Bel ons op 030 80 80 884

en krijg professioneel advies van onze deskundige consultants

Een authentiek en inspirerend verhaal over Mentale (veer)Kracht

Spreker Michael Kortekaas

Michael Kortekaas

Inspirerend spreker en voormalig politie- en defensietrainer. Leer via nieuwe prioriteiten en energiemanagement uw mentale veerkracht te verbeteren.

Tarieven en beschikbaarheid

5 van de 5 sterren

Michael zorgt er met zijn enthousiasme, humor en kennis voor dat je geboeid bent vanaf de eerste tot de laatste seconde van zijn verhaal.

Michelle Klievink, Event Manager ABN AMRO Bekijk alle referenties

Een lezing van Michael Kortekaas biedt:

 • Een energieke, leuke en leerzame ervaring die direct toepasbaar is voor uw publiek en binnen uw organisatie
 • Drie grote thema’s in verband met mentale kracht: presteren onder druk, omgaan met verandering en volhouden
 • Inzichten in energiemanagement zodat uw publiek hun energie beter kan managen en meer bevlogen kan zijn in hun werk
Michael Kortekaas

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Michael

Lecture icon

Lezingen

Video icon

Video

References icon

Referenties

Interviews icon

Artikelen

Tarieven en beschikbaarheid

Staat uw organisatie voor uitdagingen op het gebied van mentale veerkracht, High Performance, of energiemanagement? Bent u op zoek naar praktische oplossingen uw team in die gebieden te verbeteren? Ontdek samen met spreker Michael Kortekaas, een expert met een bewezen staat van dienst, de oplossingen van deze vraagstukken. Hij biedt niet alleen inzichtelijke antwoorden, maar voorziet ook waardevolle tools voor persoonlijke ontwikkeling en teamverbetering om uw organisatie naar nieuwe hoogten te leiden.

Een lezing van Michael Kortekaas biedt:

 • Een energieke, leuke en leerzame ervaring die direct toepasbaar is voor uw publiek en binnen uw organisatie
 • Drie grote thema’s in verband met mentale kracht: presteren onder druk, omgaan met verandering en volhouden
 • Inzichten in energiemanagement zodat uw publiek hun energie beter kan managen en meer bevlogen kan zijn in hun werk

Een diepgaande duik in mentale veerkracht en high performance leiderschap

Met een achtergrond van 12,5 jaar dienst bij politie en defensie heeft spreker Michael Kortekaas een rijke ervaring in het trainen van militairen en politiemensen op het gebied van gevechtsvaardigheden, procedures en mentale veerkracht. In 2011 verschoof zijn focus naar de persoonlijke ontwikkeling van individuen en teams binnen een High Performance omgeving en wordt hij al jarenlang gevraagd als trainer voor specialistische eenheden voor het verbeteren van de mentale veerkracht en specifieke competenties als mindsetting, actie-intelligentie, leiderschap en voorbereiding op of omgang met terreur.

In het bedrijfsleven begeleidt hij High Performance teams, waarbij zijn focus ligt op het creëren van meer focus, veerkracht, en energie. Met inzichten in Energiemanagement maakt spreker Michael Kortekaas duidelijk hoe individuen, teams, en organisaties hun energie effectiever kunnen beheren, waardoor een bevlogen en goed functionerende werkomgeving ontstaat op tactisch en strategisch niveau.

Zijn uitgebreide ervaring weerspiegelt zich in de verscheidenheid aan sessies die hij heeft geleid voor banken, accountant- en advocatenkantoren, ziekenhuizen, TNO, en bedrijven als Friesland Campina, Facebook, Reebok, en Adidas. Daarnaast is Michael te zien als jager in het tv-programma ‘Hunted’ op NPO 3, waar hij met oud-collega’s uit de inlichtingendiensten, politie, en defensie voortvluchtigen opspoort.

Boek Michael Kortekaas voor uw evenement en verkrijg op een energieke manier de tools om uw organisatie mentaal te verbeteren.

Bekijk de lezingen van Michael Kortekaas
Lezing van spreker Michael Kortekaas

De inspiratiesessies van Michael Kortekaas

In zijn sessies geeft Michael het publiek handvatten om hun gewoontes te veranderen en in te zien dat fitheid hieraan ten grondslag ligt. Dit doet hij door een krachtig verhaal te houden met verrassend simpele inzichten, reflecties en tools waar iedereen mee aan de slag kan.

