik, spreker Michael Kortekaas, met een voorbeeld beginnen.

Werkgeluk in andere landen

Ondanks dat Zweden bekend staat als toonaangevend op het gebied van balanced lifestyle, worden steeds meer jongeren ziek van hun werk. In Japan, het land waar de langste werkweken ter wereld worden gedraaid, roept de overheid werkgevers op tot een vierdaagse werkweek. Iets wat we in Europa ook serieus aan het overwegen zijn.

Gaat dit ten koste van werkgeluk? Ja, uiteraard.

Werknemers met een juiste balans tussen werk en privé voelen zich gezonder, presteren beter en ervaren daarom meer werkgeluk en voldoening in het werk.

Investeer als werkgever in werkgeluk

Als werkgever is het dus meer dan de moeite waard, misschien zelf wel essentieel, om te investeren in Energiemanagement, Vitaliteit en Mentale (veer)Kracht op de werkvloer, om zodoende een optimale werk – privé balans te creëren: werkgeluk.

Winsten werkgeluk voor werkgevers

 • Wat zijn dan de opbrengsten van meer werkgeluk voor werkgevers
 • Betere kans op aantrekken en behouden van toptalent in je bedrijf
 • Werknemers zijn productiever
 • Werknemers zijn creatiever en innovatiever
 • Verzuim neemt af
 • Creëren van ‘Employer Brand’ door bovenstaande punten (zie mijn blog van 21 september: werk-privé balans).

Wat helpt nog meer mee aan werkgeluk?

 • Bied keuzes aan
 • Werken op afstand
 • Geef het goede voorbeeld

Werkgeluk: keuzes

Mensen verschillen en daarmee ook de manier hoe zij dit succesvol implementeren in hun leven. Zorg er daarom voor dat werknemers hun wensen kenbaar kunnen maken. O.a. de levensfases waarin jouw medewerkers zich bevinden speelt een belangrijke rol. Mensen werken graag wat meer flexibel omdat het hen in staat stelt controle te hebben over de verdeling tussen werk en het privéleven.

Werkgeluk: werken op afstand

Als er iets positiefs voortvloeit uit de corona tijd dan is het wel het concept ‘werken op afstand’. Voor 2020 was het in veel organisaties ondenkbaar om twee of meer dagen per week vanuit huis te werken. Het kon niet, er was geen of weinig vertrouwen en zat gewoonweg niet in ons systeem. Nu zijn er al grote bedrijven (bijvoorbeeld Google) die thuiswerken als standaard arbeidsvoorwaarden hebben opgenomen.

Werkgeluk: het goede voorbeeld

In eerdere blogs heb ik al eens aangegeven wat het belang is van ‘role modeling’ en ‘lead by example’. Ook in deze thematiek is dit belangrijk. Omdat de nieuwe technologieën ervoor zorgen dat we flexibeler en productiever kunnen werken zorgt het er ook voor dat het werk- en privéleven steeds meer versmolten raakt.

Het is daarom van belang dat de CEO, het MT, teamleiders, leidinggevende het juiste voorbeeld geven door bijvoorbeeld niet te reageren op app-jes, e-mails en telefoontjes wanneer zij dagen vrij of op vakantie zijn. Werknemers kopiëren namelijk onbewust gedrag en hiermee wordt al snel een cultuur gecreëerd van het altijd bereikbaar ‘moeten’ zijn.

Cultuur in het bedrijf van invloed op werkgeluk

Kijk ook eens naar de cultuur van het bedrijf of de organisatie waar je werkt en de ingeslepen gewoontes. Deze kunnen de werk-privébalans behoorlijk onder druk zetten en stress opleveren wat slecht is voor jouw werkgeluk. Het is heel menselijk om snel mee te gaan in deze cultuur en/of verwachtingen. Stilstaan en reflecteren op jouw coping mechanisme in deze situaties kan ervoor zorgen dat je andere keuzes maakt.

Een cultuur waar mensen uitdaging, plezier en steun aan elkaar hebben geeft vaak zin in een werkdag in plaats van er tegenop zien.

Werknemers zelf ook verantwoordelijk voor werkgeluk

Niet alleen zijn de werkgevers verantwoordelijk voor werkgeluk. Wat kunnen werknemers zelf doen om werkgeluk te vergroten en hoe kunnen wij als werknemers hierop sturen.

Allereerst eens wat interessante cijfers van werknemers over verwachtingen, houding en attitude t.o.v. hun werk

 • 56% zegt dat hun werkgever verwacht dat zij bereikbaar zijn buiten kantoortijd en 59% claimt dat zij onmiddellijk reageren op werk gerelateerde belletjes, mails en tekstberichten buiten werktijd;
 • 45% zegt dat hun werkgever verwacht dat zij bereikbaar zijn op hun telefoon, e-mail of tekstberichten tijdens vakantie en 43% kiest ervoor om tijdens de vakantie werk gerelateerde taken op te pakken om betrokken en update te blijven;
 • 61% van de deelnemers verwacht een loonsverhoging – en 56% een eenmalige bonus aan het eind van het (fiscale) jaar.

Noot!
Lees vooral de laatste regel nog eens! Hier wordt de drive van veel mensen duidelijk. Het gaat ons dus vaak om geld, meer geld. En daarmee werken we onszelf letterlijk in de vernieling…

De feiten zijn best opvallend feiten en het is overduidelijk dat dit een gezond werk – privé-balans oftewel werkgeluk niet ten goede komen. Het vinden van meer balans is dus een flinke uitdaging omdat deze grens steeds meer vervaagt.

Probleem voor je werkgeluk? Heel de dag connected

We kunnen er niet omheen. De technologie heeft ons leven en dus de manier van werken ingrijpend veranderd. We zijn de hele dag connected met de rest van de wereld en dus betrokken en bereikbaar. E-mails, agendaverzoeken en appjes herinneren ons voortdurend aan afspraken en verplichtingen. Altijd en overal. Hoe gaan we hier nu beter mee om?

Werkgeluk vs. werkvermogen

Werkvermogen is de mate waarin iemand geestelijk en lichamelijk in staat is zijn huidige werk te doen. Mensen met een goed werkvermogen geven vaker aan gelukkig te zijn in hun werk. Andersom geldt dit ook helaas; mensen met een minder goed werkvermogen zijn ook minder gelukkig in hun werk. En niet alleen dat, ook zijn zij minder betrokken, bevlogen en productief.

Werkgeluk en werkvermogen hangen dus nauw met elkaar samen. Het vergroten van het werkvermogen zorgt dus voor meer werkgeluk.

5 tips voor meer werkgeluk:

 • Houd werk voor en na werktijd buiten de deur;
 • Neem regelmatig korte breaks;
 • Geef ‘tijd voor jezelf’ cadeau;
 • Creëer ruimte voor flexibele werktijden;
 • Doe regelmatig iets leuks met elkaar.

Wil je meer weten over het creëren van meer energie, focus, mentale (veer)kracht en wendbaarheid, een optimale werk-privé balans, werkgeluk en leiderschap boek dan Michael als motiverende spreker.

Bekijk de lezingen van Michael Kortekaas
Vrijblijvend informatie over Michael Kortekaas

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Of neem direct contact op:

Bel: +31(0)308080884
Michael Kortekaas
Michael Kortekaas

5 van de 5 sterren

Michael zorgt er met zijn enthousiasme, humor en kennis voor dat je geboeid bent vanaf de eerste tot de laatste seconde van zijn verhaal.

Michelle Klievink, Event Manager ABN AMRO Bekijk alle referenties

Michael Kortekaas geeft lezingen over de volgende onderwerpen