Eén van zijn veelgebruikte uitspraken; ‘dat wat je doet, daar word je goed in’ omvat de kern van een inspiratiesessie. Zeur en klaag je veel, dan word je daar goed in, maar leer je bijvoorbeeld omgaan met angst en tegenslag, dan ontwikkel je wilskracht en doorzettingsvermogen. Het is paradoxaal, maar gewoon doen is één van de grote sleutels tot echte verandering. De truc is alleen om te beginnen.

Michael Kortekaas zijn gedachtegoed en inzichten zijn gebaseerd op breed onderbouwd wetenschappelijk onderzoek, zijn eigen levenservaring en die als trainer van veel verschillende doelgroepen binnen de overheid zoals de Politie(academie), Defensie en het bedrijfsleven.

Video van spreker Michael Kortekaas

Teaser Hunted

Bekijk de lezingen van Michael Kortekaas

Referenties

Michael zorgt er met zijn enthousiasme, humor en kennis voor dat je geboeid bent vanaf de eerste tot de laatste seconde van zijn verhaal.

Michelle Klievink, Event Manager ABN AMRO

Inspirerend verhaal! Zet aan tot denken en heeft impact op de studenten.

Chayenne Kerkvliet, Hogeschool Leiden

2.12.2021

Van werkdruk naar werkgeluk!

Investeren in werkgeluk! Waarom eigenlijk? Laat ik, spreker Michael Kortekaas, met een voorbeeld beginnen.

Werkgeluk in andere landen

Ondanks dat Zweden bekend staat als toonaangevend op het gebied van balanced lifestyle, worden steeds meer jongeren ziek van hun werk. In Japan, het land waar de langste werkweken ter wereld worden gedraaid, roept de overheid werkgevers op tot een vierdaagse werkweek. Iets wat we in Europa ook serieus aan het overwegen zijn.

Gaat dit ten koste van werkgeluk? Ja, uiteraard.

Werknemers met een juiste balans tussen werk en privé voelen zich gezonder, presteren beter en ervaren daarom meer werkgeluk en voldoening in het werk.

Investeer als werkgever in werkgeluk

Als werkgever is het dus meer dan de moeite waard, misschien zelf wel essentieel, om te investeren in Energiemanagement, Vitaliteit en Mentale (veer)Kracht op de werkvloer, om zodoende een optimale werk – privé balans te creëren: werkgeluk.

Winsten werkgeluk voor werkgevers

 • Wat zijn dan de opbrengsten van meer werkgeluk voor werkgevers
 • Betere kans op aantrekken en behouden van toptalent in je bedrijf
 • Werknemers zijn productiever
 • Werknemers zijn creatiever en innovatiever
 • Verzuim neemt af
 • Creëren van ‘Employer Brand’ door bovenstaande punten (zie mijn blog van 21 september: werk-privé balans).

Wat helpt nog meer mee aan werkgeluk?

 • Bied keuzes aan
 • Werken op afstand
 • Geef het goede voorbeeld

Werkgeluk: keuzes

Mensen verschillen en daarmee ook de manier hoe zij dit succesvol implementeren in hun leven. Zorg er daarom voor dat werknemers hun wensen kenbaar kunnen maken. O.a. de levensfases waarin jouw medewerkers zich bevinden speelt een belangrijke rol. Mensen werken graag wat meer flexibel omdat het hen in staat stelt controle te hebben over de verdeling tussen werk en het privéleven.

Werkgeluk: werken op afstand

Als er iets positiefs voortvloeit uit de corona tijd dan is het wel het concept ‘werken op afstand’. Voor 2020 was het in veel organisaties ondenkbaar om twee of meer dagen per week vanuit huis te werken. Het kon niet, er was geen of weinig vertrouwen en zat gewoonweg niet in ons systeem. Nu zijn er al grote bedrijven (bijvoorbeeld Google) die thuiswerken als standaard arbeidsvoorwaarden hebben opgenomen.

Werkgeluk: het goede voorbeeld

In eerdere blogs heb ik al eens aangegeven wat het belang is van ‘role modeling’ en ‘lead by example’. Ook in deze thematiek is dit belangrijk. Omdat de nieuwe technologieën ervoor zorgen dat we flexibeler en productiever kunnen werken zorgt het er ook voor dat het werk- en privéleven steeds meer versmolten raakt.

Het is daarom van belang dat de CEO, het MT, teamleiders, leidinggevende het juiste voorbeeld geven door bijvoorbeeld niet te reageren op app-jes, e-mails en telefoontjes wanneer zij dagen vrij of op vakantie zijn. Werknemers kopiëren namelijk onbewust gedrag en hiermee wordt al snel een cultuur gecreëerd van het altijd bereikbaar ‘moeten’ zijn.

Cultuur in het bedrijf van invloed op werkgeluk

Kijk ook eens naar de cultuur van het bedrijf of de organisatie waar je werkt en de ingeslepen gewoontes. Deze kunnen de werk-privébalans behoorlijk onder druk zetten en stress opleveren wat slecht is voor jouw werkgeluk. Het is heel menselijk om snel mee te gaan in deze cultuur en/of verwachtingen. Stilstaan en reflecteren op jouw coping mechanisme in deze situaties kan ervoor zorgen dat je andere keuzes maakt.

Een cultuur waar mensen uitdaging, plezier en steun aan elkaar hebben geeft vaak zin in een werkdag in plaats van er tegenop zien.

Werknemers zelf ook verantwoordelijk voor werkgeluk

Niet alleen zijn de werkgevers verantwoordelijk voor werkgeluk. Wat kunnen werknemers zelf doen om werkgeluk te vergroten en hoe kunnen wij als werknemers hierop sturen.

Allereerst eens wat interessante cijfers van werknemers over verwachtingen, houding en attitude t.o.v. hun werk

 • 56% zegt dat hun werkgever verwacht dat zij bereikbaar zijn buiten kantoortijd en 59% claimt dat zij onmiddellijk reageren op werk gerelateerde belletjes, mails en tekstberichten buiten werktijd;
 • 45% zegt dat hun werkgever verwacht dat zij bereikbaar zijn op hun telefoon, e-mail of tekstberichten tijdens vakantie en 43% kiest ervoor om tijdens de vakantie werk gerelateerde taken op te pakken om betrokken en update te blijven;
 • 61% van de deelnemers verwacht een loonsverhoging – en 56% een eenmalige bonus aan het eind van het (fiscale) jaar.

Noot!
Lees vooral de laatste regel nog eens! Hier wordt de drive van veel mensen duidelijk. Het gaat ons dus vaak om geld, meer geld. En daarmee werken we onszelf letterlijk in de vernieling…

De feiten zijn best opvallend feiten en het is overduidelijk dat dit een gezond werk – privé-balans oftewel werkgeluk niet ten goede komen. Het vinden van meer balans is dus een flinke uitdaging omdat deze grens steeds meer vervaagt.

Probleem voor je werkgeluk? Heel de dag connected

We kunnen er niet omheen. De technologie heeft ons leven en dus de manier van werken ingrijpend veranderd. We zijn de hele dag connected met de rest van de wereld en dus betrokken en bereikbaar. E-mails, agendaverzoeken en appjes herinneren ons voortdurend aan afspraken en verplichtingen. Altijd en overal. Hoe gaan we hier nu beter mee om?

Werkgeluk vs. werkvermogen

Werkvermogen is de mate waarin iemand geestelijk en lichamelijk in staat is zijn huidige werk te doen. Mensen met een goed werkvermogen geven vaker aan gelukkig te zijn in hun werk. Andersom geldt dit ook helaas; mensen met een minder goed werkvermogen zijn ook minder gelukkig in hun werk. En niet alleen dat, ook zijn zij minder betrokken, bevlogen en productief.

Werkgeluk en werkvermogen hangen dus nauw met elkaar samen. Het vergroten van het werkvermogen zorgt dus voor meer werkgeluk.

5 tips voor meer werkgeluk:

 • Houd werk voor en na werktijd buiten de deur;
 • Neem regelmatig korte breaks;
 • Geef ‘tijd voor jezelf’ cadeau;
 • Creëer ruimte voor flexibele werktijden;
 • Doe regelmatig iets leuks met elkaar.

Wil je meer weten over het creëren van meer energie, focus, mentale (veer)kracht en wendbaarheid, een optimale werk-privé balans, werkgeluk en leiderschap boek dan Michael als motiverende spreker.

Bekijk de lezingen van Michael Kortekaas
Vrijblijvend informatie over Michael Kortekaas

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Of neem direct contact op:

Bel: +31(0)308080884
Michael Kortekaas
Michael Kortekaas

5 van de 5 sterren

Michael zorgt er met zijn enthousiasme, humor en kennis voor dat je geboeid bent vanaf de eerste tot de laatste seconde van zijn verhaal.

Michelle Klievink, Event Manager ABN AMRO Bekijk alle referenties

Michael Kortekaas geeft lezingen over de volgende onderwerpen